Taylor Sheridan televíziós birodalmának felépítése az elmúlt évek egyik lenyűgöző momentuma. Hollywoodban - vagy általában a showbizniszben - nem gyakran fordul elő, hogy egy bukott színész egyik napról a másikra íróként és showrunnerként sikeressé válik. De Sheridan ezt érte el.

A negyvenes évei közepén járt, amikor megírta a Sicario - A bérgyilkos forgatókönyvét, amelyet az Amerikai Írószövetség díjra jelölt. Azóta betört a televíziózás világába, és első sorozata, a Yellowstone abszolút jelenséggé vált, és a mai napig fut. Sőt, a Dutton család történetének diadalmenete lehetővé tette az alkotó számára, hogy kiterjessze macsó montanai univerzumát, és két előzményfilmet - 1883 és 1923 - is készítsen. És mégis, ennyi munka ellenére Sheridannek volt ideje és energiája arra, hogy a tavalyi Tulsa Kinggel újabb sikersorozatot készítsen.

A történet Dwight Manfredit (Sylvester Stallone), egy New York-i maffiózót követ, aki 25 éves börtönbüntetés után nemrég szabadult a börtönből. Miután két és fél évtizeden át tartotta a száját, Dwight meleg fogadtatásra számít, de nem kapja meg. Amint megjelenik, főnöke, Pete Invernizzi (Alan C. Peterson) közli vele, hogy elküldi az oklahomai Tulsába, hogy ott építsen ki "helyőrséget". Dwight persze a legkevésbé sem örül ennek, de elmegy, és egy rakás semmirekellő segítségével elkezdi felépíteni új birodalmát a semmi közepén...

1. Taylor Sheridan egy nap alatt írta a pilotot

A The Hollywood Reporter szerint Taylor Sheridan producer partnere, David Glasser azt állítja, hogy a showrunner egy nap alatt írta meg a Tulsa King pilotjának forgatókönyvét. Ez még Sheridan termékeny, könyörtelen mércéjével mérve is elég gyors. És úgy tűnik, a fő ok, amiért a Tulsa King elkészítése mellett döntött, az az volt, hogy Glasser véletlenül megemlítette neki, hogy Sylvester Stallone mindig is szívesen játszott volna gengsztert.

Stallone még azt is elmondta egy újságírónak, hogy visszautasították, amikor statisztát akart játszani annak idején A keresztapa című filmben. Állítólag azt mondták neki, hogy "nem néz ki elég olaszosan". Ezen viccelődött, mondván: "Az egyetlen dolog, ami nálam olaszabbul néz ki, az egy " kib*szott pizza". Miután Sheridan megtudta, hogy Sly kapható lehet, 24 órán belül megírta a pilot forgatókönyvét, és másnap elküldte Glassernek. A következő hétfőn felvetették az ötletet Stallonénak, aki habozás nélkül azonnal igent mondott a szerepre. A többi már történelem.

2. A Tulsa King Stallone eddigi legnehezebb munkája

Bár Sylvester Stallone egész pályafutása során arra vágyott, hogy egy Dwight Manfredihez hasonló maffiózót alakítson egy sikeres projektben, valójában nem tudta, hogy ez mennyi munkát igényel egy kilenc epizód hosszúságú tévésorozatban. Jelentős átmenet volt a nagyvászonról, hiszen több mint 400 oldalnyi párbeszédet kellett megtanulnia, ugyanis a karaktere szinte minden jelenetben szerepel.

Egy Instagram-poszt szerint, amit a színész az első évad befejezése után osztott meg, bár rendkívül büszke arra, amit elértek, ő is kimerült volt. Azt írta: "Ez egy nagyon hosszú, nehéz, izgalmas [és] észbontó produkció volt. Hosszú ideig távol voltam, [de] megérte, hogy [ilyen] fantasztikus tehetségekkel dolgozhattam együtt a kamera előtt és mögött."

Stallone most 76 éves, és annak ellenére, hogy mennyit edz, hogy formában tartsa magát, kétségtelenül fárasztó lehetett számára a Tulsa King forgatása, mind fizikailag, mind mentálisan. Az Outsidernek adott interjújában kifejtette, hogy ami megkönnyítette a munkát, az az volt, hogy némi kreatív szabadságot kapott a szövegmondás és az előadásmód tekintetében.

