17 magyar feel-good film a téli szünetre

Kezdjük egy kis áttekintéssel, mert mi is az a #feelgoodfilm? Létezik erre a zsánerre egyetlen definíció? Egyáltalán nevezhető ez a kategória filmes zsánernek? Mitől "feel good" egy #feelgoodmovie? 

Mielőtt pedig rátérnénk a magyar feel-good filmes listánkra, hadd járjuk körbe alaposan ezt a homályos kérdést! A cikkben találtok 2022-ben publikált anyagot egy amerikai pszichológiai szaklapból és néhány szubjektív #feelgoodmovie ajánlást is. Végül pedig 17 magyar filmet, amelyek főként vígjátéki és romantikus elemekkel operálnak, de azért egy kis drámai vonal is beköszön itt-ott. 

Lássuk tehát, mi mondható el a "feel-good" filmekről!

Létezik-e a #feelgood zsáner?

Ami közös ezekben a filmekben, az a vígjáték és a dráma kombinációja romantikus- és gyakran meseszerű elemekkel. A könnyed vígjáték és az érzelmileg megható dráma keveredése tekinthető a feel-good filmek legfőbb jellemzőjének.

Miért jók - persze a "jó"-ság itt is szubjektív - a feel good filmek?

A feel-good filmek egyik meghatározó jellemzője, hogy a fő cselekményszál általában egy-egy jelentős drámai pillanat köré épül. Ezeknek a filmeknek a hangulata összességében könnyed, így még a feszült jelenetek/történetszálak alatt/közben is akad reményteli mozzanat a történetben, ami által a néző úgy érezheti, hogy a karakterek biztonságban vannak.

Egy elfogadható(?) definíció

A 'feel-good' melléknév [pontosabban melléknévi igenév, ha nyelvtani kategóriáját tekintjük].  A #feelgoodfilm olyan alkotás, amely úgy mutatja be az embereket és az életet, hogy a nézők boldognak és optimistának érzik magukat egy-egy ilyen sztori megnézése után.

A #feelgood filmek egy pszichiáter szemével

A Psychology Today online hasábjain, 2022 decemberében megjelent írásában dr. Steven Schlozman, a Dartmouth Medical School professzora 4 fő állítás/jellemző mentén igyekszik beszélni a #feelgood filmekről, illetve próbálja meghatározni mibenlétüket.

A prof négy, úgy nevezett kulcsszempontot (jelen esetben egyszerű alapvetést, melyekből kiindulva járja körül a témát) ismertet. Ezek a következők: 1. A legtöbbünknek van egy #feelgoodfilm-je. / 2. Az egyik ember #feelgoodfilm-je nem mindig a másik ember #feelgoodfilm-je. / 3. Megismerhetjük önmagunkat, ha kitaláljuk, hogy mely filmektől érezzük jól magunkat, majd megkérdezzük magunktól, hogy miért. / 4. A filmeknek valódi terápiás hasznuk van.

Dr. Scholzman szembesült azzal, hogy a "feel-good" filmeket nem lehet definiálni, bárhogyan is próbálták. Noel Brown egy korábbi cikkét idézi, amiben Brown megjegyzi: "...,hogy egy film "feel-good" besorolása kevésbé a műfajról, mint inkább a marketingről szól [...] a "feel-good" megjelölésre a legtöbb kritikai filmes szakirodalomban csak utalások történnek, valószínűleg azért, mert maga a kifejezés megtévesztő, és nem lehet egyszerűen megmagyarázni."

Szóval, pontosan mik azok a kritériumok, amelyek összekötik ezeket a filmeket a nagy #feelgood ernyőfogalom alatt?

Mert nagyon úgy tűnik, hogy az egyik ember kincse a másik ember szemete - ebben az esetben is. "Ez a művészet és az egyéni preferencia szépsége, de az egyértelmű meghatározások hiánya miatt a filmek terápiás hasznosságának megértése borzasztóan nehéz." - írja Scholzman.

A négy jellemzőt/kritériumot a professzor így fejti ki:

1. A "feel-good" filmet tényleg az határozza meg a legjobban és csak az határozza meg, hogy ki az, aki a film nézése közben az érzéseket átéli [a mindenkori néző/befogadó].

