Ki hozta saját magát a legjobban? Cameok a közelmúlt magyar filmjeibenA kép forrása: Intercom

A cameok az utóbbi években - főleg a Marvel-filmek ikonikus Stan Lee cameoi óta - egyre népszerűbb filmes elemekké váltak.

Mára a cameozás olyan popkulturális jelenség, ami nélkül lassan nem is tudunk elképzelni egy-egy filmet. Legtöbbször talán a szuperhős filmekben találkozhatunk ilyesmivel, gondoljunk csak Brad Pitt Deadpool cameojára, de a romantikus filmek világában is bőven előfordul ilyesmi.

Legutóbb Celine Dion egyenesen főbb mellékszereplőként, gyakorlatilag egyfajta tündérkeresztanyaként tűnt fel a Ráadásszerelem című romantikus fimben. A végeredmény sajnos nem túl meggyőző, de az isteni Celine kedves humort csempész a kevéssé hihető kémiájú főszereplők sztorijába.

A cameozást természetesen a magyar filmesek is felfedezték maguknak - már jó ideje egyébként: például Várkonyi Zoltán (az Egy magyar nábob és számos, máig kedvelt magyar film rendezője) többnyire kisebb, negatív karaktereket osztott magára nagyívű alkotásaiban.

Az utóbbi években azonban a magyar filmesek is egyre inkább úgy alkalmazzák ezt az elemet, ahogyan a nagy amerikai blockbusterekben láthatjuk.

Hogy pontosan mi is a cameozás, mi a története és honnan ered a szó, azt ebben a blogcikkben remekül összefoglalták! Gondoltátok volna például, hogy a cameozás jelensége egyidős a filmkészítéssel? Vagy, hogy Hitchcock kvázi aláírásként/művei szignózásaként használta a cameozást? A híres rendező 39 filmjében haladt át a színen, mint járókelő, átlagember vagy akár reklám egy újságban!

Mi most négy, a magyar popkultúrában jelentős, kedvelt vagy cringeworthy faktora miatt szeretett hírességet mutatunk be, akik a 2000es években megjelentek olyan filmekben, mint a Pappa Pia, a Cicaverzum, a Drakulics elvtárs és az Űrpiknik

Hogy kié volt a legjobb cameozás, annak eldöntését rátok bízzuk. Osszátok meg velünk véleményeteket, ha láttátok az említett filmeket! Ha nem, de van kedvenc magyarfilmes cameotok, akkor pedig meséljetek arról. Mi nagyon kíváncsiak vagyunk!

#4
Bödőcs Tibor

Bödőcs Tibor

szül. 1982. 12. 11. (41 éves)
Zalaegerszeg, Magyarország
Bödőcs Tibor 1982. december 11-én született Zalaegerszegen. Gyermekkorát Búcsúszentlászlón töltötte, amely általa vált híressé. Színész szeretett volna lenni, a főiskolán azonban magyar tanárnak tanult, és végezetül humorista lett. 2004-ben lehetősége nyílt arra, hogy a Dumaszínház tagja legyen, s még ugyanebben az évben... több»
Drakulics elvtárs - Bödőcs Tibor, ahogy mindig és mindenben, ebben az elborult filmben is zseniális. Hozza a szokásos, gunyoros karakterét, azzal a jellegzetes, bödőcsös hanghordozással, amit úgy szeretünk. Ez a figura tulajdonképpen egy egész rendszer paródiájaként is működhet és működik is. A magyar történelem egy szeletének esszenciális lenyomata.
#3
Korda György

Korda György

szül. 1939. 01. 04. (85 éves)
Budapest, Magyarország
Korda György Klein György néven látta meg a napvilágot 1939. január 4-én Budapesten. Vegyipari technikumot végzett, majd jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára, de nem vették fel. Első felesége Kovács Ibolya operettszínésznő volt. Énekesi pályája elindulása előtt dolgozott kábelgyárban, majd behívták... több»
Pappa Pia - Gyuri bácsi és az ő Klárikája különös-különleges figurái lettek a magyar popkultúrának, újrafelfedezésük óta. Az énekes házaspár fénykora után valahogy újra a fiatalok kedvencévé vált, ahogyan annak idején Uhrin Benedek is. Sziget koncert, közös számok modern kedvencekkel és cameo, amelyben önmaguk paródiáját hozzák kedvesen. Talán leginkább ebben rejlik Korda György és Balázs Klári vonzereje: nem félnek az öniróniától. Ez pedig frissen tartja a jelenséget, amivé lettek.
#2
Zalatnay Sarolta

Zalatnay Sarolta

szül. 1947. 12. 14. (76 éves)
Budapest, Magyarország
Zalatnay Sarolta 1947. december 14-én látta meg a napvilágot Budapesten Zacher Sarolta néven, amelyet később magyarosítottak. Édesapja mérnök volt, édesanyja pedig titkárként dolgozott. A Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1966-ban. Ugyanebben az évben a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján Hol jár az eszem című slágerével... több»
Űrpiknik - Mindenki Cinije ezúttal egy fura űrlény kedvence. A mafab közösség tagja, Eastern79 így írt róla: "A magyar újhullám egyik gyöngyszeme ez a kedves sci-fi vígjáték. [...] a képi világ egyenesen furcsa, ahogy a nyolcvanas évek hangulata keveredik a modern kütyükkel. Cini klasszikus slágerei megalapozzák a hangulatot." Avagy akadnak arcok, akik sosem mennek ki a divatból és a 80as évek még mindig a nagy kedvenceink közé tartoznak.
#1
Kiss Tibor

Kiss Tibor

szül. 1971. 05. 10. (52 éves)
Dunaújváros, Magyarország
Kiss Tibor 1971. május 10-én látta meg a napvilágot Dunaújvárosban. Énekes, dalszerző, író, képzőművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben. Rendszeresen fest. Autodidakta módon tanult meg gitározni, kezdetben az Október nevű rockzenekarban énekelt. A Quimby nevű együttest 1991-ben alapította meg... több»
Cicaverzum - A Qumby frontember és a modern magyar zenei világ megkerülhetetlen alakja természetesen, mint rosszfiú rocker jelenik meg a filmben. Szerintetek illet hozzá a karakter?