10 sci-fi, amit képtelenség végignézni

Mióta 1818-ban Mary Shelley Frankenstein című regényével megszületett (bár egyes szakértők vitatják ezt a megkülönböztetést), a science fiction olyan műfaj maradt, mint semmi más. Ügyes kezekben a sci-fi a jövőbe tekint, miközben hátborzongató, gyakran kényelmetlen megfigyeléseket tesz az itt és mostról.

A legjobb filmes sci-fik közül néhány: A Szárnyas fejvadász, a Metropolis, A nyolcadik utas: a Halál, az eredeti Csillagok háborúja trilógia örökre időtlen és elgondolkodtató marad. Rengeteg kevésbé fontos sci-fi is van, amelyek jelentős eszkalációs és újrajátszási értékkel bírnak.

Azonban van néhány igazán szörnyű sci-fi is. Akadnak olyan sci-fi filmek, amelyek technikailag érintik a technológiát és a tudományt, de nem tudnak semmit sem hozzátenni, kivéve talán a nézőknek okozott bosszúságot. A Tomatometer kritikusai szerint ez a tíz szerencsétlen alkotás képviseli a filmes sci-fi abszolút legrosszabbját. 

#10

akció | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

A Ballistic - Robbanásig feltöltve című filmben két esküdt ellenség mindent elkövet, hogy felkutasson egy új fegyvert. Sever pontos és kitartó, Jeremiah Ecks, az FBI volt... több»

A Rotten Tomatoes kritikusai szerint ez a kínosan inkompetens kémkedéses szemétdomb, a valaha készült legrosszabb film, bármilyen műfajban. A világklasszis színészek, Antonio Banderas és Lucy Liu csapdába estek egy olyan kasszasiker-katasztrófában, amely technikailag akciófilm, de úgy játszódik, mintha szándékosan elaltatni akarnának minket. Érdemes megnézni a Ballistic - Robbanásig feltölve című filmet? Annyira rossz, hogy az már jó? A válasz az, hogy valószínűleg nem. Mindenekelőtt unalmas. És ez egy átkozottul nagy kár.
#9

23 Minizsenik 2  (2004)

(3)

családi | sci-fi | vígjáték

A Minizsenik 2-ben Archie Fisher a Beverly Hills-i bölcsiben mesél társainak a szuperkém Kahunáról, aki azért küzd, hogy megmentse a gyerekeket az őket fenyegető veszélyektől. A... több»

Uhh.... Az 1999-es Minizsenik a filmművészet egyik legjobb évének legrosszabb filmje volt. A 2004-es folytatás (talán érdemes megemlíteni, hogy 2004 szokatlanul erős év volt a nagyszerű filmek terén is) lényegesen rosszabb. Még több Uncanny Valley-effektus, amelyek rémálmaidban fognak kísérteni, félszívvel durva gegek és a felnőtt színészi alakítások csak néhány említésre méltó hiba ebben a groanerben, amely egy médiamogul (Jon Voight) tudatmódosító tervét meghiúsítani próbáló, feljavított kisgyerekekről szól.
#8

54 Hegylakó 2.  (1991)

(2) (5)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

2024-ben a 75 éves, öregségével megbékélt McLeod, a Hegylakó visszaemlékezik hazájára, a Zeist bolygó lakóira, és arra a pillanatra, amikor 500 évvel ezelőtt barátja és... több»

A régóta minden idők egyik legnevetségesebb filmcíméről ismert Highlander 2: The Quickening folytatja a Hegylakó halhatatlanokról szóló sci-fi saga történetét, és egy erős szereplőgárdát, köztük Christopher Lambertet, Sean Connery-t, Virginia Madsent és Michael Ironside-ot pazarol el egy igazán szörnyű filmkészítésre. Roger Ebert 1991 legrosszabb filmjének és "nevetségesen érthetetlennek" nevezte a The Quickeninget. A film egy a sok Hegylakó-folytatás közül, de csak egy lehet, amelyik a leghírhedtebb. Az pedig ez.
#7