"Az egyik diák az osztályomban rámutatott, hogy jól érzi magát egy olyan akciófilm után, mint a Halálos iramban, egy másik megjegyezte, hogy a Doktor Szöszi megnézése után könnyebbnek érzi magát. Egy harmadik azt mondta, hogy az olyan intenzív és elgondolkodtató filmek, mint Száll a kakukk fészkére dobják fel a napját." - áll a Pscychology Today cikkében.

2. A "feel-good" film műfajon kívül létezik: A horror néhányakat szórakoztat és feldob. A komédiától ugyanezek az emberek nehéz érzéseket élhetnek át. Vagy fordítva, és így tovább... E kritériumok alkalmazásában nem szükséges figyelembe venni az egyéni preferenciákat. Azt érdemes megvizsgálni a szakember szerint, hogy vajon milyen okok húzódnak meg adott befogadó jóérzése mögött. Így lehet közelebb jutni ugyanis a filmek terápiás hatásaihoz.

3. Egy adott egyén #feelgood filmjénél az eredményeknek legalább valamennyire megismételhetőnek kell lenniük. Mármint, akkor állítható, hogy XY számára adott film #feelgood, ha többszöri megnézés alkalmával is ugyanazt vagy legalábbis nagyon hasonló hatást ér el a befogadónál.

"Ebben az értelemben a reprodukálható #feelgoodfilm hasonlít egy kedvenc dalhoz, és az efféle kedvencek szinte mindig az emlékekhez és a nosztalgiához kötődnek. Az, amit csináltál, amikor először nézted meg a #feelgood filmedet, nagy valószínűséggel fontos szerepet játszik abban, hogy a filmet azonosítod a #feelgood érzéssel."

A negyedik, egyben végső kritériumként Scholzman a következőt határozta meg:

4. A #feelgood filmnek pozitív biológiai és végső soron érzelmi élmények komplex összjátékát kell létrehoznia.

"Ezen élmények nélkül az ember szó szerint nem érezheti jól magát. Azt hiszem, ezért van az, hogy a #feelgoodnak érzett filmjeink gyakran változnak. Emberek vagyunk, és mint ilyen, folyamatosan új tapasztalatokat gyűjtünk. [...] Végső soron azt állítanám, hogy egy adott #feelgoodfilm a nézőjével együtt változik. [...] Ezekre a változásokra való odafigyelés megvilágosító. Csakúgy, mint egy #feelgoodfilm, úgy fejlődünk, változunk, és végtelenül változatos szemüvegen keresztül látjuk a világot saját egyedi élményeink alapján."

Említésre méltó külföldi filmek a kategóriában

Természetesen mostanra - ha eljutottál eddig az olvasásban - tudod, hogy a #feelgood definíció igen-igen szubjektív, így meglehet, a most ajánlott filmek téged pont nem találnak el. Azért, hadd álljon itt egy nyúlfarknyi válogatás a szerző #feelgoodként számon tartott kedvencei közül, hátha épp valamelyikre van szükségetek ezekben a szürke napokban.

Nagy Hal - Ewan McGregor és Tim Burton mesés együttműködése gyászfeldolgozásról, kedves különcökről, apa-fiú kapcsolatról és persze szerelemről timburtonösen.

Love Song for Bobby Long - John Travolta méltatlanul hanyagolt filmje, amiben a Briliáns elmék tenyérbemászó Harvey-ja, Gabriel Macht esetlen doktoranduszt alakít és Scarlett Johansson épp nincs belekényszerítve a szokásos #végzetasszonya karakterbe. Gyönyörű, kissé melankólikus, de összességében nagyon is #feelgood darab. Szerelmeslevél New Orelans-hoz egy sebezhető, nagyon emberi John Travoltával.

A Flora és fia egy idei (2023) kincs, amiben az anya-fia kapcsolatokat, a generációs különbségeket, az egyszülős háztartásokat, a zene erejét boncolgatják és a kritikusok odáig vannak érte. Joseph Gordon-Levitt pedig állítólag rég nem játszott ennyire jól!

