...és ott voltak azok az utált kötelezők, amik azért filmen mégis csak nagyobb élményt nyújtanak egyeseknek...

...meg a magyar filmnek az a csodálatos korszaka, amit olyan alkotók tettek emlékezetessé, mint Várkonyi Zoltán, akinek az Egy magyar nábob vagy a Kárpáthy Zoltán című nagyszerű kosztümös filmeket köszönhetjük, melyeknek mai napig van egy sajátos vonzereje.

A következőkben röviden végigveszünk néhányat a megfilmesített magyar regények, mesék közül és ajánlunk nektek 15+1 filmet a magyar filmkészítés aranykorából és természetesen a modern érából is, amelyben már számos remek alkotással lepett meg bennünket a szakma! A listát hosszasan lehetne folytatni, várjuk a hozzászólásokban a ti kedvenc adaptációitokat is!

A magyar film aranykora

Talán a magyar filmes színjátszás és filmkészítés egyfajta aranykorának is tekinthető az az időszak, amikor olyan monumentális történeteket vittek szélesvászonra, mint az Egri csillagok és A kőszívű ember fiai.

Várkonyi alakja egyébként is megkerülhetetlenül és kötelezően említendő, ha könyvekből készült magyar filmadaptációkról beszélünk. A zseniális alkotó védjegyének nevezhetjük, hogy szinte minden filmjébe belecsempészte magát valamilyen emlékezetesen alakított negatív karakterbe (ilyen volt például az Egri csillagok (1968) Ferdinánd királya vagy a fejfájós Haynau táborszernagy A kőszívű ember fiaiban).

A Szabó Magda adaptációk

Alapmű - nem csak a Szabó Magda kedvelők számára - Az ajtó, melyben Szeredás Emerenc, a meglehetősen különc asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz. Kettejük különleges kapcsolata határozza meg a regényt, valamint egy nagyon is szimbolikus kép: a zárt ajtó, amelyet talán nem is lehet kinyitni.

A külföldön is nagy népszerűségnek örvendő könyvből 2012-ben, Szabó István rendezésében, Helen Mirren főszereplésével készült film. 

De a Szabó-adaptációk közé tartozik még az Abigél című minisorozat is, Szerencsi Éva megejtő alakításával. A Régimódi történet vagy a 2019-ben megjelent Pilátus című film, amely alapjául szolgáló regény több mint 12 nyelven jelent meg világszerte.

Könyvadaptációk ma

Az utóbbi években olyan sikeres filmre vitt, eredetileg nyomtatásban megjelent történetekkel találkozhattunk, mint a csak két éve bemutatott Toxikoma vagy a Bűnös Budapest ciklus (Kondor Vilmos regényei) második kötetéből filmre vitt Budapest Noir.

De ne feledkezzünk meg Viku és Fater kalandjairól sem, melyek bár nem hagyományos könyvformátumból vándoroltak a mozikba, de a blogok és a blogolás népszerűségének csúcsán ismertté vált Tékasztorik blogból készült film - talán mondhatni, hogy - mérföldkőnek számított a maga nemében. Érdekesség, hogy Vikut a szerző, Bihari Viktória "kelti életre" és, hogy a film részben közösségi finanszírozásból készült el!

A kosztümös filmektől és regényadaptációktól pedig úgy tűnik, nem tudunk és nem is akarunk megválni, hiszen az utóbbi években mintha reneszánszát élné a műfaj: Ida regénye ( a történetet 1934-ben és 1974-ben is megfilmesítették már, a legutóbbi verzió 2022-ben készült), Rokonok (2006) vagy épp A feleségem története (2021).

Egyéb említésre méltó adaptációk

A listából ugyan kimaradt, de mindenképp meg kell említenünk olyan magyar filmeket is, mint a felejthetetlen Indul a bakterház, mely Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült és legalább olyan jelenség a magyar popkultúrában, mint a Brian élete a briteknél (azaz, pontosabban mindenütt, ahol a Monty Phyton humort értékelik).

Aztán természetesen ott vannak Dargay Attila örökbecsű rajzfilmjei, a Vuk és a Ludas Matyi, előbbi Fekete István regénye, utóbbi Fazekas Mihály verses meséje után megfilmesítve.

És persze egy ilyen cikkben meg kell idéznünk a hátborzongató Isten hozta, őrnagy úr! című filmet, mely Örkény István, Tóték című drámájából készült és Latinovits Zoltán egyik legemlékezetesebb szerepével ajándékozta meg a magyar filmművészetet.

