Nem igazán lehet a blockbuster filmkészítés történetéről beszélni Steven Spielberg említése nélkül. A nyári kasszasikerek fogalmát az ő filmje, a Cápa hozta létre évtizedekkel ezelőtt.

Most, az olyan filmekkel, mint a Top Gun: Maverick, Avatar: A víz útja és Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!, amik nem csak a mozikban keresnek hatalmas pénzt, de Oscar-díjjal is elismerték őket, Spielberg szerint bátorító, hogy a blockbusterek megkapják az Akadémia elismerését. Sőt, úgy véli, ez már régóta esedékes volt, mivel szerinte van egy film, amelynek meg kellett volna kapnia a legjobb film jelölést, de figyelmen kívül hagyták.

A Deadline-nak nyilatkozva Steven Spielberget arról a viszonylag új keletű trendről kérdezték, hogy a hatalmas franchise-ok kapják a Legjobb film jelölést. Csak idén, mint már említettük, a Top Gun: Maverick és az Avatar: A víz útja is jelölést kapott a legrangosabb díjra. Spielberg imádja, hogy ezeket a filmeket elismerik, és azt kívánja, bárcsak hamarabb jött volna ez a fajta elismerés.

"Ez nagyon bátorít engem. Későn jött a film, amelyet már évekkel ezelőtt jelölni kellett volna, Christopher Nolan A sötét lovag című filmje" - mondta Spielberg - "Az a film ma már biztosan megkapta volna a Legjobb film jelölést, így azt, hogy ez a két kasszasiker szolidan szerepel a top 10-es listán, mindannyiunknak ünnepelnünk kell."

Nyilvánvaló, hogy az Akadémia nem csak a művészi értékük miatt díjazza ezeket a filmeket. Ezeket a jelöléseket az is segíti, hogy a Maverickre és az Avatar 2-re is nagy szükség volt a világjárvány idején küszködő mozik számára. Mindkét film olyan módon teljesített, ami azt mutatja, hogy van még élet a mozikban, és remélhetőleg pozitív jövőt vetít előre. 

Úgyszólván egy perc telt el azóta, hogy Steven Spielberg egy igazi blockbusteren dolgozott. A '80-as és '90-es években a Spielberg-filmek mind nagyszabású eseményfilmek voltak, legyen szó a Jurassic Park-ról, egy új Indiana Jones filmről vagy akár a Ryan közlegény megmentése című sikeréről. Az utóbbi években azonban - a 2018-as Ready Player One-on kívül - Spielberg megmaradt a közepes költségvetésű drámáinál. Ami a jövőt illeti? Spielberg még nem tudja pontosan, hogy mi lesz a következő.

"Minden egy folyamat, és nincs következő filmem" - mondta.

Az egyik blockbuster, amihez a neve kötődik, a közelgő Indiana Jones és a sors tárcsája. A franchise többi filmjével ellentétben azonban Spielberg nem áll a kamera mögött, csak producerként működik közre, a gyeplőt James Mangoldnak adta át: "Én az ötödik filmnél amellett érveltem, hogy James Mangoldot alkalmazzuk" - mondta Spielberg - "A legtöbb döntést rá fogom bízni".

Ami az Indiana Jones spin-off tévésorozatot illeti, Spielberg csak annyit jegyzett meg, hogy csak "periférikusan van benne". A pletyka azonban továbbra is tartja magát; ez egy előzményfilm Indy mentoráról, Abner Ravenwoodról, Marion Ravenwood (Karen Allen) apjáról szól.

Spielberg legutóbbi filmje, a félig önéletrajzi ihletésű A Fabelman család hét Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díját.