Colin Farrell filmjei közt is akad, amit nagyon kevesen ismerünk. Egyike a nem blockbuster projektjeinek a 2009-es Ondine, ami a selkie-k legendájára épül (kelta tündér legenda, bőrváltó fókatündérekről) és az ír halászok mindennapjait mutatja be. A filmhez Lisa Hannigan zseniális zenéje kínál igazán #feelgood aláfestést! A rendező pedig nem más, mint az Oscar díjas Neil Jordan!

A Dumplin' - Így kerek az élet , a Dolly Parton zenéjére és kultuszára - is - építő coming of age sztori megható, megmosolyogtató és igazán képes kiragadni a mindennapokból - főképp talán azzal, hogy akár átérezzük a főhős konkrét problémáit, akár nem, átvitt értelemben - feltehetően - igen sokan tudunk kapcsolódni hozzá és a történetéhez.

*

Most pedig, irány a magyar #feelgood lista, amibe igyekeztünk az elmúlt évek kedves, szívmelengető, szívmelengetően lökött, underground és mainstream magyar alkotásait szemlézni. 

Kíváncsiak vagyunk, ti vajon egyetértetek-e azzal, hogy ezek a darabok bizony jó kis magyar #feelgoodfilmek?

#17

57 Vaxerelem  (2007)

(2) (2)

dráma | romantikus

Netflix | Filmio

Ekkor megszakította minden fontos kapcsolatát: Bettivel, legjobb barátnőjével és Gerivel, Dávid öccsével sem találkozott azóta. Geri szerette Lorát, de nem akart, vagy nem mert a... több»

Herendi Gábortól fontos ismerni a Lora című, Amerikában díjnyertes filmet is! Keserédes szerelmi történet, herendisen kult zenékkel és kimagasló színészi játékkal!
#16

67 Cicaverzum  (2023)

(3) (1)

dráma | romantikus | vígjáték

Fáni, a fiatal nő nehezen találja párját. A lány teljesen lemondott arról, hogy valaha is szerelmes lehet még, egy nap viszont egy fekete macska kezd el neki udvarolni. Fáni sikeres... több»

Egy újabb fantasztikus elemekkel operáló magyar rom-kom, ami a friss színészekre és az utóbbi években sokat használt beszélő állat toposzra épít.
#15

80 Liza, a rókatündér  (2015)

(87) (17)

fantasy | romantikus | vígjáték

Filmio

Liza (Balsai Mónika) a csinos, szerény ápolónő egy nap elhatározza, hogy megtalálja szerelmét. Hódolói azonban többnyire mind hullazsákban végzik. A lány a fiatalon elhunyt... több»

A mesésség ebben az alkotásban ki lett maxolva. Amint pedig Balsai Móni a magyar filmesek látóterébe került, azonnal meghódította a magyar mozit és a közönséget!
#14

58 Most van most  (2019)

(9) (1)

romantikus | vígjáték

TV-ben (RTL, csütörtök 01:33)

Egy hamisítatlan road movie, amely egyszerre lebilincselő és érzelmes. Petya megunta a jogász pályát, és úgy döntött, taxisofőrnek áll. Éppen szabadnapos, amikor beugrik hozzá... több»

Kellemes road movie, a szokásos magyar hangulattal, egy csipetnyi Csuja Imrével és olyan mondanivalóval, amihez a 30-as korosztály sanszosan sok tagja kapcsolódhat.
#13

dráma | vígjáték

Filmio | Cinego | HBO Max | Telekom TVGO

Maja úgy érzi, az élete végre kezd rendeződni. Barátjával végre kiköltöznek abból a lakásból, amelyet egyetemista koruk óta béreltek másokkal közösen, és úgy tűnik, már... több»

#12

68 Tékasztorik  (2017)

(18) (3)

vígjáték

Filmio | Netflix | Telekom TVGO

A harmincas éveiben járó Viku megpróbál új életet kezdeni. Arra vágyik, hogy megjelenjen az életében egy lovag, aki kiszakítja őt az addigi életéből, új munkát szeretne,... több»

A mára már önismeretei segítővé képződött Vikusz, a korábbi fergeteges #tékasztorik blog írója végre életre kel és pontosan hozza azt, ami miatt annak idején úgy imádta a magyar internet a világát. A Fater és a többiek, a nagyon magyar hétköznapi valóság és Vikusz garantálja a szórakozást és a nagy nevetésekbe csomagolt mélyebb mondanivalót is.
#11

