2019.01.09   szerző: Král   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

A 2018-as évben sem unatkoztunk. Volt bőven említésre méltó film a magyar mozik repertoáljában. Új filmmel jelentkezett többek között Wes Anderson, Lars von Trier, Spike Lee vagy éppen Damien Chazelle. Magyar filmek terén is erős évnek bizonyult a tavalyi. Nemes László a Napszállta című kosztümös drámával tért vissza az Oscar-díj után. Míg Reisz Gábor egy kreatívan játékos, felejthetetlen filmmel. Első filmes alkotások is voltak. Milorad Kristic forradalmian új szintre emelte a magyar animaciot a Ruben Brandt, A Gyűjtővel, míg Szilagyi Zsófia Cannes-ból hozott el díjat az Egy Nap című remek alkotással.

#10

dráma | horror

Egy történet a sorozatgyilkos Jack (Matt Dillon) szemszögéből... A férfi gyakran beszélget egy Verge nevű alakkal (Bruno Ganz) tetteiről. A film 12 évet ölel fel. Jack a... több»

Lars von Trier ránkszabadítja a sípoló poklát. Matt Dillon brillírozik a címszerepben. Két és fél órás önreflektív véleménynyílvánítás a nagybetűs művészetről. Egy érdekes életmű provokatív, így méltó lezárása.
#9

dráma | fantasy | horror

Egy túlvilági történet a hidegháborús Amerikából az 1960-as években.  több»

A tavalyi Oscar nagy nyertese. Szívmelengető mese, a társadalomból kirekesztettekről. Sally Hawkins remekel a főszerepben és a mellékszereplők is jól teljesítenek. A múlt év egyik legkedvesebb filmélmenye volt a halember és a néma takarító története.
#8

dráma | romantikus | zenés

Egy ismert filmszínész segít egy fiatal színész-énekesnőnek a híressé vlás útján, még úgy is, hogy ő maga már elindult lefelé a lejtőn. Csak tovább ront a helyzeten kora... több»

Bradley Cooper mint kiderült nem csak remek színesz de egy nagyon tehetséges filmrendező is. Nagyon sok energia van a Csillag Születikben. Inspiráló és emlékezetes filmélmény egy már negyedszer elmesélt történetből ami még mindig tud új dolgokat mutatni nekünk.
#7

NA Foxtrott  (2017)

dráma

Egy zűrös család egészen rossz híreket kap, gond adódot ugyanis azon akatonai támaszponton, ahol fiuk állomásozik. több»

Egy film ami egy egyszerű és könnyed tánctípus után kapta a címét. De ezzel ellentétben a film minden csak nem könnyed és egyszerű. Lassú kezdetű alkotás, ami aztán gyorsan felvesz egy jó kis tempót, amit meg is tart a végéig. Samuel Maoz mozijának egyértelműen ott a helye a top 10-ben, bár sajnos a tavalyi legjobb idegen nyelvű film listájára nem fért fel. Pedig megérdemelte volna
#6

dráma

A film története szerint egy válófélben lévő házaspárnak össze kell fogniuk, ugyanis fiuk az egyik családi veszekedés után megszökött és eltűnt. több»

Zsigerekig ható orosz dráma, aminek olyan erős és megrázó pillanatai vannak amiket nem nagyon lát a vásznon az ember. De a sok megrázó jelenete ellenére nem felejt el költői maradni. Andrej Zvjagincev egy mester, a Szeretet Nélkül pedig az év egyik legjobbja.
#5

dráma

A film középpontjában egy hat éves kislány áll, aki szedett-vedett barátaival együtt egy varázslatos nyári szünetet él át, megtapasztalva a gyermekkor csodáit és számtalan... több»

Teljes mértekben őszinte és nagyon szívfájdító mozi a Florida Project. Fantasztikus gyerekszínészekkel meg persze a managerként dolgozó Williem Defoe-val akinek a karaktere valószínűleg a legjobbfej ember a világon. Ez a Sean Baker nagyon érzi ezt a filmkészítést.
#4

dráma | romantikus

1983 nyarán járunk, a helyszín Észak-Olaszország. Egy Amerikai diák egy idősebb férfi nyaralójába érkezik a nyári szünetre, hogy itt tanuljon és nyaraljon. A férfi és a... több»

A legszebb szerelmes filmje a 2018-as esztendőnek. Egy nyár szép és felejthetetlen de ugyanakkor szomorú pillanatai is hoznak nekünk egy felejtehetetlen, sokszor katarzis élmenyt hozó bő két órát. Gyönyörű szép film.
#3

80 A bűnös  (2018)

dráma | krimi | thriller

Egy rendőrtiszt versenyfutásba kezd az idővel, amikor fogadja egy elrabolt nő segélykérő hívását. több»

A dobogó harmadik fokán Dánia Oscar nevezettje. Gustav Möller bár elsőfilmes rendező de A Bűnöst látva ezt egyáltalan nem érezzük. Nagyon magabiztosan megrendezett mozi ez. És az ziher, hogy egyetlen, egy szobában játszódó film sem volt még ilyen hihetetlenül izgalmas. Az év egyik legújszerűbb filmélmenye.
#2

dráma | vígjáték

Miután barátnője, Anna, aki éppen Párizsban tölti ösztöndíjas éveit szakít vele, Tamás élete darabjaira hullik. A harmincas évei elején járó férfi a múltba merülve... több»

A VAN kirobbanó sikere után Reisz Gabi újabb kultgyanús filmet készített. Kreatívan játékos, a jelenben, a múlton merengő. Hihetetlenül magával ragadó, vicces de ugyanakkor elgondolkoztató is. Az év legjobb hazai filmje. Hecikuma!
#1

dráma | krimi | vígjáték

Hónapok teltek el a gyilkosság óta, és még mindig nem sikerült vád alá helyezni senkit. Az áldozat egy lány volt, akinek édesapja, Mildred Hayes merész tettre határozza el... több»

Az In Bruges rendezője elkészítette a tavalyi év leghumánusabb, legjobb dialógusokkal megpakolt filmjét. Klasszikus lesz belőle az nem kérdés. Nagyon erős alkotás, nagyon fontos filmélmény.