Sir Christopher Lee hét évtizeden átívelő filmes karrierjével olyan színészi életutat futott be, amilyenről a legtöbb művész álmodik. Akár Bond gonoszként, Dooku grófként vagy Fehér Szarumánként emlékszel rá, jó eséllyel Lee szerepelt valamelyik kedvenc filmedben.

Rémisztően elegáns megjelenésével, impozáns 180 centis magasságával és tekintélyt parancsoló hangjával Lee arra született, hogy daliás gonosztevőket játsszon. 1958 és 1973 között a Hammer stúdió rendkívül népszerű horrorfilm-sorozatában Drakula grófjaként alakította a karrierjét meghatározó címszerepet. Bár Drakula szupersztárrá tette őt, Lee ambivalens módon tekintett a szerepre, mivel a azzal való hosszú kapcsolatát korlátnak érezte.

Annak ellenére, hogy horrorszínészként próbálták beskatulyázni, és karrierje középső szakaszában a minőségi szerepek hiányával kellett szembenéznie, Lee a szűkös időkben is következetesen dolgozott filmben és televízióban, hogy aztán aranykorában példátlan újjászületést éljen át.

Az élete azonban sokkal több volt, mint azoknak a szerepeknek az összessége, amelyekről ismert volt. Christopher Lee a modern reneszánsz ember definíciója, a filmvásznon kívüli élete lenyűgözőbb volt, mint bármelyik film. A II. világháború alatti katonai szolgálatától kezdve a második karrierjéig, a heavy metal énekességig, 93, Földön eltöltött évét megtöltötte kalandokkal, rejtélyekkel és valódi jelentőséggel. Ez az ő csodálatos története.

1.Lee, a fiatal arisztokrata 

Christopher Frank Carandini Lee 1922. május 27-én született London Belgravia negyedében, arisztokrata családba. Apja, Geoffrey Trollope Lee alezredes, egy markáns sportember, a brit hadsereg tisztje volt, aki kitűnően szolgált a búr háborúban. Lee édesanyja, Estelle Carandini di Sarzano Lee olasz grófnő volt, aki királyi vérvonalból való származását Nagy Károlyig tudta visszavezetni.

A kis Christopher érkezése nem túl kellemes meglepetésnek számított a szülei számára. Ahogy Lee 1977-es önéletrajzában, a Tall, Dark, and Gruesome (Magas, sötét és borzalmas) című könyvében tréfásan írja: "Hiba voltam. Anyám gyakran mondta ezt nekem. Még a nyolcvanas évei végén is szilárdan kitartott eredeti véleménye mellett."

Nem sokkal a negyedik születésnapja után Lee apja 16 év házasság után hirtelen elhagyta az anyját. A pár két évvel később elvált. A Contessa a gyerekekkel a svájci Wengen faluba költözött, ahol a fiatal Christophert a közeli Territet-ben lévő Miss Fisher Akadémiára íratták be.

A hatéves Lee kezdetben nem rajongott az iskoláért. "Úgy fejeztem ki a véleményemet a helyről, hogy hetente egyszer elszöktem" - írja Lee - "Mindig a nyomomban voltak és szigorúan megbüntettek. Ennek semmilyen hatása nem volt, és nagy rendszerességgel megismételtem a mutatványt". Mindazonáltal Lee Miss Fishernek tulajdonította, hogy ő vezette be a színészetbe, és tőle kapta az első gonosztevő szerepét Rumpelstiltskinként egy iskolai darabban.

2. Katonai karrier

Az 1939-es téli háború idején Christopher Lee önkéntesként csatlakozott a finn hadsereghez a Szovjetunió elleni műveletekben. A kis brit kontingenst azonban hamarosan hazaküldték anélkül, hogy bevetést látott volna. Mivel a második világháború kezdetén felmerült a besorozás lehetősége, Lee jelentkezett a Királyi Légierőhöz. Dél-Afrikába küldték repülőkiképzésre, de légi harcról szőtt álmai szertefoszlottak, mivel a bal szemének látóidegében lévő hiba miatt nem tudott repülni.

Ehelyett önként jelentkezett a RAF hírszerzéséhez. Hírszerző tisztként többek között német kódok feltörése, a szárazföldi csapatok támogatása és az afrikai fronton végrehajtott légi műveletek koordinálása volt a feladata. A háború vége felé Lee az indiai Gurkháknál állomásozott a brit hadsereggel folytatott tisztcsereprogram részeként, és részt vett a Monte Cassino-i csatában. Katonai pályafutása utolsó napjairól Lee azt állította, hogy segített a náci szökevények felkutatásában és kihallgatásában.

