A sci-fi rajongók és kockák számára az, hogy vulkáni vagy az, hogy „hosszú és eredményes életet”, abszolút ismerősen csenghet. E kifejezések mind a Star Trekből származnak és azon belül is elsősorban egy karakterhez, Spockhoz köthetők. Spock pedig az őt életre keltő Leonard Nimoyhoz. Rá emlékezünk.

Ukrán gyökerek, nehéz gyerekkor

Leonard Nimoy 1931-ben született Bostonban. Szülei ukrán zsidó menekültek voltak, akik a nyugatra emigráltak. Menekülésük elég kalandosra sikerült. Először az apja menekült Lengyelországba, majd onnan az USA-ba. Édesanyja és nagyanyja később tudták csak őt követni, őket egy szénásszekéren csempészték át a határon. A család csak akkor egyesült újra, amikor az édesanyja is megérkezett a tengerentúlra. Itt aztán apja fodrászüzletet nyitott Bostonban, anyja pedig háztartásbeli volt.

Leonard Nimoy már gyermekként arra kényszerült, hogy munkát vállaljon és ezzel segítse a család boldogulását. Cipőt pucolt, újságot és képeslapokat árult, színházakban állította vissza az üléseket, később pedig porszívókkal házalt.

Már kisgyerekként elkezdett színészkedni

Alig volt nyolc éves, amikor elkezdett színészkedni egy otthonához közeli színházban, ahol elsősorban helyiek és gyerekek léptek fel. Bár a szülei inkább valamilyen fix keresetet jelentő szakma kitanulására ösztönözték, nagyszülei támogatását élvezte, így továbbra is a legkedveltebb időtöltésének, a színészetnek hódolhatott. Ekkor jött rá, hogy szeret és tud is énekelni, így ettől kezdve ezt a képességét is fejlesztette.

Első színpadi főszerepét tizenhét évesen kapta egy amatőr darabban, amely egy zsidó családról szólt. A színész később egy interjúban elárulta, hogy a darabban szereplő család annyira hasonlított az övére, hogy nagyon bele tudta élni magát a szerepbe. Ekkor döntötte el azt is, hogy márpedig ő a színészetből fog megélni.

Bostonban színjátszást tanult, majd megtakarított pénzével a zsebében Los Angelesbe költözött szerencsét próbálni.

Az első szárnypróbálgatások

Itt beiratkozott egy színi tanodába, de fél év után kilépett, mert már érkezésekor is többet tudott a színjátszásról mint amit ott tanítottak nekik. A method acting híve lett és olyan sztárokat tekintett példaképének, mint Marlon Brando. Amikor katonai szolgálatra kellett jelentkeznie, akkor sem hagyott fel a színészettel, másfél évig tartó szolgálatának egy idejét is a sereg különleges alakulatában töltötte, ahol általa írt darabokat adtak elő a többi katonának.

Első filmszerepei mind futottak még kategóriás mozik voltak, ezekben is többnyire epizód vagy mellékszereplő volt. Azt gondolta, hogy első főszerepe a Kid Monk Baroniban meghozza majd a várva várt áttörést, de a film megbukott. Később úgy döntött, hogy a főszerepek helyett inkább mellékszerepeket vállal el, saját bevallása szerint ez abban gyökeredzett, hogy második gyermekként arra nevelték, hogy tisztelje a bátyját.

Ötvennél is több kisebb szerepet vállalt el mindenféle filmekben és sorozatokban, miközben, hogy eltartsa családját, továbbra is másodállásokat vállalt: újságkihordást vagy épp taxizást.

A Star Trek

1966-ban kapta meg Spock, a félig ember, félig vulkáni tisztet az akkor újonnan indult Star Trek sorozatban. Akkor talán még nem is sejtette, hogy a kimért, érzelemmentes és végtelenül intelligens karakter lesz élete legnagyobb alakítása. Pedig így lett, Spockot világszerte az egyik legkedveltebb sci-fi karakternek tartják. A sorozat minden epizódjában szerepelt az 1969-es befejezésig. Népszerűsége már-már a sorozat főhősét, Kirk kapitányt alakító William Shatnerével vetekedett.

