TOP10: Minden idők legrosszabb folytatásfilmjeiA kép forrása: Indigo

Bár van abban némi igazság, hogy a folytatásfilmek a legtöbb esetben nem tudják meghaladni az első részt (azért ellenpéldából is akad bőven), de arról a szintről sem érdemes megfeledkezni, amikor nem pusztán meghaladni képtelenek, de súlyosan alul is múlják az eredeti filmet. Hétvégi toplistánkban ez utóbbira gyűjtöttünk példákat, íme, minden idők 10 legrosszabb folytatásfilmje.

Sharknado 2: A második harapás

Bizony, az első rész után az alkotók úgy gondolták, nem lenne teljes a filmtörténet, ha nem készülne el a tornádós-cápás film folytatása. A Sharknado 2: A második harapás a Syfy-on debütált, de a java még csak most jön. A film 3,9 milliós nézettségével megdöntötte a csatorna összes korábbi rekordját, a Twitteren pedig 1 milliárdan említették. És ha mindez nem lenne elég, már készül a harmadik rész, melyben David Hasselhoffot is láthatjuk majd. Kell ezt tovább ragozni?

Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!

Bridget Jones Renée Zellweger

Rendben, ez talán fájhat a franchise rajongóinak, de a második rész már mentes volt a korábbi epizód minden bájától, egyedül a koppintások működtek benne, ami egy folytatásfilmnél semmiképp sem előny. Azt a jelenetet pedig, amikor Bridget Jones egy thai börtönben Madonnát énekel, sosem fogjuk elfelejteni, pedig el szeretnénk.

Grease 2.

Grease 2

A Pomádé tipikusan az a film, ami egyáltalán nem szorult rá a folytatásra, és tessék, valaki mégis jó ötletnek tartotta. A forgatókönyv közelében sem ért az első résznek, éppúgy, ahogy a dalok sem. A Grease 2 folytatásnak pocsék, önálló musicalnek pedig egész egyszerűen egy rettenetes félreértés. Az egész film egyszerűen csak kínos, melynek nézése közben egyetlen dolog motoszkált a fejünkben: miért volt erre szükség?

Transformers: A bukottak bosszúja

Nos, itt megint csak lehet némi nézeteltérés, de tisztázzuk a dolgot. Az első film hozta, amit ígért: látványos volt, akciódús, egy ízig-vérig popcornmozi, ami semmit többet nem akart, mint két órára kizökkenteni a nézőt a hétköznapokból. Aztán 2009-ben megjött a maga zavaros, lyukacsos forgatókönyvével a folytatás. A hangsúly is mintha áttevődött volna a nagy ívű összecsapásokról az odavetett vicceskedésre, nem is beszélve az erős nyelvezetről és a junkie utalásokkal. Ezzel egyébként nem lenne probléma, de egy Hasbro játékból készített adaptációban egyszerűen értelmezhetetlenek és teljesen feleslegesek. És mielőtt megfeledkeznék róla. Emlékszünk a főellenségre, a gonosz óriásrobotra, ami kisebb robotokból állt össze, és a lábai közt két óriási faltörő golyó lógott? További magyarázatra úgy véljük, nem szorul a dolog.

Ideglelés 2.

Így van, sokan talán még csak nem is tudták, de készült folytatása minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb bevételű független produkciójának, az Ideglelésnek . A nagy költségvetés és az effektek épp az eredeti koncepciót csúfolták meg. A Transformersnél még érthető, hogy miért készült folytatás, de a Blair Witch 2 túlmutat az értelmezhetőség kategóriáin.

Blues Brothers 2000

A Blues Brothers 2000 nem könnyű eset, de az biztos, hogy kimeríti a teljesen felesleges folytatás fogalmát. Sok évvel a Dan Aykroyd és John Belushi főszereplésével készült kultikus első rész után a rendező úgy vélte, érdemes lenne elkészíteni a második részt is. Nem akarunk igazságtalanok lenni, a Blues Brothers 2000 nem lett olyan mértékben kritikán aluli produkció, mint a Grease 2 vagy a Blair Witch 2, de legjobb pillanatiban is csak ismételni tudta az első részt, és ezekből a pillanatokból sem volt sok, arról nem is beszélve, hogy a két epizód közti 17 év eléggé rányomta a bélyegét a produkcióra, és nem feltétlenül jó értelemben.

A Maszk 2 - A Maszk fia

Itt azért álljunk meg egy pillanatra! Ki gondolhatta komolyan, hogy épkézláb folytatás lehet készíteni A maszkhoz Jim Carrey nélkül? A Maszk 2 - A Maszk fia több mint 10 évvel az első rész után készült el, melynek semmi mást nem köszönhetünk, mint az elménkbe mélyen beleégett kínos CGI-csecsemőt. Ez az a film, amiről egy szót említeni is bűn, nem is kívánunk tovább vétkezni.

Amerikai pszichó 2.

Ne tévesszen meg senkit a rendező, Morgan J. Freeman neve, ez nem az a Morgan Freeman. Ami a filmet illeti, valószínűleg nem meglepetés, hogy sosem került a mozikba. Ez mindenképp előny azok számára, akik egész véletlenül, az ismerős cím miatt betévedtek volna egy vetítésre. A film nem mellesleg köszönő viszonyba sincs az Amerikai pszichóval, annyira nem, hogy nem is annak folytatásának szánták. A filmet mindenesetre jobb minél messzebb elkerülni, egyedül azoknak tudnánk ajánlani, akik kíváncsiak a 19 éves Mila Kunis szárnybontogatásaira, de közülük is csak az erős idegzetűeknek.

Elemi ösztön 2.

Tizennégy évvel Paul Verhoeven eredetije után Sharon Stone visszatért Catherine Trammell szerepébe, de bár ne tette volna. A Michael Douglas és Stone párosával forgatott Elemi ösztön ugyan nem volt tökéletes film, de beírta magát a filmtörténetbe. Ez végülis a második résznek is sikerült, de nem épp úgy, ahogy azt a készítők szerették volna. Az Elemi ösztön 2 voltaképpen nem is folytatás volt, hanem remake, ez pedig még tovább csökkentette a film létjogosultságát.  

9 és fél hét 2.

Mickey Rourke és Kim Basinger az 1986-os 9 és fél héttel új mércét teremtett az erotikus thrillerek terén, de egyedül Rourke érezte úgy az eredeti stábból, hogy 11 évvel az eredeti film után vállalnia kell a folytatást. A filmet nem mellesleg az az Anne Goursaud társrendezte, aki azóta egyetlen filmet sem készített. Nincs is min csodálkozni.