A hosszú menetelés

The Long Walk

2025.10.31 Dr Langdon

Gyenge Stephen King sztorija és a rendezés sem javít rajta

Francis Lawrence rendezett már sokkal jobb filmet, például 2018-ban a Vörös verebet vagy a 2015-ös Éhezők viadalát. Ezúttal a Hosszú meneteléssel egy unalmas dolgot rakott össze egy unalmas sztori és unalmas script alapján. Kérdés persze, hogy egy jó rendezés ki tudott-e volna többet hozni a történetből, és szerintem igen. Mint ahogyan a jobb alakítások is lendíthettek volna rajta. Adott egy jövőbeni diktatúra, melyben gyaloglóversenyeket rendeznek élet-halál kivitelezéssel: aki lemarad, azt megölik, aki megáll, azt szintén. Ötvenen indulnak, az 50 tagállamból. Az utolsók már 4-5 napig mennek előre, alvás és megállás nélkül. Nyilván ez így nem lehetséges, amit valószínűleg Stephen King, a sztori megírója nem tudott 1979-ben, amikor papírra vetette az egészet. De ezen túllépve is sok a képtelenség a filmben, és sajnos fordulatokat, meglepetéseket sem nagyon kapunk. A zárásnak ugyan beterveznek egy nagy csattanót, de szerintem nehezen indokolható, és nem is nagyon reális az sem. Az értékelés: 3 csillag jóindulattal.

2025.11.27 Wolfsschanze

Az USA mint katonai diktatúra a jövőben szervez élet-halál gyaloglásokat

Stephen King rengeteg nívós sztorival ajándékozta meg a horror-történetek kedvelőit, ám a Hosszú menetelés sajnos nem tartozik a jobb művei közé. Persze bele lehet látni a diktatúrák természetét, melyről torz tükröt tár elénk a film, és az emberi küzdeni akarást is megjeleníti, ám még ezekkel a felruházott pozitívumokkal együtt is gyengének nevezném mind az alaptörténetet, mind pedig magát a filmet. Adott a jövőbeni USA, mely egy sajátos katonai jellegű diktatúrában létezik (prófétisztikus Donald Trump-elfajzás, ha valahogyan eléri, hogy harmadszor is hatalmon maradjon). A lakosságot egy gyaloglóversennyel sokkolják minden évben, melyen mindig 50 fiatal indul (az 50 amerikai tagállamból), de csak egyetlen résztvevő nyerheti meg, aki a legtovább bírja a folyamatos gyaloglást. Négy vagy öt napig mennek, alvás, megállás nélkül, de sorra halnak meg a versenyzők, míg végül ketten maradnak: Raymond (Cooper Hoffman) és Peter (David Jonsson). Öszebarátkoznak, noha ellenfelek és a legvégső küzdelemben egymásért állnak ki. Mark Hamill az őrnagy szerepében nem sokat tesz hozzá a dologhoz. A végeredmény közepes, akárhogy nézzük.

2025.09.22 majkroly

Disztópikus thriller

Ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű az alapfelütés, sikerült egy kimondottan érzelmes, izgalmas filmet készítenie az alkotóknak. Igen gyorsan beindul a cselekmény, gyakorlatilag 5 perc után bedobnak a mély vízbe, nincs felesleges időhúzás, aminek én nagyon örültem. Ugyan 50 fiatal indul útnak, de kb. 10 az, aki részletesebben be van mutatva, vannak közöttük igazán szimpatikus karakterek, akikért lehet izgulni. A negatív arcok viszont igazi rohadékok, egy-egy beszólásuk után kinyílik a bicska az ember zsebében :). Ami viszont a legnagyobb pozitívum, azok a párbeszédek; zseniálisan meg van írva a forgatókönyv. Az Alien Romulusból megismert David Jonsson ismét remekel, szerintem nagy karrier áll a srác előtt. Összességében egy nagyon jó moziélmény volt számomra, bárkinek jó szívvel ajánlom.

