Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
74
Filmadatlap
 
31
Szereplők
61
Vélemények
96
Képek
21
Videók

Érdekességek: Fekete Párduc (2018)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 1 346 913 161 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 392 189 756 forintot termelt. A hazai mozik összesen 272 079 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A wakandai nyelvhez a xhoszai, egy dél-afrikai nyelvcsaládból származó dialektus szolgált alapul.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Mivel sem Ryan Coogler rendező, sem Chadwick Boseman főszereplő nem járt még korábban az afrikai kontinensen, a forgatások előtt mindketten odautaztak, hogy fel tudjanak készülni a filmre, Boseman egy nyelvészt is felkeresett, aki segített neki a helyi dialektus elsajátításában.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Fekete párduc először 1966-ban tűnt fel a Fantasztikus négyesben, 1968-ban a karakter a Bosszúállók csapatához csatlakozott, 1977-ben pedig már saját képregényt szenteltek neki.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Ryan Cooglert a nála hét évvel idősebb unokatestvére ismertette meg a Marvel képregények világával.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Újabb rekordot tudhat magáénak a nagy sikerű Fekete Párduc film. Zsinórban az ötödik héten maradt az élen az amerikai bevételi listán, ami eddig csak James Cameron Avatar-jának sikerült 2009-ben.

(XETH)
 

Angela Bassett korábban már szerepelt egy olyan filmben, amelynek A fekete párduc volt a címe, ez azonban a hatvanas-hetvenes évek polgárjogi mozgalmait dolgozta fel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az eredeti képregényekben Shuri volt az, aki fogékonyabb volt az ősi hagyományokra és misztikára, a fivére, T'Challa pedig inkább racionálisabb alkat volt. A filmben azonban megcserélték ezt a két karaktert, így Shuri lett Wakanda tudósa és mérnöke.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Danai Gurira bár a legtöbb embernek a The walking Dead Michonne-jaként ismerős, Ryan Coogler mégis a Mother of George című film miatt figyelt fel rá, így kapta meg a filmjében Okoye szerepét.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Lupita Nyong'o az első olyan színész, aki egyaránt feltűnik a Marvel (Fekete párduc), a Disney (A dzsungel könyve) és a Lucasfilm (Star Wars) univerzumában is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Michael B. Jordan úgy jellemezte Erik és T'Challa kapcsolatát, mint az afrikai Magneto és Xavier professzor.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Erik raszta haja nem szerepel a képregényekben. Ezt azért tették hozzá a karakterhez, hogy érzékeltessék annak modernségét.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Ryan Coogler elárulta a Fekete Párduchoz olyan filmek szolgáltak inspirációul számára, mint a James Bond-sorozat, A keresztapa és A próféta.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Wakanda tájainak megalkotásakor az Argentínában található Iguazu vízesést, illetve a Zambián fellelhető Viktória vízesés (illetve környékeik) szolgáltak alapul.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Ryan Cooglet A megálló című filmjéből nemcsak Michael B. Jordant, hanem az operatőrt (Rachel Morrisont), a látványtervezőt (Hannah Beachler) és a zeneszerzőt (Ludwig Göransson) is magával vitte a Fekete Párduchoz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Amikor a 2000-es évek elején a Marvel elkezdte visszavásárolni a korábban eladott karaktereik megfilmesítési jogait, elsőként a Fekete Párduc jogait szerezte vissza 2005-ben az Artisan Entertainmenttől és a Columbia Picturestől.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Ruth E. Carter, a film jelmeztervezője a wakandai öltözék megalkotásához olyan afrikai törzsek ruháit és felszereléseit vizsgálta, mint a massai, a dogon, a tuareg és a basotho. Erik Killmonger tetoválásaihoz pedig a mursi és a surma törzsek jelentették az inspirációt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmhez leszerződtettek két szakembert is, akik afrikai történelmet és politikatudományt oktattak a stábnak, hogy minél jobban el tudják képzelni a fiktív Wakandát.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Angela Bassett számára Corey Calliet, a színészek trénere egy kőkemény edzéstervet állított össze annak érdekében, hogy a színésznő csúcsformába kerüljön a forgatás idejére.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Andy Serkis által alakított Klaw már a 2015-ös Bosszúállók - Ultron korában is feltűnt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Mivel az eredeti képregény nem sokkal az ugyanilyen néven futó polgárjogi mozgalom előtt jelent meg, a Marvel egy időre átkeresztelte művét Fekete Leopárdra. Az új elnevezés azonban sem az olvasóknak, sem a szerzőknek nem nyerte el a tetszését, így a karakter visszakapta eredeti nevét.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Ryan Cooglet elmondása szerint a Wakandában található épületeket a Szárnyas fejvadászban látható díszletek ihlették.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Fekete Párduc szerepére Chadwick Boseman előtt szóba került Adewale Akinnouye-Agbaje, Anthony Mackie és Dijmon Hounsou is. A három színész közül mindegyik szerepelt már korábban Marvel filmben: Akinnouye-Agbaje a Thor - Sötét világban alakította Algrimot, Mackie Sólymot játszotta az Amerika Kapitány - A tél katonájában, míg Hounsou A galaxis őrzőiben tűnt fel, mint Korath.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Martin Freeman elmondása szerint karakterét (Everett K. Ross) a Családi kötelékekből ismert Alex P. Keatonről és a Jóbarátokból ismert Ross Gellerről mintázták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmben Erik Killmongert alakító Michael B. Jordan korábban pályázott Sólyom karakterére, akit a nézők a 2014-es Amerikai Kapitány - A tél katonájában láthattak először.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet eredetileg Ava DuVernay rendezte volna, azonban miután találkozott a Marvel igazgatójával, Kevin Feige-gel, kreatív nézeteltérésekre hivatkozva elváltak az útjaik, ugyanis a rendezőnő és Fiege elképzelései gyökeresen eltértek.

