Játssz egy Samsung Tv-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
69

Mária két éjszakája (1940)

Mária két éjszakája
Filmadatlap
 
13
Szereplők
1
Vélemények
Képek
Videók
Mária két éjszakája

 
Berto49   2019. 06. 11.
Gentleman's agreement

Kissé sántít a címként választott kifejezés, hiszen csak egy talpig úriember, Forgách Péter (Uray Tivadar, hitelesnél is hitelesebb alakítása) és egy festőnő, Péchy Mária (Szilágyi Szabó Eszter) között született. Igazság szerint a kíváncsiság vezérelt a film megnézésére, mert a női főszereplő nevével eddig még nem találkoztam. Érdemes volt megnézni, mert jól játszott. Alakítása ugyan kissé teátrális volt, de ez nagy általánosságban jellemző a korszak színészeire. Kár, hogy az 1915-ben született színházban és filmben is gyakran szereplő színésznő „1945-ben … külföldre távozott. További sorsa ismeretlen.” (www.hangosfilm.hu) Uray mellett kiemelkedő férfi színészek (a szokásos csábító szerepkörében Greguss Zoltán, Csortos Gyula, Pataky Jenő) játszottak. A humort Latabár Kálmán szolgáltatta, akkor még „ifj” előtaggal. Kis szerepben nagyszerűen tűnt fel Sennyei Vera (a Melitta névről mindig az általa előadott dalok jutnak az eszembe az „Egy szerelem három éjszakája” című első magyar musicalből.) Az értékelésem erősen részrehajló, mert hibáikkal együtt nagyon kedvelem a ’45 előtti magyar filmeket.

 

Balogh Béla (1885–1945), a film rendezője „mellesleg” Szepes Mária nevelőapja volt.

(Berto49 )
 

A film főcímlistáján íróként Orsy Mária szerepel. Utánanézve nagyon meglepődtem, mert az írói álnév alatt Szepes Mária (1908–2007), a magyar ezoterikus irodalom alapművének tekintett „A Vörös Oroszlán” szerzője rejtőzködik. Roppant sokoldalú tehetség volt; tudományos-fantasztikus könyvek, regények, versek, mese- és ifjúsági könyvek, forgatókönyvek, sőt még slágerszövegek is fűződnek a nevéhez.

(Berto49 )
 

Operatőr Makay Árpád, Mária szerepében Szilágyi Szabó Eszter.

(seamandarin)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.