Vannak rendezők, akik már karrierjük kezdetén ígéretes tehetségeknek számítanak, és későbbi munkásságukkal be is írják a nevüket a filmtörténetbe. És vannak, akiknek már elsőre sikerül nagyot és maradandót alkotniuk. Ennek apropóján csokorba szedtem a legjobb rendezői debütáló filmeket. Az előző listámhoz hasonlóan – ahol a színészi debütálásokat listáztam – erre is felkerült néhány olyan alkotás, mely nem tipikus debütálás, de jelentőségét vagy sikerét tekintve helye van a listán.

#20

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Az akkoriban még zöldfülűnek számító James Wan első munkája a mára kultikus, 8 részt megélt Fűrész, mely napjaink egyik legtermékenyebb horrorr rendezőjévé tette Wan-t, ő jegyzi többek között a Démonok között, az Insidious, az Annabelle, és az Apáca-filmeket valamit, valamint a névéhez fűződik a Halálos iramban 7 és a nagy népszerűségnek örvendő Aquaman.
#19

84 El mariachi - A zenész  (1992)

(2) (6)

akció | krimi | thriller

HBO Max

El Mariachi, a zenész egy új városban teszi próbára a szerencséjét. Azonban egy hírhedt bérgyilkos is megjelenik a színen. Mindketten fekete öltözéket viselnek, és egyforma... több»

A mexikói Quentin Tarantino, Robert Rodriguez debütálása, melyet olyan alkotások követtek mint a Desperadó, az Alkonyattól pirkadatig, a Sin City, a Machete.
#18

84 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

Bár Wes Craven, a horrorr zsáner zsenijének első próbálkozásai az 1977-es Sziklák szeme környékére tehető, igazán mégis az egy generáció rémálmaiért felelős Rémálom az Elm utcában elkészítésével irta be magát a horrorrtörténelem nagykönyvébe.
#17

90 Kutyaszorítóban  (1992)

(45) (26)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Quentin Tarantino első nagyjátékfilmje limitált vetítéssorozatban digitálisan felújítva visszatér a mozikba, a klasszikus 1992-es szinkronnal és feliratos változatban is.  A... több»

Quentin Tarantino kaotikusan zseniális világa ebben a filmben szabadult el először.
#16

89 Ragadozó  (1987)

(50) (44)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

Közép-Amerika dzsungelében eltűnik néhány kommandós. Mentőcsapatot küldenek utánuk, hogy felkutassák és kiszabadítsák bajtársaikat . A küldetés rutinfeladatnak tűnik a... több»

John McTiernan egy legendás szériát indított útjára 1987-ben, egyben megalapozta Arnold Schwarzenegger pályafutását.
#15

69 Fülledtség  (1996)

(3) (3)

krimi | romantikus | thriller

Ravasz haditervet eszelnek ki a bűnszövetkezet vagyonának megcsapolására, majd a háttérből figyelik, ahogy a paranoid gengszterek egymásra kezdenek gyanakodni, s vérfürdő... több»

A Mátrix alkotói Lily és Lana Wachowski elő munkája, mellyel rögtön bizonyították tehetségüket és egyedi stílusukat.
#14

64 Dementia 13  (1963)

(1) (4)

horror | thriller

Egy ártatlan kislány 7 évvel ezelőtt a kastély melletti kis tóba. A család mind máshogy élte meg a történteket, és mindenkinek megvan a gyanúsítottja a bűnténnyel kapcsolatban.

A Keresztapa-filmekkel világhirnevet szerző Francis Ford Coppola első jelentős filmje a Dementia 13 volt.
#13

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(148) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Ridley Scott korszakalkotó filmje a direktor munkáinak zsengéje közül való.
#12

86 Aranypolgár  (1941)

(11) (14)

dráma | misztikus

A film egy gúnyrajz az Aranypolgárról, William Randolph Heartsról, aki Charles Foster Kane szerepében elevenedik meg, és aki a huszadik század első felének legbefolyásosabb... több»

Orson Welles rendező bemutatkozása, mely egy korszak kezdetét jelentette a korabeli amerikai filmgyártás törtenetében.
#11

akció | katasztrófafilm | sci-fi

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

A filmtörténet talán legemlékezetesebb debütálása Rambó, a Titanic, A bolygó neve:Halál és az Avatár alkotójától, James Cameron-tól.
#10

79 Mad Max  (1979)

(14) (24)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

HBO Max

A posztapokaliptikus vízió helyszíne Ausztrália. A civilizáció már szinte nyomtalanul eltűnt, portyázó bandák fosztogatnak zsákmány után kutatva, hátha van még valami... több»

Ezzel a klasszikussal egyszerre debütált George Miller és Mel Gibson.
#9

western

Egy fiatal farmer és egy tőzsdeügynök vetélkedik egymással, hogy elnyerjék egy gyönyörű lány kegyeit. több»

John Ford a múlt század egyik legmeghatározóbb rendezőjének első munkája.
#8

88 Columbo  (1971)

(22) (20)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Columbo, a ballonkabátos, mindig szivarozó és rozoga járgánnyal közlekedő rendőrnyomozó kiválóan és nagy türelemmel, kitartással oldja meg az útjába kerülő gyilkossági... több»

Steven Spielberg az egyik legnagyobb kortárs rendező első munkáinak egyike, amivel egyszerre 2 legenda is született.
#7

74 Love  (1927)

(1)

dráma | romantikus

Egy férjes asszony társadalmi státusza és családi élete veszélybe kerül, amikor beleszeret egy fiatal tisztbe. több»

Az inkább színészként ismert John Gilbert első filmje melyet ő rendezett és a 4. egyben utolsó Greta Garbo-val közös filmje.
#6

59 Ki kopog az ajtómon?  (1967)

(1) (13)

dráma | romantikus

Martin Scorsese első játékfilmjének főszereplője J.R. (Harvey Keitel), egy olasz-amerikai munkanélküli, aki New York utcáin tölti mindennapjait. Egy nap megismerkedik egy lánnyal,... több»

Martin Scorsese, a gegszterfilmek mesterének első nagyjátek filmje.
#5

59 A rodoszi kolosszus  (1961)

(1) (9)

dráma | háborús | kaland | történelmi

A nagyszabású történelmi film a rodoszi felkelés krónikáit dolgozza fel, melynek középpontjában a hatalmas és fenséges szobor, a Kolosszus áll. több»

Sergio Leone első rendezői próbálkozása, aki később olyan filmeket jegyzett mint az Egy maréknyi dollárér, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat vagy a Nevem:Senki.
#4

68 Vérvörös homok  (1932)

(5)

dráma | romantikus

Egy földtulajdonos Indonéziában szerelmes lesz egy nőbe, akinek addig csapja a szelet, mígnem az beadja derekát. Ám a románcnak hamar végeszakad, mert a férfinek fékezhetetlen... több»

Victor Fleming, az Elfújta a szél és az Óz, a csodák csodája rendezőjének első jelentős műve Clark Gable főszereplésével.
#3

85 A máltai sólyom  (1941)

(12) (13)

misztikus

Sam Spade (Humphrey Bogart) a néhai Miles Archer magánnyomozó társa. Archert (Jerome Cowan) nemrégiben gyilkolták meg, miközben épp egy jelentéktelennek tűnő szobor után... több»

John Houston első rendezése, egyben első közös munkája Humphrey Bogart-tal, akinek szintén ez a film hozta meg az igazi sikert. