Közösség

Komment folyam

Filmbarbár   2022.01.05 20:39
4

Ami szerintem részben befolyásolhatatlan, az pl. a lájkok, illetve a követők száma. Írhat bárki bármit, ha az emberek el sem olvassák (mert mondjuk nincs idejük, nem érdekli őket az adott film, esetleg valamiért nem szimpatikus nekik a másik felhasználó stb.), és/vagy nem lájkolják. Ezt nem lehet kikényszeríteni senkitől sem, mint ahogyan azt sem, hogy kövessenek. Hogy ki kinek a véleményét lájkolja és miért, illetve hogy ki kit követ és miért, nem feltétlenül a másik ember teljesítményének minőségét jellemzi. Tapasztaltam pl., hogy némelyek csupán egy adott személy hozzászólásait lájkolják rendszeresen, míg másokénál sohasem tűnik fel a nevük, holott mások is írnak jó hozzászólásokat (azért pl. a nap véleménye rovatban elég sok jó kritikát lehet olvasni, de érdekes módon ezeknek a fórumozóknak a nevét ott nem nagyon látom más szerzők írásainak lájkolói között).
A másik dolog az, hogy miért lájkolhatja valaki a saját véleményét. Mert hogy erre is rendszeresen látok példát. Ha valaki mondjuk megírja a 20 véleményt egy hónapban, és mindegyikre rányomja a saját szavazatát, máris van 20 lájkja. Ez akkor mennyiben minősíti a teljesítményét? Ez így igazságos? Szerintem meg kellene szüntetni azt a lehetőséget, hogy egy felhasználó a saját írására szavazhasson, mert ha valaki lájkolhatja a saját írását, az értelmetlenné teszi az" x medálért y számú lájk kell" kitételt. Ráadásul az sem feltétlenül az egyes felhasználók teljesítményét vagy érdemeit minősíti (legalábbis szerintem), hogy egy adott hónapban be tud-e cserkészni 2 vagy 5 új követőt.
A másik dolog a nap véleménye ügy. Többször is előfordult velem, hogy írtam valamit, de még másnap is jóváhagyatlan maradt az írásom, közben pedig már kihirdették az előző nap véleményíróját. Ha még nem hagyták jóvá az írást, az attól még részt vesz az előző napra vonatkozó nap véleménye versenyben, vagy sem? Mert ha csak a jóváhagyott véleményeket versenyeztetitek, akkor szerintem jogos kérés, hogy az előző napi összes vélemény legyen jóváhagyva, ugyanis ellenkező esetben kirekesztődnek emberek, illetve vélemények.
A harmadik felvetésem (bár ez nem a medálokhoz kapcsolódik): ha még most is érvényes az "500 karakter fölötti hozzászólásokért 50 pont, az 1000 fölöttiekért 100 pont jár" kitétel, akkor az új véleményeinkért miért kaptunk ilyen kevés pontot? Végignéztem a havi rangsort, elég sokan vagyunk olyanok, akik viszonylag hosszan szoktunk írni egy-egy filmről, mégis elképesztően kevés pontot kaptunk, holott a többiek is még akár csak ránézésre is jóval többet írtak 1000 karakternél az új véleményeikben is. Esetleg ebben is volt valami változás? Mert akkor jó lenne ezt is korrekt módon közzétenni, csak hogy tudjuk, mire számítsunk.

Interfectorem Sabnock 2022.01.09 21:23
1

Megint elvették az arany medálomat, kezdem nem érteni az egészet!!!
:(

EnikoCzucz 2022.01.07 09:16
1

Kedves Filmbarbár! A harmadik felvetéseddel, a pontokkal kapcsolatban türelmedet kérjük, fejlesztőnk dolgozik az ügyön, és köszönjük, hogy felhívtad a figyelmünk a problémára. Elnézést a kellemetlenségért! Üdv, Enikő

Filmbarbár 2022.01.07 10:51
1

Kedves Enikő! Köszönöm a tájékoztatást, illetve a segítséget. Csak feltűnő volt, hogy másoknak is elég kevés pontjuk van ahhoz képest, hogy ők is rendszerint "sokat" írnak, de legalábbis 1000 karakter fölött.

