10 film, melyet a szexjeleneteik miatt tiltottak be

Hogy mi fér bele egy adott társadalom értékrendjébe ha a szexualitásról van szó, azt elsősorban a kulturális normák határozzák meg. Persze, ha a cenzorok még azelőtt betiltanak egy filmet, hogy azt a nagyközönség láthatná, már ez az érv sem állja meg a helyét. Még ma is, amikor az interneten pár perc alatt bármilyen tartalom elérhető, előfordul, hogy egy-egy mainstream vagy művészfilm tiltólistára kerül, mivel túl provokatívnak ítélik meg az illetékesek. Ha visszatekintünk a múltba, számos olyan esetet találunk, amikor a rendezőnek a bíróság előtt kellett védekeznie, de vannak olyan filmek is, melyek bár több évtizede készültek, máig tiltólistásak egyes országokban. Listánkban ezúttal 10 olyan filmet gyűjtöttünk össze, melyek a szexjeleneteik miatt komoly visszhangot váltottak ki.  

#10

53 Románc  (1999)

(2)

dráma

Marie, a fiatal tanítónő rajongásig szereti barátját, a szépséges Pault. A férfinál csupán egy dolog hibádzik: irtózik a testi kontaktustól, ezért a pár nem is él szexuális... több»

A film Írországban a mai naping tiltólistán szerepel.
#9

dráma | romantikus

Jesse és Brendsen fokozatosan ismerik meg egymás szexualitását még azelőtt, hogy Metzger véglegesen elutazna San Franciscóból. több»

A film Ausztráliában kavarta a legnagyobb port, ahol még egy fesztiválon sem mutathatták be.
#8

51 Ken Park  (2002)

(9) (4)

dráma

Négy tinédzser, négy gyerekkori barát - három fiú és egy lány - élete tárul fel elõttünk: az erõszak, a szex, a gyűlölet, a szeretet és az érzelmi zavarodottság minden... több»

A filmet nem engedték bemutatni Ausztráliában. A cenzorok az alkotás erkölcstelenségére hivatkoztak.
#7

59 A szürke ötven árnyalata  (2015)

(176) (27)

dráma | romantikus | thriller

Netflix

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több»

A filmet számos országban kitiltották a mozikból, mások mellett Malajziában és Indiában is tiltólistás volt.
#6

62 Portyán  (1980)

(3)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Steve Burns nyomozónak alig száradt meg a pecsét a rendőrtiszti diplomáján, máris bedobják a mélyvízbe. Steve még a barátnőjének, Nancynek sem mondhatja el, milyen feladattal... több»

Az Államokban csak azt követően mutathatták be a filmet, hogy 40 percet kivágtak belőle, de Dél-Afrikában és Finnországban nem vetíthették a mozik. 
#5

74 Visszafordíthatatlan  (2002)

(12) (14)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három fiatal, Marcus, Alex és Pierre együtt indulnak el bulizni. Közben azonban Alex és Marcus összekülönböznek, a lány pedig úgy dönt, haza indul. Az aluljáróban azonban... több»

Gaspar Noé filmjének brutálisan erőszakos és grafikus jelenete sok helyen kiverte a biztosítékot, de Ausztráliában és Új-Zélandon be is tiltották.
#4

78 Túl a barátságon  (2005)

(44) (12)

dráma | romantikus

HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több»

A filmet betiltották a Közel-Keleten, és Kínában sem mutatták be. 2008-ban egy újabb botrány következett, amikor az olasz tévé adásából az összes homoerotikus részt kivágták. 
#3

dráma

Jézus keresi az elrendeltetését. Egyrészt véghez szeretné vinni Isten tervét, másrészt viszont meg kell bírkóznia emberi érzéseivel: a kétséggel, a gyengeséggel és a... több»

Jézus szexjelenete (és az álma a házasságról) komoly indulatokat váltott ki. Egy párizsi mozira, mely bemutatta a filmet Molotov-koktélt dobtak, és a világ több országában be sem engedték mutatni. 
#2

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

A Warner Bros. digitálisan eltávolította a film legkifogásolhatóbb jeleneteit, a vágatlan változat csak DVD-n és Blu-rayen jelent meg.
#1

dráma | romantikus

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos... több»

"Művészetnek álcázott pornó" - írta a filmről egy amerikai kritikus. Bár a filmet bemutathatták Olaszországban, azonban a mozik rövid idő után levették a műsorról, és 15 évig tiltólistán szerepelt.