Chilei film happolta el az Oscart a Testről és lélekről elől

Az idei, 90. Oscar-gála sem szűkölködött külsőségekben, nagy szavakban és meglepetésekben - bár a kategóriák nyerteseinél jobbára kijött a papírforma.

A gálát Jimmy Kimmel műsorvezető vezényelte le – aki nem mulasztotta el a tökéletes alkalmat, hogy szokásához híven politizáljon egy kicsit, az este során pedig többen követték a példáját. Többek között szóba került a Weinstein-botrány és a #TimesUp, és a legjobb női főszereplő, Frances McDormand is lefagyasztotta egy pillanatra a közönséget, amikor két szóval zárta beszédét: inclusion rider (a kifejezés arra vonatkozik, hogy az A-listás hollywoodi sztárok kiköthetnék a szerződésükben, hogy a film, amelyben szerepelnek, hűen tükrözze a társadalom összetételét).

Idén először volt felkonferáló transznemű az Oscar-gálák történetében, Daniela Vega, a legjobb idegen nyelvű film díját megnyerő Egy fantasztikus nő főszereplőjének személyében, illetve először kapott Oscar-díjat NBA-játékos, méghozzá Kobe Bryant, aki a legjobb animációs rövidfilmért, a Dear Basketballért vihetett haza díjat.

A gálán a Szólíts a neveden a legjobb adaptált forgatókönyv díját kapta, ezzel a 89 éves éves író, James Ivory a legidősebb Oscar-díjas lett.

A gála nyerteseinek névsora nem okozott hatalmas meglepetéseket: sokat emlegetett és egekbe magasztalt alkotások és alakítások kapták meg a nekik járó arany szobrocskát – ám a Lady Bird és Saoirse Ronan is hoppon maradt.

A nyertesek:
A legjobb film és rendező díját Guillermo del Toro A víz érintése című horror-szerű tündérmeséje vitte haza (a rendező nem felejtette el megemlíteni, hogy bevándorló). A film megkapta még a legjobb filmzene és a legjobb látványtervezés díját is.

A legjobb női főszereplő díját Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában-beli alakításáért.

A legjobb színész nyertese szintén nem lepett meg senkit: Gary Oldman kapta a szobrot a A legsötétebb óraban nyújtott teljesítményéért.

A legjobb férfi mellékszereplő Sam Rockwell lett (Három óriásplakát Ebbing határában), a legjobb női mellékszereplő pedig Allison Janney (Én, Tonya).

A legjobb eredeti forgatókönyv díját a közelmúlt egyik meglepetésfilmje, a Tűnj el! című független horrorfilm vihette haza, a legjobb adaptált forgatókönyvet pedig a Szólíts a neveden.

A legjobb animációs film a Coco lett, ami a legjobb betétdal díját is bezsebelte. A Szárnyas fejvadász 2049 a legjobb operatőr (Roger Deakins) és a legjobb vizuális effektek díját érdemelte ki, míg a Dunkirk a legjobb vágás, a legjobb hangvágás és e legjobb hangkeverés díjával gazdagodott.

A legjobb jelmez díját a Fantomszál érdemelte ki, a legjobb dokumentumfilm az orosz sportdoppingról szóló Icarus lett, a legjobb animációs rövidfilm a Kobe Bryant, a legjobb élőszereplős rövidfilm a A csendes gyermek, a legjobb rövid dokumentumfilm pedig a Heaven is a traffic jam on the 405.

Idén elmaradt a magyar Oscar-díj: Enyedi Ildikó elől a chilei Egy fantasztikus nő vitte el a díjat.