Azok a 2010-es évek...: 10 zseniális film, amit nem lehet elégszer látni

A 2000-es évek legelső éve filmes szempontból nagy durranással indította az új évtizedet/századot/évezredet.

Az évtized végéhez közeledve 2009 is jó évnek bizonyult a mozi számára. A 2010-es évnek tehát nem volt könnyű dolga, hiszen az azt megelőző évtized elképesztően jól kezdődött és jól végződött, és a kezdet és a vég között eltelt évek is tele voltak nagyszerű filmekkel.

Szerencsére 2010 bőven megfelelt a feladatnak, és a 2010-es éveket stílusosan indította útjára, köszönhetően az évtized első évében bemutatott számos nagyszerű filmnek. A következőkben a legjobbak legjobbjai következnek - persze egy szubjektív lista alapján. Ti mit adnátok hozzá abból az évből?

#10

80 A közösségi háló  (2010)

(53) (7)

dráma | életrajzi

Mark Zuckerber 2003-ban egy őszi éjszakán egy egyszerű komputerprogram megírásakor még nem is gondolt arra, hogy csakhamar a világ leggazdagabb, és legbefolyásosabb emberi közé... több»

Az utóbbi idők egyik legjobb forgatókönyvének köszönhetően A közösségi háló megdöbbentően lebilincselővé tette a Facebook születése körüli történetet. Ami lehetett volna egy újabb életrajzi film is, ehelyett meglepően súlyosnak, drámainak, dinamikusnak, sőt, tragikusnak tűnt, és azokra az áldozatokra - és elvesztett barátságokra - összpontosított, amelyekkel a Facebook azzá válhatott, amivé vált. Semmilyen módon nem lehet leírni, hogy olyan jó legyen, mint amilyen, de ez valóban egy közel tökéletes film, és valószínűleg a 2010-ben megjelent legjobb film. Aaron Sorkin forgatókönyve, David Fincher rendezése, Trent Reznor és Atticus Ross zenéje, valamint az egész szereplőgárda fantasztikus munkája együttesen egy modern kori remekművet alkotnak.
#9

85 Toy Story 3.  (2010)

(72) (59)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Disney+

Andy éppen egyetemre készül, így Woody, Buzz és a többi játék aggódni kezd jövőjük miatt. Úgy döntenek, hogy a Sunnyside Óvodába költöznek, ahol tudomásuk szerint... több»

Két tökéletes film után - az egyik 1995-ben, a másik 1999-ben - kockázatosnak tűnt az ötlet, hogy a Toy Story-sorozatban egy harmadik filmet is készítsenek. Volt némi remény, hogy a Toy Story 3 egy trilógia remek befejezése lehet, de az is aggasztó volt, hogy gyengítheti a korábbi filmek örökségét, különösen, hogy több mint egy évtizeddel a Toy Story 2 után kerül a mozikba. Figyelemre méltó módon a Toy Story 3 felért az elődökhöz és egy hihetetlenül vicces, szívhez szóló és keserédes befejezésnek bizonyult... mondhatni. A Toy Story-sorozat 2010 óta folytatódik, de akárhogy is, a harmadik film szakszerűen zárja le az Andy és játékai körül forgó történetet, biztosítva, hogy az első három filmet még mindig kielégítő trilógiának érezzük.
#8

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

2010-ben hatalmas volt a hype az Inception/Eredet körül, hiszen Christopher Nolan a 2000-es évek során végig kiverte a biztosítékot, és ez a filmje volt a talán legjobb filmje (A sötét lovag) után következő alkotása. Szerencsére ez a pszichológiai akció/thriller/rablásfilm beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a mai napig Nolan egyik legjobb filmjeként tartják számon. A cselekmény szerint egy csapat egy fordított rablást próbál véghezvinni, ahol nem elvinni, hanem otthagyni kell valamit a célállomáson. A célpontjuk történetesen valakinek a tudatalattija, és a "rablás" során be kell utazniuk az illető elméjébe, hogy beültessenek egy ötletet. Ez az egész papíron bután hangzik, de Nolan a gyakorlatban működőképessé teszi, így az Eredet egy szórakoztató, izgalmas és akciódús blockbuster lesz.
#7

85 Fekete hattyú  (2010)

(83) (22)

dráma | thriller

Disney+

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú... több»

