Mind a 11 Marvel-sorozat a legjobbtól a legrosszabbig a hazai nézők szerint

Nemrégiben ért véget a Loki második évada, így gondoltuk, összeállítjuk az MCU sorozatainak és különkiadásainak listáját.

Figyelmeztetünk: SPOILER VESZÉLY!!! 

A lista a mafab közösség pontszámai alapján állt össze. Lássuk a sorrendet, szerintetek melyik a legjobb és a legrosszabb Marvel sorozat!

#11

84 Loki  (2021)

(16) (10)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Miután Loki ellopta a Tesseractot, őrizetbe veszi egy szervezet, ami az időt felügyeli. Segítségével egy hosszú időutazásra indulnak, amely folyamán megváltoztatja az emberek... több»

Tom Hiddleston Lokija lenyűgöző utazáson ment keresztül az MCU-n keresztül az évek során, de a Loki sorozat még furcsább magasságokba viszi. A sorozat kihúzza az idővonalról Loki változatát, aki a Tesseracttal megszökik a Bosszúállók: Végjátékban. Felvették a Time Variance Authority-be, hogy levadászja önmaga álnok, alternatív változatát, Sylvie-t (Sophia Di Martino). Noha a show kiváló munkát végez egy vadonatúj nagy gonosz előteremtésében az MCU-ban (Jonathan Majors, mint Kang, a Hódító), ez egyben ürügy arra, hogy Lokit sokkal mélyebben elemezzük. Kiderül, miért akarja Loki uralni a Földet, Asgardot és az univerzumot, mivel kénytelen felismerni, hogy egy űrt próbál betölteni az életében. Szintén lenyűgöző látni Lokit romantikus kapcsolatban Sylvie-vel, még akkor is, ha gyakorlatilag beleszeret önmagába (elvégre nárcisztikus). A második évad tovább ugrál a multiverzum potenciális összeomlásába, miközben Loki és a TVA egy Kang-változat, a Victor Timely (Majors) segítségével igyekeznek stabilan tartani az idővonalat. De a második évad legnagyobb eredménye, hogy még mindig sikerül elmélyítenie Loki önfelfedező útját. Az asgardi kénytelen feladni "dicsőséges célját" és megnézni, mit akar valójában az életben, miközben megpróbálja megmenteni a multiverzumot. Összességében a Loki mesterien egyensúlyoz a hatalmas tét és a valódi karakterfejlődés között – ami nem könnyű feladat. Tagadhatatlanul az elmúlt évek egyik legjobb Marvel-műsora.
#10

82 Mi lenne, ha...?  (2021)

(3) (3)

akció | animáció | fantasy | kaland

Disney+

A Marvel képregényekből ismert gondolatkísérlet, amelynek alapötlete, hogy egymás számára két ismeretlen szuperhőst egy közös történetben láthatunk.

Az évek során rengeteg Marvel animációs műsor érkezett képernyőinkre, de egyik sem ugrált annyit a multiverzumban, mint a "Mi lenne, ha…?".Az Uatu, the Watcher (Jeffrey Wright) narrátorával készült sorozat azt vizsgálja, hogy egy apró döntésnek köszönhetően miben különbözik az MCU az egyes idővonalakon. Sajnos a sorozat nem elengedhetetlen megtekintés az MCU rajongói számára. Az antológiasorozat határozottan izgalmas a régi rajongók számára, de néhány epizód tölteléknek tűnik. A kiemelkedő epizód az, amelyben Doctor Strange elvesztette a szívét a kezei helyett, mert azt vizsgálja, hogy a gyász hatására Doctor Strange feláldozza az emberiségét és az univerzumot, hogy elkerülje Christine Palmer (Rachel McAdams) elvesztését. Benedict Cumberbatch szívszorító teljesítményt nyújt. Egy másik lenyűgöző epizódban Fekete Párduc lesz Űrlord, ami Chadwick Boseman utolsó fellépése a wakandai hősként. Ez egy eredeti, magával ragadó koncepció, mert T'Challa szerepe a kozmoszban jelentősen megváltoztatta volna az MCU-t. Persze vannak benne szórakoztató kalandok – még egy zombiepizód is –, de ezekben nem ugyanaz az érzelmi hatás. A sorozat csúcspontja az Infinity Gauntlet által hajtott Ultron (Ross Marquand) ellen csak egy ürügy arra, hogy ezeket a karaktereket egyetlen történetbe gyűjtsük, de nincs semmi értelmes mondanivalója a végkicsengésnek.
#9

84 Sólyomszem  (2021)

(6) (3)

akció | dráma | kaland | krimi | misztikus | sci-fi

Disney+

A sorozat története Kate Bishopra, arra a fiatal lányra koncentrál, aki átvette Clint Bartontól Sólyomszem szerepét. több»

A Sólyomszem jó részei a gyengébb pillanatai ellensúlyozzák. A sorozatban Sólyomszem (Jeremy Renner) egy bűnözői birodalom elől menekülő lányt próbál megmenteni, miközben az rendezi sötét múltja sérelmeit. Hailee Steinfeld Marvel debütálása Kate Bishop szerepében hihetetlen. Karizmája és nagyszerű kémiája van Clint Bartonnal (Jeremy Renner) és Yelenával (Florence Pugh). A sorozat a sötétebb, érzelmesebb pillanatait a karácsony fényével és örömével egyensúlyozza ki. De számos hiba van, beleértve a szükségtelen cselekménypontokat, amelyek soha nem oldódnak meg, és túl sok karakterívet próbálnak lezárni a fináléban. A Sólyomszem legnagyobb bűne, hogy a sorozat inkább Kate és a bérgyilkos Echo (Alaqua Cox) eredetének tűnik, mint egy Hawkeye sztorinak. Egy kiszivárgott törölt jelenet, amely Sólyomszem gyermekkorát tárja fel, azt bizonyítja, hogy az alkotókat nyilvánvalóan nem érdekelte Clint háttértörténete. Az Bosszúállók: Ultron kora óta az MCU állandóan csapdában tartja Sólyomszemet ebben az "utolsó küldetés" mentalitásban, miközben soha nem adott a karakternek kielégítő befejezést. Reméltük, hogy a Sólyomszem végre változtat ezen, vagy legalább haladékot ad a hősnek, de egyik sem történt meg.
#8

82 WandaVízió  (2021)

(14) (16)

akció | dráma | fantasy | kaland | romantikus | sci-fi

Disney+

A Bosszúállók: Végjáték eseményei után Wanda Maximoff és Vízió ideális külváros életet élnek Westview városában, miközben megpróbálják elrejteni az erejüket a... több»

A WandaVision a Marvel Studios első eredeti sorozata a Disney+-on, és ez a család, a szerelem és a bánat lenyűgöző vizsgálata egy elragadóan furcsa sitcom objektíven keresztül, miközben az MCU-t is közelebb viszi a multiverzum befogadásához. Scarlet Witch/Skarlátboszorkány mindig is egy együttes tagja volt az MCU-ban, így a rajongók számára izgalmas volt látni, hogy Elizabeth Olsen mit tud igazán csinálni több idővel a szerepben. Ami ugyanilyen üdítő, az az, hogy a sorozat elszakad attól az elvárástól, hogy milyennek kell lennie egy Marvel-show-nak. Wanda egy egész várost kényszerít arra, hogy megfeleljen sitcom-fantáziáinak a valóságot megváltoztató erejével, bizonyítva, milyen hatalmas is a Skarlát Boszorkány, mivel Westview-i polgárok százait tartja bűvöletében. Mindezt azért, hogy leélje ideális életét Visionnal, aki a Bosszúállók: Végtelen háborúban halt meg. A történet lényegét magától a Visiontól származó egyetlen sorban foglalja össze: "Mi a bánat, ha nem a szerelem kitartása?" Mindez anélkül, hogy megemlítené Kathryn Hahnt, aki egy másik Marvel-boszorkányként, Agatha Harknessként vidáman gonosz teljesítményt nyújt. Wandával való manipulálása készteti őt arra, hogy felismerje hatalmának valódi mértékét, és az Olsen és Hahn közötti kémia nagyon szórakoztató. Alapvetően a Marvel megtörte saját fromuláját a WandavÍzióval, miközben egy igazán szívszorító történetet tudott elmesélni.
#7

