Játssz egy Samsung Tv-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
75
Filmadatlap
 
31
Szereplők
59
Vélemények
90
Képek
21
Videók

Érdekességek: Fekete Párduc (2018)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 1 346 913 161 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 392 189 756 forintot termelt. A hazai mozik összesen 272 079 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A wakandai nyelvhez a xhoszai, egy dél-afrikai nyelvcsaládból származó dialektus szolgált alapul.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Mivel sem Ryan Coogler rendező, sem Chadwick Boseman főszereplő nem járt még korábban az afrikai kontinensen, a forgatások előtt mindketten odautaztak, hogy fel tudjanak készülni a filmre, Boseman egy nyelvészt is felkeresett, aki segített neki a helyi dialektus elsajátításában.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Fekete párduc először 1966-ban tűnt fel a Fantasztikus négyesben, 1968-ban a karakter a Bosszúállók csapatához csatlakozott, 1977-ben pedig már saját képregényt szenteltek neki.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Ryan Cooglert a nála hét évvel idősebb unokatestvére ismertette meg a Marvel képregények világával.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Újabb rekordot tudhat magáénak a nagy sikerű Fekete Párduc film. Zsinórban az ötödik héten maradt az élen az amerikai bevételi listán, ami eddig csak James Cameron Avatar-jának sikerült 2009-ben.

(XETH)
 

Angela Bassett korábban már szerepelt egy olyan filmben, amelynek A fekete párduc volt a címe, ez azonban a hatvanas-hetvenes évek polgárjogi mozgalmait dolgozta fel.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az eredeti képregényekben Shuri volt az, aki fogékonyabb volt az ősi hagyományokra és misztikára, a fivére, T'Challa pedig inkább racionálisabb alkat volt. A filmben azonban megcserélték ezt a két karaktert, így Shuri lett Wakanda tudósa és mérnöke.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Danai Gurira bár a legtöbb embernek a The walking Dead Michonne-jaként ismerős, Ryan Coogler mégis a Mother of George című film miatt figyelt fel rá, így kapta meg a filmjében Okoye szerepét.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Lupita Nyong'o az első olyan színész, aki egyaránt feltűnik a Marvel (Fekete párduc), a Disney (A dzsungel könyve) és a Lucasfilm (Star Wars) univerzumában is.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Michael B. Jordan úgy jellemezte Erik és T'Challa kapcsolatát, mint az afrikai Magneto és Xavier professzor.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Erik raszta haja nem szerepel a képregényekben. Ezt azért tették hozzá a karakterhez, hogy érzékeltessék annak modernségét.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Ryan Coogler elárulta a Fekete Párduchoz olyan filmek szolgáltak inspirációul számára, mint a James Bond-sorozat, A keresztapa és A próféta.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Wakanda tájainak megalkotásakor az Argentínában található Iguazu vízesést, illetve a Zambián fellelhető Viktória vízesés (illetve környékeik) szolgáltak alapul.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Ryan Cooglet A megálló című filmjéből nemcsak Michael B. Jordant, hanem az operatőrt (Rachel Morrisont), a látványtervezőt (Hannah Beachler) és a zeneszerzőt (Ludwig Göransson) is magával vitte a Fekete Párduchoz.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Amikor a 2000-es évek elején a Marvel elkezdte visszavásárolni a korábban eladott karaktereik megfilmesítési jogait, elsőként a Fekete Párduc jogait szerezte vissza 2005-ben az Artisan Entertainmenttől és a Columbia Picturestől.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Ruth E. Carter, a film jelmeztervezője a wakandai öltözék megalkotásához olyan afrikai törzsek ruháit és felszereléseit vizsgálta, mint a massai, a dogon, a tuareg és a basotho. Erik Killmonger tetoválásaihoz pedig a mursi és a surma törzsek jelentették az inspirációt.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmhez leszerződtettek két szakembert is, akik afrikai történelmet és politikatudományt oktattak a stábnak, hogy minél jobban el tudják képzelni a fiktív Wakandát.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Angela Bassett számára Corey Calliet, a színészek trénere egy kőkemény edzéstervet állított össze annak érdekében, hogy a színésznő csúcsformába kerüljön a forgatás idejére.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az Andy Serkis által alakított Klaw már a 2015-ös Bosszúállók - Ultron korában is feltűnt.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Mivel az eredeti képregény nem sokkal az ugyanilyen néven futó polgárjogi mozgalom előtt jelent meg, a Marvel egy időre átkeresztelte művét Fekete Leopárdra. Az új elnevezés azonban sem az olvasóknak, sem a szerzőknek nem nyerte el a tetszését, így a karakter visszakapta eredeti nevét.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Ryan Cooglet elmondása szerint a Wakandában található épületeket a Szárnyas fejvadászban látható díszletek ihlették.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Fekete Párduc szerepére Chadwick Boseman előtt szóba került Adewale Akinnouye-Agbaje, Anthony Mackie és Dijmon Hounsou is. A három színész közül mindegyik szerepelt már korábban Marvel filmben: Akinnouye-Agbaje a Thor - Sötét világban alakította Algrimot, Mackie Sólymot játszotta az Amerika Kapitány - A tél katonájában, míg Hounsou A galaxis őrzőiben tűnt fel, mint Korath.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Martin Freeman elmondása szerint karakterét (Everett K. Ross) a Családi kötelékekből ismert Alex P. Keatonről és a Jóbarátokból ismert Ross Gellerről mintázták.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmben Erik Killmongert alakító Michael B. Jordan korábban pályázott Sólyom karakterére, akit a nézők a 2014-es Amerikai Kapitány - A tél katonájában láthattak először.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmet eredetileg Ava DuVernay rendezte volna, azonban miután találkozott a Marvel igazgatójával, Kevin Feige-gel, kreatív nézeteltérésekre hivatkozva elváltak az útjaik, ugyanis a rendezőnő és Fiege elképzelései gyökeresen eltértek.