47 Max Steel  (2016)

(5) (3)

akció | családi | fantasy | kaland | sci-fi

Amikor a tizenéves Max McGrath rájön, hogy a teste képes előállítani a világegyetem leghatalmasabb energiáját, szövetkezik egy rejtélyes, félig organikus, félig robot... több»

Nem számít, mennyire félresikerült vagy rosszul felépített, egyetlen szuperhősfilm sem lehet olyan rossz, mint egy olyan szuperhősfilm, amelynek fogalma sincs arról, hogy mi akar lenni. Vagy hogyan legyen értelme. A kritikusok szerint a Max Steel ügyetlensége mellett a Batman és Robin olyan, mint a There WIll Be Blood. Igen, a Tomatometer szerint ez minden idők legrosszabb szuperhősfilmje. Ha van olyan eleme a Max Steelnek, ami nem borzalmas, az Maria Bello mellékszereplése. Mégis, még egy ilyen kaliberű színész sem tudja megmenteni ezt a rémálmot. Ha az olyan filmek, mint a Macskanő és a Batman és Robin annyira rosszak, hogy még jók is, akkor a Max Steel egy zavarba ejtő élmény, ami a depresszió határát súrolja.
#6

36 Egyedül a sötétben  (2005)

(4) (3)

akció | horror | sci-fi

A videójátékra épülő történet középpontjában Edward Camby, a paranormális jelenségek egyik nyomozója áll, aki lassanként megfejt egy rejtélyes esetet, de halálos... több»

Uwe Boll 20 millió dolláros költségvetésű (ez szerénynek tűnik, de a film sokkal olcsóbbnak tűnik) videojáték-adaptációját gyakran minden idők legrosszabb filmjei közé sorolják, és a rendező kritikusok által kevésbé kedvelt panteonjának egyik kiemelkedő darabja. Christian Slater mint paranormális nyomozó és Tara Reid mint régész negatív kémiája és az akciójelenetek elképesztően alkalmatlanok. Még videojáték-film szabványok szerint is, az Egyedül a sötétben megdöbbentően rossz.
#5

47 Az otthagyottak  (2014)

(7)

akció | dráma | fantasy | katasztrófafilm | misztikus | thriller

Csupán egy maroknyi túlélő marad hátra, miután milliók válnak egyszerre köddé és a világ káoszba és pusztulásba fordul.

Ha jó forgatókönyv és jó filmkészítés van a dologban (és őszintén szólva, néha még akkor is, ha nincs), Nicolas Cage folyamatosan emlékeztet minket arra, hogy miért ő az egyik legkedveltebb és legtehetségesebb élő színész. Az azonos című vallásos könyvsorozat alapján készült Az otthagyottak az elragadtatásról és a hátramaradottakról szól. Cage karrierjének mélypontján (tehetségét szerencsére nemrégiben újra felértékelték az olyan filmekben nyújtott Oscar-díjas munkái után, mint a Mandy és a Disznó) Az otthagyottak szinte teljesen elhallgatja a színész misztikus intenzitását. Pilótát játszik, és a film 110 percének nagy részét azzal tölti, hogy leszáll egy repülőgépen. Ennyi. Nem igazságos, ha egyenesen a hitre épülő filmeket bántjuk. A közelmúltban például működött a megható és szerethető sportfilm, az Esélytelenből halhatatlan. Az otthagyottak sajnos egy olyan film, ahol az üzenet középszerű filmkészítésbe fullad.
#4

54 Minizsenik  (1999)

(3)

családi | krimi | sci-fi | vígjáték

A Babyco a világ vezető babaápolási cége. Senki sem sejti, hogy a kulisszák mögött titkos kísérleteket folytatnak. Dr. Elena Kinder és Dr. Heep azon dolgoznak, hogy megfejtsék a... több»

