Ma ünnepli 52. születésnapját Jennifer Connelly (cikkünk galériájában képes formában tekintettük át a pályafutását), melynek kapcsán karrierjének rövid áttekintésével és 10 legjobb filmjével köszöntjük a színésznőt.

Jennifer Lynn Connelly Catskill Mountainsban, New Yorkban született 1970. december 12-én. Anyja régiség-kereskedő, apja ruhagyári munkás volt. Brooklynban nevelkedett, a St. Ann iskolába járt. A család egyik jó barátja – aki a reklámszakmában dolgozott – javasolta szüleinek, hogy a 10 éves Jennifer jelentkezzen egy modellügynökségnél. Hamarosan több magazinhirdetésben is feltűnt, melyeket tv-reklámok követtek. Egy ilyen válogatás alkalmával figyelt fel rá egy filmes szakember, aki beajánlotta őt Sergio Leonénak, aki a Volt egyszer egy Amerika (1984) című filmjébe keresett táncost.  A szerepet végül Connelly kapta. Bár csak pillanatokra tűnt fel, hamar kiderült tehetsége, és szerepet kapott Roald Dahl kultikus horror-antológiájának, a Meghökkentő mesék (1984) televíziós változatának egyik epizódjában.

1985-ben megkapta első komoly szerepét a Jelenség (1985) című filmben, amely Európában nagy siker lett, ám az Egyesült Államokban megbukott. Ezek után Japánban próbált szerencsét, ahol kislemezt jelentetett meg, és több televíziós reklámban is szerepelt. A nagy áttörést Dennis Hoppernek köszönheti, aki látta a Vannak lányok... (1988) című filmben, és szerepet ajánlott neki új krimijében, a Forró nyomonban (1990).

Ezt több olyan hollywoodi szuperprodukció követte, mint a Rocketeer (1991) vagy a Dark City (1998). A Rekviem egy álomért (2000) című drámájáért számos díjra is jelölték. Az átütő sikerekre azonban még egy évet várnia kellett. Ekkor mutatták be ugyanis a Russell Crowe nevével fémjelzett az Egy csodálatos elme (2001) című filmet, melyben a főszereplő feleségét alakította. A szakma több díjjal jutalmazta, megkapta többek között a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Az ezredforulót követő években Leonardi DiCaprio oldalán láthattuk a Véres gyémántban (2006), játszott Darren Aronofsky biblia filmjében, a Noé-ban (2014), Robert Rodriguez Alita: A harc angyala (2019) című látványos sci-fijében, és az ő főszereplésével készült az azonos című kultfilm sorozat adaptációja, a Snowpiercer - Túlélők viadala (2019) is. 2022-ben óriási sikert aratott új filmje, a Top Gun: Maverick, mely hatalmas kasszasikernek bizonyult, és amely a kritikusok között is elsöprően pozitív visszhangra tett szert.

#10

80 Dark City  (1998)

(16) (8)

misztikus | sci-fi | thriller

John Murdoch, miután felébred egy hotelszobában, úgy érzi mintha nem lenne önmaga. Egy olyan gyilkosság elkövetésével gyanúsítják meg, melyet képtelen felidézni, de saját... több»

#9

82 Fantasztikus labirintus  (1986)

(16) (7)

családi | fantasy | kaland | musical

Sarah-nak más se hiányzott, csak hogy megint kisöccsére, Tobbyra kelljen vigyáznia, pedig ő inkább olvasni szeretne a szobájában. Mérgében azt kívánja, bár vinné el Tobbyt a... több»

#8

81 Alita: A harc angyala  (2019)

(53) (13)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

A távoli jövőben Ido, az orvos Iron City roncstelepén egy különleges kiborgra bukkan. Alitának semmilyen emléke sincs a múltjáról, minden új számára ebben a világban. Ido... több»

#7

84 Véres gyémánt  (2006)

(30) (16)

dráma | kaland | thriller

Solomont elválasztották a családjától, és gyémántmezőkön dolgoztatták. Egy nap rálel egy drágakőre, ami tudja, hogy a jobb élet reményét jelentheti számár. Amikor Archer,... több»

#6

84 Cserbenhagyás  (2007)

(4) (1)

dráma | krimi | thriller

Büszkén és boldogan feszít a Learner család a kisfiúk, Josh hangversenyén. Hazafelé menet betérnek a Reservation Roadon lévő benzinkút melletti pihenőbe. Ugyancsak hazafelé... több»

#5

82 Tintaszív  (2008)

(8) (4)

családi | fantasy | kaland

Egy tinédzser lány felfedezi, hogy apjának elképesztő tehetsége van ahhoz, hogy előhozza a könyvekből a szereplőket. Ezután meg kell állítani egy elszabadult gonosztevőt, aki... több»

#4

88 A bátrak  (2017)

(7) (3)

akció | dráma | életrajzi | katasztrófafilm

Minden férfi egyformának teremtetett, csak épp néhányukból tűzoltó lesz. Egy igaz történeten alapuló film a Granite Mountain térségében kitört erdőtűz során dolgozó... több»

#3

87 Top Gun: Maverick  (2022)

(56) (23)

akció | dráma

SkyShowtime | Netflix

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

#2

89 Egy csodálatos elme  (2001)

(38) (7)

dráma | életrajzi

SkyShowtime

John Forbes Nash Jr.  (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag... több»

#1

90 Rekviem egy álomért  (2000)

(98) (15)

dráma

HBO Max

Harry (Jared Leto) kedvenc elfoglaltsága, hogy barátjával, Tyrone-nal (Marlon Wayans) és szerelmével, Marionnal (Jennifer Connelly) tölti idejét. Mindhárman heroinfüggők,... több»