Viszlát Happy End: 10 sci-fi, ahol a gonosz győzött

Minden szép és jó, aztán megjelenik a gonosz, elront mindent, hogy aztán felbukkanjon a hős és megmentve a világot, happy end legyen a sztori vége. Ismerős? Persze, hisz minden film erre a sémára épül.

Kivéve az alábbi listán szereplő tíz sci-fit. Ezekben ugyanis szó sincs boldog befejezésről és egyéb mézes-mázas klisékről. Itt kérem, a gonosz nyer és pont. Mindegy, hogy egy világuralomra hajtó mesterséges intelligenciáról van-e szó, esetleg egy szupererővel rendelkező, ám az a jó helyett gonosz dolgokra felhasználó földönkívüli kissrácról. A vége ugyanaz: a gonosz győz, a jók meg jobb esetben meghalnak, rosszabb esetben…

#10

horror | sci-fi

Netflix

Előfordulhat, hogy nem mindennapi kvalitásokkal rendelkező entitások járnak köztünk. Lehet, nem is sejtjük, hogy a babaként befogadott gyermek egyszer csak ráébred negatív... több»

A sztori, ami arról szól, hogy mi lenne, ha Superman gonosz lett volna? Valószínűleg pontosan az, amiről A Brightburn is szól: már kisfiú korában kiütközött volna a gonoszsága és természetfeletti képességeit használva lemészárolt volna maga körül mindenkit. Mert a Brightburnben végül pontosan ez történik. Mindenkivel. Anyuval is.
#9

akció | sci-fi

John Connornak sikerül megakadályoznia, hogy a Skynet által fejlesztett gépek öntudatukra ébredjenek, és elpusztítsák az emberiséget. Ám a gépek újabb támadásba lendülnek: a... több»

Bármennyire is küzdött John Connor és barátnője, az Ítélet napját végül mégsem tudták elkerülni. A Terminátor 3-ban az utolsó percekig szentül hittek (és hihettünk mi, nézők is) abban, hogy a Skynet felemelkedését fogják megakadályozni. Ehelyett csak egy óvóhelyre jutottak be, ami megvédte őket a világot elpusztító atomrobbanásoktól...
#8

81 Kocka  (1997)

(24) (12)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

Hat ismeretlen, teljesen különböző ember hihetetlen körülmények között találja magát egy labirintusszerűen egymáshoz kötött kockákból álló börtönben, amely telis-tele... több»

Egyszerre sci-fi és slasher, amelyben néhány ember egy különös börtönben találja magát. Egymáshoz illeszkedő kockákból álló helyiségeken kell keresztüljutniuk, de mindegyik halálos csapdákat rejt. A végére az egyetlen túlélőről kiderül, hogy mentális betegsége van, ezért senki sem hihet neki az átélt szörnyűségekről. A második részben egyébként még rosszabb a befejezés: ott a kockákat üzemeltető társaság egyszerűen agyonlövi azokat, akik kijutnak...
#7

82 Brazil  (1985)

(11) (6)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra

HBO Max

Egy túlbürokratizált, elszürkült, elferdült jövőben egy hétköznapi, szomorkás aktakukac megpróbál kijavítani egy adminisztrációs hibát. Ezzel azonban az események olyan... több»

A szürreális sci-fi egy szürke és disztopikus jövőt fest elénk, ahol az egyénnek annyi esélye sincs a kormánnyal szemben, mint manapság. A film főhőse, egy tucat aktakukac mégis megpróbálkozik a lehetetlennel. Hogy a végére kiderüljön, a nő, akit álmában látott, már rég halott, őt pedig halálra fogják kínozni. Bár látszólag megmenekül és happy end a vége, kiderül, hogy mindezt csak képzeli és valójában lobotómiát hajtottak rajta végre és már csak vegetál valahol.
#6

