A 15 legjobb sorozat 2022-ben, és mindet streamelheted is

Ismét a sorozatok uralják az otthoni szórakoztatást, és ez nagyszerű hír. Nemcsak azért, mert a nézők rengeteg cím közül választhatnak, hanem azért is, mert a hálózatok keményen dolgoznak a kínálatuk fejlesztésén, és ez a televíziós formátum minőségén is meglátszik, amely évről évre javul.

Ezért nem volt könnyű összeállítani ezt a listát a 2022-es év eddigi legjobb sorozatairól. Az elmúlt 12 hónapban számos produkció tűnt ki, mind a Netflix, mind a Prime Video, a Disney+ és az HBO Max kínálatából is. Nagyszerű alkotások, amelyektől tátva maradt a szánk, és amelyek a legjobb példával szolgálnak azt illetően, hogy a tehetség nem halt ki az iparágból, hanem átalakult és megsokszorozódott.

#15

akció | dráma | fantasy | kaland

Amazon Prime Video

Az Amazon Studios sorozata elsőként hozza el Középfölde másodkorának legnagyobb hőseit és legendáit. Ez az epikus történet évezredekkel A hobbit és az eredeti Gyűrűk Ura... több»

Nem volt könnyű feladat egy új történet kidolgozása Középföldén. Peter Jackson trilógiája magasra tette a lécet, és az idő múlása, amely nemhogy nem csökkentette volna az epikus jelleget, hanem olyan misztikus aurát kölcsönzött, amellyel lehetetlen versenyezni. A sorozatnak megvannak a maga hibái - nem tagadjuk -, de mindezek ellenére élvezetes élményt nyújt, amely megőrzi a fantasy univerzum lényegét, amelyre oly sok rajongó vágyott. Ráadásul olyan karaktereket ment meg, akikről nem is tudtuk, hogy szükségünk van rájuk - ki gondolta volna, hogy Galadriel lesz a végső hősnő? Most többet akarunk belőle, és remélhetőleg megkapjuk a második évadban.
#14

72 1899  (2022)

(12)

dráma | horror | történelmi

Netflix

Európai bevándorlók egy csoportja gőzhajón hagyja el Londont, hogy New Yorkban kezdjen új életet. Amikor a nyílt tengeren sodródva egy másik hajóval találkoznak, az útjuk... több»

Ugyanazok az alkotók, akik a Darkban játszottak az elménkkel, az 1899-ben is ezt teszik. Baran bo Odar és Jantje Friese új sorozata ugyanolyan szinten tartja a rejtélyességet, mint elődje, de a hasonlóságok itt véget érnek. 1899-ben egy csoport ember egy transzatlanti hajóútra indul, hogy elmeneküljön saját traumái elől. Teszik ezt azután, hogy néhány héttel korábban egy egész hajó furcsa módon eltűnt. Amit ők és a közönség találni fog, az a szokatlan események végtelen listája, amelyekre a priori nincs magyarázat. Nagyon élvezetes szórakozás, amely elméleteket fog felvetni arról, hogy mi is történhetett. És persze egy olyan befejezés, amely senkit sem hagy hidegen.
#13

dráma | életrajzi | krimi

Netflix

A Milwaukee-i szörny története az áldozatok szemszögéből és a rendőrség hozzá nem értésének köszönhetően, amely lehetővé tette a wisconsini születésű gyilkos többéves... több»

A "Milwaukee-i kannibál" néven emlegetett Jeffrey Dahmer egyike azoknak a sorozatgyilkosoknak, akiknek a története világszerte ismert a tetteinek hátborzongató és félelmetes volta miatt. Az alatt a több mint egy évtized alatt, amíg "aktív" volt, Dahmer legalább 17, többnyire nem fehér és homoszexuális férfi életét oltotta ki, anélkül, hogy a rendőrség a nyomába eredt volna. A bűncselekmények után a gyilkos nekrofíliát folytatott, feldarabolta a holttesteket, egyes testrészeket felfalt, másokat pedig trófeaként megtartott. Megrázó történetét már többször vitték filmvászonra, de a legutóbbi, a Ryan Murphy által a Netflix számára fejlesztett minisorozat óriási figyelmet és vitákat váltott ki, de Evan Peters egyik legjobb alakítását is láthattuk benne. Egy olyat, aminek Emmy-szaga van.
#12

akció | dráma | fantasy | kaland | romantikus

HBO Max

A G.R.R. Martin világszerte óriási népszerűségnek örvendő regényeinek alapján készült széria, a Trónok harca előzménysorozata, mely 300 évvel az anyasorozat eseményei... több»

