A 2018-as évben sem unatkoztunk. Volt bőven említésre méltó film a magyar mozik repertoáljában. Új filmmel jelentkezett többek között Wes Anderson, Lars von Trier, Spike Lee vagy éppen Damien Chazelle. Magyar filmek terén is erős évnek bizonyult a tavalyi. Nemes László a Napszállta című kosztümös drámával tért vissza az Oscar-díj után. Míg Reisz Gábor egy kreatívan játékos, felejthetetlen filmmel. Első filmes alkotások is voltak. Milorad Kristic forradalmian új szintre emelte a magyar animaciot a Ruben Brandt, A Gyűjtővel, míg Szilagyi Zsófia Cannes-ból hozott el díjat az Egy Nap című remek alkotással.

#10

dráma | horror | krimi

A megosztó, ám sokszor kritikailag is elismert filmjeiről híres botrányrendező, Lars Von Trier filmjében egy kiemelkedő intelligenciájú férfi sorozatgyilkossá válásának... több»

Lars von Trier ránkszabadítja a sípoló poklát. Matt Dillon brillírozik a címszerepben. Két és fél órás önreflektív véleménynyílvánítás a nagybetűs művészetről. Egy érdekes életmű provokatív, így méltó lezárása.
#9

67 A víz érintése  (2017)

(47) (21)

dráma | fantasy | kaland | romantikus | thriller

HBO Max | Disney+

Egy nem mindennapi tündérmese a hidegháború idejéből. Elisa takarítónőként dolgozik egy kormányzati intézményben, amely rendkívül szigorúan őrzött. A nő élete magányosan... több»

A tavalyi Oscar nagy nyertese. Szívmelengető mese, a társadalomból kirekesztettekről. Sally Hawkins remekel a főszerepben és a mellékszereplők is jól teljesítenek. A múlt év egyik legkedvesebb filmélmenye volt a halember és a néma takarító története.
#8

85 Csillag születik  (2018)

(56) (17)

dráma | romantikus | zenés

HBO Max

Bradley Cooper egy jól ismert történetet dolgoz fel a showbiznisz kegyetlen és kiszámíthatatlan világáról. A valaha híres Jackson Maine csillaga leáldozóban van: a férfi... több»

Bradley Cooper mint kiderült nem csak remek színesz de egy nagyon tehetséges filmrendező is. Nagyon sok energia van a Csillag Születikben. Inspiráló és emlékezetes filmélmény egy már negyedszer elmesélt történetből ami még mindig tud új dolgokat mutatni nekünk.
#7

66 Foxtrott  (2017)

(2)

dráma

Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és... több»

Egy film ami egy egyszerű és könnyed tánctípus után kapta a címét. De ezzel ellentétben a film minden csak nem könnyed és egyszerű. Lassú kezdetű alkotás, ami aztán gyorsan felvesz egy jó kis tempót, amit meg is tart a végéig. Samuel Maoz mozijának egyértelműen ott a helye a top 10-ben, bár sajnos a tavalyi legjobb idegen nyelvű film listájára nem fért fel. Pedig megérdemelte volna
#6

93 Szeretet nélkül  (2017)

(7) (3)

dráma | szatíra

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatán rendezője a legújabb filmjével a zsűri díját nyerte el Cannes-ban. A Szeretet nélkül a képmutató és kilátástalan orosz... több»

Zsigerekig ható orosz dráma, aminek olyan erős és megrázó pillanatai vannak amiket nem nagyon lát a vásznon az ember. De a sok megrázó jelenete ellenére nem felejt el költői maradni. Andrej Zvjagincev egy mester, a Szeretet Nélkül pedig az év egyik legjobbja.
#5

77 Floridai álom  (2017)

(13) (6)

dráma

Cinego

A világ minden tájáról özönlenek a turisták a floridai Orlandoba, hogy az egymást érő fantasztikus vidámparkokban, bárokban és hotelekben költség el minden megtakarított... több»

Teljes mértekben őszinte és nagyon szívfájdító mozi a Florida Project. Fantasztikus gyerekszínészekkel meg persze a managerként dolgozó Williem Defoe-val akinek a karaktere valószínűleg a legjobbfej ember a világon. Ez a Sean Baker nagyon érzi ezt a filmkészítést.
#4

79 Szólíts a neveden  (2017)

(42) (16)

dráma | romantikus

HBO Max | Telekom TVGO | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és Marziával... több»

A legszebb szerelmes filmje a 2018-as esztendőnek. Egy nyár szép és felejthetetlen de ugyanakkor szomorú pillanatai is hoznak nekünk egy felejtehetetlen, sokszor katarzis élmenyt hozó bő két órát. Gyönyörű szép film.
#3

78 A bűnös  (2018)

(32) (6)

dráma | krimi | thriller

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Az idei év meglepetéssikere Gustav Möller játékfilm-rendezői bemutatkozása, amely számos kritikust levett a lábáról. A felfüggesztett rendőr, Asger Holm unalmas diszpécseri... több»

A dobogó harmadik fokán Dánia Oscar nevezettje. Gustav Möller bár elsőfilmes rendező de A Bűnöst látva ezt egyáltalan nem érezzük. Nagyon magabiztosan megrendezett mozi ez. És az ziher, hogy egyetlen, egy szobában játszódó film sem volt még ilyen hihetetlenül izgalmas. Az év egyik legújszerűbb filmélmenye.
#2

73 Rossz versek  (2018)

(17) (9)

dráma | vígjáték

Filmio

Miután barátnője, Anna, aki éppen Párizsban tölti ösztöndíjas éveit, szakít vele, Tamás élete darabjaira hullik. A harmincas évei elején járó férfi a múltba merülve... több»

A VAN kirobbanó sikere után Reisz Gabi újabb kultgyanús filmet készített. Kreatívan játékos, a jelenben, a múlton merengő. Hihetetlenül magával ragadó, vicces de ugyanakkor elgondolkoztató is. Az év legjobb hazai filmje. Hecikuma!
#1

dráma | krimi

HBO Max | Disney+

Több hónapja már annak, hogy Mildred Hayes lányát brutálisan meggyilkolták, a rendőrség mégsem haladt előrébb a nyomozással. Megelégelve mindezt, az asszony merész... több»

Az In Bruges rendezője elkészítette a tavalyi év leghumánusabb, legjobb dialógusokkal megpakolt filmjét. Klasszikus lesz belőle az nem kérdés. Nagyon erős alkotás, nagyon fontos filmélmény.