Nemzedékének egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb színésze. Most a legjobbtól a legrosszabbig rangsorolva bemutatjuk azt a 8 filmet, amit elérhetsz jelenleg a Netflixen és amelynek főszerepét Christian Bale (cikkünk galériájában) alakítja!

Bale, úgy tűnik, hogy mindent, amit csak csinál, azt maximális intenzitással és minimális hiúsággal teszi, abban is érhető tetten ez a fajta elkötelezettsége szakmája iránt, hogy az évek során többször is sokat hízott vagy fogyott különböző szerepek kedvéért, tekintet nélkül arra, hogy ezek a változások mennyire tüntetik fel őt vonzónak.

Ő az a ritka gyerekszínész, aki igazi főszereplővé tudott fejlődni. Szakmájához különös "gyűlölet-szerelem" viszony fűzi, egyszer azt nyilatkozta: "Vannak pillanatok, amikor tényleg gyűlölöm ezt a szakmát, és azt gondolom, hogy ez a legszánalmasabb, legviccesebb, legnevetségesebb szakma, amit valaha is választhatok. És minden másnak érzem, csak művészetnek nem; olyan messze van a művészettől, amennyire csak lehet. Aztán vannak olyan pillanatok, amikor azt mondod: "Imádom! Ott van az a sok sz*r, ami ezzel jár. Szent sz*r! Ezt is imádom."

Az Oscar-díjas színész legjobb pillanataiban csontig hatoló alakításokat nyújt, karakterei lelkük egy-egy darabját vetik le, miközben olyan démonokkal küzdenek, amelyeket nem tudnak irányítani. Bale néha túlzásba viszi a mindent vagy semmit viselkedést, de képes komplexitást és emberséget vinni az ikonikus szuperhősökbe és a mosolygós pszichopatákba egyaránt.

Az alábbiakban 8 olyan filmjét vettük végig - a mafab közösség szavazatai alapján rangsorolva a legjobbtól a legrosszabbig - melyeket jelenleg megnézhetsz a Netflixen. Amennyiben van előfizetésed a streaming felületre, elég csak adott film mafab adatlapján található Netflix ikonra kattintanod és máris élvezheted Bale színészi repertoárjának legkülönbözőbb alakításait.

#8

akció | dráma | fantasy

Disney+ | Netflix | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Mózest egy napon a fáraó lánya kimenti a Nílusból, és hercegként neveli fel. Miután a férfi elkövet egy gyilkosságot, elmenekül, ekkor azonban egész további életét... több»

Ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy Ridley Scott fehér színészeket választott az egyiptomiak szerepére, az Exodus: Istenek és királyok az a fajta régimódi, giccses, pazar bibliai eposz, amiben nem sok hibázási lehetőség van. Bale megteszi, amit tud Mózes, a népét a szabadságba vezető férfi szerepében, de az Exodus leginkább mégis azt bizonyítja, hogy a színésznek az unalmasan tisztességes hősök eljátszása nem megy olyan jól, mintha komplexebb karaktereket alakíthat.
#7

76 Halványkék szemek  (2022)

(27) (3)

horror | krimi | misztikus | thriller

Netflix

Egy veterán nyomozó egy rejtélyes gyilkos nyomába ered fiatal társával, akit évekkel később Edgar Allan Poe néven ismer majd meg a világ.

Ez a sötét történelmi-fantasztikus dráma felborítja a megszokott Bale-dinamikát: ő játssza Augustus Landort, a West Pointon egy gyilkosság felderítésére felkért zseniális nyomozót, aki összeáll az iskola kadétjával, Edgar Allan Poe-val. Harry Melling csupa furcsaság Poe-ként, és jól is játszik, de nem hagy túl sok felületet Bale-nek, aki egy meggyötört, gyászoló özvegyembert alakít Landorként. Ez egy jó alakítás, és újabb jele annak, hogy Bale minden figurából igyekszik kihozni a legtöbbet, de sajnos ez sem az igazi.
#6

dráma | fantasy | kaland

Egy farkasok által felnevelt fiúnak szembe kell néznie egy vérszomjas tirgissel, Shere Khannal, és egyúttal a származásával is.  több»

A 2018-as kalanddrámafilm, amelyet Andy Serkis rendezett, a Rudyard Kipling Összes Maugli-történet című kötetében összegyűjtött történeteken alapul. A film főszereplői Rohan Chand, Matthew Rhys és Freida Pinto, valamint Christian Bale, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Naomie Harris és Serkis hang- és mozgóképes alakításai. A Warner Bros. Pictures új Dzsungel könyve-filmjéről szóló tárgyalások 2012-ben kezdődtek, és különböző rendezők, köztük Steve Kloves, Ron Howard és Alejandro González Iñárritu is esélyesek voltak a feladatra, mielőtt 2014 márciusában Serkist véglegesítették a direktori székben. A filmet eredetileg 2016 októberében tervezte bemutatni a Warner Bros. Pictures, de többször is elhalasztották, hogy dolgozzanak a vizuális effekteken. A Warner Bros. Pictures végül 2018 júliusában eladta a film jogait a Netflixnek, így az november 29-én került a mozikba, majd ugyanezen év december 7-én a Netflixen digitálisan is megjelent. Vegyes kritikákat kapott: dicsérték a szereplőket, a vizuális effekteket és Serkis rendezését, de sokan kedvezőtlenül hasonlították a Disney-filmhez, és kritizálták az egyenetlen hangvételt.
#5

