A lista kézifegyverekre, azon belül pedig a leggyakoribb és legelterjedtebb fegyvernemre, a kardokra fókuszál. (Tehát van miből választani.) Igyekeztem ismertebb filmekből választani, s a lista hossza miatt nem is számoltam az animékkel. A listán olyan kardok szerepelnek, amelyek valamelyest különböznek a filmben látható többi fegyvertől (névvel vannak ellátva, varázserővel rendelkeznek vagy eredettörténetük van), azaz bármilyen kardforgató is szerepeljen egy adott filmben, a lista nem róluk, hanem magukról a kardokról szól.

#10

87 Kill Bill  (2003)

(57) (33)

akció | krimi | thriller

A hírhedt Menyasszony (Uma Thurman) egykor egy nőkből álló elit bérgyilkos csoport tagja volt. Miután azonban teherbe esett, úgy döntött, otthagyja a szervezetet, és férjhez... több»

Hattori Hanzo kardok (bármelyik, hiszen a filmben is elhangzik, hogy két Hanzo kard között nincs különbség) Hattori Hanzo nevét mindenki ismeri. Tarantino zseniális agyszüleménye után mindenki egy Hanzo-féle, egy hónapon keresztül készülő Japán pengét akart. Filmbéli értéke felbecsülhetetlen, mind esztétikai, mind minőségi szempontból hibátlan kardok. A filmből idézve: „Nagyképűség nélkül mondhatom, ez a legjobb kardom. Ha utad során szembetalálkozol Istennel, ez még Istent is megvágja.” (Bár itt már nem teljesen igaz, hogy nincs különbség a kardjai között, de ez leginkább arra reflektál, hogy a különbség inkább a Hanzo kardok és a világ összes többi kardja között számottevőek.
#9

családi | fantasy | kaland

Disney+

Percy Jackson (Logan Lerman) ránézésre csak egy átlagos tizenkét éves kisfiú, valójában azonban nagyon is különleges. Percy anyját egy furcsa idegen rábeszéli, hogy küldje el... több»

Percy kardja az Anakluszmosz (melynek jelentése: háborgó árapály). Maga a film nem igazán tartozik a kedvenceim közé, de a golyóstollból manifesztálódó görög kardnak mindenképpen a listán van a helye, ha az éppenséggel a felsorolásban az utolsó is egyben.
#8

akció | dráma | életrajzi | háborús | kaland | romantikus | történelmi

A korán árvaságra jutott Attilát egész életében egyetlen egy cél vezérelte: irányítani akarta az egész világot, és ehhez megvoltak a megfelelő képességei. több»

Isten Kardja Azt hiszem, felénk a leghíresebb varázskard. Attila, a hun király fegyveréről van szó. Bár a filmben egyszerű kardként szerepel, s Attila, mintegy tényszerűen isteni jelként véli a kard feltűnését. A kard leginkább Attila sorsát követi, a kard birtokosaként úgy hiszi a világot hivatott meghódítani, s a kard kettétörését követően rövidesen az ő uralkodása is véget ér.
#7

akció | dráma | fantasy | kaland

Arthur egy ravasz, nagyszájú csirkefogó, aki Londonium sikátoraiban vezeti a bandáját, és megpróbál életben maradni a riválisai ellenében. Születése azonban titkot rejt. A... több»

Excalibur Nem létezhet egy ilyen lista a kőbe zárt kard nélkül, hiszen mindenki ismeri az Arthur-mondakör legendás kardját. Nem túlzás a nyugati világ legismertebb kardjaként hivatkozni rá. Azért választottam ezt a filmbéli változatát, mert itt nem csak eszményi jelentősége van, mint a "nagy király kardja", hanem hatalmas erővel ruházza fel Arthur királyt, ezáltal a kard fizikai értelemben véve is hatalmat ad a használójának.
#6

akció | fantasy | kaland

Disney+

A jólelkű kovácsfiú, Will Turner (Orlando Bloom) elvei ellenére szövetkezik a Jack Sparrow (Johnny Depp) vezette kalózokkal, hogy megmentse gyermekkori szerelmét, Elizabeth Swant... több»

James Norrington parancsnok kardja Bár a film cselekményét nem befolyásolja és nem tud többet, mint egy másik kard, inkább eszmei és státuszi jelentősége van, de a Will Turner által készített kard végigkíséri a szériát, s akkor is inkább a státuszt vagy a titulust erősíti. (Feltünésekor általában esztétikai okokból dícsérik)
#5

