2019.03.04   szerző: Hélisz György Zoltán   hozzászólások: 1
Saját lista készítése

Magyar nézőként a hazai mozikban és egyéb forrásokból fellelhető sci-fi filmek legjavának felsorolása az elmúlt kb. 40 évből. /Nagyjából minőségi sorrend/

#10

78 Seriff az égből  (1979)

akció | családi | sci-fi

Az amerikai kisváros, Newman behemót, dinamitöklű seriffje arra kényszerül, hogy elhagyja szolgálati helyét. Amióta ugyanis magához vette az idegen bolygón született kisfiút,... több»

Minden korosztály számára ajánlható alkotás,tisztelgés egyben a sci-fi műfaja előtt ami ha kell komoly,ha kell vidám,ha kell tudományos... és egyben a halhatatlan színész legenda BUD SPENCER előtt is ... SZÓVAL EZ AZ A 10 FILM AMI MEGHATÁROZTA A SCI-FI MŰFAJÁT AZ ELMÚLT KB.40 ÉVBEN A HAZAI BEMUTATÓKAT IS ALAPUL VÉVE. Mint minden lista ez is szubjektív és az egyéni élmények és megtapasztalások is motiváltak az elkészítésekor. Tekintettel arra,hogy 10 volt jelen esetben a limit számos népszerű és kiváló alkotás hely hiányában nem kerülhetett fel sajnos a listára. Ilyenek többek között a Szárnyas fejvadász vagy a szintén sci-fi elemeket is tartalmazó de ugyanakkor roppant szórakoztató és sármos James Bond film a MOONRAKER is.
#9

82 Avatar  (2009)

akció | fantasy | kaland

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na'vik élnek. A gyönyörű és éritetlen... több»

Néha minket hódítanak meg,de most mi vagyunk a hódítók... / a mondanivaló és a látvány magáért beszél ,szóval kinek-kinek izlése szerint/
#8

60 Mars mentőakció  (2000)

kaland | sci-fi | thriller

A Mars-1 expedíció különös anyagot talál a vörös bolygó felszínén 2020-ban. Egy hirtelen kitört vihar azonban elsöpri őket. Expedíció indul az egyetlen túlélő... több»

Hogy honnan és kiktől származunk? Nem árt körülnézni egy kicsit a szomszédban is.
#7

dráma | sci-fi

Egy amerikai kisváros lakóinak életét rejtélyes, azonosítatlan repülő tárgyak érkezése zavarja meg. Akik kapcsolatba kerültek a világűrből érkező idegenekkel, furcsán... több»

Ha nem mi indulunk útnak az idegenek látogatnak el hozzánk jelen esetben barátságos formában.
#6

77 Superman  (1978)

akció | dráma | kaland

Jor-El (Marlon Brando) a pusztulásra ítélt Krypton bolygóról útnak indít egy kis űrhajót, amely aprócska utasával egyenesen a Földre tart. Az űrhajóra egy egyszerű házaspár... több»

Egy utópisztikus felvetés,miszerint nem egyedül mi földi emberek élünk csak mint emberek a csillagok között és néha azért elkel némi segítség mástól is ha bajba kerülnénk.
#5

74 Ürszekerek  (1979)

kaland | misztikus | sci-fi

Az üggyel-bajjal kijavított öreg csillagcirkálónak, az Enterprise-nak Kirk parancsnoksága alatt meg kell állítania egy energiafelhõt, nehogy összeütközzön a Földdel. A baj... több»

Történek a 23. századból amikorra az emberiség már a távoli csillagok világa felé tör és méltó partnerként lép ki a galaxis színpadára.
#4

86 A majmok bolygója  (1968)

kaland | sci-fi

George Taylor (Charlton Heston) űrhajós maroknyi csapatával távoli világok felé utazik, hogy meghódítsák és benépesítsék azokat. Űrhajójuk váratlanul meghibásodik, és egy... több»

Szintén egy utazás története... a távoli jövőbe,de ami visszavisz minket a szomorú múltba... egy olyan visszatérés formájában amire igazából senki sem vágyik szívesen.
#3

horror | sci-fi

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Az utazós sci-fik egyik alapköve az Űrodüsszeia mellett,csak itt szemtől szembe találjuk magunkat az IDEGEN-nel aki jelen esetben nem túl barátságos... de azért az EMBER-rel meggyűlik a baja a végső harcban.
#2

kaland | sci-fi

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben... több»

A sci-fi filmek ALFÁJA és OMEGÁJA. Nem könnyű mű de zseniális. A kezdetektől /földi előemberektől / a Csillagkapun át egy ismeretlen és magasabb tudati szintű dimenzióba vezeti el nézőit a film és a néző akarva és akaratlanul részese lesz a filmtörténelem legnagyobb utazásának...
#1

akció | fantasy | kaland

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen... több»

Az első CSILLAGOK HÁBORÚJA film,amely elindította a sorozatot a világhír felé. 5-től 105 éves korig mindenkinek ajánlott. /Talán elmondható ,hogy a legnépszerűbb film a világon a sorozattal együtt.Ennyi játék,könyv,képregény és egyéb tárgy egyetlen más film mellé sem került kiadásra/