fantasy

Disney+

Egy átlagos embert egy ősi családi átok vérfarkassá változtatja. Miután sikerül legyőznie vadállati természetét, hőssé válik, aki erejét a démonok és más gonosz erők... több»

A Werewolf by Night / Éjjeli vérfarkas egy televíziós különlegesség, amely egy maroknyi új szereplőt mutat be az MCU-nak, régimódi B-film hangulattal, Michael Giacchino rendezésében. A szörnyvadászok egy csoportját követi nyomon, akik összeülnek, hogy megtalálják a misztikus Vérkő utódját, miután előző tulajdonosa, Ulysses Bloodstone meghalt. Gael García Bernal Jack Russellt alakítja, aki saját vérszomjas titkát rejti magában, mivel (kitaláltad) vérfarkassá változhat. A különleges Giacchino irányítása miatt teljesen egyedinek tűnik az MCU-ban található bármi máshoz képest. A horror, az erőszak és a fekete-fehér stílus hihetetlenül hátborzongatóvá teszi az egészet. A sorozat annyira szórakoztató, mert a horror műfajába hajlik, nem csak egy általános képregény-funkció. Nem vesztegeti az időt azzal, hogy az MCU-ban gazdag mitológiát hoz létre, amely önmagában is megállja a helyét. Remélhetőleg a Marvel engedi, hogy Giacchino visszatérjen a folytatással.
#6

74 Ms. Marvel  (2022)

(4) (5)

akció | dráma | fantasy | kaland | krimi | misztikus | sci-fi | vígjáték

Disney+

Kamala Khan New Jersey-ben nevelkedett és nőtt fel. Rádöbben, hogy olyan erőknek parancsol, amelyek segítségével képes az alakváltásra. több»

Iman Vellani Ms. Marvel szerepében tízszer jobbá teszi a sorozatot. Miután felfedezte, hogy karperecei szuperképességeket adtak neki, Kamala Khan (Vellani) úgy dönt, hogy szuperhős lesz. Kamala fiatalsága bele van kódolva az egész műsorba, az Into The Spiderverse-ből merítve ihletet, hogy klassz grafikus háttérvizuálisokat készítsen, a tini vígjátékok trópusait használva. Összességében szórakoztató az előadás. A negyedik fázis új, változatos karakterei közül Ms. Marvel az egyik leginspirálóbb, mivel annyira rokonszenves és könnyű vele együttérezni. Míg a történet középső része egy kicsit esetlen, Vellani végig leköti az embert. A sorozat fő hibája az, ahogyan megpróbál elhatárolódni a hős származásától. Nyilvánvaló, hogy a műsor a gonosztevőit, a Djinnt nem az iszlám előtti folklór mitikus gonosz szellemeiként akarta kezelni, hanem alternatív dimenziós lényekként. Ez a választás azonban azokat az embereket taszította el, akiket képviselni kívánt. Néhány muzulmán rajongó megosztotta kényelmetlenségét, amiért olyan műsort néztek, amelyben ezek a gonosz szellemek szerepelnek, és hogy az első és egyetlen muszlim dél-ázsiai hősből dzsinnt csinálnak.
#5

71 Holdlovag  (2022)

(13) (8)

akció | dráma | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Disney+

Egy volt amerikai tengerészgyalogost, aki disszociatív identitászavarral küzd, egy egyiptomi holdisten erejével ruházzák fel. Hamarosan azonban rájön, hogy ezek az újonnan szerzett... több»