2025.09.23 Lóri Ádámcsik

Feleslegesen brutális

Az előzetes alapján izgalmasnak tűnt és vártam, de számomra csalódás volt. A történet komoly témát dolgoz fel, de a rendező túlságosan nagy hangsúlyt fektetett a brutális jelenetekre. Sokszor nem a történet előrevitelét szolgálták, inkább sokkolóan hatottak, mintha csak a néző meghökkentésére lettek volna beállítva. Így a film hangulata túl nyomasztóvá vált, és a karakterek érzelmi mélysége háttérbe szorult. Összességében a drámai hatást kevesebb erőszakkal is el lehetett volna érni, így a film sokkal emészthetőbb volna. Így csak egy közepes értékelést kap tőlem.

2025.12.30 Dr. Houseman

Nem életszerű a sztori

Meglepő számomra, hogy mind Stephen King, mind az Éhezők viadala-filmeket megíró Suzanne Collins miért gondolják úgy, hogy egy diktatúra fenntartásához az emberek számára élet-halál küzdelmeket kell rendezni. Kim, Putyin, Hszi illetve Orbán sem rendez ilyesmiket (hogy csak 4 jelenlegi diktátort említsek). Ebben a filmben is (melynek alaptörténetét még 1979-ben írta meg King) és az Éhezők viadala-filmekben is arra kényszerítenek fiatalokat, hogy egymással küzdjenek meg. King verziójában addig kell gyalogolniuk, míg bírják, Collins művében pedig egymást kell megölniük direktben. Az azért nem tűnik túl életszerűnek, hogy vidáman, már-már nevetgélve és fütyörészve indulnak a többnapos útra mind az ötvenen, holott tudják, hogy 49-en egészen biztosan meg fognak halni az elkövetkező 4-5 napban. Ez nem természetes viselkedés. A valóságban félnének és a menekülés lehetőségét nézve menetelnének, elkeseredetten. Ez a filmmel és King regényével szemben a legfőbb kritikám: története nem életszerű. Ugyanakkor el kell ismerni: a rendezés nem rossz és az alakítások sem. A hiteltelen sztori miatt mégis közepes a végeredmény.

2026.01.04 kaloz44

A dráma jó volt, de a történet hiteltelen, és se eleje, se vége. Egy-két karakter nincs rendesen kidolgozva, vagyis mondva, hogy csak kettő van. Ja, és a magyar szinkron szerintem borzasztó volt, amit azért nem a film számlájára írok. Picit többet vártam valahogy a filmtől, de egyszer meg lehet nézni.

2025.09.22 Andika

Meddig bírnám?

Ez a film nem csak egy film volt, hanem egy fojtogató élmény, ami szinte végig ott ült a mellkasomon. A történet egyszerűnek tűnik: fiúk gyalogolnak, és aki nem bírja, kiesik, de a valóságban minden lépés egy újabb kérdést vet fel arról, mit jelent élni, kitartani vagy feladni. Az volt a legfurcsább, hogy nézőként sokszor nem az akciót vártam, hanem azt, hogy miként reagálnak a szereplők a lassan kibontakozó kilátástalanságra. A film jól mutatja meg, hogy a fizikai erőnél sokkal többet számít a lélek teherbírása, és hogy az emberi kapcsolatok mennyit adhatnak akkor is, ha tudjuk, végül szinte mindenki elbukik. A monoton gyaloglás képei nyomasztóan lassúak, mégis pont ettől hatásosak, mert a saját türelmünket is próbára teszik. Nekem különösen megmaradt az a gondolat, hogy a verseny nem is csak a halálról szól, hanem arról, mennyire hajlandó az ember feladni önmagát a túlélésért. Nem mondanám, hogy kellemes filmélmény, de annál fontosabb, hogy ráébreszt, milyen könnyű közönnyel végignézni mások szenvedését, és mennyire veszélyes lehet, ha a társadalom ezt elfogadja természetesnek. A Hosszú menetelés nem ad könnyű válaszokat, de mély nyomot hagy, és utána napokig ott motoszkál az ember fejében a kérdés, hogy én vajon meddig bírnám?

