A 10 legváratlanabb (és sokkoló) filmes pillanat 2022-ből

2022 a filmművészet újabb különleges éve volt, és jobb vagy rosszabb esetben rengeteg olyan filmes pillanatot hozott, amit nem fogsz egyhamar - vagy talán soha - elfelejteni.

Ez volt az az év, amikor a filmkészítők mindenféle meggyőződésből a lehető leghangosabban és legbüszkébb módon engedték lengették be a "szörnyszülött kártyát", és olyan elképesztő #WTFpillanatokkal szolgáltak, amelyekre egyikünk sem számított...

A finoman meta vígjátékoktól kezdve a komolyan furcsává vált, az erkölcsi elfogadhatóság határait feszegető horrorfilmeken át a meglepően erőszakos MCU-filmekig ezek az elmúlt 12 hónap legbizarrabb, legborzasztóbb, legviccesebb és általában véve legbeszédesebb filmes pillanatai.

Ez az év tele volt felháborító és félelmetes haláljelenetekkel, teljesen a semmiből előbukkanó táncjelenetekkel, és olyan testnedvek záporával, amelyek éppoly viccesek, mint amennyire émelyítőek...

Ez volt az az év is, amikor a filmkészítők megmutatták, hogy az anyaság és a szülés megszállottjai, biztosítva, hogy a nézők olyan nyugtalanító képekkel "gazdagodjanak", amelyek miatt a legközelebbi szemfehérítő dobozért kellett nyúlniuk...

#10

57 Ők  (2022)

(15) (5)

dráma | horror | sci-fi

HBO Max | Cinego | Telekom TVGO | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Egy személyes tragédia után Harper úgy dönt, hogy elvonultan él egy angliai vidéki kisvárosban, azt remélve, hogy újjáépítheti az életét. A gyógyuláshoz viszont úgy tűnik... több»

Semmi, de semmi nem múlja felül idén Alex Garland Ők című horrorfilmjének elképesztően émelyítő csúcspontját - ez a jelenet annyira őrült és váratlan, hogy sokak számára valószínűleg az egész filmet tönkretette. A film középpontjában Harper (Jessie Buckley) áll, aki egy távoli faluba megy, hogy meggyászolja férje elvesztését, és végül különböző férfiak zaklatják, akik mind ugyanarra a személyre (Rory Kinnear) hasonlítanak. Az egyik ilyen támadó egy meztelen férfi, aki láthatóan mentálisan zavart, és a film végén újra megjelenik a mitikus Zöld Ember formájában, duzzadt hasával. Ezután megszüli azt a kisfiút, aki korábban a filmben zaklatta Harpert, mielőtt a fiú saját hasa megduzzadna, és megszülné a plébánost, akivel Harper korábban találkozott, majd a plébános megszüli Harper földesurát, Geoffrey-t is. Végül Geoffrey valaki egészen mást szül - Harper halott férjét. Akár úgy fogadjuk el a jelenetet, mint a generációs mérgező férfiasság ciklusainak végső vizualizációját, akár úgy gondoljuk, hogy Garland túlságosan is durva volt, ez minden bizonnyal 2022 legnagyobb filmes "what a f*ck"-pillanata.
#9

66 Barbár  (2022)

(20) (7)

horror | thriller

Disney+ | Telekom TVGO | Netflix (2024.05.02.)

Egy fiatal nő állásinterjúra érkezik a városba. Késő este érkezik meg az apartmanhoz, amit tévedésből duplán foglalták le, egy idegen férfi lakik ott. A nő megérzése... több»

A Barbár kétségtelenül az év egyik legtöbbet emlegetett filmje, ami nagyrészt annak a meglepetésnek köszönhető, ami történetesen a főszereplő Tess (Georgina Campbell) Airbnb-házának pincéjében lapul. Az első felvonás végén Tess a nehezebbik úton értesül a helyzetről, amikor Keith (Bill Skarsgård) - a férfi, aki duplán lefoglalta ugyanazt az Airbnb-t - titkos alagutat talál az alagsorban, és egy gigantikus, torz, meztelen nő véres péppé zúzza a fejét. Később kiderül, hogy ez a nő Frank (Richard Brake) vérfertőzésének a terméke, aki évtizedeken át nőket rabolt el, megerőszakolta őket, megszülték a gyerekeiket, megölte őket, majd ugyanezt tette a gyerekeikkel is. Ez a generációs vérfertőzés vezetett végül ennek a mutáns nőnek a létrejöttéhez, aki embereket rabol el, és saját "gyermekeiként" akarja szoptatni őket, aminek eredménye az a gyomorforgató jelenet, amikor a s*ggfej AJ-t (Justin Long) erőszakkal szoptatja.
#8

