TOP10: A 2010-es évek legjobb Netflix-sorozatait vétek lenne kihagyni

A 2010-es évek kiváló évtized volt a Netflix eredeti tartalmak számára: a streaming-óriás számos kiváló minőségű műsort készített, amelyek kritikai elismerést és elkötelezett rajongói bázist szereztek.

A lebilincselő drámáktól kezdve a szívhez szóló vígjátékokon át az izgalmas sci-fi és horror sorozatokig a Netflix mindenkinek tartogat valamit. A 2010-es évek nevezetes Netflix-sorozatai közé tartozik a Fekete tükör, a Narcos és A korona.

Sokuk kulturális jelenséggé vált, és a kritikusok elismerését is kivívták a bennük megjelenő színészi alakítások, a forgatókönyveik és produkciós értékeik miatt. Összességében a 2010-es évek nagyszerű időszak volt a televíziózás számára, és a Netflix jelentős szerepet játszott az évtized néhány legjobb sorozatának elkészítésében.

Íme a 2010-es évek tíz legjobb Netflix-műsora, a Mafab rajongóinak szavazatai szerint rangsorolva.

#10

76 When They See Us  (2019)

(1)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

Igaz történet alapján. Öt harlemi tinédzser egy rémálom kellős közepébe csöppen, amikor tévesen megvádolják őket egy New York-i támadással. több»

Ava DuVernay társszerzője és rendezője az igaz történeten alapuló When They See Us négy epizódjának. A sorozat a Central Park Five történetét meséli el, egy öt színes bőrű fiatalemberből álló csoportét, akiket 1989-ben jogtalanul ítéltek el egy kocogó megerőszakolásáért a New York-i Central Parkban. Annak ellenére, hogy ártatlanságukat bizonygatták, a férfiakat börtönbüntetésre ítélték, és hosszú éveken át küzdöttek felmentésükért. A sorozat a Central Park Five 1989-es első kihallgatásától kezdve a 2002-es felmentésükön át a New York-i várossal 2014-ben megkötött egyezségig terjed. A sorozatban olyan sztárok szerepelnek, mint Antron McCray (Caleel Harris), Yusef Salaam (Ethan Herisse), Kevin Richardson (Asante Blackk), Raymond Santana (Freddy Miyares) és Korey Wise (Jhareel Jerome).
#9

vígjáték

Netflix

A vígjátéksorozat főhőse a harmincéves elmúlt, színészként dolgozó Dev. Az egyes epizódokban a férfi New York-i életének szakmai és magánjellegű kalandjaival... több»

A Master of None egy vígjáték-dráma televíziós sorozat, amelyet Aziz Ansari és Alan Yang készített. A sorozat Dev Shah (Aziz Ansari), egy 30 éves színész személyes és szakmai életét követi nyomon, ahogyan eligazodik a New York-i életben. Dev különböző személyes és szakmai tapasztalatokon megy keresztül, többek között randizik, karriert csinál a színészi pályán, és próbál értelmet találni az életének. Útja során támogatja őt szoros baráti társasága, akik közé tartozik Denise (Lena Waithe), Arnold Baumheiser (Eric Wareheim) és Brian Chang (Kelvin Yu). A Master of None híres az okos forgatókönyvéről, dialógusairól, az átélhető karakterekről és arról, hogy fontos és időszerű témákkal foglalkozik. Minden epizód más-más témára fókuszál, mint például a randizás kihívásai a modern világban, a kisebbségi lét küzdelmei a szórakoztatóiparban és a család fontossága. A sorozatot széles körű kritikai elismerés övezte, és számos díjat, köztük három Emmy-díjat nyert.
#8

79 Orange Is the New Black  (2013)

(18) (18)

dráma | krimi | vígjáték

Netflix

Piper Chapman sok évvel ezelőtt leszbikus korszakában egy alkalommal drogpénzt szállított barátnőjének, azonban szerencsétlenségére a törvény keze még azelőtt utolérte, hogy... több»