Az, hogy a Sárkányok háza az idei év eddigi legjobb sorozatainak listáján szerepel, senkit sem lephet meg. Az HBO drámájának, a Daenerys Targaryen előtt 173 évvel játszódó előzménysorozatnak sikerült megőriznie a Trónok harca szellemiségét. Minden egyes epizód megtartja azt, ami nyolc évadon keresztül oly sok embert tartott a képernyő előtt: intrika, meglepetés, árulás és beleszeretés a karakterekbe anélkül, hogy érdekelne, mennyire rossz emberek (vagy lehetnek). A George R. R. Martin regényein alapuló eredeti fikcióval ellentétben a történet ezúttal egyetlen családra összpontosít, és belülről mutatja be annak pusztulását.
#11

93 A mackó  (2022)

(6)

dráma | vígjáték

Disney+

Egy fiatal séf az előkelő éttermek világából visszatér Chicagóba, hogy a családja szendvicsboltját vezesse. több»

Az év egyik meglepetése volt a Hulu A mackó című drámája, amely egy chicagói étterem kimerítő és pörgős konyhájába kalauzolja a nézőket. A Jeremy Allen White főszereplésével készült történet egy fiatal séfet követ, aki hazatér, hogy öngyilkosságot elkövető bátyja éttermét vezesse. Az üzlet vezetése mellett az általa hátrahagyott adósságokkal is foglalkoznia kell, és meg kell gyászolnia a veszteségét. Nyolc, egyenként körülbelül 20 perces epizód, amelyeket úgy fogyasztunk, mint a főhős és szakácscsapata által készített ízletes borjúhúsos szendvicseket.
#10

88 Tokyo Vice  (2022)

(5)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Egy tokiói cégnek dolgozó nyugati újságíró a város egyik legbefolyásosabb gengszterével kerül szembe. több»

A Mafab rajongók így írtak a sorozatról: "Japán mindig is vonzott, így eleve érdeklődve kezdtem neki a sorozatnak. Egy amerikai újságírónak sikerül bekerülnie a legnagyobb tokiói újság bűnügyi részlegére. Természetesen a yakuzák világa ha akarod, ha nem elkap... több fura eset alapján kezd el főhősünk nyomozgatni, valamint az éjszakai pillangók világába is betekinthetünk, ahol külföldi lányok szórakoztatják a japán férfiakat. Belelátunk a szigorú szabályaikba is, és egy kis ízelítőt is kapunk a japán kultúrából, hétköznapjaikból. Az utolsó pár rész roppant pörgős, akciódús és meglepően kíméletlen... alig várom a folytatást."     "Szerintem a sztori irtó jól meg van írva, tele van feszültséggel, szinte egy szusszanásnyi időt sem hagy, de a karakterek nekem valahogy eléggé sablonosra sikerültek. Ettől függetlenül tőlem abszolút jár a négy csillag!"      
#9

82 Eufória  (2019)

(19) (4)

dráma

HBO Max

A sorozat olyan középiskolásokra koncentrál, akik életének szerves részét képezik a drogok, a szex és az erőszak. több»

Az év elején mutatták be, így bár lehet, hogy 2022-ben még nem gondolunk az Eufória 3. évadára, a valóság az, hogy a Zendaya főszereplésével készült sorozat több mint megérdemelte a helyét az év legjobb sorozatainak listáján. Sokáig váratott magára az első rész, amely gyorsan és méltán került korunk legjobb fikciói közé, de az Euphoria 2. évadának sikerült felülmúlnia azt. Sam Levinson munkája olyan erővel és intenzitással kezeli a cselekményt, és olyan tehetséges és briliáns színészekkel dolgozik, hogy lehetetlen nem beleszeretni. Ebben az új évadban a sorozat továbbra is olyan összetett és ellentmondásos cselekményeket tár fel, mint például bizonyos kapcsolatok alakulása vagy a drogfogyasztás a tizenéves szereplők esetében, és nem riad vissza attól sem, hogy a lehető legsötétebb és legsokkolóbb módon ábrázolja ezeket. Egyértelmű 10/10!
#8