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Netflix | Telekom TVGO

Borzalmas fenyegetés készül eltörölni az összes, létező univerzumot. Látszólag semmi remény arra, hogy bárki is megmeneküljön, de talán még nincs minden veszve. A létet... több»

Nem könnyű kiválasztani egyetlen WTF pillanatot a filmből, de ha mégis választani akarunk, akkor az anál plugin gagnek kell lennie, igaz? A film nagy, őrült, de mégis ihletett koncepciója, hogy ahhoz, hogy az emberek átugorjanak önmaguk egy másik verziójába, valami mélységesen furcsa és váratlan dolgot kell tenniük, amit egyébként jellemzően soha nem tennének meg. A film elején az is elhangzik, hogy az adóhivatal felügyelője, Deirdre Beaubeirdre (Jamie Lee Curtis) egyik díja nagyon is egyértelműen egy plug in. Ez később kifizetődik, amikor Evelynt (Michael Yeoh) megtámadja két csatlós, akik mindketten megpróbálják az említett dugót a s*ggükbe tolni, hogy multiverse-ugrással saját maguk ügyesebb harcművész változatává váljanak. Mindez abban csúcsosodik ki, hogy az egyikük egy viccesen túlzó ugrást hajt végre egyenesen a dugóra, lassított felvételekkel és a férfi meztelenségét cenzúrázó mozaik-effektussal kiegészítve. A harc hátralévő részében az említett s*ggdugó kukucskál ki a hátsójából, miközben csapattársa is talált egy tárgyat az irodában, amit feldughat magának... És ha belegondolunk, nagyon is van rá esély, hogy ez a film végül elnyeri a legjobb film Oscar-díját. Szeretnénk látni... LOL
#7

dráma | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

A sötét vígjáték, amelynek középpontjában egy divatmodellként dolgozó celebpár áll, akiket meghívnak egy szupergazdagok számára szervezett luxushajóútra. A jacht, amelynek... több»

Ez egy pokolian vad utazás, és soha nem volt olyan viccesen elborult, mint amikor a luxus szuperjachton utazó gazdagok szenvednek ételmérgezésben, miután az ételek órákig a elöl maradtak, mert a vendégek utasították a személyzetet, hogy ússzanak velük. A vacsora alatt a vendégek gyorsan elkezdenek kikészülni a romlott ételektől, ami robbanásszerű hányást eredményez és sietős WC-re járást, végül pedig egy szó szerint sz*r folyó ömlik végig a hajó folyosóin. Mindezt úgy, hogy közben a hajó részeg kapitánya (Woody Harrelson) a hajó hangosbeszélőjén keresztül heves vitát folytat Dimitrij oligarchával (Zlatko Burić) a kapitalizmusról. Bár a dolgok innentől kezdve természetesen veszélyesebbé válnak - nevezetesen kalózok portyáznak a hajón, ami két idős fegyverkereskedő vendég gránát általi halálát okozza -, az ételmérgezés okozta hányás és kaki zápora a nézőket nevetésre készteti, miközben megpróbálják nem kipakolni a saját ebédjüket.
#6

48 Szöszi  (2022)

(11) (3)

családi | dráma | életrajzi | misztikus | romantikus

Netflix

A filmben, Andrew Dominik rendező tolmácsolásában megismerhetjük Marilyn Monroe életét és munkásságát. A produkció alapját Joyce Carol Oates azonos című regénye... több»