Interfectorem Sabnock 2022.01.05 22:58
1

Igen, nem lenne nehéz a magukra lájkolókat fülöncsípni, főleg a szerkiknek, adminoknak.
:)

EnikoCzucz 2022.01.05 22:36
2

Kedves Filmbarbár! Köszönöm a Mafab szerkesztősége nevében, hogy megírtad nekünk az észrevételeidet, hiszen a játék a medálokért a felhasználóknak szól, és aszerint próbáljuk a szabályrendszert kialakítani, hogy elégedettek legyetek, és hogy megháláljuk, amiért aktív tagjai vagytok a közösségnek. Ezért rendkívül hálásak vagyunk a visszacsatolásért.
A lájkok és követők megszerzésével kapcsolatban tett észrevételeidet fontolóra vesszük , és mindenképpen utánanézünk a hozzászólásokért járó pontoknak. A pontozási rendszerben biztosan nem történt változás, utánanézünk, nem rendszerhibáról van-e szó.
A nap véleményét természetesen az adott napon beküldött vélemények közül választjuk ki, a választást nem befolyásolja, hogy megtörtént-e már a vélemény jóváhagyása. Még egyszer nagyon szépen köszönöm az észrevételeid! További jó szórakozást a Mafabon! Üdv, Enikő

Interfectorem Sabnock 2022.01.05 23:06
2

Kedves Enikő.
Annyiban reagálnék a nap véleménye titulusra, hogy néha (tényleg nem gyakran) olvastam olyan nap véleménye kritikát, hogy kb. 100-150 karakteres volt, és a mai napig azon gondolkozom, vajh milyen nyelven íródhatott?
Ráadásul a gyenge szöveg tele volt alapvető helyesírási hibával, ami számomra nagyon zavarólag hatott.
A magukra lájkolást én sem tartom korrektnek, ezeknek elejét kellene venni...
A több profilt sem értem, hiszen azzal magukat csapják be...
Öröm, hogy reagáltok a problémákra, bár néha kissé lassúnak érzem a dolgok valós megoldási idejét. Én szeretek itt lenni, de ezek miatt azért jócskán csappan az aktivitási kedvem. Plusz, amit már írtam, a levél, hogy gratuláltok az ezüst medálomhoz, de én (tudomásom szerint) arany lennék....
Sajnos azért a magyar betegség, a sumákolás és csalás itt is erősen felütötte a fejét...
De mindegy...
Nézzük a filmeket, persze mindenki, amit szeret!

EnikoCzucz 2022.01.06 15:06
1

Kedves Sabnock! Igazán sajnálom, hogy belefutottál ilyen kritikába. A helyesírási hibák a jóváhagyás előtti hozzászólásoknál fordulnak elő, s mivel A nap véleménye az összes aznap érkezett hozzászólásból kerül ki, ezért néha korrektúra előtti vélemények nyerik el a címet. Minden beérkezett hozzászólást igyekszünk egy napon belül jóváhagyni, ez alól egyedül a hétvége és az ünnepek képeznek kivételt. Nagyon szépen köszönöm az észrevételeid, kiváltképp az önlájkok és többszörös regisztrációk problémájára való figyelmeztetést! További jó szórakozást a Mafabon! Üdv, Enikő

Interfectorem Sabnock 2022.01.06 15:16
1

Köszi, Enikő, a gyors reagálást...
Szép napot!

Filmbarbár 2022.01.05 23:03
2

Kedves Enikő! Köszönet a gyors reagálásodért. Olyan szabályrendszer úgysem lesz soha, amivel mindenki elégedett lesz, viszont szerintem a lájkok és a követők száma két olyan tényező, ami nem biztos, hogy híven tükrözi egy-egy felhasználó munkájának minőségét. Mert pl. mi van akkor, ha a temérdek komment között "elvész" az írásunk, vagy ha nem lájkolják? Ettől "rosszabb" lesz az adott hozzászólásunk, illetve az adott havi teljesítményünk? És mi van pl. akkor, ha - egy szélsőséges példát mondok - valakinek a kb. 100 karaktert kitevő, "jó/nem jó film, X. Y. tök jó színész(nő)" jellegű hozzászólásai minden nap kapnak egy-egy lájkot, míg a komolyabb kritikák néha-néha egyet? Nyilván a rövidebb hozzászólásoknak is van létjogosultságuk, viszont ha pl. csak a lájkokra meg a követőkre alapozzuk az értékelést, akkor az tükrözi-e az adott hozzászóló munkáját? A lájkok/követők száma, illetve a befektetett idő és munka nem feltétlenül egyenesen arányos egymással. Főleg nem úgy, ha valaki rendszeresen lájkolja a saját hozzászólásait, mert így könnyű összeszedni a havi 20 vagy 40 lájkot is.
A nap véleménye dologgal kapcsolatban köszönöm a tisztázást.
A pontokat azért kérdeztem, mert nekem is volt 3 - igaz, rövidebb, de 1000 karaktert szerintem meghaladó - véleményem, mégis csak 45 pontot kaptam, és ahogy néztem a többi olyan hozzászóló véleményeit is, akik szintén hosszabban szoktak írni, ők is eléggé bőven írtak, mégis csak kevés pontjuk van nekik is, legalábbis szerintem. Pl. megnéztem Sabnock Sanatory kolléga termését, ő is bőségesen írt véleményt legutóbb is (simán többet írt 1000 karakternél), mégis kevés pontja van neki is.

