Netflix: A 8 legnagyobb sorozat, ami 2023-ban véget ér vagy elkaszálták

Mindenki ismeri azt a gyomorszorító érzést, amikor megtudja, hogy egy csatorna vagy streamingszolgáltató megszüntette a kedvenc sorozatát...

A Netflix az elmúlt évtizedben rengeteg népszerű eredeti sorozatot indított útjára, de sok közülük nem bírja tovább néhány évadnál, bármennyire is népszerűnek tűnnek. 

Néha az alkotók úgy döntenek, hogy a saját feltételeik szerint vetnek véget a sorozatuknak. Vagy előre tudják, hogy közeleg a törlés, és van elég idejük arra, hogy a rajongóknak kielégítő befejezést (vagy legalábbis valamilyen tervezett lezárást) adjanak.

Máskor a sorozatok örökre a befejezetlenség bizonytalanságban maradnak, miközben a rajongók azon tűnődnek, milyen lett volna a befejezés, ha a showrunnereknek lett volna esélyük arra, hogy megírják.

2023 a Netflix törlések és befejezések nagy éve volt - tervezetteké és nem tervezetteké egyaránt. Az olyan animációs felnőtt sorozatok, mint A kiábrándult királylány, az olyan drámák, mint a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok, és az olyan tinisorozatok, mint a Szexoktatás és az Én még sosem... között itt van néhány a legjobb Netflix-műsorok közül, amelyektől 2023-ban búcsúzunk.

Ha bármelyiket szívesen újranéznéd, csak kattints a mafab adatlapon található Netflix ikonra és máris indulhat a lejátszás!

#8

72 1899  (2022)

(12)

dráma | horror | történelmi

Netflix

Európai bevándorlók egy csoportja gőzhajón hagyja el Londont, hogy New Yorkban kezdjen új életet. Amikor a nyílt tengeren sodródva egy másik hajóval találkoznak, az útjuk... több»

A Netflix törlő mechanizmusa 2023-ban lendült először mozgásba, még januárban, és az első áldozat az 1899 című sci-fi krimisorozat volt. A sorozat egy, a 20. század fordulóján az Atlanti-óceánt átszelő gőzhajón játszódik, és az utasok sokszínű csoportját követi, akik rémálomszerű rejtélybe botlanak, amikor egy másik hajót is felfedeznek a nyílt tengeren sodródva. Az sztori figyelemre méltó kritikai és közönségfogadtatásban részesült. De sikerült megszereznie a Netflix legnézettebb műsorainak listáján az első helyet, és több mint 79 millió nézőórát gyűjtött az első héten. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzzék a Netflix vezetőit, hogy zöld utat adjanak a második évadnak, így a sorozatnak egyetlen nyolc epizódos évad után vége lett. Ráadásul az 1899 első évada egy hatalmas cliffhangerrel ért véget, ami úgy tűnik, soha nem fog megoldódni. A sztorit 1 évadon és 8 részen át követhettük, és 2023. január 23-án búcsúztunk tőle.  
#7

89 A korona  (2016)

(14) (11)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A korona című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királyné áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ... több»

Ahogy maga a monarchia, úgy A korona is hosszú életet tudhat maga mögött a Netflix sorozatokhoz képest. A Peter Morgan által készített sorozat 2016-ban mutatkozott be, a hatodik és egyben utolsó évad pedig 2023-ban debütál. A történet középpontjában II. Erzsébet királynő áll, és sztori őt követi fiatal korától egészen az aranykoráig. A korona két évadonként más-más színészeket alkalmaz, hogy természetes módon, irreális CGI vagy a színészt öregítő smink nélkül evezhessen át az idő homokján. Claire Foy, Olivia Colman és Imelda Staunton játszák a királynőt. Mindeközben a sorozatban egy sor hollywoodi tehetség mutatkozott be - Matt Smith-től (Fülöp herceg) Helena Bonham Carterig (Margit hercegnő). A 6 évadon és 60 részen át futó sorozat 2023 végével búcsúzik.
#6

77 Lockwood és tsa.  (2023)

(8)

akció | dráma | kaland

Netflix

Adott egy aprócska szellemvadász-ügynökség, amelyet két tinédzser fiú és egy újonnan érkezett, látnoki képességekkel megáldott lány vezet. A renegát triónak az a sorsa,... több»