Megértve, hogy Stallone nemcsak színész, hanem író is, Taylor Sheridan alkotó és Terence Winter showrunner megengedték neki, hogy időnként a humorérzékét használva a saját szavaival közvetítse a karaktert, ami végül igazán jó ötletnek bizonyult. A színész mélyen megértette Dwight karakterének természetét, viselkedését és sajátos vonásait, de a maga módján értelmezte őt, a végeredmény pedig magáért beszél.

3. A Tulsa King Stallone első főszerepe egy tévésorozatban

Akár hiszed, akár nem, Sylvester Stallone hat évtizedes karrierje során még sosem játszott tévésorozatban. De mivel a televíziózás és a filmművészet az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött, a nagy sztárok pályája és kilátásai jelentősen megváltoztak. Manapság az olyan sikersorozatokban szerepelni, mint a Yellowstone vagy az 1923, presztízsértékű vállalkozás még egy A-listás színésznek is.

A CBS Newsnak adott interjújában Stallone elismerte, hogy meglehetősen furcsa érzés a televízióban szerepelni. Továbbá kifejtette: "Egy időben, amikor az ember szerepelt a tévében, azt gondolta, hogy 'Ó, fiam, azt hiszem, genetikailag hibás vagyok'. A dolgok mostanra megváltoztak. Most már pont az ellenkezője van. A legjobb színészek streamelhetőek."

És valóban igaza van. Az olyan legendás filmsztárok, mint ő, Kevin Costner vagy Harrison Ford például olyan sorozatokban vállalnak szerepet, mint a Direkt terápia, a  Yellowstone vagy a Tulsa King. Tekintve, hogy az utóbbi években mennyit fejlődött az írói és produkciós minőség, nem meglepő, hogy ezek az ikonikus színészek keresik a lehetőséget a kis képernyőn való szereplésre.

4. A Tulsa King premierje volt a legnézettebb első epizód 2022-ben

Páratlan az a nézőszám, amit Taylor Sheridan az elmúlt öt évben a tévésorozataival hozni tudott. Olyan nézőközönséget húzott be, akik megszállottjai lettek a törvényen kívüliekről szóló elbeszéléseinek, és ez alól a Tulsa King sem kivétel. Persze nem egyedül csinálta.

Sylvester Stallone hírneve bizonyára segített elcsábítani a közönséget, de ennél is inkább a történet az, ami a legjobban tetszik az embereknek. Ez egy ismerős narratíva különleges pörgéssel, ami bizonyára az egyik fő oka annak, hogy a sorozat nagy sikert aratott.

A Tulsa King debütáló epizódja, a "Go West, Old Man" volt a legnézettebb premierje egy kábeltévésorozatnak 2022-ben. Sőt, a korábbi rekordtartót - a Trónok harca - Sárkányok háza, az HBO első Trónok harca spin-off fantasy-sorozatát - is megelőzte. A Tulsa King pilotját 3,7 millió néző nézte (késleltetett nézéssel együtt).

Ez talán a kiváló marketingkampánynak és annak a döntésnek köszönhető, hogy a pilotot közvetlenül a Yellowstone 5. évadának premierje után vetítették, de ettől még ez a teljesítmény nem lesz kevésbé rendkívüli. Sheridan egyszerűen tudja, hogy mit akarnak az emberek.

5. Stallone sokkal inkább hasonlít Dwightra, mint Rockyra vagy Rambóra

Kétségtelen, hogy Sylvester Stallone két legkedveltebb szerepe Rocky Balboa és John Rambo. Rengeteg energiát fektetett e karakterek megalkotásába és megformálásába, ami minden bizonnyal minden egyes alakításán meglátszik, különösen az eredeti filmekben. Két olyan alakítást nyújtott, amire nagyon büszke lehet. Ezért is lehet meglepő a rajongói számára, hogy szerinte valójában több közös vonása van Dwight Manfredivel, mint Rockyval és Ramboval.

A Brooklyn Magazine-nak adott interjújában Stallone arról beszélt, hogy milyen újfajta szabadságot jelent számára, hogy a változatosság kedvéért olyan karaktert játszhat, aki közel áll a valódi személyiségéhez:

"Régebben azt kellett mondanom az embereknek, hogy Rambo egy előadás" - magyarázta - "Valójában nem vagyok olyan egyszavas, sötét és ingerlékeny. És nem is úgy beszélek, mint Rocky. Az emberek mindig azt feltételezték, hogy ezek a figurák én magam vagyok."

