Gesztesi Károly emlékére: Aki egy luxusszálloda zongoristájából vált a magyar színész szakma ikonjává

Valóságos sokként érte a hazai rajongókat, amikor három évvel ezelőtt megtudták, hogy elhunyt kedvenc színészük, Gesztesi Károly. A színész mindössze 56 éves volt, amikor egy előadására igyekezve rosszul lett és a mentősök hiába küzdöttek érte, már nem tudták megmenteni. Most rá emlékezünk.

Gesztesi Károly, mint oly sok más színész gyerekkorában maga sem gondolta, hogy egyszer a színpadon vagy a kamerák előtt találja magát. Sokáig nem is voltak ilyen ambíciói, a zene sokkal közelebb állt hozzá. Gyerekkorától kezdve zongorázni tanult és zeneszerző szeretett volna lenni. Ez a vonal egészen a katonaévek utánig megmaradt, ekkor több hónapot töltött Hollandiában, ahol zongoristaként dolgozott egy luxusszállodában.

Még kiutazása előtt elvégezte a Színház- és Fimművészeti Főiskolát, így Hollandiából hazatérve már a színpadon kereste a betevőt. Előbb a Thália Színház, majd a József Attila Színház és a Vígszínház társulatát erősítette. A színpadon olyan darabokban játszott, mint Kosztolányi Dezső Édes Annája, Bram Stoker Drakulája vagy Shakespeare Othellója, de láthatták a nézők A dzsungel könyve vagy a Kölcsönlakás című darabokban is.

A kamerák előtt rengeteg magyar filmben és sorozatban játszott. Felbukkant a Szomszédok egyik epizódjában, láthattuk a Kisvárosban és a Jóban rosszban sorozatokban is. Emellett olyan mozikfilmekben, mint a Valami Amerika és folytatása, a Kútfejek, a Papírkutyák, a Honfoglalás vagy a Magyar vándor, de felbukkant az Üvegtigris 2.-ben, a Szabadság, szerelemben is.

Gesztesi Károly volt az egyik leghíresebb és legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, aki később tanította is a szakmát. Jellegzetes hangját mindenki ismeri és olyan színészeknek kölcsönözte rendszeresen mint Sylvester Stallone, John Rhys-Davies, John Goodman, Wesley Snipes, Mike Myers, Forest Whitaker vagy Vin Diesel. Animációs filmekben is sokszor hallhattuk, magyar vonalon a Nyócker!-ben, de Shreket sem kell senkinek bemutatni.

Gesztesi Károly háromszor nősült, de mindhárom válással végződött. Házasságaiból öt gyermeke – négy fia és egy lánya – született. Élete utolsó éveiben komoly alkoholproblémákkal küzdött, amit végül a Hit Gyülekezetéhez való csatlakozása segített leküzdeni.