Andrew Dominik Marilyn Monroe-életrajzi filmje, a Szöszi minden bizonnyal az egész év legellentmondásosabb filmje: egyesek dicsérik merész, szokatlan előadásmódjáért, mások pedig művészieskedő ostobaságként utasítják el. A film messze legvitatottabb jelenete az, amikor Marilyn (Ana de Armas) születendő CGI-magzata az anyaméhből beszél hozzá, elítéli, amiért korábban abortuszon esett át, és megkérdezi tőle, hogy most is ezt fogja-e tenni. Egyesek úgy érezték, hogy a jelenet - talán akaratlanul is - életpárti, abortuszellenes érzelmeket kelt, mások szerint elbagatellizálta az abortuszt, megint mások pedig egyszerűen csak egy furcsa, bolondos filmkészítési döntésnek tartották. A jelenetnek bizonyára vannak védelmezői is, egyesek dicsérik Dominikot, amiért ilyen szándékosan provokatív dologgal állt elő. Akárhogy is állunk hozzá, kétségtelenül az év egyik legfurcsább, legzavarosabb filmes jelenete, amit senki sem fog egyhamar elfelejteni.
#5

77 Avatar: A víz útja  (2022)

(41) (11)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Disney+ | Telekom TVGO

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»

Az Avatar: A víz útja a harmadik felvonásban kínál egy megrázóan őrült erőszakos pillanatot, amikor a Pandorán bálnaszerű tulkunokra vadászó emberek brutális módon elnyerik méltó büntetésüket. Különösen a vadászat vezetőjét, Mick Scoresby kapitányt (Brendan Cowell) kell megutálnunk, aki Quaritch ezredes (Stephen Lang) utasítására végzi a tulkunok lemészárlását, és akit nyilvánvalóan nem motivál más, mint a pénz érzéketlen hajszolása. Amikor azonban a tulkunok kitaszított tagja, Payakan úgy dönt, hogy visszavág a bálnavadászoknak, Scorseby valóban felháborítóan túlzó halált szenved. Egy acélkábel végül a csónakjába akad, átszakítja az egész csónakot, Scorseby-t a csónakhoz szegezi, majd olyan erővel tépi le Scorseby karját, hogy élettelen maradványait az óceánba katapultálja. Tekintve, hogy Payakan maga is elvesztette az egyik uszonyát a bálnavadászok miatt, ez méltó bosszú.
#4

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Kinyílik a titokkal és őrülettel teli multiverzum ajtaja. Most, hogy Vasember és Amerika Kapitány távozott a Bosszúállók: Végjátékban vívott ádáz küzdelem után, az egykori... több»

Az MCU mércéjéhez képest Sam Raimi Doctor Strange-folytatása bizonyosan elment néhány, a falon kívül eső helyre, és a franchise megbízhatóan családbarát PG-13-as besorolását tekintve a határokat feszegette. Ezt a legjobban a valóban borzalmas Illuminátus-szekvencia testesíti meg, ahol a Föld-838-on találkozunk a Mordóból (Chiwetel Ejiofor), Carter kapitányból (Hayley Atwell), Fekete Villámból (Anson Mount), Marvel kapitányból (Lashana Lynch), Reed Richardsból (John Krasinski) és X professzorból (Patrick Stewart) álló szuperhős-titkos társasággal. Hamarosan Wanda (Elizabeth Olsen) is betör a buliba és rövid idő alatt végez a létesítményben járőröző Ultron-drónokkal, majd Mordo kivételével az Illuminátusok minden tagját lemészárolja. Fekete Villámnak letépi a száját és brutálisan beveri a fejét, Richardsból spagettit csinál, Cartert a saját pajzsa vágja ketté, Marvel Kapitányt egy szobor zúzza össze, X professzornak pedig Wanda kitöri a nyakát. Raimi fogott egy rajongóknak tetsző jelenetet, és teljesen a feje tetejére állította, megmutatta a közönségnek azt, amit látni akartak, majd a szemük láttára darabokra tépte. A jelenet eléggé megrázó ahhoz, hogy egyes megfigyelők szerint a film bevételei is enyhén visszaestek miatta.
#3

