Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
28
Szereplők
99
Vélemények
41
Képek
16
Videók

Érdekességek: Az (2017)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 700 381 748 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 422 739 845 forintot termelt. A hazai mozik összesen 302 743 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film 2017-es megjelenésének évében további két Stephen King filmadaptáció is készült, A Setét torony és a Gerald's Game.

(Kóborló )
 

Derry városát a kanadai Ontarioban, Port Hope-ban alakították ki. Ebben a városban forgatták Stephen King 1999-es minisorozatát, az Évszázad viharát is.

(Kóborló )
 

Bill Skarsgård egy interjúban elmondta, hogy a film kezdetén a bohóc sminkjét közel 5 óra alatt készítették el a sminkesek, majd, ahogy haladt a forgatás, már csupán 2 órára volt szükségük.

(Kóborló )
 

A film sikere miatt 2017-ben Amerikában a legtöbbet eladott jelmez Halloweenkor Pennywise maszkja volt.

(Kóborló )
 

A film korai szakaszában Beverly szerepére nagyon esélyes volt Chloë Grace Moretz, de mivel a film előkészületei nagyon elhúzódtak, a színésznő 19 évesen már túl idős volt a karakterhez.

(Kóborló )
 

Már a kezdetekben is két részben gondolkodtak a filmmel kapcsolatban; részben a könyv terjedelme miatt (ami 1138. oldalas), részben pedig azért, mert a könyvet is két kötetben jelentették meg.

(Kóborló )
 

A film hét évig volt fejlesztés alatt, mielőtt a tényleges forgatás elkezdődhetett.

(Kóborló )
 

A film első előzetesét 24 óra alatt több mint 197 millióan nézték meg a Youtube csatornán, ami 2017-ben világrekordnak számított.

(Kóborló )
 

Pennywise szerepére esélyes volt Hugo Weaving is.

(Kóborló )
 

A film rendezésére bejelentkeztek a Duffer testvérek is, de végül a forgalmazó stúdió nem ment bele a testvérpár szerződtetésébe, mivel mindenképp olyan rendezőben gondolkodtak, aki ismertebb náluk. Mikor a Duffer testvérek megtudták, hogy nem rendezhetik meg a filmet, egyből elkezdték készíteni a számukra nagy áttörést jelentő sikersorozatot, a Stranger Things-et.

(Kóborló )
 

A film mozis megjelenésekor a pennsylvaniai Lititzben több vörös léggömböt helyeztek el a szennyvízcsatornák rostélyaira, ezzel is utalva a filmre. Viszont ez a furcsa sajtókampány negatívan sült el, mert nagyon megrémítették az ott élő állampolgárokat és a lititzi rendőröket.

(Kóborló )
 

A film 135 perces játékidejéből csupán 4 percnyi párbeszédet tesz ki Pennywise karaktere.

(Kóborló )
 

A Georgie-t alakító Jackson Robert Scott volt a legfiatalabb a forgatás alatt; egy interjúban kijelentette, hogy egyáltalán nem félt annyira Pennywise karakterétől, mint a többi gyerekszínész.

(Kóborló )
 

Bill Skarsgård a Ragyogás, a Mechanikus narancs, A sötét lovag és a Bárányok hallgatnak című filmek gonosztevőiből merített inspirációt Pennywise karakterének kialakítására.

(Kóborló )
 

A bohócot egy valós személy ihlette, még pedig John Wayne Gacy, akit már az Amerikai Horror Story stábja is felhasznált a negyedik évadában.

(thedarkman99)
 

Bill Skarsgårdnak Pennywise nevetésének elsajátításához tanulmányoznia kellett medvék és hiénák morgását is.

(Meea)
 

Azokat a jeleneteket, ahol Pennywise szeme kétfelé néz eredetileg CGI technológiával akarták megvalósítani,de mint kiderült, ez megy Bill Skarsgårdnak.így az eredeti felvételek maradtak.

(Meea)
 

Stephen King regényét (az AZt) John Wayne Gacy ihlette, aki amerikai sorozatgyilkosként vált ismertté.

(Meea)
 

Bill Skarsgård aristákkal dolgozott együtt, hogy ki tudja alakítani Pennywise sajátos mozgását.

(Meea)
 

A film pont 27 évvel az eredeti televíziós sorozat után debütált a mozikban. Talán csak a véletlen műve, de Stephen King AZ című regénye szerint Pennywise minden 27. évben tér vissza Derry városába.

(adam971227)
 

Stephen King elégedett volt a kész filmel.

(HETEDIK )
 

A filmben CGI technológiát is alkalmaztak.

(HETEDIK )
 

A következő részben a gyerek karaktereket már felnőttek váltják.

(HETEDIK )
 

A film sikere zöld utat adott a folytatáshoz.

(HETEDIK )
 

A kritikusok és a közönség egyaránt pozitívan fogadta.

(HETEDIK )
 

A gyerekszínészek csak a forgatás alatt találkoztak Pennywise-szal.

(HETEDIK )
 

A filmben sokkal több gore jelenet kapott helyet elődjénél.

(HETEDIK )
 

Pennywise arcfestése eltér a Tim Curry féle bohócétól.

(HETEDIK )
 

Tim Curry volt a régebbi változat bohóca.

(HETEDIK )
 

Stephen King könyvének második filmadaptációja.

