Golden Globe: A Sráckor behúzta a kötelezőtA kép forrása: Photo © Universal Studios

Mérföldkövéhez érkezett a 2015-ös díjszezon, ugyanis hajnalban immáron hetvenkettedik alkalommal adták át a Golden Globe-díjakat. A legjobb dráma a Sráckor  lett, a legjobb vígjátéknak A Grand Budapest Hotelt ítélték. A színészi kategóriákban Eddie Redmayne, Michael Keaton, Julianne Moore és alakításait díjazták. Az este legnagyobb vesztese a Kódjátszma volt, mely 5 jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani, de a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) sem teljesített túl jól: hét kategóriában kapott jelölést, végül két díjjal távozott.

A 2014-es filmtermést szemléző ceremóniára a szokásoknak megfelelően a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben került sor, a rendezvény házigazdája már harmadik éve – és egyben utoljára – a Tina Fey-Amy Poehler duó volt, akik magabiztosan vezényelték le az estet. A Sony hackerbotránya elég muníciót adott a kezükbe egész estére. A felszólalalók közül többen is megemlékeztek a a tragikus párizsi eseményekről.

Az amerikai külföldi tudósítók egyesülete 25 kategóriában osztotta ki a filmes és tévés elismeréseket. Az Oscar előszobájának tartott, azonban a kritikusok és a filmszakma körében kissé komolytalannak számító rendezvény idén is inkább a celebritásokról szólt, mint a művészi értékről, a legtöbb kategóriában azonban valóban komolyan vehető döntés született.

A legjobb drámai film kategóriájában a 12 éven át forgatott Sráckor győzedelmeskedett, mellyel olyan alkotásokat utasított maga mögé, mint a Kódjátszma, a Selma, a Foxcatcher és A mindenség elmélete. A film elnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, Richard Linklater és Patricia Arquette megérdemelten vehette át az Arany Glóbuszt.

A musical vagy vígjáték kategóriában kisebb meglepetés született. Bár a legtöbben talán a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) győzelmére számítottak, végül Wes Anderson filmje, A Grand Budapest Hotel vitte a pálmát, nem érdemtelenül. A Vadregény, a Büszkeség és bányászélet valamint a St. Vincent díj nélkül távozott.

Bár a Birdmannek kevesebb babért termett a vártnál, Michael Keaton lett a legjobb férfi főszereplő a vígjátékok mezőnyében, de a film a forgatókönyve is díjat érdemelt. Ugyanezen kategória drámai szekciójában a Stephen Hawkingot alakító  Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) örülhetett. A legjobb férfi mellékszereplő az agresszív zenetanár szerepében zseniális alakítást nyújtó J.K. Simmons (Whiplash) lett.

 A legjobb drámai színésznő a Megmaradt Alice-nek-ben Alzheimer-kórral diagnosztizált nőt alakító Julianne Moore lett (a karrierje során első alkalommal jelölt Jennifer Aniston üres kézzel távozott az este végén), míg a vígjátékok mezőnyében a Tim Burton rendezésében készült Nagy szemek sztárja, győzte meg a HFPA tagjait.

Míg az idegen nyelvű filmek mezőnyében a Leviatán (Oroszország), az animációs filmek között az Így neveld a sárkányodat 2. bizonyult a legjobbnak.

A 2015-ös Golden Globe nyerteseinek listája:

Legjobb film (dráma): Sráckor
Legjobb film (musical/vígjáték): A Grand Budapest Hotel
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték): Michael Keaton (Birdman)
Legjobb női főszereplő (dráma): Julianne Moore (Still Alice)
Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Amy Adams (Nagy szemek)
Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons (Whiplash)
Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor)
Legjobb rendező: Richard Linklater (Sráckor)
Legjobb forgatókönyv: Birdman
Legjobb filmzene: Jóhann Jóhannsson (A mindenség elmélete)
Legjobb betétdal: John Legend & Common - Glory (Selma)
Legjobb animációs film: Így neveld a sárkányodat 2.
Legjobb idegen nyelvű film: Leviatán (Oroszország)

Legjobb drámai sorozat: The Affair
Legjobb vígjátéksorozat: Transparent
Legjobb minisorozat/tévéfilm: Fargo
Legjobb férfi főszereplő (drámai sorozat): Kevin Spacey (Kártyavár)
Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Jeffrey Tambor (Transparent)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Billy Bob Thornton (Fargo)
Legjobb női főszereplő (drámai sorozat): Ruth Wilson (The Affair)
Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Gina Rodriguez (Jane the Virgin)
Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Maggie Gyllenhaal (The Honourable Woman)
Legjobb férfi mellékszereplő (sorozat): Matt Bomer (Igaz szívvel)
Legjobb női mellékszereplő (sorozat): Joanne Froggatt (Downton Abbey)