Egész életében szűkszavú maradt háborús szolgálatának nagy részét illetően, és időnként célzásokat tett kémkedésre és a Különleges Légi Szolgálat titkos küldetéseire, amivel egyes történészek szerint túlzásokba esett. A rendelkezésre álló tényekből egyértelműen megállapítható, hogy Lee becsülettel szolgált, és bárki mércéje szerint háborús hős volt.

3. Lee színész lesz

Katonai szolgálatának befejeztével Christopher Lee-nek nem sok érdeke fűződött ahhoz, hogy visszatérjen a munkájához. A szűkülő anyagi lehetőségei miatt Lee elfogadta unokatestvére, Nicolò Carandini - az egykori olasz ellenállási vezető és Mussolini bukása óta Olaszország első követe a Szent Jakab-udvarban - egy ebédre szóló meghívását. Miközben ők ketten történeteket cseréltek, Carandini megkérdezte: "Miért nem leszel színész, Christopher?". Ez az egyszerű kérdés reveláció volt a fiatalember számára.

1977-es önéletrajzában Lee így emlékezett vissza a sorsdöntő ebédre: "A Chianti és egy olyan ember meggyőző hangja között, akinek a természete úgy volt megtervezve, hogy a bonyolult problémák megoldása csupán akaraterő kérdése legyen, felkiáltottam: "Micsoda csodálatos ötlet! Szívesen lennék!"

Carandini segítségével Lee találkozót szervezett a Rank Organization's Two Cities Films vezetőjével, aki úgy döntött, hogy a 25 éves fiatal színészre van szüksége a filmeknek, és elküldte Josef Somlo producerhez. Somlo nem volt lenyűgözve, és kijelentette, hogy Lee "túl magas" ahhoz, hogy színész legyen. Ennek ellenére a Rank Organization szerény hétéves szerződést adott Lee-nek.

Ez a szerződés azonban nem garantált munkát, és a Rank rendezői ritkán alkalmazták Lee-t magassága és "idegen" kinézete miatt. Lee kisebb szerepekbe szorult, többek között Laurence Olivier Hamletjében kapott egy háttérszerepet, és tapasztaltabb társait tanulmányozta, akik munka közben tanulták meg a mesterséget. Lee egy évtizeden át mellékszerepekben küzdött egy olyan filmes karrierben, amelyet ő maga "szado-mazochista visszalépésként" jellemzett.

4. A Hammer horror korszak

Az 1934-ben alapított Hammer Film Productions Nagy-Britannia egyik legrégebbi filmstúdiója volt. A második világháború előtt a cég a vígjátékoktól kezdve a krimiken át a melodrámákig számos műfajban készített filmeket. A háborúval együtt a stúdió szerencséje is megfordult, mivel a brit filmipar leállt.

A háború után a Hammer "B" filmekkel tért vissza, gyors, olcsó töltelékfilmeket gyártva, hogy támogassa a drágább játékfilmeket. 1955-ben a stúdió a Quatermass Xperiment című sci-fi horrorfilmmel szerezte meg első minősíthetetlen műfaji sikerét. A stúdió gótikus horror felé fordulása azonban mindent megváltoztatott mind a Hammer, mind a 35 éves Christopher Lee számára.

horror | sci-fi

A Quatermass professzor által kilőtt rakéta egy angol kisvárosban és földet. A háromtagú legénységből kettőnek nyoma vész, míg harmadik társuk furcsa átalakuláson megy... több»

1957-re Christopher Lee többé-kevésbé beletörődött abba, hogy mellékszereplőként folytatja pályafutását, és minden egyes szereppel egyre távolabb került a sztárrá válástól. A Hammer Films Frankenstein újragondolásában a szörny szerepében a néma, szerep Lee számára egy újabb megaláztatás volt, amit el kellett szenvednie, hogy ételt tegyen az asztalra.

A Frankenstein átka , amelyben Lee Peter Cushinggal együtt alakította Victor Frankenstein őrült tudóst Mary Shelley klasszikus meséjének stílusos és véres feldolgozásában, világszerte kasszasikert aratott. Lee, Cushing és Terence Fisher rendező győztes csapatável elérkezett a Hammer Horror korszaka.