(HETEDIK )
 

A korhatáros filmek közül a legnagyobb bevételű.

(HETEDIK )
 

A film büdzséjének 20-szorosát hozta vissza.

(HETEDIK )
 

A film költségvetése 35 millió dollár volt és jelenleg 700 millió bevételnél tart világszerte.

(Bob)
 

Stephen King nem látogathatta a forgatást, a rendező nem akarta hogy beleszóljon Pennywise karakterébe.

(HETEDIK )
 

A gyerekszínészek számára a forgatás előtt egy felkészítő tábort szerveztek, amelyen például olyan alapvető dolgokat tanítottak nekik, hogyan kell biciklizni.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Könnyen beazonosítható a filmben, hogy 1989-ben játszódik a történet: a helyi mozi ugyanis éppen a Halálos fegyver 2-t és a Batmant játssza. (az eredeti történetben és a minisorozatban is az 50-es években játszódik a gyerekek köré szőtt rész).

(ArpiHajdu és Réci)
 

Amikor kiderült, hogy Will Poulter időegyeztetési problémák miatt nem tudja elvállalni Pennywise szerepét, a stúdió Tilda Swintonnal kezdett el tárgyalni, ám a színésznő sem tudta szabaddá tenni magát a forgatás idejére.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az eredeti tervek szerint az 1990-es film gyerek főszereplőit alakító színészek visszatértek volna az új filmbe és egykori karaktereik felnőtt énjeit alakították volna. Ez azonban nem valósulhatott meg Jonathan Brandis halála miatt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A rendező szerint a gyerek színészek nem találkoztak a Pennywise jelmezes Bill Skarsgård-al a forgatás előtt, mert biztos akart lenni benne, hogy a forgatáson az ijedelmük életszerű lesz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film pont 27 évvel az eredeti televíziós sorozat után debütál a mozikban. Talán csak a véletlen műve, de Stephen King AZ című regénye szerint Pennywise minden 27. évben tér vissza Derry városába. Sőt, az eredeti sorozatban a Bill karakterét alakító Jonathan Brandis 27 éves korában hunyt el.

(hp)
 

Andy Muschietti rendező ígéretet tett arra, hogy az AZ mozis adaptációja sokkal több horror és gore elemet tartalmaz majd, mint az 1990-es eredeti televíziós változat.

(hp)
 

A Pennywise-t alakító Bill Skarsgård 1990-ben született. Ugyanebben az évben debütált a mozikban a Stephen King: Az.

(hp)
 

A film alapjául szolgáló regénnyel ellentétben a történet nem 1958-ban, hanem 1989 környékén játszódik.

(hp)
 

A film forgatása egy nappal Stephen King születésnapja előtt ért véget.

(hp)
 

Bill Skarsgård a negyedik színész volt, akinek felajánlották Pennywise karakterét. Egy ideig felmerült Tim Curry neve is, majd Ben Mendelsohné, aki viszont nem tudott megegyezni a gázsijáról. Ekkor került a képbe Will Poulter, aki elfogadta a felkérést, azonban másik filmjének forgatása egybeesett volna az AZ-éval, így végül kénytelen volt visszalépni.

(hp)
 

A Stephen King: AZ forgatási munkálatai 2016. június 27-én kezdődtek meg Torontóban, Kanadában, és szeptember 2-án értek véget. A stáb ez idő alatt dolgozott Port Hope-ban, Oshawában (Ontario) és Riverdale-ben (Toronto) is.

(hp)
 

A filmet eredetileg A törvény nevében (True Detective) direktora, Cary Fukunaga rendezte volna, azonban miután nem tudott megegyezni a büdzséről a Warnerrel, kiszállt a produkcióból.

(hp)
 

Pennywise jelmezének tervezője, Janie Bryant elmondása szerint a középkori, az Erzsébet-kori és a viktoriánus korabeli ruhák inspirálták a kosztüm megalkotásakor.

(hp)
 

Nem ez lesz Stephen King 1986-os, több mint ezer oldalas kötetének első filmes adaptációja. A történetet a kilencvenes évek elején minisorozat formájában is feldolgozták John Ritter és Tim Curry főszereplésével (Stephen King: Az).

(hp)
 

A Warner Bros. és a New Line Cinema március 29-én rukkolt elő a film első előzetesével.

(hp)
 

Stephen King az elsők között láthatta filmet, mellyel nagyon elégedett volt. A hírt Seth Grahame-Smith kiabálta világgá, és nem csoda, hogy büszke. „Most már meg is halhatok” írta a szerző posztja mellé a saját kommentárját. Talán még ez is igaz, hiszen a horror talán legnagyobb élő mestere hivatalos honlapján a következők jelentek meg: „Steve mindenkinek azt üzeni, hogy látta a kész Stephen King: AZ-t, és felesleges bárkinek aggódnia: a producerek remek munkát végeztek.” (Intercom)

(hp)
 

A film alkotói már fél évvel a premier előtt hozzáláttak a második rész forgatókönyvének megírásához.

(hp)
 

A könyvben Mike apját Willnek hívják, míg a filmben Leroy-nak.

(dulkap)
 

Bill Skarsgård (Pennywise) 1990-ben született, ugyanabban az évben mikor az eredeti It mini-sorozat megjelent.

(dulkap)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.