10 film, aminek semmi értelme... ha más országban nézed meg

Egyes vélemények szerint a hollywoodi blockbuster filmeknek azért van többnyire limonádé forgatókönyve, hogy az a világ bármely pontján ugyanúgy eladható legyen. De azért akadnak olyan alkotások, amik úgy is sikeresek lettek, hogy bizonyos részleteit csak kevesen érthetik igazán. Főleg, ha ilyen vagy olyan csoportok érzéseit nem kívánják megsérteni, ezért a film bizonyos részeit egyszerűen kivágják vagy megváltoztatják.

És olykor ezekkel a vágásokkal sikerül akár teljesen értelmezhetetlenné is tenni az adott filmet. Mert elővigyázatosságból kivágják a főszereplő előéletét bemutató részt, mert abban esetleg homofób jelenetek vannak, de ettől máris nem fogjuk érteni a cselekmény azon részeit, amik erre épülnének.

Ilyen esetekből rengeteg van, de most mutatunk tíz tipikus példát arra, amikor egy meggondolatlan változtatással nem csak egy-egy jelenetet, de akár egy egész filmet is simán ki tudtak herélni.

#10

80 Rocketman  (2019)

(35) (14)

dráma | életrajzi | musical | zenés

Netflix

A Rocketmanből megtudhatjuk, hogyan vált a visszahúzódó zongoristából, Reginald Dwightból világsztár, akit ma mindenki Elton Johnként ismer. A filmben az Eltont alakító Taron... több»

A nyíltan meleg Elton John életét bemutató filmet sokan azért dicsérték, mert igyekezett hitelesen visszaadni az énekes történetét. Csakhogy bizonyos országokban, mint Szamoa, Egypitom vagy épp Oroszország, kevésbé toleránsak az ilyesmivel. Így kivágták a film összes meleg jelenetét, amivel finoman szólva is hitelét veszítette az egész alkotás.
#9

akció | kaland | thriller

Disney+

A New York-i zsaru, John McClane (Bruce Willis) élete cseppet sem mondható könnyűnek. Kitartása és leleményessége azonban eddig mindig átsegítette őt a legveszélyesebb... több»

A film elején John McClane-t azzal zsarolja egy terrorista, hogy robbantani fog, ha ő nem áll ki Harlem egyik legforgalmasabb utcájára egy négereket szidalmazó táblával a nyakában. Ez a jelenet hozta össze John McClane-t és Zeust, aki a segítségére siet, mielőtt egy csapat huligán meglincselné. Igen ám, csakhogy a film TV-s vetítése során a szöveget úgy módosították, hogy az ne a négereket szidalmazza, hanem általánosságban mindenkit. És ezzel ki is csinálták az egész jelenetet, ami így totál értelmetlenné vált.
#8

akció | kaland | sci-fi | vígjáték

HBO Max

Egy időhuroknak köszönhetően K ügynök nyomtalanul eltűnik a Föld színéről. Hű társa, J ezért visszatér a múltba, hogy leleplezze az összeesküvést, és kiderítse az... több»

A film egy nagyjából 13 perces jelenettel indul, ami egy kínai étteremben játszódik. Az éttermet kínaiaknak álcázott idegenek üzemeltetik, akik földönkívüli ételeket szolgálnak fel illegálisan emberknek. J és K ügynök itt találkozik először a film főgonoszával, Vadállat Borisszal is. Csakhogy Kínában annyira felháborodtak a népük sztereotíp ábrázolásán, hogy tulajdonképpen az egész 13 perces jelenetet teljes egészében kivágták, ezzel teljesen értelmetlenné téve a sztorit is.
#7

66 Arthur és a villangók  (2006)

(5) (1)

animáció | családi | fantasy | kaland

Arthur, mint a legtöbb tízéves gyerek, esténként szájtátva hallgatja nagymamája meséit, hogy utána misztikus törzsekről és a furcsa találmányokról álmodjon. Különös... több»

A francia változat nagyjából kilenc perccel hosszabb mint az amerikai, ugyanis Harvey Weinstein okosan kivágott belőle egy rakás fontos jelenetet. Ezek többsége a két főszereplő, Arthur és Selenia hercegnő közötti románc kibontakozásáról szól. Az indoklás szerint a karaktereket megszólaltató Freddie Highmore és Madonna közti korkülönbség miatt volt erre szükség. Csakhogy így a két karakter közti csók is a kukába került, aminek viszont fontos szerepe lett volna a későbbi cselekményben is...
#6

