Folytatásfilmek, amikre senki nem volt kíváncsi

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy folytatás felül tudja múlni az eredeti részt, alábbi listánkon pedig olyan produkciókat gyűjtöttünk össze, amelyek talán jobb, ha el sem készültek volna.

#10

74 Jafar visszatér  (1994)

(5) (2)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Disney+

A gonosz varázsló Jafar, és Jago, a veszekedős papagája, csapdába esnek: bezárta őket Aladdin a csodalámpába. Miután Jágónak sikerül kiszabadulnia, bedobja a lámpát az... több»

A Disney részéről nem ismeretlen lépés, hogy a kilencvenes években a nagysikerű animációs filmjei után “összedobjon” egy gyengébb folytatás, majd azt egyenesen VHS-en jelentesse meg. Ez alól az Aladdin sem volt kivétel. Gyenge minőségű animációs munka, vontatott történet jellemzi a második részt, ráadásul Robin Williams sem tért vissza Genie szinkronszerepében.  
#9

63 Grease 2.  (1982)

(5)

dráma | musical | romantikus | vígjáték

A Greese második részének története két évvel Danny és Sandy egymásra találása után játszódik. A banda tagjai már végeztek a Rydell gimiben, és új évfolyam készül a... több»

Egy újabb kultfilm méltatlan folytatása. Az 1978-as Pomádé kultúrtörténeti fontossága szinte vitán felül áll. Hogy miért kellett ehhez az alapanyaghoz egyáltalán hozzányúlni, az máig kérdés marad. Sokat mond az is, hogy míg az első rész 395 millió dollárt hozott a konyhára, a folytatás mindössze 15,2 millió dollárt hozott össze.
#8

musical | szatíra | vígjáték

Bradet és Janetet foglyul ejtik, mikor épp egy vetélkedőben versenyeznek.

Az 1975-ben megjelent Rocky Horror Picture Show nem vált azonnal közönségkedvenccé. A film tulajdonképpen a késő esti vetítéseknek köszönhetően vált sikeressé, kulturális hatását pedig nem is lehetne ma már elvitatni. A folytatás elkészítésében Richard O'Brien és Jim Sharman noha újra elvállalták az író felkérést, sajnos nem igazán tudtak egy hasonlóan ütős produkciót összehozni.
#7

dráma | krimi | vígjáték

Egy spin-off a legendás Nagy Lebowski történetéhez, ám ezúttal Töki helyett a középpontban Jesus Quintana, a bowling nagy fenegyereke áll. több»

A Coen fivérek 1998-ban megjelent A nagy Lebowski filmjének “folytatása” aligha okozhatott nagyobb csalódást, bár azt is fontos megjegyeznünk, hogy a The Jesus Rollst nem is övezte túl nagy érdeklődés már a megjelenést megelőzően sem. John Turturro kétségtelenül nagy fába vágta a fejszéjét, a mindössze 64 ezer dollár bevételt termelt a mai napig.
#6

családi | vígjáték

Egy kisvárosi családapa idősek "napközi otthonává" alakítja a házát, ezt az ötletét pedig nagyon hamar megbánja.

Eddie Murphy Oviapu című vígjátéka a legendás humorista talán az egyik legkedvesebb filmje. Noha 2007-ben elkészült a folytatás, amely jóval kisebbet szólt az első résznél, valakinek azonban még így is támadt egy vad ötlete, hogy megpróbálkozzon egy harmadik felvonással. Ezt a filmet már egyenesen DVD-re adták ki, ennél jobban pedig már nem is lehetett volna eltemetni a produkciót.
#5

akció | fantasy | kaland

A Skorpiókirály szövetséget köt egy Tala nevű női harcossal, aki valójában a núbiai király húga. Együtt indulnak egy legendás ereklye, a Lelkek Könyve felkutatására, amely... több»

Oké, senki nem állítja, hogy a 2002-ben megjelent A skorpiókirály egy mérföldkő lenne,  Dwayne Johnsonnal a főszerepben azonban stabil rajongótáborral büszkélkedhet a film. Szinte érthetetlen, hogy nélküle miért is csinálták meg a további folytatásokat, amelyek egyre gyengébben szerepeltek. A legutolsó “felvonás”, a Book of Soul 2018-ban debütált, az eredeti szereplőgárda pedig már sehol sincs.  
#4

fantasy | vígjáték

Allen és Madison visszatér New Yorkba, hogy megmentsék a férfi vállalkozását, illetve, hogy kiszabadítsanak egy fogságban tartott delfint.

Az 1984-ben megjelent Csobbanásban a közönség egyszerűen imádta Tom Hanks és Daryl Hannah párosát. A folytatásba azonban úgy tűnik már nem fértek bele, bár emellett az első részt Ron Howard operatőr víz alatt készített felvételei tettek igazán felejthetetlenné. Mondani se kell, hogy ez is kimaradt a második részből.
#3

dráma | kaland

A Williams család és belső küzdelmei már évtizedek óta tartanak. Megelégelve az állandó civakodást néhányan úgy döntenek, hogy az egyetlen módon próbálnak közeledni... több»

Az 1969-ben megjelent Szelíd motorosok folytatása enyhén szólva sem aratott akkora sikert, mint az első rész. Persze fontos megjegyeznünk, hogy nem anyagi sikerről van szó, hiszen a Szelíd motorosok sokkal inkább kultfilmnek számít, ezt a kultuszt pedig Dustin Rikert filmjének nem sikerült tovább építenie a 2012-ben debütált rendezésével.
#2

vígjáték

A kultikus Amerikai Pite filmsorozat legújabb része, amelyben ezúttal a csajoké a főszerep.

Az 1999-ben megjelent Amerikai pite a 11 millió dollár költségvetéssel szemben 235,5 millió dollárt hozott a készítőknek, így nem is volt kérdés, hogy további folytatást kapjon a film. A második és a harmadik rész még be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, illetve a 2012-es A találkozó felvonás is szépen teljesített. Az ezt követő folytatások az új színészekkel már egyre kisebb érdeklődésre számíthatott. Ez a csajos spin-off azonban végleg beverte az utolsó szöget a franchise koporsójába.
#1

23 Ördögűző 2.  (1977)

(5) (16)

horror

Az Ördögűző 2. című horrorfilmben az első részben szerencsétlenül járó gyermeket láthatjuk, aki bár eltelt négy év, még mindig rémálmokkal küzd és pszichoterápiás... több»

Az 1973-ban megjelent Az ördögűző egy igazi mérföldkőnek számít a filmtörténelemben. Egyesek szerint minden idők legfélelmetesebb produkciójáról van szó. A John Boorman rendezésében készült folytatás cselekménye az első rész történései után játszódik négy évvel. Hiába hozták vissza az eredeti szereplőgárdát, a kritikusok egyszerűen nevetségesnek találták a forgatókönyvet.