EnikoCzucz 2022.01.06 15:11
2

Kedves Filmbarbár! Köszönöm, hogy megírtad az értékes észrevételeid, továbbítottam a szerkesztőség tagjainak az önlájkok és többszörös regisztrációk problémájára való figyelmeztetést. Ahogy Sabnocknak is írtam, minden beérkezett hozzászólást igyekszünk egy napon belül jóváhagyni, ez alól egyedül a hétvége és az ünnepek képeznek kivételt. Utólag is elnézést kérek, ha hosszabb időt vártál egy-egy véleményed elfogadására. A rendszer automatikusan írja jóvá a pontokat, a késéseknek - nagyon ritka esetben - lehet ez az oka. Nagyon szépen köszönöm az észrevételeid még egyszer! További jó szórakozást a Mafabon! Üdv, Enikő

Filmbarbár 2022.01.06 21:40
2

Kedves Enikő, köszi a választ. Azt azonban továbbra sem értem, hogy ha a hónapban eddig elfogadott három hozzászólásom terjedelme egyenként is túllépte az 1000 karaktert, akkor miért van még mindig csak 55 pontom (ha levonom a filmtartalomért járó 10 pontot, marad 45, tehát 15-15 pontot kaptam a hozzászólásaimra). Hiszen ha még mindig érvényes a karakterszám utáni pontozás, akkor már több mint 300 pontomnak kellene lennie. De úgy látom, a többieknek is ugyanilyen kevés pontjuk maradt, holott sokan szintén hosszabb írásokat tettek közzé most is. Ezek szerint valamilyen általánosabb probléma állhat a háttérben.

EnikoCzucz 2022.01.07 20:59
0

Kedves Filmbarbár! Sikerült megtalálnunk a pontok körüli problémák forrását, és a fejlesztőnk ki is javította. Remélhetőleg többé ilyen nem fordul elő. Nagyon szépen köszönöm még egyszer, hogy felhívtad rá a figyelmet! Üdv, Enikő

Filmbarbár 2022.01.07 21:37
0

Kedves Enikő! Köszönöm a tájékoztatást és a gyors intézkedést, már láttam is napközben, hogy megváltoztak a pontok. Egyébként nem történt semmi tragédia, nyilván bármikor képbe jöhet bármilyen technikai vagy egyéb probléma, csak nem értettem, miért kaptunk a hosszabb hozzászólásainkra is kevés pontot.

EnikoCzucz 2022.01.07 11:17
0

Kedves Filmbarbár! A pontokkal kapcsolatban a türelmedet kérjük, fejlesztőnk dolgozik az ügyön, és köszönjük, hogy felhívtad a figyelmünk a problémára. Elnézést a kellemetlenségért! További jó szórakozást a Mafabon! Üdv, Enikő

Interfectorem Sabnock 2022.01.05 23:20
1

Igen, próbálok kissé kibontakozni...
De egyre fogyunk, kedves Filmbarbár...
Most nekem is több időm van, és őszinte leszek, kb. 5-6 ember véleményezése, stílusa tetszik, de azokat olvasom és lájkolom, köztük a tiédet is.
De ha a rossz dolgokat nem nézzük, legalább egypáran megnézegetjük egymás kritikáját.
Ui:
- Mondjuk azt a mai napig sem értem, van olyan cikkem (kritikám, kommentem), amit kb. 2000 emberke olvasott el, és ketten lájkolták...
Ezt már több helyen megnéztem, ez vicc, vagy mi?
Nem tudom elhinni, hogy minden ezredik embernek tetszett....
Mármint annyira, hogy egy bátorító tetszik jelet rádobjon...
Vagy az egész kamu...