A sorozat Piper Chapman (Taylor Schilling) történetét követi nyomon, aki egy kiváltságos New York-i, akit 15 hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert egy drogpénzzel teli bőröndöt szállított egykori barátnőjének, Alex Vause-nak (Laura Prepon), egy nemzetközi drogcsempésznek. Miközben Piper a rácsok mögötti élet kihívásai között navigál, kapcsolatokat alakít ki a rabok sokféle csoportjával, és megismeri különböző háttértörténeteiket. Az Orange is the New Black arról is ismert, hogy társadalmi és politikai kérdéseket boncolgat. A sorozat olyan témákat érint, mint a faji és gazdasági egyenlőtlenségek, a drogok elleni háború és a börtönök privatizációja. Emellett a bebörtönzés érzelmi és pszichológiai hatásait is vizsgálja mind a rabokra, mind a családjukra nézve. A súlyos témák ellenére az Orange is the New Black olyan sorozat, amely tele van humoros és emberi pillanatokkal. A rabok közötti kapcsolatok gyakran szívmelengetőek, és a sorozat bemutatja az emberi lélek rugalmasságát és erejét. Összességében az Orange is the New Black egy elgondolkodtató és érzelmileg erős sorozat, amely hűséges rajongótáborra tett szert.
#7

87 A Hill-ház szelleme  (2018)

(21) (4)

dráma | horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy misztikus történet öt testvérről, akik Amerika egyik legfélelmetesebb és leghírhedtebb szellemházában nevelkedtek. több»

A Hill-ház szelleme egy pszichológiai horror dráma, amelyet Shirley Jackson írt, és Mike Flanagan fejlesztett a Netflix számára. A Crain család történetét követi, akiket a titokzatos Hill házban szerzett tapasztalataik kísértik. A Crain család öt felnőtt testvérből áll: Steven, Shirley, Theo, Luke és Nell. Minden testvérnek egyedi személyisége és küzdelme van, de a Hill házban szerzett tapasztalataik maradandó hatással vannak az életükre. A sorozat a múlton és a jelenen keresztül vezeti végig a nézőket, miközben a Crains család szembesül a Hill házhoz fűződő emlékeivel és a szellemekkel, amelyek még mindig kísértenek. Miközben megfejtik a Hill házban történtek rejtélyét, kénytelenek szembenézni démonaikkal és a bennük rejlő sötétséggel.
#6

88 Kártyavár  (2013)

(25) (9)

dráma

Netflix

Frank Underwood legfőbb vágya, hogy a Fehér Házban kapjon meghatározó szerepet. Az ígért külügyminiszteri pozícióba azonban az elnök mást ültet, mellyel kivívja Frank... több»

A Kártyavár/House of Cards Frank Underwoodot (Kevin Spacey), a kegyetlen és ravasz politikust követi, aki semmitől sem riad vissza céljai elérése érdekében, ahogyan egyre csak törtet Washington, D.C. gyilkos világában, és feljebb lép a ranglétrán. Útja során segítségére van felesége, Claire Underwood (Robin Wright), aki ugyanilyen ambiciózus és hajlandó bármit megtenni az előrejutásért. A sorozat egyik legfontosabb szempontja az amerikai kormány belső működésének bemutatása. Realisztikus és gyakran komor képet nyújt a politikai életről, bemutatva a politika vérengző természetét és azt, hogy az emberek milyen messzire képesek elmenni céljaik elérése érdekében. Számos erőssége ellenére a sorozat nem volt hibátlan. Néhány néző úgy érezte, hogy túlságosan melodramatikus, és néha a szappanopera területére tévedt. Mások kritizálták a politika és a kormányzat ábrázolását, azt állítva, hogy a sorozat túlságosan cinikus volt, és nem tükrözte pontosan a washingtoni élet valóságát. E kritikák ellenére a Kártyavár népszerű és befolyásos maradt.
#5

89 A korona  (2016)

(14) (11)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A korona című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királyné áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ... több»

A The Crown egy történelmi drámasorozat, amelyet Peter Morgan készített a Netflix számára. A sorozat II. Erzsébet királynő életét követi, aki 1952-ben, apja, VI. György király halála után lett az Egyesült Királyság és más nemzetközösségi királyságok királynője. A sorozat az uralkodásának főbb eseményeit és ellentmondásait mutatja be, beleértve Fülöp herceggel, Edinburgh hercegével kötött házasságát, a gyermekeivel és más királyi családtagokkal való kapcsolatait, valamint a miniszterelnökökkel és más világvezetőkkel való interakcióit. A sorozat feltárja azokat a személyes és politikai kihívásokat is, amelyekkel Erzsébetnek és a királyi családnak szembe kellett néznie, valamint az uralkodása alatt bekövetkezett társadalmi és kulturális változásokat. A sorozatban olyan színészek játszanak, mint Claire Foy (II. Erzsébet királynő), Matt Smith (Fülöp herceg) és Vanessa Kirby (Margit hercegnő).
#4

