2019.02.03   szerző: hp   hozzászólások: 0

Bár 2018 több szempontból is a mozis rekordok éve volt, nem minden kasszasikernek szánt produkció premierje után örülhettek a stúdiók. Listánkban ezúttal az idei év legnagyobb anyagi bukásait produkáló filmjeit gyűjtöttük össze.

TOPLISTA: A legnagyobb mozis bukások 2018-ban

Sosem jó látni, amikor egy bő százmillió dolláros költségvetésű film beleáll a földe, de még a legnagyobb hollywoodi stúdiók is képesek belefutni egy-egy csúfos bukásba. Erre pedig idén is bőven láttunk példákat. Az év első felében a világszerte népszerű Időcsavar adaptációjától volt hangos a sajtó, mely a remek alapanyag és szereplőgárda ellenére hozni a számokat, olyannyira, hogy még a nullszaldótól is messze elmaradt.

Ezt követte nem sokkal a korábban John Travolta nagy visszatéréseként emlegetett gengszterfilm, a Gotti, mely mindössze 4 millióig jutott, a kritika pedig a földbe döngölte a produkciót (nagyon ritka, hogy egy film 0 százalékot kapjon a RottenTomatoes kritikaaggregátort portálon, de a Gottinak sikerült).

Ezzel pedig meg is érkeztünk az idei év legnagyobb csalódásához, a Solo: Egy Star Wars-történethez, mely alapjaiban rengette meg a Disney jövőbeli terveinek alapjait. Bár a film világszerte összehozott 392 milliót (de a legnagyobb valószínűség szerint még ezzel sem lett nyereséges), de a franchise legnépszerűbb karaktere köré épített filmtől a stúdió értelemszerűen sokkal többet várt, hiszen még az egyébként nagyszerű Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet is 1 milliárd felett hozott a konyhára.   

A Melissa McCarthy főszereplésével bemutatott Haláli bábjáték bukása olyan mértékű volt, hogy bár korábban a hazai forgalmazó bejelentette a premierdátumot, a észak-amerikai teljesítményt látva végül törölték a bemutatót. Jócskán a várakozások alatt teljesített a Predator - A ragadozó, melytől az egész világ a franchise feltámasztását várta. Ehhez képest még a költségvetés sem térült meg, de hasonló sorsa jutott a Disney előszereplős fantasy meséje, A diótörő és a négy birodalom is.

Az ősszel bemutatott Robin Hoodot már az első trailerek után sokan leírták, és sajnos benne volt a levegőben, hogy ez az adaptáció még Jamie Foxx,és Taron Egerton ellenére sem a 2018-as sikerfilmek táborát erősíti majd. A kétkedőknek pedig igazuk lett: a 100 millióból forgatott (ezt a marketing költségek miatt nyugodt szívvel meg is duplázatjuk) film világszerte mindössze 72 milliót hozott.

Az év utolsó hetei sem telhettek el emlékezetes bukás nélkül. Peter Jackson szerelemprojektje (erről itt írtunk bővebben), a Ragadozó városok 150 milliós büdzséje mellé 7,5 milliós premierhétvégét produkált, ahhoz pedig soha nem látott csoda kéne, hogy legalább a rá fordított összeget visszahozza.

Íme tehát a tíz 2018-as film, melyek különbözzenek egymástól bármennyire is, egy dolog mind a tízre igaz: nagyon leszerepeltek a mozipénztáraknál.  

 

#10

66 Ragadozó városok  (2018)

akció | fantasy | kaland

Hatalmas mozgó városokban próbál meg túlélni az emberiség évezredekkel azután, hogy egy hatalmas kataklizma kis híján kipusztította a Föld teljes populációját. Maguk a... több»

#9

61 Gotti  (2018)

dráma | életrajzi | krimi

A szegény olasz-amerikai családból származó John Gotti lenyűgöző személyiségével és szókimondó stílusával a New York-i Gambino bűnszervezet tagja lesz, majd egy véres... több»

#8

34 Extrém vidámpark  (2018)

vígjáték

Egy igazi vásott kölyök tervez és építtet magának és a barátainak egy vidámparkot, amit közösen üzemeltetnek.  több»

#7

családi | fantasy | kaland

Clarának egy kulcsra van szüksége, mert csak így tudja kinyitni az elhunyt édesanyjától örökölt dobozt, ami eegyy igazi kincset rejteget számára. Keresztapja éves bálján egy... több»

#6

58 Hurrikán meló  (2018)

akció | thriller

Dörzsölt bűnözők eszelős tervet agyalnak ki az Egyesült Államok egyik pénzverdéjének kirablásához: az egyik legdurvább hurrikán pusztítását használnák elterelésnek arra,... több»

#5

krimi | misztikus | vígjáték

Egy olyan világban, ahol bábok és emberek egymás mellett élnek, - nem túl nagy harmóniában - , a levitézlett hekusból lett báb-magánnyomozó, Phil Phillips egy sorozatgyilkos... több»

#4

akció | horror | kaland

Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum... több»

#3

akció | sci-fi

Szállj fel az Ezeréves Sólyomra és utazz egy messzi-messzi galaxisba egy vadonatúj Star Wars-történetben a galaxis legkedveltebb gazfickójával. Vakmerő alvilági kalandok során... több»

#2

47 Időcsavar  (2018)

családi | fantasy | kaland

Miután tudós édesapjuk nyomtalanul eltűnik, három különös lény jelenik meg a testvérpárnál és egy barátjukkal együtt az űrbe küldik a fiatalokat, hogy rátaláljanak az... több»

#1

49 Robin Hood  (2018)

akció | kaland | thriller

Azt hiszed, hogy mindent tudsz már a legendás tolvajról? Ez bizony nagy tévedés, és felejtsd el, amit eddig hallottál. Robin of Loxley és hű mór harcostársa ugyanis új és... több»