Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
93%

Tizenkét dühös ember (1957)

12 Angry Men
Filmadatlap
 
24
Szereplők
74
Vélemények
10
Képek
2
Videók
 
moviemafia   2021. 04. 09.

legújabb vélemény

1
Kortalan vita

A történet meglehetősen egyszerű. Egy fiatal, gettóban nevelkedett fiú megöli édesapját, és mindezt igen komoly bizonyítékok támasztják alá. A bonyodalom ott kezdődik, hogy a tét igen komoly. Ha a 12 főből álló esküdtszék bűnösnek véli az állítólagos elkövetőt, akkor gyakorlatilag a fiú halálát rendelik el. Ennek ellenére az esküdtszék döntő része a fiút habozás nélkül bűnösnek titulálja, egyetlen férfi kivételével. Az igazságot kereső ember meggyőző érvei mellé fokozatosan egyre többen csatlakoznak, de persze vannak, akik továbbra is kételkedők maradnak. A történet előrehaladtával nemcsak a cselekmény végkimenetét, de a karakterek jellemvonásait is megismerhetjük. Úgy gondolom, hogy a Tizenkét dühös ember egy kortalan, bárkinek ajánlott film lehet, aki kicsit is nyitott a régi stílusú alkotásokra.

 
Deku   2017. 07. 07.

3

Elbűvölően káprázatos. Kötelező egy darab ez a film és a sztorija úgy ahogy van hibátlan és elképesztő világot tár a néző elé amivel könnyedén eléri, hogy egyenesen imádja azt. Imádtam


 
Thibo84   2016. 06. 21.

0

Én is csak áradozni tudok erről a filmről. Már az elején a lényegre tér, és végig fenntartja a néző figyelmét.

 
dailyfilmsan   2019. 04. 11.

0

Egy örök klasszikus tökéletes szöveggel és időzítéssel. A film max. 4 óra leforgását mutatja be 12 ember vitája által. Nagyon hatásos, ahogyan megismerjük lépésről lépésre a szereplőket úgy, hogy egy nevet kapunk. Magát a történetet is lépésről lépés... több»

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 18.

0

Lumet egy fantasztikus rendezése. A tizenkét ember ,aki élet,és halál ura....egy nagyon erős személyiség,aki hat a többiekre is,meleg van,és lassan kibontakozik mindenki igazi jelleme. Jó film,nagyszerű színészekkel.Ajánlott kategória.

 
szaka123   2018. 03. 26.

0

12 dühös ember egy helyiségbe zárva, egy meleg nyári napon. A történet végig itt játszódik, miközben az esküdtek egy elég egyértelmű ügyet vitatnak. Mind a 12 ember elég erős egyéniség, de mégis van köztük egy, aki mind közül kiemelkedik és érveivel ... több»

 
Norbi   2018. 07. 30.

0

Igazán remek élményt nyújtott ez a film. A titok/homály, hogy vajon most kinek van igaza, kinek nincs tökéletesen van hozva a filmben. A kíváncsiság nagyúr, és ezt a film ki is használta.

Galéria (10)

Henry Fonda
Henry Fonda
John Fiedler
Lee J. Cobb
E.G. Marshall
Henry Fonda
Edward Binns
Henry Fonda
John Fiedler
Lee J. Cobb

Videók (2)

A film összbevétele 4 360 000 dollár volt (imdb.com).

 

Több szinkron is készült hozzá. Az első 1959-ben a Mokép filmforgalmazó számára a Pannónia Filmstúdióban, a második szinkron 1965-ben készült a Magyar Televízió részére; majd 2006-ban újraszinkronizálta a Zone Stúdió az MGM csatorna számára. (iszdb.hu)

(Teemeah)
 

A film költségvetése 340 000 dollár volt.

(Borga)
 

Kevesebb mint 3 hét állt a stáb rendelkezésére, hogy létrehozzák a filmet.

(Borga)
 

A filmben szereplő bicska egy olasz stílusú nyéllel ellátott, kriss-pengével rendelkező rugós kés volt.

(Mavil)
 

A film készítői arra törekedtek, hogy a szűkös költségvetést tartani tudják, ezért amikor egy szöget bevilágítottak, az összes onnan felvett jelenetet egyszerre rögzítették, így előfordult, hogy az adott párbeszéd egymást követő mondatai csak hetek múlva kerültek felvételre.

(Mavil)
 

A felvétel során a kamera egyre közelebbről veszi fel a szereplőket. A lencsék változtatásával azt érték el, hogy a szoba egyre kisebbnek tűnik, így a nézőkben a bezártság érzése fokozódik.

(Mavil)
 

A szereplőket úgy tréningezték az összezártság érzésének átélésére, hogy ugyanabban a teremben többször is eljátszatták velük a jeleneteket.

(Mavil)
 

Henry Fondanak ez a film volt az egyetlen produceri munkája.

(Mavil)
 

Sidney Lumet-nek ez volt az első mozifilmje, bár már korábban is rendezett.

(Mavil)
 

A filmet a United Artists megbízásából Fonda és Rose együtt finanszírozták.

(Mavil)