A Holdlovag című filmben Oscar Isaac Steven Grant alakítja, egy szerencsétlen ajándékboltban dolgozó alkalmazottat, aki felfedezi, hogy disszociatív identitászavarban (DID) szenved, másik személyisége pedig egy erőszakos volt zsoldos, aki az egyiptomi holdistennek, Khonsunak (F. Murray Abraham) dolgozik.Eleinte a közönség megkérdőjelezi, hogy Steven mindezt az alvásproblémáinak és a DID-nek képzeli-e vagy sem, de a műsor gyorsan megerősíti, hogy igen, ő valóban egy egyiptomi istenségnek dolgozik. A sorozat egy szórakoztató harangjáték, amely az Indiana Jones és a Tomb Raiderre kacsint ki, de nem az elmúlt évek legerősebb Marvel-sorozata.Arthur Harrow-nak (Ethan Hawke), a gazembernek túl sok időbe telik, hogy valóban megvalósítsa főtervét. Steven és Marc közötti dinamikát szórakoztató nézni, és nagyszerű látni, ahogy Isaac játszik az MCU kontextusában, de az egész történet túlságosan elnyújtottnak tűnik. Ennek ellenére a műsor továbbra is szórakoztató, és a Holdlovag jelmez kiszakadt a képregényekből.
#4

akció | dráma | kaland | sci-fi

Disney+

Hat hónappal azután, hogy a Föld lakosságának fele visszatért a halálból, Sam Wilson az amerikai légierőnek dolgozik, és egy terrorista csoportot próbál megfékezni, akik... több»

Ez a sztori egy koncepcionálisan nagyszerű történet, de végül nem aknázza ki a benne rejlő potenciált. Miután Amerika kapitány lemond a szerepéről, Sólyomra (Anthony Mackie) és Buckyra (Sebastian Stan) hárul a feladat, hogy megtalálják a módját, hogyan folytassák legközelebbi barátjuk örökségét. A sorozat az Amerika kapitány: A tél katonája szellemi utódjának tűnik nagyszerű akciójelenetekkel. Vannak erőteljes pillanatok is, amikor a két főszereplő életét tárják fel, és foglalkoznak az Amerikában tapasztalható rasszizmussal. Ráadásul Mackie és Stan között mindig is remek volt a kémia, John Walker (Wyatt Russell) pedig remek antagonista, aki a fehér kiváltságokat, az amerikai nacionalizmust és a felsőbbrendűségi komplexust foglalja magába. Sajnos a sorozat nem ad megérdemelt befejezést a karaktereknek. Sharon Carter gonosztevőként való kinyilatkoztatása egyszerre kiszámítható és alulfejlett, Karli (Erin Kellyman) terrorizmusba süllyedése erőltetettnek tűnik, John pedig percek alatt változik zavart és hataloméhes hősből konkrét antihőssé. Sólyomból aztán Amerika kapitány lesz, anélkül, hogy a sorozatban felállított számos szisztematikus problémával foglalkozna. Sólyom megérdemli a köpenyt, de miért mutatja be, hogy a szuperhős lét hogyan kapcsolódik az elitizmushoz, a rasszizmushoz és az elnyomáshoz, és miért nem kínál megoldást azon kívül, hogy azt mondja a kormánynak, hogy "tegyen jobbat"?
#3

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

A galaxis őrzői karácsonyi különkiadást kapnak 2022-ben. Egyelőre még nem sok minden ismert a történetről, de az ünnepi hangulat biztos. A különkiadást egyszerre forgatják a... több»

A galaxis őrzői - ünnepi különkiadás sokkal szelídebb volt, mint más Disney+ sorozatok. A 40 perces különkiadásban Mantis és Drax (Dave Bautista) útra kelnek, hogy megtalálják a tökéletes ajándékot a vezérüknek, Peter Quillnek (Chris Pratt). Ahelyett, hogy hagyományos ajándékot választanának, elrabolják a Footloose sztárját, Kevin Bacont, Peter 80-as évekbeli bálványát. A film egyik nagy pozitívuma Mantis (Pom Klementieff) karakterének fejlesztése, akit eddig csak komédiázásra használtak a Galaxis őrzői 2 című filmben történt bemutatkozása óta. A film egy vidám, vicces és szívmelengető bemutató a választott családról, és az animált flashback jelenetek is szórakoztató kiegészítésnek bizonyultak. A film azonban végeredményben egyszerűen nem olyan emlékezetes, mint a listán szereplő többi.
#2