Határozottan üdítő Stallone könnyedebb és bolondosabb oldalát látni, amely jobban megfelel a valós személyiségének. Ő is így gondolja:

"Ez [Dwight Manfredi] végre felszabadító, mert ez vagyok én" - mondta - "Dwight úgy beszél, ahogy én beszélek. Ez az, ahogyan én mozgok. És azt gondoltam, meglátjuk, hogy ez működik-e. Ha beüt, akkor tudom, hogy szar személyiségem van. Ha bejön, nagyszerű, mert egész életemben osztálybohóc voltam, higgyék el nekem."

6. Stallone nem volt biztos benne, hogy vissza akar-e térni a 2. évadban

Sylvester Stallone-t kissé megviselte a Tulsa King főszerepének alakítása. Mivel korábban nem volt tapasztalata tévésorozat sztárjaként, nem igazán tudta, hogy mennyire időigényes és fárasztó lehet egy ilyen produkció. Így nem volt egészen biztos benne, hogy folytatni akarja-e a munkát, ha a bűnügyi drámát egy újabb évadra meghosszabbítják.

A színész a Variety-nek adott interjúban, miután a Tulsa King első epizódját hivatalosan is leadták, megosztotta néhány gondolatát a sorozat készítésének élményéről. Azt mondta:

"Ez több mint kemény. El sem hiszem, hogy egyesek négy, öt vagy hat évadon keresztül csinálták ezt. Brutális, a filmkészítéshez képest. Soha többé nem fogom azt mondani, hogy 'Ez egy kemény forgatás' egy játékfilmnél. Ehhez képest az egy nyaralás! Tényleg az... ."

Tekintettel a korára és a nagyfokú igénybevételre, a forgatással kapcsolatos érzései igazán érthetőek. Stallone tréfásan hozzátette még: "Leforgathatják a Palm Beach-i otthonomban? Az jó lenne. Beszéltem erről a feleségemmel. Ha eljön a gyerekekkel együtt a forgatásra meglátogatni, talán. De ez egy nagy döntés, tényleg az".

Mindazonáltal a Tulsa Kinget megújították a 2. évadra, és Stallone visszatér Oklahomába Dwight Manfredi szerepében.

7. Stallone-t motiválta, hogy egy nem túl tipikus gengsztert játszhasson

Sylvester Stallone azért tudta a rá jellemző manírokat belevinni Dwight szerepébe, mert ez a figura nem az a kegyetlen és szociopata gengszter típus, akit Martin Scorsese Nagymenőkjéből vagy David Chase Maffiózókjából ismerünk. Stallone karaktere nem egy kegyetlen gyilkológép, még ha erőszakot alkalmaz is, amikor csak kell, hogy végrehajtsa terveit és megvédje azokat az embereket, akiket szeret.

Dwight egy értelmes (sőt, vidám) fickó, aki inkább az eszével, mint az öklével éri el, amit akar. És ő sem mentes a mély és gyengéd érzelmektől. Ez az, ami Stallonét a leginkább lenyűgözte, amikor elvállalta a szerepet.

Egy interjúban Stallone arról beszélt, hogyan kelti életre a karakterét, és hogyan tölti meg szívvel és átélhetőséggel. A színész azt mondta: "Nem vagyok gyilkos. Soha nem is voltam az. Inkább szervező vagyok. Úgy hívnak, hogy A tábornok."

Majd tovább magyarázta, hogy Dwightnak vannak érzései, amelyek mélyen legbelül felemésztik: "Van benne sajnálat és szívfájdalom. És ez fogja meghatározni a sorozat nagy részét. Ez teszi átélhetőbbé bárki számára, akinek családja van."

Könnyen érthető, hogy a szerepnek ez az aspektusa mennyire vonzotta Stallonét, és miért érezte magát annyira közel hozzá.

8. Terence Winter jól ismeri a gengszter műfajt

Ugyan Taylor Sheridan találta ki a koncepciót, ő írta a pilotot, de aztán átadta a produkciót a veterán tévés író-producernek, Terence Winternek. Winter elsősorban arról ismert, hogy több mint két tucat epizódot írt a Maffiózókból, és egy másik gengsztereposz-sorozatot, a Gengszterkorzót is ő megalkotta.