2025.10.22 neki

Nem tetszett.

Aki valami látványt vár, na, az nincs. - hacsak a remekül megkomponált halálpillanatok nem azok. Könyvben tuti jobb, de valahogy vannak azok a történetek, amik sem könyvben, sem filmen nem nézhetőek. Igazából nem is tudom, mit akarnak megmutatni. Az emberiség állati oldalát? Vagy a végső pillanatokban az emberségét? Mert ezt számtalan pillanatban, más filmekben láthattuk már. Szóval számomra unalmas és értékelhetetlen volt ez a történet. A színészek jól hozták a szerepüket, azért 2 csillag jár neki.

2025.09.23 szoljhozzam

Stephen King évek óta hatalmas kedvencem, de úgy érzem, hogy a könyveiből készült filmek az utóbbi években valahogy nem az igaziak. A hosszú menetelés azonban hozza a régi idők remek King-filmjeit. A történet nagyon ütős, elgondolkodtató. Sok karakte... Több

2025.12.07 The Creator

Természetellenes viselkedés, ellentmondásos sztori

Stephen King 1979-es regénye megírásakor egy sajátos jövőbeni diktatúrát jósolt Amerikának, és mint manapság látjuk az autokrata és diktatúra felé haladó Donald Trump intézkedéseit, prófétisztikus volt jövendölése. Csakhogy A hosszú menetelésben megj... Teljes kritika

2025.09.19 Péter411297

Nagyon tetszett. De nyilván sokaknak nem fog. Faék-egyszerűségű történet. Nem 'a haverokkal egy üveg bor mellett'-nézős. Középiskolában voltak ilyen jellegű novellák. A hideg futkosott a hátamon. Hangulat kell hozzá, nekem az most bőven megvolt. Az idei év meglepetése volt nekem, pláne amilyen igénytelen vackokat csinálnak.

2025.09.23 vazso

Az előzetest többször is láttam, mégsem vártam annyira a filmet. Stephen King zseniális, a könyveiből készült adaptációk viszont – véleményem szerint – nem szoktak jól sikerülni. Talán pont ezért – mert nem vártam sokat – "tetszett" a film. Bár nagy... Több

2025.09.17 Péter

Ha sz@r a rendszer!?...

...Akkor le kéne váltani! Vajon bármilyen változást is okozott a befejezés? Vajon lesznek további részek? Van egy nagyon hasonló (a lényeg ugyanaz, csak más köntösben) film. Gyilkos reklám, hogy működjön a gazdaság? Vagy csak szórakoztatás a népnek, mint a régi Rómában? Amennyiben lett volna tényleges befejezése, akkor lehetett volna 5 pont is.

2025.12.01 PatafyIvan

Pocsék

Egyszerűen el nem tudom képzelni, mi értelme volt ezt a filmet leforgatni. Stephen King remek író, de gyakorlatilag lehetetlen a műveit megfilmesíteni, mert annyi belső narrációt, magyarázó leírást alkalmaz. Ez a film feltehetően King leggyengébb műve alapján készült, és még így is sikerült az alapművet messze alulmúlnia. Most ne is ragadjunk le az alaptétel ordító ostobaságánál, miszerint bárki (pláne átlag fiatalok) képes lenne megállás nélkül több mint 5 km/h sebességgel végiggyalogolni több mint 500 km-t. Az olyan marhaságok sem számítanának, hogy minek kísér 50 fiatalt egy önjáró tarack, ha a film amúgy működne. De nem működik. Az alapindíték önmagában is értelmetlen és erőltetett. Milyen világban hat a gazdaságra, ha 50 fiatal gyalogol? És miért csak 20- és 30 közötti férfiak? Rossz színészek, akiknek eleve nehéz dolguk van a pocsék karakterekkel. Infantilis dialógusok, álmosítóan lassú tempó.