5. Az ember, aki Drakulának született

Bár Lugosi Béla ikonikus alakítása a vámpírgróf szerepében a Universal Pictures 1931-es klasszikusában máig a legelismertebb filmes Drakula-ábrázolás, egyetlen színész sem játszotta a szerepet a vásznon jobban, mint Christopher Lee. Az arisztokrata, erdélyi vérszívó szerepében elért rekordot jelentő tíz szereplése az 1958-as Drakula filmmel kezdődött. A Hammer-filmek Drakulája egy merengő, mégis tekintélyt parancsoló alak, amelyet olyan forrongó szexualitás töltött fel, amelyre a korábbi változatok csak utalásokat tettek.

Az 1931-es filmet gondosan elkerülve Lee teljes egészében Bram Stoker könyvére alapozta alakítását, amelyet kétszer is elolvasott a forgatás megkezdése előtt. A színész így ír a karakterről: " ... voltak olyan aspektusai, amelyekkel könnyen azonosulni tudtam - rendkívüli mozdulatlansága, amelyet mániákus energiahullámok szakítottak meg... hatalmi komplexusa; az a tulajdonsága, hogy él, mégis holt; és nem utolsósorban az a tény, hogy egy nagy és nemes család megtagadott tagja volt."

6. A Bond gonosz

Ha Ian Fleming író akarata érvényesül, Christopher Lee szerepelt volna az első James Bond-filmben. Ahogy Lee 1977-es önéletrajzában elmeséli, Ian Fleming (aki egyébként Lee mostohaapjának unokaöccse volt) mondta a színésznek, hogy tökéletes lenne a gonosztevő szerepére az 1958-as Dr. No című regényének készülő filmadaptációjában. Lee természetesen lelkesen fogadta a lehetőséget, hogy megformálja a fémkezű őrültet. Azonban Lee szerencsétlenségére Joseph Wiseman színész már megkapta a szereposztást, amikor Fleming Albert Broccoli és Harry Saltzman producerek elé terjesztette javaslatát.

akció | kaland | thriller

Anglia titkos fegyvere először lép a filmvászonra. A 007-es ügynök (Sean Connery) azt a feladatot kapja, hogy Jamaicában járjon a végére, ki és miért végzett az egyik ottani... több»

1974-ben Lee végül megkapta a lehetőséget, hogy a kilencedik Bond-filmben, Az aranypisztolyos férfiben a 007-es ellenfelének szerepét játszhassa el. A filmben Lee a Roger Moore által alakított James Bond milliomos bérgyilkos ellenfeleként, Francisco Scaramangaként jelenik meg. Scaramanga, a KGB által beszervezett egykori cirkuszi mutatványos, hírhedt arról, hogy egy toll, cigarettatárca, öngyújtó és mandzsettagombok látszólag ártalmatlan alkatrészeiből összeállított, zseniális aranypisztolyt használ.

Lee alakítása a Bond-franchise egyébként nem túl figyelemreméltó részének egyik csúcspontja volt, és a kritikusok alig-alig méltatták Az aranyfegyveres férfi című filmet. Eltérve Fleming eredeti regénybeli elképzelésétől, a brutális Scaramanga egy sötét és lendületes figurává változik. Bármennyire is tökéletes Lee Scaramanga, a szerepet eredetileg a karakterszínész Jack Palance-nek szánták. 

7. Karrierjének késői reneszánsza

Kicsit pontatlan lenne Christoper Lee késői karrierjének újjáéledését "visszatérésként" jellemezni. Bár népszerűsége talán csökkent az 1970-es évek végén és a 80-as években, de ő következetesen dolgozott filmben és televízióban egyaránt. Lee ritka komikus oldalát mutatta meg, amikor Wolfgang von Kleinschmidt náci tengerésztiszt szerepében feltűnt Steven Spielberg 1979-es, második világháborús bohózatában, az 1941-ben (magyarul: Meztelenek és bolondok).

A '80-as években időnként visszatért a horror műfajához. 1983-ban Peter Cushing, Vincent Price és John Carradine horrorlegendákkal állt össze a Hosszú árnyak című stílusos thrillerben. 

A következő évtizedben színészi képességeinek csúcsán volt. 1998-ban elvállalta Muhammad Ali Dzsinnah, Pakisztán alapítójának szerepét a Jinnah című filmben. Bár a filmet Lee nagy csalódására csak korlátozottan mutatták be, ő maga karrierje legjobb és legfontosabb alakításának tartotta.