88 Különválás  (2022)

(6)

dráma | misztikus | thriller

Apple TV+

Mark egy olyan irodai csapatot vezet, akiknek emlékeit sebészeti úton különválasztották magánéletük és munkahelyük között. Viszont amikor egy titokzatos kolléga megjelenik az... több»

Amikor az összes kritikus egyöntetűen dicsér egy olyan sorozatot, amelyet kevesen ismernek, akkor tudod, hogy egy kihagyhatatlan címmel állsz szemben. Ez történt a Separation/Különválás című gyöngyszemmel, amely az Apple TV+-on jelent meg, és a platform korlátozott elérhetősége ellenére nagy vitát váltott ki a közösségi médiában. Adam Scott a főszereplője ennek a The Office és a Black Mirror között félúton lévő sorozatnak, amely egy olyan céget mutat be nekünk, ahol a dolgozók fejében sikerült szétválasztani a munka és a magánélet gondolatait.
#7

84 Ozark  (2017)

(8) (3)

dráma | krimi | thriller

Netflix

Marty Birdöt, a pénzügyi elemzőt Chicago városából egy Missouri államában található vidéki kisvárosba helyezik, amely a festői Ozark-tó mellett található. A városban nincs... több»

A Netflix egyik legsikeresebb sorozata is örökre elbúcsúzott idén 2022-ben. Természetesen az Ozarkra gondolunk, a Jason Bateman és Laura Linney főszereplésével készült sorozatra, amely 2017 júliusában indult a platformon. 44 epizód - és három Emmy-díj - után végre kiderült a Byrde végkifejlete. A negyedik évad az előző rész sokkoló lezárása után indul. Marty és Wendy messze nem száll ki az egyik leghatalmasabb mexikói kartell pénzmosási üzletéből, hanem feljebb lép a ranglétrán, és Omar Navarro jobbkeze lesz. Ráadásul a kartell legújabb tagjával, Navarro unokaöccsével, Javierrel is meg kell küzdeniük, aki bármire hajlandó, hogy a nagybátyja helyére lépjen. És ne feledkezzünk meg Ruthról sem, akinek ez az utolsó évad nagy visszaesés lesz az életében. Egyszóval egy utolsó adag epizód, ahol az árulás, a bosszú és a család iránti hűség lélegzetvisszafojtva szögezi a kanapéra a nézőt.
#6

akció | fantasy | kaland | krimi | sci-fi | vígjáték

HBO Max

Megismerkedhetünk a szuperhős eredetével, aki olyannyira elkötelezte magát a béketeremtés mellett, hogy az erőszaktól sem riad vissza. Újra találkozhatunk Békeharcossal és... több»

James Gunn azért csatlakozott a DC-hez, hogy az Öngyilkos osztagot a mozivászonra vigye, de a képregényes univerzumba vezető útja a Békeharcossal folytatódott. A fikció, amely a film eseményei után játszódik, John Cena karakterét követi, aki egy macsó, idióta, barátságtalan férfi, akit arra kényszerítenek, hogy egy titokzatos Mariposa Project nevű csapatban dolgozzon. Ezzel a fikcióval Gunnnak sikerül a főhőshöz hasonlóan nevetséges karakter által keltett elutasítást empátiává és megértéssé változtatnia. Mindezt vígjáték, akció és szürreális pillanatok veszik körül, amelyek tökéletesen működnek.
#5

88 A fiúk  (2019)

(17) (10)

akció | krimi | sci-fi | vígjáték

Amazon Prime Video

Egy titkos CIA-alakulat feladata az, hogy kordában tartsa a szuperhősöket - bármi áron.  több»

A második rész magasra tette a lécet a Viharfront-ügy, a Victoria Neumanról szóló leleplezés és a belső földrengések mind a Butcher-csapat, mind a Hetesek körében, de A fiúk harmadik évada átvette a stafétabotot az elődjétől, és egy másik szintre emelte azt. A Prime Video sorozatának új epizódjai a lényeghez hűen továbbra is elkötelezettek a korlátok hiánya mellett, ugyanakkor valódi főszereplők és újdonságok segítségével gazdagítják a történetet. Az idei évadban ugyanis feltűnik Soldier Boy, az eredeti szuperhős, akit Jensen Ackles alakít, és talán az egyetlen, akinek elég ereje van ahhoz, hogy megnehezítse Hazafi dolgát. Több erőszak, több felkavaró szexjelenet, több vér, de mindenekelőtt addiktív dinamika és sok-sok szórakozás.
#4