A Minizsenik, és ez nem túlzás, egy felkavaró élmény. Hibáztassuk az Uncanny Valley effekteket, a pelenkás viccek kimerítő támadását, a sokkot, hogy egy olyan mágneses, ikonikus vászonjelenlétet, mint Kathleen Turner, egy gonosz milliárdosról szóló zűrzavarban látunk, aki a babapletykákból tőkét kovácsol, és még számtalan más okot. A beszélő kisgyerekek úgy működtek, mint a bűbáj az animációs Totyogó Tipegőkben (ami akkoriban óriási népszerűségnek örvendett). Élőszereplős változatban ez körülbelül olyan hátborzongató, mint a Suspiria. Ma sok megfigyelő úgy tekint 1999-re, mint a filmtörténet egyik legjobb évére, sőt, talán a legjobbra. És sokan a Minizseniket is az év legrosszabb filmjének tartják.
#3

49 Háború a Földön  (2000)

(4) (9)

akció | kaland | sci-fi | szatíra

A Háború a Földön című kalandfilm a 2000-es évek elején játszódik, amikor a pszikló faj megtámadja a Földet és gyakorlatilag azonnal le is törik az emberiség ellenállását.... több»

Ellentétben mondjuk a Pluto Nash-szel, a Háború a Földön egy hírhedt bukás, amelynek ma már nem igazán vannak látható védői. Ez egy mélységesen borzalmas film minden szinten. A szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard azonos című könyve alapján készült, amely egy a 3000-es évben zajló emberi felkelésről szól a felsőbbrendűnek tűnő idegenek ellen, a kivitelezésben itt minden esetre minden esetlen, néha ordítóan vicces. A Földi csatatér a 2000-es Razzie-díjátadón hét győzelmet szerzett, köztük a legrosszabb film díját. Később elnyerte az "Első 25 évünk legrosszabb drámája" és az "Évtized legrosszabb filmje" díjat is, ezzel új rekordot állított fel az egy film által elnyert Razzyk számát tekintve.
#2

akció | sci-fi | sportfilm

2005-ben Jonathan Cross a legjobb amerikai rollerball játékos. A vállalat által kitalált és uralt gladiátor-játék a rögbi, a hoki és a motorverseny veszélyes keveréke.... több»

Ez minden idők legrosszabb sci-fi sportfilmje? A kritikusok szerint igen. A Rollerball egy jobb, önelégült és aligha nagyszerű 1975-ös film remake-je, amelyet még a főszereplő James Caan is nyíltan kritizált, és amely elnémítja az eredeti egyetlen érdekes elemét: a társadalomkritikát. A 70-es évekbeli film egy disztópikus jövőben játszódott, ahol egy erőszakos sportot használnak a lakosság ellenőrzésére. A remake a jelenben játszódik, és inkább az akcióra koncentrál, ami rosszul kivitelezett és fejfájást okozó. Roger Ebert félcsillagos kritikájában "összefüggéstelen zűrzavarnak, cselekményt, ritmust és értelmet kereső összevisszaságnak" nevezte a filmet. Az igazi csattanó itt: A Rollerballt az akciófilmek királya, a Die Hard és a Predator rendezője, John McTiernan rendezte. Au.
#1

akció | sci-fi | vígjáték

Pluto Nash nemet mond Rex Carter tízmillió-dolláros ajánlatára, amellyel az üzletember magához kívánja venni Pluto menõ éjszakai klubját. A klub a válasz után alig két perccel... több»

Nincs kiábrándítóbb és lehangolóbb egy nevetés nélküli vígjátéknál. Várjunk csak: nincs kiábrándítóbb és lehangolóbb, mint egy nevetés nélküli vígjáték egy komikus zseni főszereplésével. A Pluto Nash pénzügyi szempontból a leghírhedtebb, egy hatalmas bukás, amely a teljes futása alatt a költségvetésének nyolc százalékát sem hozta vissza. A 2080-ban játszódó filmnek - Eddie Murphy főszereplésével, aki egy éjszakai klubtulajdonost alakít a Holdon, aki összeütközésbe kerül a maffiával (bevallottan vicces ötlet) -, a Pluto Nashnek ma is vannak védelmezői. Senki sem állítja, hogy a film jó, csak azt, hogy talán nem érdemelte meg, hogy olyan nagyot bukjon, mint amekkorát. Őszintén szólva, semmi sem kárpótolhatja a legfőbb bűnéért: hogy egyszerűen nem túl vicces.