Plusz egy dal

Végül pedig, bár nem mai, de mivel egy olyan nehezen leírható korszellem játszik benne, hadd osszuk meg veletek a Zsurzs Éva által rendezett történelmi kalandfilmből ismerős dalt, a Végvári vitézek dalát - hátha kedvet kaptok egy kis múltidéző kalandozáshoz.

#16

93 Toldi  (2021)

(7) (3)

animáció

Cinego | HBO Max | Filmio

Toldi Miklós, a legendás fantasztikus erővel bíró hős története, aki gőgös bátyja miatt menekülni kényszerül otthonától. Toldi Miklóst gyilkosként keresik a vidéken,... több»

Rendező: Jankovics Marcell
Szereplők: Széles Tamás
#15

dráma | történelmi

Filmio

Várkonyi Zoltán az Utolsó Nábob című filmjének folytatása. A magyar klasszikusokból adaptált filmek mestere ezúttal is biztos kézzel közelített az irodalmi alapanyaghoz, Jókai... több»

#14

90 Abigél  (1978)

(10) (4)

dráma

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja... több»

#13

88 Egy magyar nábob  (1966)

(4) (9)

dráma | történelmi

Filmio

Kárpáthy János utód nélkül halhat meg, hatalmas vagyonát pedig unokaöccse, Abellinó örökölheti, aki egyszerűen csak el van adósova. Történetünkben felbukkan a reformkor nagy... több»

#12

89 Ida regénye  (2022)

(2) (2)

romantikus

Filmio

Gárdonyi Géza azonos című regénye nyomán. A dúsgazdag Ó Péter egy hirdetés útján szeretné férjhez adni lányát, Idát. A kérő hamar jelentkezik, ám céjai mögött valami... több»

#11

86 Az ajtó  (2012)

(9) (5)

dráma

Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film,... több»

#10

dráma | kaland | romantikus | történelmi | vígjáték

1585-ben a törökdúlta, vallonfosztogatta látrányi vidéken Oglu, a koppányi aga párviadalban fejét veszi Babocsai Gáspárnak. Egy év kemény vívólecke után a fiú, Babocsai... több»

#9

84 Akik maradtak  (2019)

(21) (14)

dráma

Cinego

A második világháború utáni zavaros időszakban játszódó dráma egy fiatal lány és egy egyedülálló nőgyógyász közt kibontakozó kapcsolatról szól. A fővárosban élő... több»

#8

81 Egri csillagok  (1968)

(11) (13)

háborús | kaland | romantikus | történelmi

Filmio | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

A Gárdonyi Géza klasszikus történelmi kalandregényén alapuló film az 1500-as évek Magyarországát idézi meg, amit a török dúl. Két kis gyermek, Bornemissza Gergely és Cecey... több»

#7

dráma | romantikus

Cinego | Netflix | Filmio | Telekom TVGO

A holland Störr kapitány és felesége, Lizzy viharos szerelme tárul elénk. Egy fájdalmas, Ezeregyéjszaka-szerű történet egy végletekig becsületes férfiról, akinek... több»

#6

75 Toxikoma  (2021)

(21) (8)

dráma | életrajzi

Netflix | Filmio | Telekom TVGO

Győző Nyírbátorban látta meg a napvilágot, és mára már az egész ország megismerte a nevét. A színész számos sikeres színdarab, televíziós sorozat, műsor és film... több»

#5

68 Tékasztorik  (2017)

(18) (3)

vígjáték

Filmio | Netflix | Telekom TVGO

A harmincas éveiben járó Viku megpróbál új életet kezdeni. Arra vágyik, hogy megjelenjen az életében egy lovag, aki kiszakítja őt az addigi életéből, új munkát szeretne,... több»

#4

romantikus | vígjáték

Filmio

Kéki Kata (Hámori Gabriella), a szerencse lánya. Csinos, vonzó nő, van szerető édesanyja, szeretetre vágyó öccse (Nagy Zsolt) és három barátnője (Ónodi Eszter, Schell Judit,... több»

#3

64 Budapest Noir  (2017)

(16) (8)

dráma | krimi | misztikus | romantikus | történelmi

Netflix | Filmio | Cinego

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. A szálak több irányba vezetnek, és... több»

#2

62 Rokonok  (2006)

(2)

dráma

Kopjáss Istvánból Zsarátnok főügyésze lesz a korrupt Makróczy ellenében. Kopjáss tiszta ember. A zsebe üres, de a feje tele van szép, világmegváltó álmokkal. A főügyészi... több»

#1

60 Kék róka  (2021)

(5)

játékfilm

Filmio | Telekom TVGO

A Herczeg Ferenc színművéből készült tévéfilmben egy szerelmi háromszög szövevényes története bontakozik ki Sándor, Cecile és Pál között. több»