Mindenkinek van 10 kedvenc filmje, legalábbis ha filmkedvelő az illető, és nagyon elgondolkodik az élete során addig megnézett, illetve többször látott filmeken. Én is megalkottam a magam filmes listáját, mely nagyon vegyes lett, hiszen akad rajta 4 vígjáték, 1 sci-fi (már ha a Star Warst annak tekintjük), 3 kalandfilm és 2 dráma is. Az összeállítás vezérelve a szórakoztató hatás és a katarzisélmény volt, így a végeredmény azt tükrözi, hogy mely darabok váltottak ki belőlem valódi és mélyreható érzéseket, akár a nevetés, akár a meghatódás irányába hatott is az adott filmélmény. A listán vígjátékból van a legtöbb, nem véletlenül, hiszen az az a műfaj, amely nélkül nem tudnék élni. Ugyancsak szempont volt az is - a kalandfilmek és drámák esetében - hogy reális, hiteles, sőt történelmi megközelítések kerüljenek a felsorolásba, lévén, hogy számomra hivatás is a történelem. A listán a legrégebbi alkotás 1942-es (Casablanca), a legújabb pedig 1994-es (A remény rabjai), ami jelzi elköteleződésemet a réginek nevezhető filmek iránt.

#10

91 Vissza a jövőbe  (1985)

(217) (49)

kaland | sci-fi | vígjáték

SkyShowtime

A fiatal Marty McFlynak, mint minden átlagos tinédzsernek, átlagos gondjai vannak a mindennakpokban. Egyvalami azonban megkülönbözteti őt a többiektől. Egyik legjobb barátja, Doki... több»

Tizedik a Vissza a jövőbe-trilógia (itt most legelső epizódja), mely fogalom generációk számára, és nekem is egy gyermekkort idéző óriási kaland ma is.
#9

83 Kémek a sasfészekben  (1968)

(5) (40)

akció | háborús | kaland

1944-et írunk. Küszöbön áll a szövetségesek európai partraszállásának ideje, amikor egy kis angol-amerikai kommandót dobnak le a Bajor-Alpokban. Az angol Smith őrnagy (Richard... több»

Kilencedik egy háborús kalandfilm, mely ugyan nem megtörtént eseményeket dolgoz fel, de átélhető és szövevényes izgalmakat ad, akárhányszor újranézhető formában.
#8

83 Túl az óperencián  (1992)

(4) (2)

dráma | kaland | romantikus | western

1892, Írország nyugati partvidéke. Joseph Donnelly, a szegény ír földműves bosszút akar állni a családját sanyargató gazdag földbirtokoson. De a sors úgy hozza, hogy a bosszú... több»

Nyolcadik nálam a Túl az óperencián című 1992-es kalandfilm, mely ragyogó történelmi kitekintésekkel kalauzol bennünket a századforduló előtti évekbe egy különleges és romantikus történet keretei között.
#7

71 Zsarulesen  (1987)

(1) (2)

akció | krimi | thriller | vígjáték

Disney+

Két nyomozó megfigyeli egy szökött fegyenc volt barátnőjét, de bonyodalmakba ütköznek, amikor egyikük beleszeret a lányba. több»

Hetedik helyezett a Zsarulesen, melynek igazság szerint mindkét része fantasztikus vígjáték, őrületes alakításokkal.
#6

89 Casablanca  (1942)

(38) (43)

dráma | háborús | romantikus

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik. ... több»

Hatodik a listán Kertész Mihály 1942-es nagy klasszikusa, mely háborús szerelmi dráma, rengeteg romantikával, krimielemmel, némi akcióval és történelemmel.
#5

82 Dutyi dili  (1980)

(7) (9)

krimi | vígjáték

Egy fatális véletlen folytán a bankrablók helyett két harkálykosztümös, puhány reklámembert tartóztatnak le és ítélnek 125 év börtönre. Harry nem tudja komolyan venni a... több»

Ötödik helyet kapja Sidney Poitier kacagtató börtönös komédiája, a két nagy nevettető: Gene Wilder és Richard Pryor főszereplésével. Még 10 sem voltam, mikor először láttam ezt a filmet, és azóta is kedvencem.
#4

88 Van, aki forrón szereti  (1959)

(29) (28)

romantikus | vígjáték | zenés

1929-ben két munkanélküli zenész, Jerry (Jack Lemmon) és Joe (Tony Curtis) elhatározza, hogy felvételizik egy női zenekarba. A nőimitátor szerep annyira jól áll nekik, hogy... több»

Negyedik helyezett listámon a Van, aki forrón szereti, mely szerintem a filmtörténelem legjobb vígjátéka.
#3

93 A remény rabjai  (1994)

(263) (57)

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

Harmadik helyezett nálam A remény rabjai, mely annyi tanulságot, emberi értéket és érzést közvetít, hogy akárhányszor újranézhető.
#2

91 A Birodalom visszavág  (1980)

(115) (28)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»

Ezüstérmes, második helyezett a Star Wars franchise legjobbja, A Birodalom visszavág.
#1

87 Kelly hősei  (1970)

(37) (9)

háborús | kaland | vígjáték

TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

1944-ben, az új nyugati front megnyitását követően a szövetségesek kezébe kerül egy magas rangú német tiszt. Fogvatartója, Kelly hadnagy (Clint Eastwood) értékes... több»

Aranyérmes és abszolút első helyezett listámon a Kelly hősei, mely egyszerre vígjáték, háborús mozi, dráma és kalandfilm is, kivételesen szórakoztató karakterekkel.