79 A nagy dobás  (2015)

(65) (8)

dráma | életrajzi | történelmi | vígjáték

Netflix | HBO Max | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

A nagy dobás című filmdráma Michael Lewis azonos című regénye alapján készült. Négy főhőse még időben rájön, hogy a bankok felelőtlen hitelpolitikája révén küszöbön... több»

Michael Burry egy fedezeti alapkezelő volt, aki mindenki előtt meglátta az igazságot: Az ingatlanpiac összeomlás előtt állt a kockázatos másodlagos jelzáloghitelek miatt. Hogy Burry mit tett erre válaszul, csak egy aspektusa Adam McKay nagyon szórakoztató, több szálat összefogó drámájának, amely akár a nagy recesszió eredettörténetének is tekinthető. A szúrós, antiszociális magányost, aki imádta a számokat és a heavy metalt, Burry-t Bale eleven, szimpatikus fényben mutatj be. A fickó egy elszigetelt zseni és az a sorsa, hogy okosabb legyen mindenkinél, aki körülötte van, de ez a tudás nem sok vigaszt nyújt neki.
#4

82 Amerikai pszichó  (2000)

(48) (20)

dráma | krimi | szatíra

Netflix

Patrick Batemen újgazdag ifjú, aki szenvedéllyel éli életét: habzsolja apja millióit, melyet a Wall Streeten szerzett,  emellett pedig egy velejéig romlott és gátlástalan,... több»

Bale az első pillanattól kezdve értette, hogy mit csinál az író-rendező Mary Harron, és azért vállalta el a filmet, mert szerinte ez a film vicces - khm...hogyan? Bale Batemanje egy szörnyeteg, de mindennél inkább a "végső amerikai szörnyeteg": Szociopátiája az önmegvalósítás és öngondoskodás gyilkos paródiája. Bateman megtestesíti a Wall Street kapzsiságának és fösvénységének rémálomba illő mértékét. Ez a karakter mindenképp egyik legemlékezetesebb alakítása.
#3

86 Kisasszonyok  (1994)

(3) (6)

családi | dráma | romantikus

Netflix

Négy amerikai nõvért, a March-lányokat 1862-ben ismerjük meg, a polgárháború derekán, amikor az apjuk a fronton van, õk pedig édesanyjuk felügyelete alatt érnek lassacskán... több»

Laurie szerepében - igen, újabban Timothée Chalamet játszotta - Bale a Louisa May Alcott-regény Gillian Armstrong-féle adaptációjában épp szárnyait bontogatja. És sikerül is neki a szerep - jó a kémia mind Jóval (Winona Ryder), mind Amyvel (Samantha Mathis) -, bár amilyen jó ez a Kisasszonyok, annyira elhalványul mind Greta Gerwig 2019-es verziója, mind Bale ezt követő munkái mellett. Nehéz elképzelni, hogy Bale-nek ez a verziója a közeljövőben visszatérjen, bár ez egy szép emlékeztető arra, hogy a színész tud lágyan kedves és szerethető is lenni a képernyőn.
#2

akció | kaland

Netflix

Batman  nyolc évvel ezelőtt magára vállalta Harvey Dent gaztetteit, melyet követően nyom nélkül eltűnt. Üldözötté vált, de nem hiába, mert a Dent-törvénynek köszönhetően... több»

Milyen jogon játszotta egy angol színész Bruce Wayne-t? Ráadásul Heath Ledger és Christopher Nolan voltak azok, akik A sötét lovag sagájának második részét igazán mesterművé tették. Mégis, Christian Bale intelligens alakítása elképesztően sokat adott ehhez a trilógiához. Bale előtti Batmanjeink képregényfilmesek voltak - sosem volt még egy megfelelően földhözragadt Bruce Wayne -, de a Sötét lovag-trilógia megváltoztatta a világ képét a playboyról, akinek mindenféle menő kütyüje van. A gonosztevői extravagánsak voltak, de Bruce gyászos, vonakodó - egyetlen filmbeli szuperhős sem birkózott még ennyire érezhetően azzal, hogy nem akar szuperhős lenni. Ami Ledgert illeti, bármennyire is rendkívüli A sötét lovag:Felemelkedésben, Bale Batmanje az, aki a film végső, elsöprő fordulatát szállítja. A több milliárd dollárt hozó és azóta is végtelenül sokat vitatott filmek esetében nagyon is lehetséges, hogy a címszerepet alakító színész még mindig nem kapta meg a neki járó elismerést...
#1

91 A sötét lovag  (2008)

(213) (51)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix

Batman (Christian Bale) minden erejével igyekszik megtisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Ebben a város rendőrfelügyelője (Gary Oldman), és újonnan kinevezett ügyésze (Aaron... több»

A Sötét lovag-trilógia megváltoztatta a világ képét Bruce Wayne-ről. Ahogyan Bale alakítása is elhomályosított minden addigi és azután következő Batmant. Jó, ez alól talán Michael Keaton képregényes Batmanje kivétel lehet. Bale úgy keltette életre, úgy formálta Bruce karakterét, hogy aki végignézi Nolan epikus sagáját, soha többé nem tud ugyanúgy tekinteni a gothami lovag egyéb ábrázolásaira, mint annak előtte. Szuperhősfilm, de mégis inkább egy nagyon mély, nagyon emberi dráma. Olyan kvalitásokkal, amiket sem az MCU, sem a DC univerzum nem tudott soha felmutatni.