Hírességek, akiket kizártak az Akadémiáról

A 2022-es Oscar-gálán Will Smith által kiosztott pofon hatalmas visszhangot keltett, mindenki megosztotta a véleményét az esetről, melyet követően az Oscar-díjas színész maga mondott le az akadémiai tagságáról.

Mindenki emlékezhet rá, hogy egy éve Will Smith a színpadra lépve megütötte Chris Rockot, miután a humorista viccet csinált felesége, Jada Pinkett Smith betegség okozta kopaszságából. Nem sokkal később az Akadémia igazgatótanácsa, amelynek tagja Steven Spielberg, Whoopi Goldberg és Laura Dern is, rendkívüli ülést tartott, hogy megvitassák az esetet. Bár még egyetlen színészt sem fosztottak meg az Oscar-díjától, ennek is megvolt az esélye, de végül nem így zárult az eset. 

Smith maga mondott le a tagságáról, előtte azoban több olyan eset is volt, ahol az Akadémia fosztotta meg az adott filmes hírességet ettől.

#nonumbers

Adam Kimmel

szül. 1960. 10. 14. (63 éves)
New York, USA
Adam Kimmel 1960. október 14-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Ismert operatőri munkái Az élet kalandja (1999), a Capote (2005) és a Plasztik szerelem (2007). Akadémiai tag volt, de kizárták, miután kiderült, hogy regisztrált szexuális bűnöző.

Filmek: Capote, Wanderers
A Capote operatőrét 2021-ben kizárták, miután kiderült, hogy szexuális bűnöző. Kimmelt 2003-ban és 2010-ben is letartóztatták, és mindkét alkalommal vádat emeltek ellene kiskorú lányok elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az első letartóztatás után Kimmel bűnösnek vallotta magát harmadfokú nemi erőszak vádjában.

Roman Polanski

szül. 1933. 08. 18. (90 éves)
Paris, Franciaország
Roman Polanski 1933. augusztus 18-án született Párizsban. A zsidó származású rendező festő és szobrász szülők gyermeke. A család 1936-ban Krakkóba költözött, ahol nemsokára gettóba kényszerültek. Édesanyja Auschwitzban halt meg, édesapja munkaszolgálatosként élte túl a világháborút, Polanski pedig vidéken bujkált, 12... több»
A rendezőt Cosbyval egy időben zárták ki, annak ellenére, hogy még 1977-ben az Egyesült Államokban bűnösnek vallotta magát kiskorúval való nemi aktus létesítésében, és Franciaországba menekült. A MeToo mozgalom, amely Weinstein bűneinek leleplezése után jött létre, komoly nyomást gyakorolt az Akadémiára, hogy lépjen fel Polanski ellen. Bosszúból Polanski pert indított az Akadémia ellen, amit végül elvesztett.

Bill Cosby

szül. 1937. 07. 12. (86 éves)
Philadelphia, PA, Amerikai Egyesült Államok
Bill Cosby 1937. július 12-én született William Henry Cosby néven a Pennsylvania államban található Philadelphiában, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Anna Pearl Hite, édesapja William Henry Cosby Sr. Élénk kisgyerek volt. Gyerekkorában volt osztályelnök és baseball csapatkapitány is. Osztálytársait előszeretettel... több»
A Cosby Show sztárját, akit egy időben "Amerika apukája" néven emlegettek a sorozatban játszott szerepe miatt, 2018-ban, egy hónappal azután zárták ki az Akadémiáról, hogy bűnösnek találták szexuális zaklatás vádjában. Cosby 2004-ben bedrogozta és bántalmazta az egykori kosárlabdázót, Andrea Constandt. Tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték, de időközben kiengedték a börtönből, és a 2018-as szexuális erőszakra vonatkozó ítéletét is hatályon kívül helyezték.

Harvey Weinstein

szül. 1952. 03. 19. (72 éves)
Flushing, New York, U.S.
Harvey Weinstein 1952. március 19-én született New Yorkban, de a queens-i Buffaloban nőtt fel. A város egyetemén kezdte meg felsőfokú tanulmányait, melyet a New York-i Állami Egyetemen fejezett be. Bátyjával, Bob Weinsteinennel szokott együtt dolgozni. Rockkoncertek promóciójával kezdte karrierjét, majd producerként kezdett... több»
A hollywoodi mogult, Harvey Weinsteint 2017-ben rúgták ki, mindössze egy hónappal azután, hogy a New York Times napvilágra hozta az ellene felhozott szexuális zaklatási vádakat. Weinstein testvére, Bob arra sürgette az Akadémiát, hogy zárja ki őt, "betegnek és romlottnak" nevezve a producert, hozzátéve. Weinstein minden vádat tagadott, de jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti bűneiért.

Carmine Caridi

szül. 1934. 01. 23. - elhunyt 2019. 05. 28.
New York City, New York, USA
Carmine Caridi 1934. január 23-án született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Legismertebb filmjei közé tartozik A keresztapa II (1974), A keresztapa III. (1990) és A pénznyelő (1986). 2019. május 28-án Los Angelesben hunyt el. Ő volt az Amerikai Filmakadémia első tagja, akit kizártak, mivel filmkópiákat szivárogatott ki.
A Keresztapa második részének sztárja, Caridi volt az első, akit kirúgtak az Akadémiáról. 2004-ben azért zárták ki, mert másolatokat készítetett a rendelkezésére bocsátott filmekből, melyeket egy Russell Sprague nevű férfinak adott át. Caridi mentességért cserébe megadta Sprague nevét az FBI-nak, de a Columbia Pictures és a Warner Bros. beperelte.