73 Űrpiknik  (2020)

(8) (6)

sci-fi | vígjáték

Cinego | Filmio | HBO Max | Netflix | Telekom TVGO

Az egyetemista Panna már gyerekkora óta próbál jeleket küldeni az univerzumba, amelyekre hiába vár választ. A lányt az egyetemen sem veszik komolyan, rövidesen azonban látogató... több»

A film, ami Zalatnay Cinire és az ő zenéjére való építkezéssel megidézi a Dumplin'-t. Ez egy olyan kortárs alkotás, ami szinte már szokatlanul lökött, de talán pont azon a kedved módon, ami ahhoz kell, hogy kicsit elfelejtsük az egyre erősebben begyűrűző sötétséget.
#10

dráma | vígjáték

Netflix | Filmio

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, valami, amit még az itteniek sem képesek megmagyarázni, aki pedig nem él a fővárosban, az nem is értheti. Megmagyarázhatatlan... több»

#9

73 Valami Amerika  (2002)

(22) (19)

kaland | romantikus | vígjáték

Netflix | Filmio

Három testvér, egy közös ügy. Tehetség, erő, szív ... Az egyikük filmrendező, aki többnyire reklámfilmeket forgat, de egy „igazi” játékfilmre vágyik. A második testvér... több»

Az ultimate #feelgood vígjáték, amiben a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. Meseszerű? NAGYON! A fülbemászó zenei betétek és a kultikus kék majom egy generációnyi magyar fiatal meghatározó popkult hivatkozási pontja lett.
#8

72 Hab  (2020)

(15) (19)

romantikus

HBO Max | Filmio | Netflix

Létezik egy módszer, amely kilencvenkilenc százalékos pontossággal megmondja, hogy valóban életük szerelmével élünk-e. Hiába a teszt, Dóra (Kerekes Vica) 'Nagy Ő'-je épp... több»

#7

71 Így vagy tökéletes  (2020)

(14) (10)

dráma | vígjáték

Netflix | Filmio

Az írók mind elviselhetetlenek lennének? Ezt azért túlzás lenne állítani, mindenesetre András (Fekete Ernő) nem tartozik a kivételek közé. A férfi kreatív igazgatóként... több»

#6

dráma | kaland

Netflix | Filmio | Telekom TVGO

A film valós eseményeken alapuló, inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való visszavonulásról, az apa-fiú kapcsolatról és az... több»

#5

vígjáték

Filmio

Dóra egy szép napon rádöbben az igazságra: a férfi, aki a vőlegénye, és úgy gondolta, élete férfija, valójában nős. Zsófi, legjobb barátnője ötletétől vezérelve... több»

#4

70 Poligamy  (2009)

(10)

romantikus | vígjáték

Netflix | Filmio

András és Lilla már öt éve vannak együtt. András forgatókönyveket ír televíziós sorozatokhoz, Lilla pedig egyetemi tanársegéd. Minden rendben megy közöttük, beköltöznek... több»

#3

78 BÚÉK  (2018)

(34) (8)

dráma | vígjáték

Netflix | Filmio | HBO Max | TV-ben (SuperTV2, csütörtök 01:33)

A szilveszteri éjszaka különleges éjszaka: bármi megtörténhet, ahogy az ellenkezője is, akár jó, akár rossz dologra számítunk - akár egy teljesen átlagos estére. Egy pár... több»

#2

73 Swing  (2014)

(19) (5)

dráma | romantikus | vígjáték | zenés

Filmio | HBO Max

Egy véletlen folytán három különböző korú nőt sodor egymás mellé a sors. Egy dizőz szárnyai alatt megalapítják a Swing Angels nevű hakniformációt. Egy transzvesztita... több»

#1

74 Nagykarácsony  (2021)

(22) (3)

romantikus | vígjáték

Filmio | Netflix

Arnold töbször bizonyította már, menyire elszánt, ha a munkájáról van szó. A férfi tűzoltóként dolgozik, egy rosszul elsült lánykérés miatt azonban magánélete és... több»