(hp)
 

A film helyszínéül szolágló fiktív ország, Wakanda nevét egy kenyai törzs neve, a Wakamba (Kamba) inspirálta.

(hp)
 

Fekete Párduc karaktere 1966-ban született meg, két hónappal a híres/hírhedt Fekete Párduc Párt megalakulása előtt.

(hp)
 

A Fekete Párduc a Marvel moziverzumának 18. filmje.

(hp)
 

A filmben látható harcművészeti technikát a brazil capoeira inspirálta.

(hp)
 

A Star Wars VII sztárja, John Boyega is esélyes volt a Fekete Párduc főszerepére.

(hp)
 

Egy ideig úgy volt, hogy a filmet John Singleton rendezi majd Chiwetel Ejioforral a főszerepben.

(hp)
 

Az X-Menből ismert Storm és a Fekete Párduc a képregényekben egy ideig házastársak is voltak. Azonban mivel a két franchise jogait más-más stúdió birtokolja, ez a szál nem lesz benne a filmben.

(hp)
 

A Fekete Párduc Ryan Coogler rendező és Michael B. Jordan harmadik közös filmje a Creed - Apolló fia és A megálló után.

(hp)
 

A film sztárja, Daniel Kaluuya egy interjúban a Marvel "Trónok harcának" nevezte a Fekete Párducot.

(hp)
 

A Fekete Párduc Angela Bassett második képregényfilmje a Zöld lámpás után.

(hp)
 

A Martin Freeman által az Amerika kapitány: Polgárháborúban alakított karakter is központi szerepet kap a filmben.

(hp)
 

Wakanda első alkalommal a Vasember 2-ben került említésre a Marvel moziverzumában. Egész pontosan a SHIELD egyik monitorján láthattuk a helyszínt.

(hp)
 

Fekete párduc karaktere az Amerika kapitány 3-ban debütált a Marvel moziverzumában.

(hp)
 

A film a Marvel azonos című képregényén alapszik.

(hp)
 

A Fekete párduc mozifilm hosszú évek óta terítéken volt Hollywoodban. Olyannyira, hogy Wesley Snipes 1992-ben bejelentette, hogy megkezdődtek a mozi előkészületi munkálatai. A produkcióhoz maga Stan Lee is csatlakozott, de mivel nem győzte meg a forgatókönyv, 1996-ban végleg leálltak a munkálatok.

(hp)
 

A Dél-Koreában forgatott autósüldözés-jelenetben 150 autóval és több mint 700 statisztával dolgozott a stáb.

(hp)
 

A forgatási munkálatok 2017. január 21-én kezdődtek meg az EUE/Screen Gems Studios és a Pinewood Atlanta Studio falai között.

(hp)
 

A Fekete párduc munkacíme Motherland (Anyaföld) volt.

(hp)
 

A film beharangozó előzetesét a 2017-es NBA döntőjének szünetében mutatta be a Marvel.

(hp)
 

A film első előzetesét 89 millióan látták mindössze 24 óra alatt és 109 ezer Twitter-bejegyzésben szerepelt a #BlackPanther hashtag.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.