Még sehol semmi, de máris itt az első Halálos iramban 10-rekord

A Halálos iramban 9 teljesen túlcsorduló akció-látványossága óta, amelyben Justin Lin rendező és társai a "Fast" rajongói közösség egyik legnagyobb (vélt) álmát (kulcsszó: világűr) teljesítették, sokan úgy gondolják, hogy a lázadó franchise már régen túl van a fénykorán.

A Facebookon, amikor megjelent a Halálos iramban 10 alias Fast X első trailere, számos olyan kommentet kaptunk, mint "Tényleg hihetetlen, hogy lehet ebből több rész", "túl sok a valószerűtlen jelenet" vagy "ásítás". "Ennél rosszabb és idiótább már nem is lehet" - hangzott el a 9. részhez fűzött kommentár is. Akkor miért tart ez még kilenc-tíz film után is (beleértve a Halálos iramban: Hobbs és Shaw-t is)? Ki akarja ezt még látni?

Nos, egész egyszerűen: sokan! Dominic Toretto és társai világjáró kalandjai iránt még mindig óriási az érdeklődés. Annak ellenére, hogy rengeteg ellenszelet kaptak az egykori "Fast" rajongók, az akciófilmek továbbra is hihetetlen érdeklődést váltanak ki a közönségből. Ezt mutatják most a Variety-n keresztül közzétett számok is, amelyek az első "Fast X" trailerhez készültek.

A Halálos iramban 10 trailerét az első 72 órában 295 milliószor nézték meg. Soknak hangzik, és az is. Hogy viszonyítási alapot adjunk: a Halálos iramban 9 ugyanebben az időszakban 262 milliós nézettséget hozott - sőt, a Universal stúdió rekordot is felállított az első 24 órában 151 milliós nézettséggel! Mivel azonban a háromnapos összehasonlítást egyértelműen a legújabb, készülő fejezet nyeri, feltételezzük, hogy a Fast X előzetesét is többen nézték meg az első napon, mint az elődjét.

A Halálos iramban sorozat azonban nem Hollywood abszolút topligájában játszik. Az első 24 (!) órában 355,5 millió és 289 millió megtekintéssel a Pókember: Nincs hazaút és a Bosszúállók: Végjáték vezeti a rangsort nagy fölénnyel. Azonban több más blockbuster trailer is valószínűleg lényegesen nagyobb érdeklődést váltott ki az első napon, mint a Fast X. A nézettségi adatok három nap utáni (és nem egy nap utáni) közzététele miatt azonban itt nehéz konkrét összehasonlításokat végezni.

A KREATÍV REKLÁMKAMPÁNY KIFIZETŐDIK

Természetesen a számok még mindig magasak. Bizonyára segített, hogy a trailer a Super Bowl idején jelent meg - és így egy csapásra sok-sok sportrajongóhoz jutott el az USA-ban és a világ többi részén. Végül is ez már a 9. résznél is sikeresnek bizonyult, és most valószínűleg az új film trailer-sikeréhez is nagyban hozzájárult.

A Universal Pictures ráadásul február eleje óta úgynevezett legacy trailerekkel készül a bemutatóra: Mielőtt láthattuk volna az első mozgóképeket a "Fast 10"-ből, az előzményeket még egyszer átvették az elődfilmek új trailereivel. Ez a taktika is meghozhatta gyümölcsét, hiszen a "retro klipek" egyértelműen kattintássikerek voltak a neten.

MOST MÁR CSAK AZ A LÉNYEG, HOGY BEJUTTASSÁK AZ EMBEREKET A MOZIBA

Most azonban már csak az a kérdés, hogy a trailer elég jó fogadtatásban részesül-e ahhoz, hogy az emberek a mozikba rohanjanak tömegesen. Pontosan ez kell ahhoz, hogy a horrorisztikus gyártási költségek, amelyek a legfrissebb adatok szerint közel 340 millió dollárt tesznek ki, megtérüljenek. Ezzel a film a mozitörténelem egyik legdrágább filmes produkciója. Ha figyelembe vesszük a valószínűleg szintén elképesztően magas reklámköltségeket, akkor a filmnek valószínűleg legalább 800-900 millió dollárt kell majd behúznia ahhoz, hogy egyáltalán nyereséges legyen.

A tizedik kalandnak tehát sikeresebbnek kell lennie, mint közvetlen elődjének, amely "csak" 726,2 millió dollárt hozott világszerte - ami részben a Covid-korszak kissé gyengébben látogatott mozijainak, de bizonyára a film minőségének is köszönhető.

A "Fast 9"-et ugyanis mind a szaksajtó, mind a közönség sokkal kevésbé fogadta jól, mint mondjuk az azt megelőző filmeket. De van remény. A múlt mindenesetre megmutatta, hogy Vin Diesel száguldozós sagájának megvan a lelke ahhoz, hogy a csúcson legyen: a Halálos iramban 7 (1,5 milliárd dollár) és a Halálos iramban 8 (1,2 milliárd dollár) minden idők legsikeresebb filmjei közé tartoznak!

A legújabb Diesel-féle látványorgia 2023. május 18-án kerül a mozikba. Legkésőbb addigra meggyőződhetünk arról, hogy a közelmúlt egyik legnagyobb filmsorozata ismét felfelé ível-e a finálé felé (a 11. rész állítólag lezárja a sorozatot). Különösen izgatottak vagyunk nemcsak az olyan prominens újoncok miatt, mint Jason Momoa, Brie Larson és Alan Ritchson.

akció | kaland | krimi | misztikus | thriller

SkyShowtime (2023.12.23.)

Számos küldetés után és minden nehézség ellenére Dom Torettónak és családjának sikerült túljárnia az összes eddigi ellenfele eszén, kijátszani minden nehézséget és... több»