Minden idők 10 legjobb sci-fi horrorja

Sci-fiből annyi van, mint égen a csillag, talán csak horrorfilmből van még több. De e kettő ötvözetéből is találunk szép számmal a tékában. Az viszont már más kérdés, hogy a sok-sok film közül melyek azok, amelyek tényleg megérdemlik a figyelmet.

Sok jól sikerült sci-fi horror készült az évtizedek során, akadt köztük nem egy korszakalkotó, mára klasszikussá vált darab is. De vajon melyek lehetnek a legjobbak közül is a legjobbak? Íme, egy top tízes lista, amelyen a valaha készült legjobb sci-fi horror filmek szerepelnek.

Bár a sci-fi szóról a legtöbbeknek a világűr, űrhajók és idegen lények jutnak eszébe, a lista tizedik helyén szereplő alkotásban egyik sincs. A Mimic - A júdás faj ugyanis a világűr helyett sokkal inkább a föld alatt játszódik – a metróban. A sztori egy emberméretűvé növő csótányfajról szól, amely az éjszaka leple alatt tizedeli a város lakosságát. És naná, hogy az emberek hozták létre őket. Nem kicsit nyomasztó hangulatával joggal szerepel a listán.

A kilencedik helyre sem egy űrhajós film került, hanem egy Stephen King regény adaptációja, a The Mist. A sztori szerint egy békés amerikai kisvárosra egyszer csak természetellenes köd ereszkedik, amelyből túlvilági csápos lények bukkannak fel, és elmarnak mindenkit, aki az útjukba kerül. Hogy ez mennyire számít sci-finek, azt mindenki ítélje meg maga, de a film ettől még valóban remek.

A nyolcadik helyen tanyázó Halálhajó viszont már ízig-vérig sci-fi, ráadásul horrornak sem utolsó. A sztori egy rég eltűntnek hitt űrhajó váratlan felbukkanásával kezdődik, amelyről idővel kiderül, hogy a tér-idő kontinuum átlépésével egyenesen a pokolból tért vissza.

Scarlett Johanssonnak van bőven tapasztalata a sci-fik terén, de ezek közül is A felszín alatt került a lista hetedik helyére. A sztori egy idegen lényről szól, amely kellően csinos női alakban járja Skóciát, hogy férfiakat csábítson el és faljon fel. Nem túl eredeti történet, de ettől még jó kis szombat esti mozi.

A hatodik helyen landolt Idegen arcok viszont jóval eredetibb: földönkívüliek támadják meg Londont, a szörnyekkel pedig csak egy nyomornegyedben élő csapatnyi utcakölyök veszi fel a küzdelmet. Természetesen a film nem nagyon veszi komolyan önmagát.

Az ötödik helyre fért oda a modernkori talált felvételes mozik egyik koronázatlan királya, a Cloverfield. A sztori New York utcáira repít egy Godzilla méretű szörny támadása idején. Csakhogy ezúttal mindent egy házibuli egyszerű civil résztvevőinek szemszögéből élünk át, ami anno kimondottan egyedi hatást keltett.

Majdnem dobogós lett az Expedíció, amely Jeff VanderMeer Déli Végek regénytrilógiájának első felvonását dolgozta fel. Egy csak női kutatókból álló csapat indul el az X-térségbe, egy titokzatos erdőbe Florida déli végén. Ott azonban minden és mindenki megváltozik, de nem tudni, miért.

A dobogó alsó fokára már egy igazi klasszikus, egy majdnem megismételhetetlen akció-sci-fi-horror került: a Terminátor - A halálosztó. Csak azért majdnem megismételhetetlen, mert egyszer azért sikerült, a második résszel. De azóta csak vergődik a franchise. Az első részt viszont mindenkinek érdemes megnézni, még annak is, aki egyébként nincs oda a műfajért. Klasszikus örökzöld.

Az ezüstérmes nem különben. A dolog számos más filmet is megihletett, de még az X-akták sorozatban is megemlékeztek róla egy külön epizódban. Az Antarktisz egy kutatóállomásán játszódó sztoriban egy jégből kiásott földönkívüli lény férkőzik a kutatók közé, paranoiát váltva ki belőlük, mert sosem lehet tudni, ki ember és ki nem.

És melyik minden idők legjobb sci-fi horrorja? Nem is vitás, hogy A nyolcadik utas: a Halál. Ridley Scott 1979-es remekműve igazi korszakalkotó volt, számtalan hasonló film ihletője. Érdekes, hogy igazán jó folytatást a Terminátor - A halálosztóhoz hasonlóan ez is csak egyet kapott, bár sokak szemében a harmadik rész is klasszikusnak számít. Ám azóta ezt sem sikerült méltó módon folytatni.

#10

68 Mimic - A júdás faj  (1997)

(7) (8)

horror | sci-fi

New York Cityben ismeretlen járvány üti fel a fejét, amely ártatlan gyermekek ezreinek életét fenyegeti. A járvány hordozói ellen Dr. Susan Tyler (Mira Sorvino), a tehetséges... több»

#9

83 The Mist  (2017)

(8) (8)

dráma | horror | sci-fi

Netflix

Stephen King egyik legsikeresebb könyvéből már készült korábban filmes adaptáció a sorozat azonban egyben a történet újragondolása is, amelyben egy kisvárosra egy rejtélyes... több»

#8

79 Halálhajó  (1997)

(21) (9)

horror | sci-fi | thriller

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

#7

60 A felszín alatt  (2013)

(17) (1)

dráma | horror | sci-fi | thriller

Történetünk szerint egy idegen faj egyik tagja egy csinos nő bőrébe bújva járja Skócia utcáit és férfiakat csábít el, hogy aztán egy fekete masszaszerű folyadékban... több»

#6

71 Idegen arcok  (2011)

(8) (6)

akció | sci-fi | thriller | vígjáték

HBO Max

London egyik szegény negyedét földönkívüli szörnyetegek támadják meg, akik ellen csak egy utcagyerekekből álló banda tudja felvenni a harcot. Miközben a vagány tinédzserek az... több»

#5

72 Cloverfield  (2008)

(35) (7)

akció | horror | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

A Japánba készülő Rob (Michael Stahl-David) búcsúbuliját váratlan események szakítják félbe. A történeteket megörökítő kézikamera felvételei arról tanúskodnak, hogy a... több»

#4

71 Expedíció  (2018)

(39) (9)

dráma | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Az izgalmas történet egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe - egy titokzatos vadonba Florida déli végén, melyet lezárt a... több»

#3

akció | katasztrófafilm | sci-fi

TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

#2

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

#1

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(149) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»