A közelmúlt egyik legjobb thrillerje, a Fekete hattyú stílusosan és rémálomszerűen dolgozza fel az identitás, a megszállottság és a tökéletességre való törekvés ismerős témáit. A cselekmény egyszerű - egy balerina veszélyesen elkötelezetté válik egy új szerep iránt -, de a feltárt ötletek és a film látványvilága összetettnek, sőt (a jó értelemben vett) lehengerlőnek bizonyul. Jól lavírozik a horror és a thriller között, Darren Aronofsky legjobb látványvilágának ad otthont, és Natalie Portman elképesztő alakítást nyújt; talán karrierje eddigi legjobbját is. Az a hajlandósága, hogy mélyen beleássa magát a főszereplő lelkiállapotába, ijesztőbbé teszi, mint a legtöbb horrorfilmet, és valószínűleg az évek múlásával is megőrzi erejét.
#6

84 Felperzselt föld  (2010)

(10) (1)

dráma | háborús | misztikus

Simon és Jeanne Marwan ikertestvérek anyjuk halála után a közjegyzőtől egy-egy levelet kapnak. Anyjuk kérése, hogy Simon a bátyjának (akinek létezéséről nem is tudtak), Jeanne... több»

A 2010-es évek egyik legelismertebb külföldi filmje volt a Felperzselt föld, egy lehangoló és néha gyomorforgató pszichológiai dráma/thriller. Ez egy lassú film, ahol minél kevesebbet mondunk a cselekményről, annál jobb, bár a lényege két ikerpárról szól, akik mindketten családjuk múltját kutatják, riasztó eredménnyel. Denis Villeneuve rendezte valamikor azelőtt, hogy olyan amerikai produkciókkal vált ismertté, mint a Szárnyas fejvadász 2049, a Sicario és a Dűne, és egyértelműen megmutatta hatalmas filmkészítői tehetségét. Az film nem olyan könnyű néznivaló, de lebilincselőnek bizonyul, és a képernyő elé szegezi az embert.
#5

akció | fantasy | romantikus | vígjáték

SkyShowtime | HBO Max

A szerelemért meg kell küzdeni, ezt Scott Pilgrim (Michael Cera) is tudja, viszont amikor megismeri Ramonát (Mary Elizabeth Winstead), olyan feladattal találja szembe magát, ami... több»

Kevés videojátékos film adja vissza annyira a videojátékok hangulatát, mint a Scott Pilgrim a világ ellen, pedig ez a 2010-es film nem is videojátékon alapul! A klasszikus retro játékok esztétikáját, kinézetét, felépítését és hangulatát veszi át, és az ezt követő egyedi stílust alkalmazza egy fiatalemberről szóló történetre, akinek meg kell küzdenie szerelme volt partnereivel. Tökéletesen ötvözi az akciót, a vígjátékot, a romantikát és a sci-fi/fantasztikus elemeket, így egy következetesen szórakoztató filmet kapunk, amelyet káprázatos nézni és hallgatni. Az is vicces, hogy a szereplők egyes tagjai 2010 óta sokkal híresebbek lettek (a filmben szerepel egy Amerika kapitány előtti Chris Evans, egy Utódlás előtti Kieran Culkin és egy Szoba/ Marvel kapitány előtti Brie Larson, hogy három példát említsünk).
#4

87 Tolvajok városa  (2010)

(31) (7)

dráma | krimi | thriller

Doug egy olyan bűnözőbanda tagja, akik nagyon jól ismerik Boston problémás negyedét, és sosem hibázik. Ám egyszer mégis balul sül el valami, ezért túszúl kell ejteniük egy... több»

A sok bankrablást bemutató film közt a Tolvajok városa a legjobbak között van, és minden bizonnyal az elmúlt évtizedek egyik legkülönlegesebb rablófilmje. A film egy bizonyos bandát követ nyomon, akik nagy kockázatú, nagy jutalommal járó munkájukat végzik, ám a bonyodalmak csak akkor jelentkeznek, amikor az egyik rabló beleszeret egy nőbe, akit túszul kellett ejtenie, és az FBI ügynökei egyre vadabbul üldözni kezdik a bandát. Ben Affleck rendezése itt is brilliáns, és végül egy meglepően izgalmas és akciódús krimit hozott össze. Az erős szereplőgárdával, a lebilincselő akció pillanataival és a jól megérdemelt, hatásosan felépített befejezéssel a film több mint alkalmas arra, hogy a kétórás játékideje alatt elrabolja a figyelmünket.
#3

