Gladiátor

Gladiátor

Gladiator
Harper

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus nem nézi jó szemmel, és amikor lehetősége nyílik rá, elárulja, és rabszolgakereskedők kezére juttatja Maximust. A… Több

Rendező: Ridley Scott
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Málta, Marokkó
Premier (HU): 2024.07.04. | Max (2024.11.15.)
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Gladiátor II  (2024)

2024.11.14 Hauser Árpád

Átélhetően látványos klasszikus

Egy történelmi filmet több módon is lehet értékelni, például az alapján, hogy vissza tudja-e adni az adott történelmi korszak hangulatát. Ha ez alapján vizsgáljuk: Ridley Scott 2000-ben készített klasszikusa, a Gladiátor jól teljesít. Krisztus után 180-ban vagyunk, amikor az utolsó nagy római császár, Marcus Aurelius meghal. Utóda a trónon fia, Commodus egy jellemtelen alak, aki apja kedvenc hadvezérének üldözésébe kezd, miután megtudja, hogy apja valójában őt szánta a trónra. Megöleti Maximus (Russell Crowe) családját, és rabszolgasorba kergeti a hadvezért. Ám Maximus talpra áll: híres gladiátorrá válik, és bosszút forral. A Gladiátor egy nagyon látványos és átélhető film, melyben Russell Crowe valódi szenvedéllyel alakítja a legfőbb karaktert. Leginkább ezek miatt jó a végeredmény, látvány plusz alakítás teszik különlegessé. Negatívum a hihetőség (néhol) ,és a leegyszerűsített jó-rossz karakterek sokasága. Az értékelés persze így is 5 csillagot ér, nagyon kíváncsian várva a második részt november 14-én.

2024.10.31 Harper

Látványban erős film, remek alakításokkal és rendezéssel

Történelemmel foglalkozó emberként mindig fokozott érdeklődéssel nézem meg a historikus sztorikat, melyekben önkéntelenül is kiszúrom a hibákat, csúsztatásokat. A Galdiátor első fejezete aránylag kevés ilyet tartalmaz. Bár az tény, hogy Marcus Aureliust (az utolsó jelentős római császárt) 180-ban nem a fia, Commudus fojtotta meg és az is igaz, hogy Commodus nem harcolt Colosseumban egyetlen gladiátorral sem, illetve nincs arra semmilyen forrás, hogy létezett volna egy római hadvezér, akiből gladiátor lett volna. Mégis a környezet, a fegyverek, a harcok és főleg a Colosseum kivitelezése megfelel a valóságnak, legalábbis annak, amit ma tudunk az ókori Róma ezen történeti időszakáról. Számomra valóságos csemege volt látni a gladiátor-küzdelmeket a legnagyobb római amfiteátrumban. Ami az alakításokat illeti: a filmben 36 éves Russell Crowe ideális választás volt a szerepre, átütő szenvedéllyel alakítja ugyanis Maximust, a hadvezér-gladiátort. Kíváncsian várom a második részt, melyet ugyancsak Ridley Scott készített el. Értékelésem az első részre 5 csillag, 90%.

2017.07.18 Deku

Ez a film nálam nem jutott át a rostán, és nem azért mert rosszul készítették el mint inkább azért mert az ilyen történet nem fog meg és kész. Voltak jó percei de nem maradandó.

2018.11.03 HE7EDIK

Ridley Scott nem tartozik kedvenc rendezőim közé, azonban ezt nagyon odapakolta és hogy nem kapta meg érte a legjobb rendező Oscarját, szégyen gyalázat. Annyi legendás párbeszéd és jelenet van benne, felsorolni nehéz, nekem a tigrises rész és a végén... Több

Commodus a valóságban nem ölte meg édesapját, Marcus Aureliust. Aurelius valószínűleg pestisben halt meg.Szerző: Puncs

Értékelés: 10/10
(2020. 10. 21.)
Hogy miért kötelező megnézni? Mert a Gladiátor nem csak egy kiemelkedő alkotás, de bebizonyította, hogy a mai filmművészetben is mekkora létjogosultsága van a már-már hanyatlásnak indult műfajnak. Több