(hp)
 

A film helyszínéül szolágló fiktív ország, Wakanda nevét egy kenyai törzs neve, a Wakamba (Kamba) inspirálta.

(hp)
 

Fekete Párduc karaktere 1966-ban született meg, két hónappal a híres/hírhedt Fekete Párduc Párt megalakulása előtt.

(hp)
 

A Fekete Párduc a Marvel moziverzumának 18. filmje.

(hp)
 

A filmben látható harcművészeti technikát a brazil capoeira inspirálta.

(hp)
 

A Star Wars VII sztárja, John Boyega is esélyes volt a Fekete Párduc főszerepére.

(hp)
 

Egy ideig úgy volt, hogy a filmet John Singleton rendezi majd Chiwetel Ejioforral a főszerepben.

(hp)
 

Az X-Menből ismert Storm és a Fekete Párduc a képregényekben egy ideig házastársak is voltak. Azonban mivel a két franchise jogait más-más stúdió birtokolja, ez a szál nem lesz benne a filmben.

(hp)
 

A Fekete Párduc Ryan Coogler rendező és Michael B. Jordan harmadik közös filmje a Creed - Apolló fia és A megálló után.

(hp)
 

A film sztárja, Daniel Kaluuya egy interjúban a Marvel "Trónok harcának" nevezte a Fekete Párducot.

(hp)
 

A Fekete Párduc Angela Bassett második képregényfilmje a Zöld lámpás után.

(hp)
 

A Martin Freeman által az Amerika kapitány: Polgárháborúban alakított karakter is központi szerepet kap a filmben.

(hp)
 

Wakanda első alkalommal a Vasember 2-ben került említésre a Marvel moziverzumában. Egész pontosan a SHIELD egyik monitorján láthattuk a helyszínt.

(hp)
 

Fekete párduc karaktere az Amerika kapitány 3-ban debütált a Marvel moziverzumában.

(hp)
 

A film a Marvel azonos című képregényén alapszik.

(hp)
 

A Fekete párduc mozifilm hosszú évek óta terítéken volt Hollywoodban. Olyannyira, hogy Wesley Snipes 1992-ben bejelentette, hogy megkezdődtek a mozi előkészületi munkálatai. A produkcióhoz maga Stan Lee is csatlakozott, de mivel nem győzte meg a forgatókönyv, 1996-ban végleg leálltak a munkálatok.

(hp)
 

A Dél-Koreában forgatott autósüldözés-jelenetben 150 autóval és több mint 700 statisztával dolgozott a stáb.

(hp)
 

A forgatási munkálatok 2017. január 21-én kezdődtek meg az EUE/Screen Gems Studios és a Pinewood Atlanta Studio falai között.

(hp)
 

A Fekete párduc munkacíme Motherland (Anyaföld) volt.

(hp)
 

A film beharangozó előzetesét a 2017-es NBA döntőjének szünetében mutatta be a Marvel.

(hp)
 

A film első előzetesét 89 millióan látták mindössze 24 óra alatt és 109 ezer Twitter-bejegyzésben szerepelt a #BlackPanther hashtag.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.