72 Kék Valentin  (2010)

(14) (9)

dráma | kísérleti film | romantikus

HBO Max

Cindy (Michelle Williams) és Dean (Ryan Gosling) már régóta házasok, és közösen nevelik kislányukat. Házasságuk azonban válságban van, és már nem is tudják igazán, mi tartja... több»

A Kék Valentin technikailag egy románc/dráma, de ez is azt mutatja, hogy nem minden film, amely erősen foglalkozik a párkapcsolatokkal, feltétlenül jó randifilm. Ez egy gyakran intenzív és szembesítő film, amely egy kapcsolat végső, hullámvölgyek által meghatározott szakaszát mutatja be, ellentétben egy emészthetőbb romantikus vígjátékkal, amely esetleg a szerelem korábbi, kevésbé súlyos szakaszainak hullámvölgyeit mutatja be. Azoknak, akik úgy érzik, hogy készen állnak egy kihívást jelentő filmre, könnyű ajánlani ezt a darabot azon az alapon, hogy az év egyik legerősebb filmje volt. Annak ellenére, hogy Ryan Gosling és Michelle Williams elismert színészek, akikhez számtalan ikonikus alakítás fűződik, a karaktereik vitáit és küzdelmeit látva itt elfelejtjük, hogy Goslingot és Williamst nézzük. Eltűnnek a nagyon nehéz szerepeikben, és az eredmény igazán hatásos.
#2

79 A félszemű  (2010)

(16) (21)

dráma | kaland | western

Mattie Rosst (Hailee Steinfeld) a bosszú hajta, hogy megtalálja és megölje Tom Chaney-t. A férfi ugyanis hidegvérrel és gyáván ölte meg apját, és ez nem hagyja nyugodni a lányt,... több»

A félszemű azon ritka remake-ek egyike, amelyek legalább olyan jók - vagy talán jobbak -, mint az eredeti. Ez egy izgalmas western, amely egyszerre régimódi és lenyűgözően modern. A történet egy Mattie Ross nevű fiatal lányt követ, aki felbérel egy idősödő, gyakran részeges törvényszolgát, hogy segítsen neki bosszút állni, mivel elhatározza, hogy megöli azt a férfit, aki véget vetett apja életének. Ez a film afféle sztárszerep volt az akkor még csak 14 éves Hailee Steinfeld számára, aki alakításáért Oscar-jelölést érdemelt ki (furcsa módon mellékszereplő kategóriában, pedig ő volt a főszereplő). Mivel a filmben Jeff Bridges, Matt Damon és Josh Brolin is nagyszerű alakítást nyújt, és a Coen-fivérek rendezése is jellemzően jól sikerült, összességében egy nagyon jó filmről van szó.  
#1

akció | dráma | kaland

A Shogunok idejében egy ifjú nemes lord kínozza és öli az embereket, miközben rangja mentességet ad neki a törvényes felelősségre vonás alól. Nem menekülhet azonban a 13... több»

A termékeny japán filmrendező, Takashi Miike munkássága legalább annyira a mennyiségről, mint a minőségről szól, de tagadhatatlanul nagyszerű filmek állnak mögötte. A 13 Assassins egy ilyen kiemelkedő alkotás, amely egy egyszerű, mégis erőteljes történetet mesél el munkanélküli szamurájokról, akiket egy hihetetlenül veszélyes küldetés végrehajtására hívnak össze: egy zsarnoki nagyúr meggyilkolására, aki Japán uralmára tör. Ez a film rengeteg akciót tartalmaz, de szinte mindent az utolsó felvonásra tartogat, ami egy olyan narratívához vezet, amely a várakozást és a feszültséget egy véres és félelmetes csúcscsatára építi fel. Kiváló tempójú és vizuálisan nagyon jól összerakott film, amelynek főgonoszát könnyű gyűlölni, antihősei pedig olyanok, akikért könnyű szurkolni. Szamuráj akció a javából, és Miike egyik legjobb filmje.