Isten éltesse az Oscar-díjas Joe Pescit, aki ma ünnepli 80. születésnapját. Felsorolni is nehéz, hogy a sztár bő hatvan éves pályafutása során hány moziklasszikusban csillogtatta meg tehetségét. Tipikusan olyan színész, akinek mindenki tud nem is egy filmjét említeni, sőt még idézni is tud belőlük.

Joe Pesci 1943-ban született Newarkban egy csapos és egy borbély gyermekeként. Már egészen pici gyerekkorában megmutatkozott tehetsége a színjátszáshoz, hiszen már öt évesen színpadra állt. Később ő is borbélynak állt, de jó érzéke volt a zenéhez és tánchoz is. Tizenéves korában rendszeresen szerepelt a Star Time Kids című televíziós műsorban.

Első filmes szerepe is egy musicalben volt még 1961-ben, ahol háttértáncosként bukkant fel. Ezt követően viszont bő másfél évtizeden át nem foglalkoztatta a színészet, helyette komikusként és zenészként próbált meg sikereket elérni, ami többé-kevésbé sikerült is neki. Ám 1976-ban szereplőket kerestek a The Death Collector című krimihez, amelyre ő is jelentkezett. A meghallgatáson aztán mindjárt a főszerepet osztották rá.

A nagy áttörést mégis az 1980-as Dühöngő bika hozta meg számára, amellyel egy csapásra Hollywood legnagyobbjai közt találta magát. A filmben nyújtott alakításáért meg is kapta első Oscar-jelölését, amit azonban csak tíz évvel később nyert meg a Nagymenőkért.

Mi most megmutatjuk, hogy melyik Joe Pesci tíz legjobb filmje, de persze nem kötelező velünk egyetérteni, sőt. Osszátok meg velünk, hogy szerintetek melyik a tíz legjobb filmje!

#10

90 JFK - A nyitott dosszié  (1991)

(11) (13)

dráma | politikai | thriller | történelmi

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását.... több»

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását. A tragédiát övező számtalan rejtély közepette igyekszik utat találni Jim Garrison, a magányos jogász, aki fel akarja tárni az igazságot, és meg akarja találni a választ a mindenkit foglalkoztató kérdésre: ki ölte meg valójában Kennedyt? Joe Pesci David Ferrie-t alakította.
#9

85 Halálos fegyver 2.  (1989)

(16) (28)

akció | krimi | thriller

A rendőrségnek sikerül nyakon csípnie Leo Getzet (Joe Pesci), egy igazi nagypályást, aki nem kevesebb mint fél milliárd dollárt mosott tisztára a maffiának. A férfi... több»

A rendőrségnek sikerül nyakon csípnie Leo Getzet, egy igazi nagypályást, aki nem kevesebb mint fél milliárd dollárt mosott tisztára a maffiának. A férfi felügyeletével Riggs és Murtaugh nyomozókat bízzák meg, akik nem is sejtik, hogy Leo épp annak a bűnszervezetnek dolgozott, amit szeretnének felszámolni. Joe Pesci Leo Getzet alakította.
#8

86 Reszkessetek, betörők!  (1990)

(102) (95)

családi | vígjáték

Disney+ | Netflix

Az igazi bajkeverő Kevin (Macaulay Culkin) egy kissé szétszórt családban él: a hamisítatlan, párizsi vakációra készülők szülők ugyanis otthon felejtik fiukat, amire már csak... több»

Az igazi bajkeverő Kevin egy kissé szétszórt családban él: a hamisítatlan, párizsi vakációra készülők szülők ugyanis otthon felejtik fiukat, amire már csak utazás közepén döbbennek rá. A talpraesett Kevin természetesen nem esik kétségbe, és élvezettel veti bele magát a tökéletes szabadságba, amit az egyedül birtokolt hatalmas ház nyújt. Ám a kellemes ünnepet két ügyefogyott rabló zavarja meg, akik gondosan kinézték maguknak az üresen álló házat karácsonyi ajándéknak – csak nem számoltak azzal, hogy Kevin felveszi a kesztyűt. Joe Pesci Harry Lime-ot alakította.
#7

90 Casino  (1995)

(41) (20)

dráma | krimi

Az igaz történeteken alapuló film a hetvenes évek Amerikájában játszódik, középpontjában a pénz, a telhetetlenség, a szenvedély és az egészségtelen mértékű ambíció... több»

Az igaz történeteken alapuló film a hetvenes évek Amerikájában játszódik, középpontjában a pénz, a telhetetlenség, a szenvedély és az egészségtelen mértékű ambíció áll. Főhőse, Sam "Ász" Rothestein egy Chicagóban élő hazárdjátékos. Miután a maffia felkéri őt, Los Angelesbe utazik, hogy felügyeljen egy kaszinót. A kaszinó napi több millió dollárt termel, Sam pedig rövid idő alatt meggazdagodik. Úgy tűnik, az élete gondtalan, amikor azonban megjelenik a városban Nicky Santoro, Sam gyermekkori barátja, az események nem várt fordulatot vesznek. Santoro egy hidegvérű bérgyilkos, aki főleg a maffia megbízásából dolgozik. Joe Pesci Nicky Santorót alakította.
#6