68 Titkos invázió  (2023)

(8) (2)

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

A sorozatban újra találkozhatunk Nick Furyval és a skrull Talosszal, amint szembenéznek egy titkos megszállással. A skrullok egy különleges és ambíciózus tervet eszelnek ki,... több»

A Titkos invázió lenyűgöző jelenetekkel nyitott, amelyek az egyik legjobb Marvel-filmre, az Amerika Kapitány: A téli katonája című filmre emlékeztettek. Azonban heteken belül gyorsan a Marvel Moziverzum egyik legnagyobb blamájává vált. A sorozat Nick Fury-t (Samuel L. Jackson) követi, aki megpróbálja megállítani a Skrullok, a Marvel Kapitány című filmben bemutatott alakváltó idegenek invázióját. Sajnos minden egyes jó jelenetre, amelyben árnyaltan beszéltek a fajról és az aktivizmusról, és amelyet Jackson, Don Cheadle, Ben Mendelsohn, Charlayne Woodard és Emilia Clarke zseniálisan adtak elő, 10 olyan pillanat jutott, amely vagy elrontotta a jót, vagy unalmas volt. Kingsley Ben-Adir próbálkozásait, hogy Gravikot érdekes gonosztevővé tegye, pazarlásnak érezzük, amikor a karaktert annyira hasonlóan írták meg, mint más egyhangú forradalmárokat, akiket már láttunk az MCU-ban - technikailag igaza van, de mindent rosszul csinál. A legnagyobb bűn a sorozat fináléja, amely egy karikatúraszerű Skrull-csatát tartalmaz, amelyben Clarke és Ben-Adir karakterei az MCU összes feljavított lényének minden szuperképességét megkapják. Még az a leleplezés is, hogy Rhodey-t (Cheadle) és Rosst (Martin Freeman) titokban Skrullok váltották fel valamikor, végül laposra sikeredik, amikor ez a tény csak aláássa az előző filmek eseményeit. Ráadásul a sorozat alapvető üzenetét a toleranciáról és elfogadásról teljesen lábbal tiporják azzal, hogy az emberek támadásba lendülnek a Skrullok ellen.
#1

53 Amazon: Ügyvéd  (2022)

(8) (4)

akció | dráma | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

Jennifer Walters egy egyedülálló, harmincas ügyvédnő és egy zöld, kétméteres szupererős, Hulk bonyolult életét éli. több»

Az Amazon:Ügyvéd Jennifer Walters (Tatiana Maslany) életét követi nyomon, miután megfertőződik unokatestvére, Hulk (Mark Ruffalo) vérével, és kénytelen alkalmazkodni új szuperképességeihez, miközben zsonglőrködik a munka, az élet és a randizás között. A sorozat nagy ambíciókkal indult, amelyek szinte azonnal meghiúsultak. Úgy reklámozták, mint egy meta-ügyvédi vígjátékot, a sorozat azonban ritkán vicces, és bűnösen alulhasznosítja az ügyvédi koncepciót. A Marvel-filmek cameóit is kigúnyolta, annak ellenére, hogy a sorozat legérdekesebb részei a cameók voltak. A sorozat mellékszereplői, Nikki (Ginger Gonzaga) és Pug (Josh Segarra) egyaránt viccesek, és alig használják ki a bennük rejlő lehetőségeket.Végső soron a She-Hulknak számos ígéretes pillanata volt, de a kivitelezésben megbukott. Ha lesz második évad, akkor el kell szakadnia a Marvel-formulától, és sokkal jobbnak kell lennie.