Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
87%

Pillangó-hatás (2004)

The Butterfly Effect
Filmadatlap
 
28
Szereplők
63
Vélemények
35
Képek
2
Videók

Érdekességek: Pillangó-hatás (2004)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 38 122 165 dollár volt (imdb.com).

 

Logan Lermannak sötétbarna kontaklencsét kellet viselnie a forgatáson, hogy szemszíne megegyezzen Aston Kutcher szeme színével, ugyanis Lermannak égszínkék szeme van.

(dailyfilmsan)
 

Minden börtönben leforgatott jelenet valódi börtönben, Washington állami börtönében, valódi foglyokkal forgattak.

(dailyfilmsan)
 

A filmnek készült folytatása is Pillangó-hatás 2 címmel, ám ezt nem lehet klasszikus folytatásnak nevezni, hiszen nem a cselekmény folytatódik, illetve nem a történet van továbbgondolva, inkább amolyan remake-je az első résznek, avagy újragondolása. Pár évre rá elkészült a harmadik rész is.

(citizenfour99)
 

A film költségvetése 13 millió dollár volt, és 96 060 858 dollárt termelt világszerte.

(citizenfour99)
 

A filmet a kritika elég kedvezőtlenül fogadta. Ezt tükrözi a rottent. nevű kritikaösszegző oldal, melyen 33%-os a film. Méghozzá 55 pozitív és 114 negatívabb jellegű kritikával.

(citizenfour99)
 

A film cselekménye nagyban emlékeztet a 12 majom c. film cselekményére.

(citizenfour99)
 

Sok kritikus szerint a film olyan, mintha a Vissza a jövőbe trilógiát és a Jákob lajtorjára c. filmeket ötvözték volna.

(citizenfour99)
 

A film fő motívuma, metaforája az akar lenni, hogy ha egy dolgot megváltoztatunk, azzal rengeteg dolgot mozgásba indítunk az első dologtól függetlenül.

(citizenfour99)
 

A filmre nagy valószínűséggel hatással volt Ray Bradbury Mennydörgő robaj c. novellája.

(citizenfour99)
 

Eric Stoltz egy olyan parókát visel a filmben, amit a saját hajából készítettek.

(ZeroHero)
 

A pszichiáter irodájában villódznak a fények, miközben hipnotizálják Evant. Ez nem egy tervezett effekt volt, egyszerű áramproblémák merültek föl a kábeleknél, miközben forgott a film. A rendezők úgy gondolták, ez a véletlen hozzátesz a filmhez, így végül ezt a változatot választották a végső verzióban.

(SódóGA)
 

Josh Hartnettet, Seann William Scottot és Joshua Jacksont is felkérték Evan szerepére, melyet végül Ashton Kutcher kapott meg.

(SódóGA)
 

Evan egyik flashback-jelenetben a főszereplő egy Ray Bradbury novellából, A vihar hangjából hall egy részletet. Ebben a történetben egy csapat visszautazik a múltba, hogy dinoszauruszokra vadásszon. Az egyikük véletlenül rálép egy pillangóra, ami drámaian megváltoztatja a jövőt. A káoszelmélet lényege pont ez, hogy jelentéktelennek tűnő eseményeknek beláthatatlan következményei lehetnek a jövőre. Ezt példázza a film nyitójelenete, melyben egy pillangó szárnycsapása egy tájfunhoz vezet a világ túloldalán. Ez a második utalás a Bradbury-történetre.

(SódóGA)
 

A forgatókönyv korai változatában Evan karakterét Chris Trebornnak hívták. Ha a "t" betűt áthelyezzük, ezt kapjuk: "Christ Reborn" (Krisztus feltámad). A nevet végül Evan Trebornra változtatták, ami az „Event Reborn” (újraélt esemény) szójátékot eredményezi. Innen már csak egy asszociációs ugrás, hogy összekapcsoljuk a film címadó témájával, a pillangó-effektussal.

(SódóGA)