81 Vinny, az 1ügyű  (1992)

(3) (9)

krimi | vígjáték

Disney+

A New York-i diákot lekapcsolja az alabamai rendőrség, méghozzá hamis vádak alapján. Bár pontosan tudják, hogy ártatlanok, nem igazán tudják bizonyítani. Felkérik tehát... több»

A New York-i diákot lekapcsolja az alabamai rendőrség, méghozzá hamis vádak alapján. Bár pontosan tudják, hogy ártatlanok, nem igazán tudják bizonyítani. Felkérik tehát Vinnyt, egyikük bácsikáját, aki történetesen ügyvéd, hogy segítsen nekik. Egy gond van csak: Vinnynek ez az első ügye. A dolog tehát nem megy éppen zökkenőmentesen. Joe Pesci Vincent 'Viny" Gambinit alakította.
#5

91 Volt egyszer egy Amerika  (1984)

(27) (20)

dráma | krimi

HBO Max

Noodles New York városának szegénynedegyében nőtt fel, de barátaival az évek során Amerika legrettegettebb gengsztereivé váltak. Négyük szoros barátsága azonban veszélybe... több»

Lenyűgöző krónika egy csapat New York-i gengszter felemelkedéséről és bukásáról öt viharos évtizeden keresztül. Robert De Niro és James Woods játsszák a bandavezéreket, akik kemény, fiatal utcai suhancokból könyörtelen maffiózókká váltak. Joe Pesci Frankie Minoldit alakította.
#4

89 Bronxi mese  (1993)

(17) (11)

dráma | krimi | romantikus

Calogero (Francis Capra, Lillo Brancato) csupán kilenc éves, amikor szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Édesapja, Lorenzo (Robert De Niro) világ életében vasszigorral nevelte a... több»

Calogero csupán kilenc éves, amikor szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Édesapja, Lorenzo világ életében vasszigorral nevelte a fiút, igyekezett megóvni őt az utca kegyetlenségeitől. A rendőrség hiába faggatja a kis Calogerót, ő nem hajlandó azonosítani a tettest. Sonny, a keresztapa felfigyel a bátor kisfiúra, és szárnyai alá veszi. Lorenzo ezt nem nézi jó szemmel, és még a maffiával is képes szembeszállni fia érdekében. Eddigre viszont a fiú már apjaként tiszteli Sonnyt, a maffiafőnököt is. Joe Pesci Carmine-t alakította.
#3

87 Az Ír  (2019)

(27) (25)

dráma | életrajzi | krimi

Netflix

Martin Scorsese lenyűgöző gengsztereposza a második világháború utáni Amerika alvilágával ismerteti meg a nézőket. Egy kiszolgált katona, Frank Sheeran a kulcsfigurája, aki... több»

A gengsztereposz a háború utáni Amerika szervezett bűnözését mutatja be Frank Sheeran, egy második világháborús veterán, és a XX. század leghírhedtebb alakjainak dolgozó simlis és bérgyilkos szemén át. Az évtizedeket átölelő történet az amerikai történelem egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyének, a legendás szakszervezeti vezető, Jimmi Hoffa eltűnésének krónikája, monumentális utazás a szervezett bűnözés rejtélyeinek, belső viszályainak és a nagypolitikához fűződő kapcsolatainak rejtett bugyrain át. Joe Pesci Russel Bufalinót alakította.
#2

93 Nagymenők  (1990)

(60) (26)

dráma | életrajzi | krimi

Henry (Ray Liotta) gyerekként csodálta a fényűző és irigyelt életet élő Jimmyt (Robert De Niro), aki természetesen nem tisztességes módon szerezte a pénzt. A kamaszfiút hamar... több»

Henry gyerekként csodálta a fényűző és irigyelt életet élő Jimmyt, aki természetesen nem tisztességes módon szerezte a pénzt. A kamaszfiút hamar beszippantja a gengszterek és maffiózók világa, és elkezdi kitaposni magának az ösvényt. Ebben jó társra lel a szintén kölyök Tommy DeVitoban, akivel karöltve gyorsan és alaposan tanulnak bele a szakmába, hogy ők is kaphassak egy darabot a csillogásból. Joe Pesci Tommy DeVito megformálásáért Oscar-díjat kapott.
#1

88 Dühöngő bika  (1980)

(12) (24)

dráma | életrajzi | sportfilm

Jake La Motta (Robert De Niro) egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert... több»

Jake La Motta egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert profi ökölvívó. A ringben is veszélyes, kegyetlen harcmodorával hamar kivívja magának a “Dühöngő Bika” becenevet. A sikeres küzdelmeket azonban egyre nagyobb kudarcok, vereségek és csalódások követik, amelyek morális és anyagi züllésbe taszítják az egykor híres sportolót. Joe Pesci a Robert de Niro által alakított Jake LaMotta öccsét, Joey LaMottát alakította. Játékáért megkapta első Oscar-jelölését.