Ő írta a forgatókönyvet Martin Scorsese A Wall Street farkasa című filmjéhez is, amely Jordan Belfort memoárja alapján készült, és amelyért Oscar-díjra jelölték Wintert. 

A Tulsa King promóciós videójában Sheridan így nyilatkozott: "Terence olyan valaki, akinek a munkásságát csodáltam, és úgy éreztem, hogy nagyon jól érti ezt a világot, és igazán friss szemmel nézné."

Winter minden bizonnyal beleadta a Tulsa Kingbe tudása legjavát, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogynagy siker legyen belőle. Sajnos azonban az első évad befejezése után bejelentette, hogy elhagyja a sorozatot, és a második évadban már nem ő lesz a showrunner. A Deadline szerint távozásának oka a közte és Sheridan között fennálló kreatív nézeteltéréseknek tudható be.

9. Stallone jó kapcsolatot épített ki a színésztársaival

Kétségtelen, hogy minden fiatal vagy feltörekvő színész számára félelmetes lehet egy olyan legenda mellett játszani, mint Sylvester Stallone. Nem számít, mennyire bízol a saját képességeidben, biztosan van egy hang a fejedben, ami legalább egy kicsit idegessé tesz egy ilyen helyzetben.

Érdekes módon azonban Stallonénak megvan a saját módszere arra, hogy oldja a feszültséget és szórakoztatóvá tegye a forgatást, amikor olyan szereplőgárdával dolgozik, akikkel még sosem dolgozott együtt. Az ABC Audiónak adott interjújában Stallone megosztotta ezt a megközelítést. Azt mondta:

"Valójában sokat viccelődöm velük a [felvételek] között. Nem megyek el, és nem csinálok rossz hangulatot, tudod. Mindenkivel beszélgetek ... Egyáltalán nem vagyok távolságtartó, és rögtön elkezdenek velem viccelődni, én pedig azt mondom: "Oké, készen állunk."

A Tulsa King többi színésze megerősítette, hogy a légkör, amit Stallone munka közben teremt, határozottan laza és nyugodt. A JoBlo-nak adott interjúban Andrea Savage, Garrett Hedlund, Dana Delany és mások is dicsérték a Rocky sztárját a forgatáson tanúsított laza viselkedéséért, és elmondták, hogy a sok hónapos közös munka során igazán jó kapcsolatot alakítottak ki vele.

Egy olyan társadalmi légkörben, ahol a hírek sokszor azzal vannak tele, hogy a nagy hollywoodi nevek néha milyen rosszul bánnak a színésztársaikkal, ezt elég megnyugtató egy olyan kaliberű színészről hallani, mint Stallone!

10. Stallone azonosult Taylor Sheridannel, mint küszködő színésszel

Sylvester Stallone egy Outsider-interjú során megosztott egy anekdotát arról, amikor először találkozott Taylor Sheridannel. A találkozás 2015-ben történt, nem sokkal azelőtt, hogy az író-rendező a Sicario forgatókönyvével betört a hollywoodi írói életbe, és a Los Angeles-i Lovasközpont egyik istállójában zajlott.

Ahogy szóba elegyedtek, Stallone elmondta, hogy mélyen azonosul Sheridan helyzetével (színészként és íróként), mert karrierje kezdetén ő is küzdött azért, hogy munkát találjon és előadóként érvényesüljön a filmszakmában. Valójában éppen ez volt az oka annak, hogy 1976-ban egy kicsit letért a színészi pályáról, és megírta a Rocky forgatókönyvét. Sok közös vonásuk volt, és Stallone elég jól megértette, min mehetett keresztül Sheridan.

Nem is sejtette, hogy néhány évvel később ugyanaz a fickó felhívja majd, és felajánlja neki azt a szerepet, amit egész életében szeretett volna eljátszani, de nem igazán volt rá lehetősége. Nos, a párosításuk tökéletes lett.

91 Tulsa King  (2022)

dráma | krimi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy olasz maffiózót követhetünk nyomon, aki azzal a megdöbbentő feladattal szembesül, hogy újjá kell alapítania olasz maffiacsaládját a Missouri állambeli Kansas Cityben. több»