8 zseniális, de alulértékelt thriller, amit sürgősen pótolnod kell! (2000-től napjainkig)

A thriller az egyik legnépszerűbb műfaj, amióta csak filmeket forgatnak szerte a világban. Mert egyszerűen kell a feszültség ahhoz, hogy az embert izgalomban tartsa, kell valami pici rettegés, ami felpumpálja az adrenalint a vérben. A horror is jó erre, de sokaknak az már túl sok. Ezért aztán megszámolni is lehetetlen, hogy hány thriller készült az elmúlt száz évben.

Jelen írásunk sem erre vállalkozik, jóval kisebbet próbálunk harapni a tortából. Mi csak az elmúlt huszonkét és fél évet vettük figyelembe és azon belül is olyan filmeket kutattunk fel, amelyek szerintünk mélyen alulértékeltek. Na persze ez nem feltétlenül mutatkozik meg a mafabos pontszámaikban, de az tény, hogy e filmekről kevesebben hallottak vagy épp általánosságban divat őket lefitymálni.

#8

73 Michael Clayton  (2007)

(5) (6)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Michael Clayton (George Clooney) egy nagyon ügyes ügyvéd, a szakma igazi fenegyereke. Míg a munkában sikert sikerre halmoz, a magánélete szépen lassan tönkremegy. Clayton most egy... több»

Michael Clayton egy nagyon ügyes ügyvéd, a szakma igazi fenegyereke. Míg a munkában sikert sikerre halmoz, a magánélete szépen lassan tönkremegy. Clayton most egy komoly, több millió dolláros ügyet kap. Az ügyvéd igyekszik egyenesbe hozni az ügyfél helyzetét, de amikor kiderül, hogy védencük hazudott, és tényleg bűnös, a férfi kétségbe esik. Nem segít helyzetén az sem, hogy időközben felesége benyújtotta a válópert. Clayton egyre több mindent derít ki a sötét céges ügylettel kapcsolatban, és nem is sejti, hogy ezzel az életét is veszélybe sodorja.
#7

73 A homár  (2015)

(33) (8)

dráma | romantikus | sci-fi | thriller | vígjáték

HBO Max (2024.05.17.)

Egy szerelmi történet a disztópikus, közeli jövőben, ahol az egyedülálló embereket letartóztatják, és egy hátborzongató szállodába zárják, ahol 45 napjuk van arra, hogy... több»

Egy szerelmi történet a disztópikus, közeli jövőben, ahol az egyedülálló embereket letartóztatják, és egy hátborzongató szállodába zárják, ahol 45 napjuk van arra, hogy párt találjanak maguknak. Azokat, akik kudarcot vallanak, állattá változtatják, és szabadon eresztik az erdőben.
#6

76 Madeo  (2009)

(2) (2)

dráma | krimi | misztikus | szatíra | thriller

A Madeo című thrillerben, egy anya csendesen él 28 éves fiával, Do-joonnal, akivel abból tartják fenn magukat, hogy gyógynövényeket árulnak és akupunktúrás kezelést... több»

A Madeo című thrillerben, egy anya csendesen él 28 éves fiával, Do-joonnal, akivel abból tartják fenn magukat, hogy gyógynövényeket árulnak és akupunktúrás kezelést biztosítanak a szomszédoknak. Egyik nap egy lányt brutálisan meggyilkolnak és Do-joont vádolják a gyilkossággal. Mivel édesanyja meg van győződve fia ártatlanságáról és senki sem hisz neki, úgy dönt saját maga deríti ki mi is történt valójában.
#5

75 A meghívás  (2015)

(24) (1)

dráma | horror | misztikus | thriller

Will és Eden egykoron boldog párt alkottak. Miután egy tragédia elragadta tőlük fiukat, Eden eltűnt. Két évvel később a nő felbukkan a semmiből új férjével. De mintha már... több»

Will és Eden egykoron boldog párt alkottak. Miután egy tragédia elragadta tőlük fiukat, Eden eltűnt. Két évvel később a nő felbukkan a semmiből új férjével. De mintha már nem az az ember lenne, aki korábban volt. Egy vacsora alkalmával Will rádöbben, hogy Eden és új párja rejtélyes és félelmetes tervvel érkeztek a városba. De vajon megbízható-e egy Will valóságérzéke? Vagy épp ő maga okozná a balszerencsés eseményeket?
#4

