Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
89
Filmadatlap
 
36
Szereplők
7
Vélemények
24
Képek
2
Videók
Metropolis
 
Deku   2017. 08. 17.

Nem olyan rég került a kezem ügyébe ez a régi de annál is zseniálisabb film klasszikus. Szinte minden téren tökéletes volt és egyedi tekintve, hogy az első nagyok között van.

 
Milanman   2015. 05. 04.

A Metropolis megelőzte korát és zsenialitásával minden tudományos fantasztikus filmre, disztopiára, társadalomkritikára hatással volt, ami utána következett. Ha létezik olyan, hogy "filmtörténeti mérföldkő", akkor ez az. A mai napig, csontig hatoló, csodálatos filmélmény.


 
Zsceeeka   2017. 12. 31.

Megdöbbentő minőségű ahhoz képest, mikor készült, és az örök érvényű történet miatt kortalan is, ma is ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk. Nem véletlenül maradt fenn.

 
Bog1   2016. 07. 20.

Klasszikus és eredeti film. Megelőzte technikában, tőrténethasználatban bőven a korát. Izgalmakban nem lesz hiány, ha ezzel a filmmel tart valaki. Én még nagyon règen, legalább tízenöt éve láttam médiatörténet órán ès rögtön beleszerettem a stílusába. Mozgófilszerelmes vagyok azóta is.

 
mozimániás   2016. 07. 14.

tény hogy a műfajának mérföldköve zseniális remekmű

Alfred Abel
Rudolf Klein-Rogge
Helene Weigel
Brigitte Helm
Gustav Fröhlich
 
A Metropolis nem véletlenül legendás alkotás, műfajt teremtett, Fritz Lang feltalálta a sci-fit, tökélyre fejlesztette a német expresszionizmus legnagyobb találmányát, a fény-árnyék játékot, lenyűgöző képeket hagyott hátra a hálás utókornak (amelyek természetesen később visszaköszöntek sok más filmben), hihetetlen, hogy a kor technikai színvonalához képest milyen látványvilágot hozott létre, igaz, hogy rengeteg pénzből, de azért mégiscsak a kreativitás miatt vállhatott igazán időtállóvá és megkerülhetetlen alapművé ez a fantasztikus film.

10/10 több»
 
Nem csak a képi világ, az operatőri munka követi az események hangulatát, hanem ehhez nagymértékben hozzátesz a feliratok sokasága, melyek – narrátor és mono- és dialógusok híján – segítenek megértenünk a történéseket. Ehhez szorosan kapcsolódik a zene is, mely nélkül ezek a filmek valószínűleg jóval kevesebb élményt nyújthatnának. Ugyanis a filmgyártás kezdeteinél ezek még jóval hangsúlyosabbak és fontosabbak voltak. A mai alkotásoknál sajnos gyakori hiba már, hogy erről teljesen megfeledkeznek, és egy unalmas muzsika, hanghatás könnyedén tönkreteheti a nézők élményét. több»

A film összbevétele 1 236 166 dollár volt (imdb.com).

 

6 millió DEM-ből jött létre a film.

(Bogi87)
 

1925. március 22 - 1926. október 30. között zajlott a forgatás.

(Bogi87)
 

A világpremier 1927. január 10-én volt Németországban.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.