Vannak filmek, amelyek zseniálisak úgy, ahogy vannak, mindenféle folytatás nélkül. Vannak azok a filmek, amelyek zseniálisak, de a folytatásuk sem sikerült rosszul. De vannak azok a filmek is, amelyek bár ne kaptak volna folytatást soha. És végül vannak azok a filmek, amelyeknek sosem hittük volna, hogy valaha is folytatása lesz. Na, utóbbiból van most itt nyolc, amelyről valóban nehezen hittük volna a maguk idejében, hogy valaha is folytatást kapnak.

A sort nyissa egy vígjáték, amely ha nem is beindította, de azért komoly hatással gyakorolt Keanu Reeves karrierjére. Ez természetesen az 1989-es Bill és Ted zseniális kalandja, amely két lökött tini időutazós kalandját meséli el. Lehet, hogy önmagában nem egy nagy durranás, de mint sok más hasonló mozi, ez is kultfilmmé vált az évek során. Később kapott is egy hasonló színvonalú folytatást még 1991-ben, de azóta csend. Egészen mostanáig, ugyanis Keanu Reeves és társa, Alex Winter idén újra a Bill és Ted (illetve fordítva) bőrébe bújnak, hogy újabb kalandokba keveredjenek. Idén jön a Bill és Ted 3 - Arccal a zenébe.

Tom Cruise felett is lassan eljár az idő, bizony ő már 58 éves. Általában egy ilyen korú férfi a legritkább esetben ül vadászrepülőbe, de Cruise igen – hiszen idén jön a Top Gun: Maverick. Az első film röpke harmincnégy évvel ezelőtt került a mozikba, és a repülős filmek egyik igazi legendájává vált. Az idei folytatásban nem csak ő, de régi színésztársa, a filmbeli riválisa Iceman, vagyis Val Kilmer is visszatér.

A 2009-es Avatar óta is eltelt már bő tíz év, James Cameron akkor minden idők egyik leglátványosabb moziját tette le az asztalra. És ezzel be is indította néhány évre a 3D-s mozik korszakát, ami mára szinte teljesen el is múlt, de talán hamarosan újra fellendül, hiszen jövőre jön az Avatar: A víz útja. Utána pedig az Avatar 3 is, sőt, a tervek között 2027-ig további két epizód is szerepel, vagyis „halálos iramra” kapcsolhat a franchise ebben az évtizedben.

Amerikába jöttem – kiáltotta az akkor épp karrierje csúcsa felé robogó Eddie Murphy 1988-ban Akeem herceg bőrébe bújva. A vígjáték egy afrikai ország trónörököséről szól, aki megunja fenséges státuszát Amerikába költözik, hogy világot lásson. Ott teljesen alantas körülmények között él, de beleszeret a lányba, a többi meg már történelem. Olyan történelem, amely idén új fejezettel bővül, hiszen jön az Amerikába jöttem 2. Erre is csak bő három évtizedet kellett várnunk, de reméljük, megérte!

Keanu Reeves szerepelt már egyszer e felsorolásban, de van még rajta helye. Természetesen nem a John Wick: 4. felvonás miatt, hiszen az első három epizód olyan sikeres, hogy egyszerűen muszáj (dehogy muszáj…) elkészíteni a negyedik fejezetet. De most nem erről van szó, hanem egy másik negyedik részről, a Mátrix: Feltámadások-ről. A 2000-es évek elejét meghatározó akció-sci-fi trilógia igazi kultusz státuszt kapott, de kerek, lezárt története miatt aligha hihettük, hogy valaha is tovább folytatódik. Márpedig jövőre így lesz, ráadásul nem csak Reeves tér vissza benne, Carrie-Anne Moss, Jada Pinkett Smith és Lambert Wilson is. De hol van Laurence Fishburne?!

A Dűne a sci-fi és fantasy rajongók egyik alapműve, Frank Herbert máig igen népszerű univerzumot teremtett regényeivel a ’60-as években. Olyat, amit többször is feldolgoztak filmek és videojátékok is. Sok-sok év után idén újra ellátogathatunk az Arrakis bolygóra, hogy részesei legyünk az Atreides ház, a Harkonnenek és a Fremenek háborúskodásának a bolygóért és annak különleges, jövőbelátást és hosszú életet adó fűszeréért.

Végül, de nem utolsósorban jövőre jön egy másik korszakos sikerfilm folytatása. Pontosabban egy korszakos animációs filmmé. 1996-ban Michael Jordan már lassan-lassan túl volt kosaras pályafutásán, és más sportok, illetve tevékenységek felé kacsintgatott. Ilyen volt például a színészet is: így készülhetett el vele és Bill Murray-vel a Space Jam - Zűr az űrben, amelyben a kosaras és a színész a Bolondos dallamok mesehőseinek segítenek egy kosármeccsen legyőzni a földönkívülieket. Hogy Jordan minden idők egyik leghíresebb kosarasa, az nem vitás, de ő már nem tér vissza negyed évszázaddal később, 57 évesen egy újabb filmre. Helyette az aktuális nagy sztárt, LeBron Jamest fűzték meg a Space Jam - Új kezdet-re. Premier jövő nyáron.