81 Álmatlanság  (2002)

(30) (6)

dráma | misztikus | thriller

Dormer (Al Pacino) detektív és társa, Hap (Martin Donovan) egy 17 éves lány gyilkossága után nyomoz. Hogy megtalálják a gyilkost, egy észak-alaszkai városba utaznak. Dormer... több»

Dormer detektív és társa, Hap egy 17 éves lány gyilkossága után nyomoz. Hogy megtalálják a gyilkost, egy észak-alaszkai városba utaznak. Dormer munkáját mindenben igyekszik segíteni a helyi nyomozó, Ellie Burr, aki már sokat hallott a nyomozóról. Azt azonban nem tudja, hogy Dormer ellen eljárás folyik. A vád főtanúja éppen partnere, Hap. Ha Dormert bűnösnek találják, akkor nyomozói pályájának vége. A profi nyomozó hamar megtalálja a lány gyilkosát, a nyomok egy bizonyos Walter Finch-re, egy íróra terelik a gyanút. A rajtaütés során azonban Finch-nek sikerül meglógnia. Lövöldözésre kerül sor, amely során Dormar véletlenül halálosan megsebesíti társát. A férfi úgy rendezi el a bizonyítékokat, hogy a gyanú ne terelődhessen rá. Finch nemsokára jelentkezik, felajánlja, hogy ha Dormer futni hagyja, akkor ő sem beszél senkinek arról, hogy mi is történt valójában.
#3

dráma | krimi | misztikus | thriller

Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság... több»

Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság áldozata lett. A holttestre rátaláló tapasztalt nyomkövető és az ügynök együtt próbál a bűnügy végére járni, ám a zárkózott, bizalmatlan helyiek nem segítik az ügy felgöngyölítését. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legelszigeteltebb térségében a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el
#2

84 Erőszakik  (2008)

(48) (14)

dráma | krimi | thriller | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

A két profi bérgyilkos, Ray és Ken egy időre fel kell, hogy függessze  munkáját, mivel bonyodalmakba keveredtek legutóbbi megbízásuk során. Főnökük Belgiumba, Bruges... több»

A két profi bérgyilkos, Ray és Ken egy időre fel kell, hogy függessze munkáját, mivel bonyodalmakba keveredtek legutóbbi megbízásuk során. Főnökük Belgiumba, Bruges városába küldi őket. Míg Ken át tudja magát adni a flamand kisváros hangulatának, addig Ray lélekben még a véres események helyszínén marad. Amíg főnökük utasítását várják, hogy visszatérhessenek Londonba, számos különc emberekkel találkoznak, megismernek például egy törpe színészt, aki épp Európában forgat, barátságot kötnek holland prostikkal, Rayre pedig mély benyomást tesz egy Chloe nevű rejtélyes lány.
#1

90 Oldboy  (2003)

(42) (31)

akció | dráma | misztikus | thriller

Cinego

A hétköznapi családapa, Oh Dae-soo gyanútlanul éli életét, míg egy napon fogságba ejtik. A férfi nem tudja, hogy ki és miért kapta el. Éveken át egy cellában raboskodik.... több»

A hétköznapi családapa, Oh Dae-soo gyanútlanul éli életét, míg egy napon fogságba ejtik. A férfi nem tudja, hogy ki és miért kapta el. Éveken át egy cellában raboskodik. Fogalma sincs arról, hogy mi zajlik odakint, mindössze egy tévé áll rendelkezésére. A tévének köszönhetőn tudja meg, hogy felesége már nem él, és a rendőrség a nő haláláért Oh Dae-soot okolja. A férfi először teljesen kétségbe esik, majd fejében elkezd megfogalmazódni a bosszú gondolata. Váratlanul szabadul, 15 év fogság után. Ahogy fogvatartásának, úgy szabadulásának oka sem derül ki. Oh Dae-soo-t egy cél hajta: meg akarja tudni, hogy ki áll az elrablása mögött, és hogy mi volt a célja az egésszel. Ekkor azonban még maga sem sejit, hogy megpróbáltatásainak java még csak most következik.