20 éves mélypontra kerül a mozi a koronavírus miatt

A koronavírus továbbra is mélyütésekkel sorozza a világot, beleértve a gazdaság szinte minden szegmensét. Minket természetesen most a szórakoztatóipar, azon belül is a filmipar érdekel, amely húsz éve nem látott mélypontra zuhant vissza.

A mögöttünk hagyott hétvégén a filmek összbevétele alig haladta meg az 50 millió dollárt, ami elképesztően alacsony összegnek számít. A bevételi tízes toplistán mindössze … premierfilm található, a többi mind már korábban bemutatott alkotás. A legnagyobb bevételt a Pixar animációs filmje, az Előre érte el a maga 10,5 millió dollárjával. Ez azt jelenti, hogy a nézettsége egyetlen hét alatt 70%-ot zuhant, a globális összbevétele pedig 101 millió dollár körül mozog.

A második helyre 9,5 millió dollárral a Még mindig hiszek dráma került, ezzel a legsikeresebb premierfilm díját is elnyerte (volna, ha lenne ilyen). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Vin Diesel képregényfilmje, a meglehetősen rossz kritikákat kapott Bloodshot állhatott fel 9,3 millió dollárral.

Itt elég nagy ugrás következik, ugyanis a negyedik helyre A láthatatlan ember ért oda, már csak 6 millió dollárral. Mögötte az ötödik a Vadászat lett 5,3 millióval, hogy a hatodik helyre ismét egy méretes zuhanást írhassunk be: a Sonic, a sündisznó ugyanis mindössze 2,5 millió dollárt hozott a konyhára a hétvégén.

Ben Affleck új mozija, a A visszaút lett a hetedik a maga 2,4 millió dollárjával, míg Harrison Ford új filmje, A vadon hívó szava a nyolcadik helyre volt jó 2,2 millióval. Az utolsó két helyre pedig az Emma (1,3 millió dollár) és a Bad Boys 3 - Mindörökké rosszfiúk (1,1 millió dollár) került.

Természetesen a mozis mélyrepülést két fő tényező okozza, melyek a koronavírushoz köthetők. Egyrészt világszerte egyre több országban rendelnek el veszélyhelyzetet, ami komoly korlátozásokat jelent szinte minden közösségi eseményre vonatkozóan. Így a színházak mellett a mozik nagy része is zárva tart vagy legjobb esetben is csökkentett kapacitással üzemel. Emellett a lakosság jelentős része is önkéntesen távol marad a közösségi eseményekről, illetve sokan vannak karanténban, ami tovább csökkenti a moziba járók számát.