71 A gyűrű átka  (2004)

(3)

akció | dráma | fantasy | kaland

Siegfried herceg népét egy éjszaka alatt lemészárolja az ellenség. Az alig tízéves, árván maradt hercegnek a folyón sikerül megszöknie üldözői elől, ahol egy idős kovács... több»

Siegfried sárkányölő kardja A legendás Nibelung énekek főszereplője Siegfried maga kovácsolta kardját (szerencsére láthatjuk a filmben a teljes, kemény munkával teli folyamatot) egy lehulló meteorit magjából, amit hite szerint a skandináv istenek küldtek el hozzá. A kard sokkal erősebb, mint bármilyen ember által készített penge, az egyetlen fegyver, ami sebet ejthet Fafnir, a sárkány bőrén.
#4

86 A hobbit: Váratlan utazás  (2012)

(115) (26)

fantasy | kaland

HBO Max | TV-ben (TV2, csütörtök 01:33)

Több évtizeddel A Gyűrűk Ura történései előtt a nyugalmas életet élő Zsákos Bilbót (Martin Freeman) egy izgalmakkal teli kalandra hívja szürke Gandalf (Ian McKellen). A cél,... több»

Fullánk - Bilbo, majd később Frodó kardja Régi tünde tőr, amely kéken világít, ha goblin vagy ork van a közelben. A tőrt (amely hobbit kezében inkább kard) Zsákos Bilbo zsákmányolta, majd évtizedekkel később unokaöccsére, Frodóra hagyta, akinek élete nagybátyjához hasonlóan több alkalommal a kard használatán múlt, de a legemlékezetesebb, amikor Fullánkot használva Csavardi Samu elűzi a Banyapókot.
#3

dráma | fantasy | kaland

HBO Max | TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Szarumán legyőzése után Szauron ereje még töretlen, és Gondort veszi célba. Gandalf és Pippin Gondorba vágtat, hogy felkészítse Denetorth és Minas Tirith lakóit. Théoden... több»

Narsil - Gondori királyok kardja A Narsil Elendil gondori király tulajdona volt, idősebbik fia, Isildur örökölte. Ez az a kard, mellyel a Nagy Csatában Isildur legyőzte Sauront. Több néven is ismert, ezek közül a legnépszerűbb a Kettétört Kard elnevezés, de amikor összekovácsolták, megváltoztatták ezt a nevet az Eggyé Kovácsoltra, és Narsilból Andúrillá vált, amelynek jelentése: A Nyugat Lángja. Későbbi hordozója Arathorn fia Aragorn, númenori királyok sarja. Nem mellékesen a kard birtokosa parancsolhat az elátkozott seregnek.
#2

92 Trónok harca  (2011)

(177) (33)

akció | dráma | fantasy | kaland | romantikus

HBO Max

A Trónok harca George R.R. Martin nemzetközi sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusának adaptációja, melyben a nagyhatalmú családok élet-halál harcot vívnak Westeros... több»

Hosszúkarom (Valyriai acélból kovácsolt kard) Igazság szerint az említett kardon kivűl még több valyria penge is szerepel, s ennek is köszönheti előkelő helyezését, de, mivel a legepikusabb kardforgatós jeleneteket Havas Jonnak köszönhetjük, így az őt kísérő kardot emelném ki. Röviden a valyriai pengéről: Ezeket a kardokat még az ősi Valyriában kovácsolták - ahonnan többek között a Targaryenek és a sárkányaik is származnak. Valyria bukásával elveszett módszer szerint hajtogatták sokszorosan fémből az ottani fegyverkovácsok, akik a legenda szerint varázsigékkel is megerősítették az így készült kardokat. Melyek nemcsak, hogy könnyedén átvágják a sima westerosi acélt, de van egy olyan tulajdonságuk is, melynek még különös jelentősége lehet a Trónok harcában: a hétköznapi fegyverekkel ellentétben ezekkel meg lehet ölni a Másokat is.
#1

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen... több»

Minden bizonnyal az egyik legismertebb és legikonikusabb kézifegyver, ami a Csillagok háborúja univerzumának egyik kitalált eszköze, a Jedi lovagok és Sith-ek legfőbb fegyvere, elegánsabb és erősebb, mint a lézerpisztoly. Gyakorlatilag bármit képes átvágni egy másik fénykardon és kevés kivételesen erős ötvözeten kívül. A penge nem ad ki hőt. Egyes fénykardok víz alatt is működőképesek. Kellően képzett kardforgató esetén képes visszaverni kézi lézerfegyver lövését.