A legnagyobb szívás, ha egy sorozat még az első évadot sem éri meg. A Netflix 2023-as Lockwood & Co. című műsora mindössze négy hónappal a januári debütálása után jutott erre a sorsra, állítólag a nézők hiánya miatt. A brit sorozat nincs egyedül, ha a Netflixen futó, rövid életű, fantasy-alapú tinisorozatokról van szó. Erről olyan sorozatok tanúskodhatnak, mint a First Kill és a The Imperfects. A Lockwood & Co-ban a szellemvadászat áll a középpontban. Ruby Stokes játssza a médium Lucy Carlyle-t, aki Anthony Lockwood (Cameron Chapman) és George Karim (Ali Hadzsi-Heshmati) szellemvadász vállalkozásához csatlakozik, így megalakítva a Lockwood & Co-t. Szóval, pontosan miért is bízzák meg a tizenéveseket azzal, hogy olyan szellemekre vadásszanak, amelyek egyetlen érintéssel ölnek? Természetesen, mert csak ők látják őket. Még ha a sorozatot nem is törölték volna, a karakterek előbb-utóbb kiöregednének a műsor alapfeltevéséből. A sorozat váratlan törlése miatt azonban a készítőnek, Joe Cornish-nak nem volt lehetősége arra, hogy valódi befejezést írjon a Jonathan Stroud azonos című könyvei alapján készült történetnek. / Így végül 1 évadon és 8 rézen át követhettük a kamasz szellemvadászokat, mielőtt 2023. január 27-én leköszöntek.
#5

62 Vágyak/Valóság  (2021)

(11) (1)

dráma | romantikus | vígjáték

Netflix

Egy kisvárosi anyuka fantáziadús utazásra indul az emlékei között, miközben házasélete éles ellentétet mutat vad gyermekkorával. több»

Mindig durva, amikor egy sorozatot a legutóbbi évad után egy hónappal törölnek. A Sex/Life közvetlenül a második rész megjelenése után jutott erre a sorsra. Stacy Rukeyser B.B. Easton 44 fejezet a férfiakról című memoárjából adaptálta a sorozatot. A sztori Sarah Shahit (mint Billie Connelly) követi: egy kétgyermekes anyukát, akit múltbeli szexkalandjai kavarnak fel és rángatják ki a kertvárosi unalomból. Billie-nek el kell döntenie, hogy az otthoni élet az, amire vágyik, vagy inkább előássa vad múltját, és azt teszi jelenévé. Vajon a férje, Cooper (Mike Vogel), vagy az exe, Brad (Adam Demos) lesz az igazi? A gyors törlés miatt a sorozat 2. évadának fináléját nem a sorozat lezárásának szánták, de több lezárást kínál, mint sok hirtelen törlés. Ha eddig nem lett volna egyértelmű, ez a tévé egyik legdurvább újkori sorozata, amely nagyjából úgy játszódik, mint egy romantikus regény. Végül 2 évadon és 14 részen keresztül követhettük Billie útját, amely 2023. március 2-án ért véget.
#4

dráma | romantikus

Netflix

Tully és Kate 1974-ben találkoztak, és azóta különös kapcsolat köti össze őket. Kate meglehetősen félénk és visszahúzódó, míg Tully inkább a menő csajok klubját... több»

Sok olyan sorozat, amely a múlt és a jelen között váltogat, nem működik, de a Firefly Lane kivétel. A kissé széteső történetmesélés nem művészi próbálkozásnak tűnik, hanem tökéletesen utánozza, hogyan bontakoznak ki az emlékek az idő múlásával. A sorozat középpontjában két viszonylag diszfunkcionális és társfüggő legjobb barát áll, akiknek gyermekkora, szerelmi élete és karrierje keresztezi egymást a felnőtté válásuk és felnőttkoruk hullámvölgyei során. Katherine Heigl játssza a nagymenő híradós Tully Heartot, míg Sarah Chalke a kiegyensúlyozottabb és családcentrikusabb Kate Mularkey-t alakítja. Kristin Hannah azonos című könyvének tévés adaptációja 2021-ben debütált, a harmadik és egyben utolsó évad második fele pedig 2023-ban került adásba. A rajongók örülhetnek, hogy Maggie Friedman showrunner-nek volt ideje arra, hogy a történetet egy kielégítő, mégis megrendítő befejezéssel vezesse el a tervezett végkifejletig. / A lányok kalandjait 2 évadon és 26 epizódon át élvezhettük.
#3