80 Watchmen: Az őrzők  (2009)

(35) (16)

akció | dráma | misztikus | sci-fi | szatíra

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Egy alternatív világban, a '80-as évekbeli Amerikában a szuperhősök tevékenységét betiltották. Az emberek, akik egykor szerették, tisztelték őket, ma már megvetéssel néznek... több»

Szuperhős-film, aminek a végén úgy győz a gonosz, hogy valójában nem is olyan gonosz? A film végére Veidt milliókat ölt meg, hogy összehozza a Föld népeit és megakadályozzon egy milliárdok életét követelő atomáháborút. A bűnüldözők mind egyetértenek, hogy ez a nagyon rossz dolog még mindig jobb, mint amit megelőznek vele. Egyedül Rorschach nem ért egyet, aki nyilvánosságra akar hozni mindent. Ezért Dr. Manhattan végül elporlasztja őt, majd egy másik galaxisba távozik.
#5

akció | horror | sci-fi

Disney+

Ellen Ripley és társai űrhajójukkal  lezuhannak a Fiorina 161 nevű bolyóra, a szerencsétlenséget csak a nő éli túl. A bolygót magukra hagyott rabok lakják, akik sokkal nagyobb... több»

A végső megoldás ebben a filmben tényleg a halál volt. Már csak azért is, mert Ripley hamar rájött, hogy benne is ott cseperedik egy kis alien, aki így is, úgy is végezne vele. Hát mit tehet egy hős ilyenkor? Feláldozza magát és végez a bestiával. És mivel egy hatalmas kohóban van, hát ugrik egy hátast az izzó fémbe. Más kérdés, hogy a negyedik részben klónozással visszatér...
#4

83 12 majom  (1995)

(39) (16)

misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újjabb járvány fenyegeti a túlélőket, élettbenmaradásuk attól függ, hogy James... több»

Bruce Willis klasszikus sci-fije egy vírusról szól, ami a jövőben kiirtja az emberiség nagy részét. Őt azért küldik vissza 1996-ba, hogy ott megkeresse a vírus eredetijét annak szabadon engedőjét. Csakhogy a film végére kiderül, hogy nem lehet megváltoztatni a jövőt, és Bruce Willis karakterének mindenképp meg kell halnia.
#3

67 Testrablók támadása  (1978)

(6) (11)

horror | sci-fi

A Testrablók támadása című sci-fiben Matthew Bennell meglepetéssel észleli, hogy barátai furcsán kezdenek el viselkedni. Kiderül, hogy a korábbi meteorbecsapódás következtében... több»

Számtalanszor feldolgozott sztori, miszerint az idegenek szép csendben kezdik elfoglalni az emberiség helyét a Földön. Persze idő közben erre fény derül, de már későn. A film vége egész jó csattanót hoz: a két főszereplő túlélő titkon találkozik egymással a városban, ám ekkor egyikükről kiderül, hogy már ő is csak egy báb. És ezzel az is kiderül, hogy az emberiségnek végleg befellegzett.
#2

91 A Birodalom visszavág  (1980)

(115) (28)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»

Az egész Star Wars franchise messze legnépszerűbb epizódja, amely meglehetősen csúfos véget ért (ami persze kifejezetten a harmadik rész előkészítéseként szolgált). Darth Vader legyőzi Luke Skywalkert, levágja a karját és közli vele, hogy mellesleg az apja. Eközben Leia hercegnő végignézi, ahogy Han Solót carbontömbbe fagyasztják.  
#1

89 Mechanikus narancs  (1971)

(17) (26)

dráma | krimi | politikai | sci-fi | szatíra

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több»

A film egy jó dolgában kegyetlenkedő, gyilkoló és erőszakoló társaságról szól. Egyiküket végül elkapják és egy kísérleti agymosásnak vetik alá, amivel elvileg kigyógyítják betegségéből. És bár a film alapjául szolgáló regény nagyjából így is ér véget, Stanley Kubrick másképp döntött. A filmben az agymosás sikertelen és emberünk a "meggyógyítottak" felkiáltással tovább folytatja erőszakos életét.