83 Pam és Tommy  (2022)

(4) (2)

dráma | életrajzi | romantikus

Disney+

Egy kapcsolat történetét követhetjük nyomon, ami még 1995-ben kezdődött, miután két ember viharos románcot követően, 96 óra után összeházasodott. több»

A Pam és Tommy-ra gondolva nem tudunk nem elgondolkodni azon, hogy vajon tényleg jó ötlet-e elmesélni azt a történetet, hogy Pamela Anderson magánéletét hogyan fedték fel a sztár beleegyezése nélkül, de a Hulu sorozat mégis tiszteletet parancsoló fikció, amely elítéli az eljárásmódot egy olyan esemény kapcsán, amelyben annak idején nem tettek igazságot. A sorozat főszereplőit tökéletesen alakító Sebastian Stan és Lily James által életre keltett karakterek azt mesélik el, hogy a 90-es évek elején egy megvetett volt munkatárs ellopott egy házi készítésű szexvideót a házaspártól, és bosszúból, valamint saját meggazdagodása érdekében terjesztette azt. A felvétel lett az első vírusvideó a történelemben, amikor az internet még nem is létezett, de az áldozatok magánéletét is felfedte egy olyan társadalmi környezetben, ahol senkit sem érdekelt a privátszféra szentsége.
#3

90 Better Call Saul  (2015)

(19) (13)

dráma | krimi

Netflix

A Totál szívásból megismert Saul Goodman, a büntetőjogi ügyvéd teljes története, ahogy sosem láthattuk. több»

A Better Call Saul hatodik évada az idei év egyik legjobban várt premierje volt, és a várakozásoknak megfelelően nem okozott csalódást. Legalábbis az első évada annak a kettőnek, amely a Breaking Bad elismert "spin-off"-ját zárja le - a második részlet premierje július 11-én lesz. A végkifejlet, amelyben végre megtudjuk, hogyan lesz Jimmy McGill (Bob Odenkirk) Saul Goodman, a korrupt, a bűnözők világában kapcsolatokkal rendelkező ügyvéd, akit először az eredeti sorozat második évadában ismerhettünk meg, ahol Walter White és Jesse Pinkman mellett dolgozott.
#2

86 Andor  (2022)

(15) (2)

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

A Zsivány Egyes történetében bemutatott Cassian Andor előtörténetével ismerkedhetünk meg, amint a lázadás kialakulásának kezdeti éveiben tevékenykedik. több»

Úgy tűnik, a Star Wars megtalálta a tökéletes formátumot a televízióban. Bár színtiszta szórakozást nyújtanak, a később megjelent filmtrilógiák egyike sem ér fel az eredetihez -amely, valljuk be őszintén, túl magasra tette a lécet-, de ha a kis képernyőről beszélünk, kellemes meglepetéseket találunk. Az első a Mandalorian volt, egy kis gyöngyszem, amelynek epizódjai a központi tengelyük ellenére egymástól függetlenül is működnek. És most itt van az Andor, egy kémthriller, amely egyenesen a franchise egyik legjobbja. A főszerepben Diego Lunával, mint Cassian Andor, a film a lázadás születésének történetét meséli el, amely végül elpusztítja a Birodalmat. A sorozat kerüli a vizuális effekteket és a túlzott látványosságot, de így is épp eleget tesz.
#1

91 Stranger Things  (2016)

(93) (35)

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

A Netflix egyik legikonikusabb sorozatának új évadára való majdnem hároméves várakozás megérte. A főszereplőket már felnőttként láthattuk, de a Hawkinsban minden rendben volt, amikor végre felvehettük a Duffer testvérek hihetetlen történetének cselekményszálát, és a sorozat megőrizte azt a lényegiséget, ami mindig is olyan különlegessé tette. A csoport szétszakadt, a Vecna nevű veszélyes új szörny pedig naponta egy tinédzsert gyilkol meg, így az ígéret, miszerint a Stranger Things negyedik évada az eddigi legsötétebb évad lesz, igaznak bizonyult. És miután egyre többet tudunk meg Eleven eredetéről, de magáról a Back to Front Worldről is, egyre közelebb kerülünk a végkifejlethez, amely igazán epikusnak ígérkezik.