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

Disney+

Eglatine Price a levelezõ-tagozatos boszorkány egy varázslatos ötlettel kíván szembeszállni az Angliát lerohanó németekkel: felállít egy hadsereget, amely csak uniformisokból... több»

A '70-es években készült musical a második világháború idején játszódik, amikor a németek Londont bombázták. A németek a film későbbi jeleneteiben is fontos negatív szerepet játszottak, de anno Németországban az összes őket érintő jelenetet kivágták vagy újraszinkronizálták. Ezzel közel fél órányi játékidőt vágtak ki a filmből.
#5

akció | fantasy | kaland

Disney+

Will Turner és Elizabeth Swann összefognak régi ellenségükkel Barbossa-val, hogy megmentsék Jack Sparrow kapitányt és Bill Turnert. Keletre hajóznak, ahol összetalálkoznak az... több»

A harmadik Jack Sparrow kalandban kimondottan fontos szerepet játszott a kínai kalózvezér, Sao Feng. Ám Kínában úgy érezték, hogy túl negatív képet fest a kínai népről, ezért a nagyjából 20 percnyi játékidejének a felét kivágták. Mondani sem kell, hogy ezzel totál értelmetlenné tették a cselekmény nagy részét.
#4

59 Mogambo  (1953)

(9)

dráma | kaland | romantikus

Victor magányosan él Afrika szavannáin, s állatok befogásával foglalkozik. Amikor két különböző személyiségű hölgy is útjába téved, nehéz választás elé kényszerül:... több»

Az '50-es években készült romantikus dráma egy szerelmi háromszögről szól, amelynek egyik tagja egy férjét megcsaló nő. Ez volt az a részlet, ami nem ment le a Franco által vezetett Spanyolország torkán, ezért a szinkronizálás során a nőt és férjét egyszerűen testvéreknek állították be. Olyan apróságokkal, mint hogy egy ágyban alszanak, nem foglalkoztak. Mert egy vérfertőző testvéri kapcsolat kevésbé durva mint egy házasságtörés, nem igaz?
#3

dráma | krimi | misztikus | thriller

Jeff Taylor és felesége, Amy Kalifornia felé tartva az Új Mexikói sivatagon hajtanak keresztül, amikor egy váratlan balesetnek köszönhetően az autójuk felmondja a szolgálatot a... több»

Az izgalmas thrillerben egy kamionos elrabol egy nőt a férje mellől valahol a sivatagban. A sztori végén egy nagy üldözést láthatunk, amely egy hídon ér véget. A kamionos a mélybe zuhan, de túléli, viszont a kamionja a híd korlátján csüng felette. A nő végül kiengedi a féket, a kamion pedig rázuhan a gonosztevőre. Németországban nem akarták, hogy a nő becsületén csorba essen, ezért a féket kiengedő részt kivágták, így olyan, mintha a kamion véletlenül pottyanna a gonoszra...
#2

59 A szürke ötven árnyalata  (2015)

(176) (27)

dráma | romantikus | thriller

Netflix

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több»

Igazi bestsellerből készült igazi botrányfilmről van szó, amely Vietnámban egészen máshogy okozott botrányt, mint a világ más országaiban. A helyi cenzúra ugyanis szó szerint az összes szexjelenetet kivágta, csak néhány csók maradhatott bent. Ez egy olyan film esetében, amit csak és kizárólaga szex visz előre, elég meredek lépés...
#1

61 Képszakadás  (2013)

(8)

vígjáték

TV-ben (M5, csütörtök 01:33)

A "Másnaposok" írói ismét egy vígjátékkal jelentkeztek, amely egy húszas évei elején járó fiatal felnőtt történetét mutatja be, aki egy fontos döntés előtt áll. A... több»

Na ez a legjobb mind közül. Kínában nem, hogy megvágták volna a filmet, de egyenesen plusz jeleneteket forgattak hozzá! A filmet készítő stúdió ugyanis így tudott extra kínai támogatókat szerezni a forgatáshoz. Az eredeti sztori egy kínai-amerikai diákról szól, aki az egyetemi felvételi előtti éjszakát masszív piálással és bulizással tölti. A kínai verzióban viszont átformálták a sztorit. A főszereplő egy amerikába látogató kínai diák lett, aki a film végén inkább hazamenekül az amerikában átélt borzalmak után. Ezzel az egész film hangulatát változtatták meg, mivel a kínai változat inkább egy propaganda mozi volt a nyugati társadalom züllöttségéről...