Filmbarbár 2022.01.06 09:29
2

Sajnos nekem sincs mindig sok időm itt lenni, pedig jó lenne. És valahol kicsit irreálisnak is tartom az új elvárásokat a medálokhoz, a havi 20 hozzászólás azt jelenti, hogy gyakorlatilag éjjel-nappal filmet kellene nézned, és folyamatosan írnod kellene, egy régen megnézett filmről ugyanis valószínűleg nincs sok emléked. Viszont egy felnőttnek szerintem nincs sok ideje arra, hogy folyamatosan produkáljon, főleg ahol még család is van (nekem nincs, de el tudom képzelni, hogy a családosoknak még kevesebb idejük és energiájuk van arra, hogy folyamatosan filmet nézzenek és kommentáljanak).
A lájkok és a követők száma is irreális feltétel, ahogyan ezt már korábban kifejtettem. Hát nem tudom, vannak furcsaságok a lájkok száma is tényleg érdekes, mint ahogyan a cikkek olvasottságáé is. Ha már 2000 ember olvassa az írásodat, az egészen jónak is minősül, átlagban 100 alatti olvasottságot szoktak kiírni egy-egy véleményhez. Te a 2000 vagy akármennyi olvasóból nagy nehezen, két nap alatt összekaparsz 1-2 lájkot, míg más a 100-nál kevesebb olvasóból 4-5-6-ot, néha 10 perc alatt. És ha délelőtt, ha délután, ha este publikálsz valamit, ugyanúgy nem olvassa kb. a kutya sem, egyszerűen nincs \"jó\" időpont arra, hogy olvasottságod és tetszésed legyen, vagy ha mondjuk nem lelkendező kritikát írsz, vagy nem az éppen a mozikban futó filmeket kommentálod, akkor nem is olvasnak, nem is lájkolnak, így meg akkor pl. a kritériumként felállított lájkolás és követőszám-növelés teljesíthetetlen dolog. Én nem fogok mást vagy másképpen írni azért, hogy több lájkot kapjak, megvan a saját stlíusom, mint ahogyan neked is, meg mindenki másnak, viszont egyre irreálisabbaknak tűnnek a medálok megszerzéséhez társított feltételek (talán azért, mert túl sok ingyenjegy ment így ki). Viszont mit tehetsz az ellen, hogy hiába dolgozol, ha nem lájkolják az írásaidat, vagy nem szerzel havonta +2, 5 vagy akárhány új követőt? Semmit sem tehetsz. Említenék még valamit: oldalt, a legolvasottabb cikkek rovatban ott van pl. az a hír, hogy "13 magyar híresség, akiket 2021-ben veszítettünk el", mellette az olvasottság: 57933x. Ha rákattintok a cikkre, ott az olvasottságnál már ez szerepel: 58550x. Akkor ez most mi? Másrészt ha a cikkeknél több tízezres olvasottságot látni, akkor az egyes filmkritikákat hogyhogy nem olvassa még 100 ember sem, a nap véleményének választott írásokat is max. 200 ember? Jó, nyilván a "bulvár" érdekesebb, de akkor is.

Interfectorem Sabnock 2022.01.06 10:00
1

Ez nekem is fura....
40-50 ezres olvasóközösség, és szinte csak én, vagy egy- két komment a cikkek alatt...
Itt senkinek nincsen véleménye???
Igen, ezt is figyeltem már, valakiknek 2-300 ember olvassa a kommentjét, és 8-10 tetszik jel...
Nekem 3-4 jön össze hónapok alatt 10* nagyobb olvasottság mellett.
Érdekes...