82 Én még sosem...  (2020)

(13) (5)

vígjáték

Netflix

Devi egy modern, első generációs indiai-amerikai tinédzser lány, akinek meg kell vívnia a maga harcait a beilleszkedéshez. Amikor Devire rátalál a szerelem, addigi bonyolult... több»

Néha az alkotók úgy döntenek, hogy inkább befejeznek egy sorozatot a fénykorában, mintsem hogy megkockáztassák, hogy a későbbiekben kifulladjon. Ez történt a Never Have I Ever/Én még sosem... esetében is, amelynek negyedik és egyben utolsó évada 2023 júniusában került adásba. Egy ifjúsági sorozatnak a középiskolából a főiskolára való áttérése gyakran a halál csókja egy sorozat számára - vagy legalábbis egy minőségi fordulópont. Mindy Kaling ahelyett, hogy kitalálta volna, hogyan lehetne az összes főszereplővel egy összefüggő főiskolai sorozatot készíteni, inkább úgy döntött, hogy a sztorit Devi Vishwakumar (Maitreyi Ramakrishnan) középiskolai útjának végén fejezi be. Ami a felszínen egy tipikus tini szerelmi háromszög-vígjátéknak tűnhet, valójában egy mély sorozat, amely olyan témákkal foglalkozik, mint a gyász és a kultúra - mindezt úgy, hogy közben az egyik legjobb tini terápiás ívet mutatja be, amit a tévében láttunk (Niecy Nash karakterének, Dr. Ryannek az irányításával). A sorozat narrátora pedig a teniszlegenda John McEnroe volt. / 4 évadon és 40 epizódon át élvezhettük a 2023. június 8-án véget ért sorozatot.
#2

animáció | fantasy | kaland | vígjáték

Netflix

Egy keményen alkoholizáló középkori hercegnő kalandjait követhetjük nyomon, megismerhetjük a bolond elfjét és személyes démonját. több»

Mi lehet jobb, mint egy beszélő démon Eric André hangján? A 2018-as, eredeti címén: Disenchantment animációs felnőtt sorozat középpontjában a vígjáték-ikon Abbie Jacobson karaktere, Bean áll: egy tomboló hercegnő, akinek az a feladata, hogy családi drámák közepette megmentse a királyságát. Ahhoz képest, hogy a Disenchantment egy szikár szatíra, sikerül filozófiai kérdéseket is feltennie az életről és a túlvilágról. De igazából a fantasy trópusokba mártott sötét humor és káosz határozza meg ezt a sorozatot. Matt Groening és Josh Weinstein 2018-ban alkotta meg a sorozatot, amely öt évadon keresztül futott. Szerencsére a befejezésé a lehető legjobban lezárta a cselekményszálakat. / A sztorit 50 epizódon át követhettük és 2023. szeptember 1-én ért véget.
#1

87 Szexoktatás  (2019)

(34) (4)

dráma | vígjáték

Netflix

Egy tinédzser fiú, akinek az édesanyja szexterapeutaként dolgozik, szövetkezik egy középiskolai osztálytársával, hogy együtt szervezzenek meg egy underground szexterápiás... több»

Sajnos a Szexoktatás diákjai elballagtak idén. A készítő Laurie Nunn négy évadnyi drámát, szívet és, nos, szexuális nevelést adott a rajongóknak, mielőtt 2023-ban megszüntették volna. Míg néhány gyereket traumaként érhette a tudat, hogy az anyukájuk szexterapeuta, a főszereplő Otis Milburn (Asa Butterfield) az anyukájától, Jean Milburntől (Gillian Anderson) tanul, és az ő meglátásait a saját iskolájában ülteti át a gyakorlatba. Nem minden iskolában túl jó a szexuális felvilágosítás, de a tizenéveseknek támogatásra, felvilágosításra és tanácsokra van szükségük, amikor a kapcsolatok, a beleegyezés és a szex biztonságos és pozitív módon történő megértéséről, megismeréséről van szó. A sorozat utolsó évadában, amely egy tervezett befejezést kapott, a pikáns tini drámától eljutunk néhány súlyos lelki vonatkozású, fizikailag is megnyilvánuló témához. / 4 évadon és 32 részen át élvezhettük Otisék kalandjait, melyeknek 2023. szeptember 21-én lett vége.