Spock két ikonikus védjegyét is ő maga találta ki. A jellegzetes kéztartást zsidó szertartásokról leste el, valamint ő találta ki a „Hosszú és eredményes életet” köszöntést is. De voltak más ötletei is, például a vulkáni idegcsípést, amivel könnyedén ártalmatlanná lehet tenni bárkit.

A Star Trek filmekben is rendszeresen szerepelt

A sorozat sikerén felbuzdulva később további sorozatokat és filmeket is terveztek. Ezekben rendre szerepet vállalt ő is. Az első hat Star Trek mozi még az eredeti szereplőgárdával készült, ezekben mindig szerepelt ő is. Sőt, két filmet ő maga rendezett.

2009-ben is vállalta, hogy újra Spock bőrébe bújuk J.J. Abrams Star Trek remake-jében, valamint a 2013-as Sötétségben - Star Trek moziban is. Utóbbi volt az utolsó alkalom, hogy eljátszotta a karaktert.

A Star Trek után

Miután az eredeti sorozat véget ért, tovább folytatta karrierjét és továbbra is mellékszerepeket vállalt. Szerepelt többek közt a Columbo egy epizódjában, a Testrablók támadása klasszikusban vagy épp a Csúcsfejekben. Emellett nem hagyott fel a színpadi játékkal sem, rendszeresen szerepelt különféle darabokban, amelyekkel olykor országos turnékon is részt vett.

A színészkedés mellett a szinkronszínészet sem állt távol tőle. Olyan animációs filmekhez kölcsönözte a hangját mint az 1986-os Transformers vagy a The Halloween Tree, de szerepelt A Simpson családban és a Futurama sorozatban is.

A színészeten túl

Leonard Nimoy nagyon sokoldalú ember volt, akinek nem csak a színészet töltötte ki az életét. Nagy szenvedélye volt a fotózás, a UCLA-n fotós szakon tanult. Olyannyira vonzotta ez a szakma, hogy volt idő, amikor azon tanakodott, felhagy a színészettel.

Két önéletrajzi könyve is megjelent (az I am Not Spock 1975-ben és az I am Spock 1995-ben), de a költészetet is szerette, verseket írt. És itt még nincs vége.

Mint említettük korábban, Leonard Nimoy remekül énekelt, így nem meglepő, hogy több albumot is kiadott élete során.

Kétszer nősült

Leonard Nimoy nem tartozott azon színészek közé, akik falták a nőket. Kétszer nősült, először 1954-ben, ekkor vette feleségül Sandra Zobert, akitől két gyermeke született, Julie és Adam. 1987-ben, harminckét év házasság után a színésznő születésnapján adta be a válókeresetet. Két évvel később, 1989-ben pedig feleségül vette Susan Bay Nimoyt, a rendező Michael Bay unokatestvérét. Vele élte le élete hátralévő részét.

Súlyos betegség vitte el

A színész 2014-ben jelentette be, hogy COPD-t diagnosztizáltak nála, ami egy súlyos és gyógyíthatatlan tüdőbetegség. Saját bevallása szerint a túlzásba vitt cigarettázás lehetett a kiváltó ok, holott akkor már harminc éve leszokott a dohányzásról. Ebben az évben rendszeresen kórházi kezelésekre járt. 2015 februárjában Los Angeles-i otthonában kómába esett és elhunyt a COPD szövődményeiben.

Fia, Adam Nimoy azt nyilatkozta, hogy ahogy apja betegsége egyre súlyosbodott és egyre közelebb érezte magát a halálhoz, úgy töltött egyre több időt a családjával. Utolsó napjaiban még írt a Twitterre, ahol az életet egy kerthez hasonlította: vannak benne tökéletes pillanatok, de ezeket nem lehet megőrizni csak az emlékezetben.

Felesége és gyermekei vele voltak az utolsó ébren töltött perceiben. Nagy fájdalmai voltak, ezért fokozatosan növelték a fájdalomcsillapító mennyiségét, hogy békében távozhasson. Utolsó szavai a lányának, Julie-nak szóltak: „Julie, szeretlek és nagyon büszke vagyok rád. Azt szeretném, hogy elengedj. Eljött az időm, nem tudom ezt tovább csinálni.”