Filmbarbár 2022.01.06 22:14
1

Éppen ezért is fejtettem ki azt a véleményemet, hogy a lájkok és a követők száma nem feltétlenül ad hű képet az egész havi teljesítményedről. Mert lehet, hogy ugyanúgy megnézed a filmeket, mint mások, ugyanúgy időt és energiát szánsz arra, hogy érdemi kritikát próbálj összehozni, ne pedig annyit írj, hogy "sz*r film volt", de ha nem cserkészel be kismillió lájkot és új követőt, akkor az új rendszer szerint "értéktelenebb" a teljesítményed, mint másoké. Viszont szerintem ez igazságtalan, hiszen időt (esetleg pénzt) szántál arra, hogy megnézz egy filmet, illetve hogy alapos kritikát írj róla. És hiába van meg mondjuk a havi 20 hozzászólásod, de ha nincs 40 lájkod és nincs +5 új követőd, akkor automatikusan kevesebbet ér a munkád. De miért, ha egyszer te is megdolgoztál a kritikaírással? Ez így olyan, mintha egy futóversenyen azért vonnának le tőled pontokat, mert neked kevesebben drukkoltak a nézők közül, holott ugyanúgy végigfutottad a távot, és nem is a legutolsók között végeztél. Szerintem ez az új medálrendszer irreális, és pont azoknak fogja majd elvenni a kedvét, akik kevesebb "jutalomban" részesülnek a munkájukért, mert nem zsebelnek be x lájkot vagy y új követőt, miközben igenis megdolgoztak a kritikaírással. Nyilván értem, hogy valamilyen módon meg kell próbálni különbséget tenni a hozzászólások, illetve a hozzászólók között, de szerintem az új medálrendszer inkább diszkriminatív, mintsem ösztönző lenne, hiszen kvázi "bünteti" azokat, akik ugyan sokat dolgoztak, de kevesebb lájkot kaptak, vagy nem gyűjtöttek maguk köré holdudvart. Ezzel pedig sikeresen szinte semmivé lehet tenni egy egész havi munkát. És most nem a jegyek megléte vagy nemléte fáj, hiszen így sem nagyon tudok eljutni moziba, a legközelebbi mozi, ahol beváltható lenne a kupon, tőlünk kb. 80 km-re van (és nem is biztos, hogy találnék havonta mondjuk 5 olyan filmet, amelyikre szívesen beülnék), sokkal inkább az piszkálja a csőrömet, hogy az új szabályozás szerint szinte csak annak a munkája értékes, aki lájkokat és követőket tud bezsebelni. Nem bántani akarok senkit, és azt is elhiszem, hogy a szerkesztők szándéka alapvetően jó volt, de kevésbé érzem az új rendszerben azoknak a megbecsültségét, akik valamilyen oknál fogva nem annyira "népszerűek" a többi felhasználó körében, holott ők is kitettek magukért a kritikák megírásakor.

Interfectorem Sabnock 2022.01.06 22:37
0

Sajnos, hogy olvasom a gondolataidat, amik tökéletesen megfogalmazzák a probléma forrását, egyetértek minden mondatoddal....
Nehéz ügy ez, elképzelhető, hogy a szerkiknek is ki kellene valami újat találni az oldalra...
Mármint ide, mert a fészbukkoldal szerintem nem túl nyerő, nekem legalábbis nagyon nem tetszik...
Valami újat, ami bevonzza az új embereket. És érdekes...
De csak halkan megsúgom neked, szerintem itt a politika is fontos, és az irányvonal is egyértelmű számomra...
A mai nap margójára....
Úgy kezdődött, hogy felrakták egy pár napja, hogy a TV is adni fogja az Elk*rtuk filmet, erre odakommenteltem, hogy:
-Még a tévét is szétverem!
Válasz:
A fejedet is!!!
De ki is másoltam:
Sabnock Sanatory 2022.01.05 21:01 0
Még a tévét is szétverem!!!
Tibor393323 2022.01.06 12:01 0
A fejedet is!
Aki írta, aznap regelt be, és szerintem valami belsős emberke, hiszen mikor a filmet itt többen csúnyán lehúztuk, jöttek a fizetett gyapotszedők, akiket a szerkik érthetetlen módon engednek be, és öt csillagra értékelték a filmet, de soha többet sem lájk, sem komment nem jött tőlük. Ennyi, csak jöttek zavart kelteni...
Egyszóval, érdekes, hogy írtam az imádott filmjükről egy mondatot, és gyorsan valaki beregelt egy kamuprofillal, és finoman befenyegetett.
Tuti, hogy belsős ember, aki mindenhez hozzáfér, máskülönben hogyan is találta volna meg azt a kommentet???
Na mindegy...
Sokan elmentek már ilyen-olyan okok miatt, én (még) egyenlőre kitartok...