Tim Burton filmrendező, aki régóta rajongott Lee munkásságáért, a Hammer stílusú horror előtt tisztelgő 1999-es Az Álmosvölgy legendája című filmjében a veterán színésznek egy kameószerepet adott, mint szigorú polgármester. Ez a kis szerep hosszú munkakapcsolathoz és barátsághoz vezetett Burtonnel, aki később Lee-t a Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony és több másik filmjében is szerepeltette.

8. A Star Wars és a Gyűrűk Ura éra

2001-ben Peter Jackson Lee-t választotta a köpönyegforgató varázsló, Fehér Szarumán szerepére J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura régóta várt, nagy költségvetésű filmadaptációjában: A gyűrű szövetségében. Lee már régóta vágyott arra, hogy szerepeljen Tolkien könyveinek filmváltozatában, azonban eredetileg egy másik, hősiesebb karaktert szeretett volna eljátszani.

A folklórban és az okkultizmusban való jártassága miatt Lee úgy gondolta, hogy ő a jóindulatú varázsló, Gandalf szerepére esélyes. Peter Jacksonnak azonban más tervei voltak Lee-vel. Miután Lee meghallgatáson vett részt a hőn áhított szerepre, Jackson visszahívta, hogy közölje vele, hogy Ian McKellent választotta Gandalf szerepére, de őt akarja a gonosz Szarumán szerepére.

Alig egy évvel később Lee a gonosz Sith nagyúr, Dooku gróf szerepében tűnt fel a második Star Wars-előzményfilmben, A klónok támadása című filmben. A filmtörténet két legnépszerűbb filmes franchise-ában játszott kiemelkedő szerepekkel az akkor 80-as éveiben járó Lee abban az irigylésre méltó helyzetben találta magát, hogy Hollywood legjobban fizetett sztárja lett.

A 2009-es lovaggá ütése után Lee elgondolkodott az örökségéről. A The Sydney Morning Herald beszámolója szerint így nyilatkozott: "Egy teljesen új karrier nyílt meg előttem, amikor A Gyűrűk Ura és a Star Wars című filmekben szerepeltem.... Ami igazán fontos számomra, hogy öregemberként a saját generációm ismer, és a következő generáció is ismerni fog."

9. Lee, a valószínűtlen metálisten

Egy olyan korban, amikor a legtöbb ember a nyugdíjas évek nyugodt derűjét élvezi, Sir Christopher Lee a legmeglepőbb területen kezdett második karrierbe. A mély bariton hangú, tehetséges énekes színész 88 évesen vette fel első teljes, szimfonikus heavy metal albumát. Az Iron Maidenhez méltó dalszövegekkel rendelkező Charlemagne: By the Sword and the Cross elnyerte Lee-nek a Metal Hammer "Spirit of Metal Award" díját. 

A heavy metal és a hard rock régi rajongója, Lee a 70-es évek elején kezdett el érdeklődni az extrém zenei műfaj iránt, amikor meghallotta a Black Sabbath-ot. Ezzel szemben a Black Sabbath gitárosa, Tony Iommi egy 2014-es Metal Hammer interjúban, amelyet a színésszel készített, elmondta Lee-nek, hogy Lee horrorfilmekben való munkássága inspirálta a zenekar irányvonalát.

2013-ban, épp 91. születésnapja alkalmából Christopher Lee kiadta utolsó metálalbumát, a Charlemagne: The Omens of Death címűt.

10. Búcsú egy ikontól

2015. június 7-én, 93 éves korában elhunyt Sir Christopher Lee. A londoni Chelsea és Westminster kórházba szállították, szívelégtelenséggel és légzési nehézségekkel. Miután június 11-én bejelentették halálát, számos tisztelgés özönlött a barátok és kortársak részéről.

Az Entertainment Weeklyben megjelent megható megemlékezésében barátja és rendezője, Tim Burton melegen nyilatkozott Lee-ről: "Mindent átélt, és mindvégig pozitív, érdeklődő és kreatív maradt." Peter Jackson filmrendező a Facebook-oldalán így emlékezett meg a színészről: "Soha nem lesz másik Christopher Lee. Egyedülálló helye van a filmtörténetben és rajongók millióinak szívében szerte a világon ... A világ kevesebb lesz nélküle."