87 Sötétség  (2017)

(29) (4)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy német kisvárosban nyoma veszik egy gyereknek. Az eset négy család életére is komoly hatással van. Szinte mindenki titkokat őriz, melyek az eset kapcsán lassan a felszínre... több»

A Dark/Sötétség az első német nyelvű eredeti Netflix-sorozat, amely egy bonyolult és összetett történetet követ, amely az időutazással és annak lehetséges következményeivel foglalkozik. A sorozat a németországi Winden fiktív városában játszódik, és a szereplők három generációját öleli fel, akik mindannyian kapcsolatban állnak egy rejtélyes eltűnéssel, amely 1986-ban történt a városban. Egy fiatal fiú eltűnése Winden városában négy elhidegült családot hoz össze, akik megpróbálják kideríteni az igazságot arról, hogy mi történt a fiúval és szeretteikkel. Miközben a szereplők megpróbálják értelmezni a városukban történt rejtélyes eseményeket, rájönnek, hogy minden mindennel összefügg, és hogy a múlt a jelenbe is belenyúl.
#3

90 Fekete tükör  (2011)

(61) (11)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

A Fekete tükör egy antológia sorozat, vagyis a részek nem függenek szorosan össze. Az alkotók az élet és a technológia sötét oldalát igyekeznek bemutatni. több»

Fontos lehet megjegyezni, hogy a Black Mirror első két évadát 2011 és 2014 között sugározta a Channel 4 csatorna. A sorozat aztán 2016-ban átkerült a Netflixre. A Charlie Brooker által készített Black Mirror egy brit televíziós sorozat, amelynek epizódjai a technológia témáját és annak a társadalomra gyakorolt hatását járják körül. Minden epizód egy önálló történet, egyedi szereplőgárdával, és a társadalom és a technológia különböző aspektusait vizsgálja. Az epizódok gyakran egy alternatív jelenben vagy a közeljövőben játszódnak, és olyan technológiát mutatnak be, amely vagy kitalált, vagy valós prototípusokon alapul. A Black Mirror hírnevet szerzett a komor, cinikus szemléletéről és a feltörekvő technológiák lehetséges következményeinek bemutatásáról.
#2

91 Stranger Things  (2016)

(93) (35)

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

A Stranger Things egy sci-fi televíziós sorozat, amelyet a Duffer Brothers készített. Az 1980-as években játszódik az Indiana állambeli Hawkins kitalált városában. Egy csapat fiatal barát és családjuk történetét követi nyomon, akiket természetfeletti események sorába vonz egy titokzatos, pszichokinetikus képességekkel rendelkező lány, Eleven (Millie Bobby Brown). Hawkinsban egy új fenyegetés jelenik meg a Fentről lefelé, egy párhuzamos dimenzió formájában. Miközben a csoport megpróbálja kitalálni, hogyan mentse meg Will Byers-t (Noah Schnapp) és hogyan győzze le a Felülről lefelé világból érkező lényt (Demogorgon), a nyolcvanas években felnőtté válás tipikus kihívásaival is meg kell küzdeniük, beleértve az iskolát, a kapcsolatokat és a családi problémákat. Útjuk során segítségükre van a város helyi rendőrfőnöke és egy kormányzati tudós.
#1

92 Narcos  (2015)

(18) (8)

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Netflix

A 80-as években az Egyesült Államok és Kolumbia közösen próbál véget vetni a minden idők legkegyetlenebb és leggazdagabb drogbárója, Pablo Escobar és a Medellin drogkartell... több»

A Narcos című televíziós sorozat egy amerikai-kolumbiai produkció, egy bűnügyi dráma, amelynek társalkotói és producerei Chris Brancato, Carlo Bernard és Doug Miro. A sorozatban spanyol és angol dialógusok keverednek, néhány epizód pedig teljesen spanyolul van. A szereplők között szerepel Escober (Wagner Moura), Steve Murphy DEA ügynök (Boyd Holbrook) és Javier Peña DEA ügynök (Pedro Pascal). A sorozat Pablo Escobar kolumbiai drogbáró életét mutatja be, aki a történelem egyik leggazdagabb és leghatalmasabb bűnözőjévé vált, valamint a bűnüldöző szervek erőfeszítéseit, hogy elkapják és bíróság elé állítsák. A Narcos című tévésorozat a kolumbiai kormány és a drogkartellek szerepét is feltárja az országban zajló konfliktusban.