68 A Halloween véget ér  (2022)

(13) (6)

horror | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Négy évvel a Gyilkos Halloween eseményei után Laurie most az unokájával, Allysonnal él, és épp befejezni készül a memoárját. Michael Myers mostanában nem volt a környéken.... több»

Végre elmentek és végleg megölték Michael Myers-t (James Jude Courtney) - nos, mondhatni. David Gordon Green Halloween-trilógiájának befejezése tele van WTF-pillanatokkal - nem utolsósorban azzal a bizarr döntéssel, hogy a hangsúlyt Michaelről és Laurie-ról (Jamie Lee Curtis) egy új karakterre helyezték át -, de Michael kategorikus megsemmisítését látni tagadhatatlanul szürreális látvány volt. A film azzal zárul, hogy Laurie és unokája, Allyson (Andi Matichak) megölik Michaelt, felvágják az ereit, majd egy hátborzongató menetben a helyi szeméttelepre viszik, ahol Laurie egy ipari aprítógépbe dobja. Hátborzongató részletességgel láthatjuk, ahogy Michael testét darabokra tépik, beleértve a fejét is, amely úgy pukkan ki, mint egy szőlőszem. Bár nem kétséges, hogy Myers néhány év múlva visszatér az elkerülhetetlen Halloween rebootban, Green legalább elkötelezte magát amellett, hogy konkrét, egyértelmű befejezést ad a Halloween ezen iterációjának. Hála Istennek.
#2

60 Nem  (2022)

(31) (10)

horror | misztikus | sci-fi

SkyShowtime | Netflix | Telekom TVGO

Igencsak rövid időn belül kiderült, hogy Jordan Peele napjaink egyik rendezőzsenije, aki a Tűnj el! és a Mi című alkotásaival már bizonyította, hogy a horror műfaja tartogat... több»

Bár Jordan Peele filmjében több felejthetetlenül felkavaró jelenet is van, a legnyugtalanítóbb bizonyára az, amikor a Jean Jacketnek nevezett idegen lény felszívja a Jupe (Steven Yeun) nyugati vidámparkjának, a Jupiter's Claimnek egy csomó vendégét.Túl azon az elkápráztató képsoron, ahogy a szerencsétleneket Jean Jacket "gyomrába" szívja, Peele aztán azt mutatja, ahogy tehetetlenül felnyomja őket az idegen emésztőrendszerébe, ahol véres péppé zúzza őket, és véres maradványaik a környező területre hullanak. Ha Jean Jacket fiziológiájának nagy része szándékosan homályos marad is, Peele gyomorforgatóan intim, mélyen klausztrofób betekintést engedett az idegen brutális táplálkozási folyamatába, és abba, hogy mennyire félelmetes lehet elszenvedni ezt a borzalmasan elhúzódó halált. Ha valahogy maradtak is kétségek Peele horror-képességeivel kapcsolatban, ez a jelenet bebizonyította, hogy a műfaj történetmesélésének mestere.
#1

akció | krimi | thriller | vígjáték

Nicolas Cage szerepében... Nick Cage. Hollywood egyik legnagyobb sztárjának pályafutása, úgy tűnik, hogy hullámvölgybe ért, ráadásul anyagi helyzete is kilátástalannak... több»

A mókás metakomédia valójában egy hatalmas, 107 perces WTF-pillanat, amelyben Nicolas Cage saját maga kitalált változatát alakítja, aki az FBI és egy veszélyes fegyverkereskedő közé kerül. De a legfurcsább csavar az egészben "Nicky" rendszeres felbukkanása - Cage egy fiatalabb változata, aki a David Lynch Veszett világ című filmjében látott hasonmása alapján Cage képzeletének szüleményeként tűnik fel. A VFX mindenképpen lenyűgöző, ha éppen nem is elég hátborzongató ahhoz, hogy megfelelően nyugtalanító legyen. Az egész egy bizarr csúcspontot ér el egy éttermi összecsapás során, ahol Nicky egy nagy csókot nyom az idősebbik énjére. A legjobb az egészben, hogy Cage úgy tűnik, tényleg élvezi, és belehajol a csókba, mielőtt Nicky felkiáltana: "Nic Cage jól smooches good!". Van a filmes nárcizmus, és van a... akármi is volt ez.