10 zseniális rendező 10 leggyengébb filmje Spielbergtől Fincherig

Időnként még a legjobbak is hibáznak. Alábbi listánkon pedig Hollywood legnagyobb rendezőinek tíz olyan filmjét gyűjtöttük össze, amelyekkel talán ők sem szívesen büszkélkednek.

Persze akad olyan is köztük, amelyek alaposan megosztotta a kritikusokat a megjelenést követően, ebből kifolyólag csak az idő a megmonthatója, miként is tudjuk majd a helyükön kezelni ezeket a filmes alkotásokat.

#10

akció | horror | sci-fi

Disney+

Ellen Ripley és társai űrhajójukkal  lezuhannak a Fiorina 161 nevű bolyóra, a szerencsétlenséget csak a nő éli túl. A bolygót magukra hagyott rabok lakják, akik sokkal nagyobb... több»

Fincher Alien filmje a kritikusok szerint minden szempontból csalódás volt: érzéketlenül eltért az előző filmektől, amely érezhetően nem tudta elfedni a kulisszák mögött rejtőző zűrzavarokat. David Fincher első nagyjátékfilmes rendezése nem egy túl jó belépőként sikeredett.
#9

80 Karácsonyi ének  (2009)

(21) (37)

animáció | családi | dráma | fantasy

Disney+

Egy animációs film Charles Dickens legendás történetéről, a Karácsonyi énekről. több»

Robert Zemeckis rendezői karrierjében vannak hullámvölgyek. Az nagyon hamar bebizonyosodott, hogy Zemeckis nem igazán tud animációs filmet készíteni, erre pedig a Polar Expressz is jó példa lehetne. A Karácsonyi énekben látható animált Jim Carrey látványától viszont kétségtelenül mindenkit kiráz a hideg.
#8

72 Dűne  (1984)

(16) (10)

akció | kaland | sci-fi

A hatalmas galaktikus birodalmat a padisah uralja. A hatalom megoszlik a nagy uralkodóházak között, amelyek folytonosan versengenek egymással. A birodalmat a fűszer tartja mozgásban:... több»

A Mulholland Drive és a Twin Peaks rendezőjének egyedi formanyelvét minden filmrajongó ismeri. David Lynch Dűne-adaptációja hatalmas ziccernek számít, noha fontos azt is megjegyezni, hogy a projekt költségvetését a munkálatok közben jócskán megvágták. Ettől függetlenül még maga a rendező sem büszke erre a munkájára.
#7

77 Popeye  (1980)

(3) (14)

családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Popeye, a tengerész és barátainak kalandjai a tengerparti Sweethaven városában. több»

Hiába Robin Williams főszereplése, a Popeye adaptációt annyira elmarasztalta a kritika, hogy a rendező, Robert Altman hosszú időre vissza is húzódott a hollywoodi reflektorfénytől. A következő filmjét csupán tíz évvel később készítette el.
#6

71 Tenet  (2020)

(36) (16)

akció | sci-fi

HBO Max

A Földet egy rendkívüli katasztrófa miatt a pusztulás fenyegeti. A harmadik világháború küszöbén az események különleges összjátékaként egy brit ügynökre (John David... több»

Christopher Nolan zsenialitását valószínűleg senki sem szeretné megkérdőjelezni. A 2020-ban megjelent Tenettel azonban igencsak félrement valami, hiszen alaposan megosztotta mind a nézőket, mind pedig a kritikusokat. Sokan egyszerűen kibogozhatatlannak és feleslegesen tudálékosnak találták a produkciót.
#5

66 Betörő az albérlőm  (2004)

(5) (6)

krimi | thriller | vígjáték

Disney+

Mrs. Munson (Irma P. Hall) egy házsártos idős hölgy, aki lakása két szobáját albérlőknek adja ki. Az új albérlők zenészeknek adják ki magukat, ám miközben szobájukban... több»

Kevés film lóg ki annyira ebből az összeállításból, mint a Coen fivérek rosszul sikerült remake-je. A filmet sokak szerint csupán Tom Hanks nagyszerű alakítása tartja meg valamennyire, ezen túlmenően viszont egy fércmunkának tartják a produkciót.
#4

dráma | vígjáték

Almás Annie, a koldusok fejedelemasszonyának almáját csodatévõnek tartják. Kiváltképp hiszi ezt Gigerli Dave, a New Yorki-i alvilág nagyfõnöke, akinek számos alkalommal... több»

A filmtörténelemben szinte senki sem volt annyira szentimentális rendező, mint Capra. A hatvanas évekre azonban kétségtelenül megfakult a rendező renoméja, amelynek talán ez a film adta meg végül a kegyelemdöfést.
#3

66 Meztelenek és bolondok  (1979)

(1) (2)

akció | háborús | szatíra | vígjáték

1941-ben, hat nappal a japánok Pearl Harbor-i támadása után az amerikaiak attól tartanak, hogy a következő célpont Kalifornia lesz. Az államban eluralkodik a pánikhangulat. Egy a... több»

Spielberg saját bevallása szerint sosem tartotta erősségének a vígjátékot. Így talán nem meglepő, hogy legrosszabb filmje egy lehangoló, a Pearl Harbor elleni bombázás idején játszódó csavaros bohózat. A film bukása egyébként semmit sem rontott a rendező renoméján, hiszen a Cápa korábbi sikere továbbra is Hollywood egyik legkeresettebb rendezőjének tartotta meg.
#2

51 Pezsgő  (1928)

vígjáték

Egy elkényeztetett örökösnőnek a saját lábára kell állnia, miután az apja csődbe megy. Igyekszik is bebizonyítani mindenkinek, főleg magának és az apjának, hogy képes rá.... több»

A Pezsgő valószínűleg egyike azon filmeknek, amelyet Alfred Hitchcock legelszántabb rajongói láttak csupán. Maga a rendező sem igazán büszke erre a produkcióra, amelyről egy alkalommal így nyilatkozott: A filmnek nincs igazán mondanivalója.
#1

sportfilm | vígjáték

A Gáz van, jövünk! című vígjátékban Morris Buttermaker, az egykori legendás baseball-játékos a pia és a nők örvényébe keveredve ma már csak egy lecsúszott senki. Új... több»

Richard Linklater kétségtelenül minden idők egyik legsokoldalúbb rendezője. Az 1976-os azonos Gáz van, jövünk! remake-je pedig még számára is feladta a leckét. A film sikerén még Billy Bob Thornton castingolása sem tudott igazán lendíteni.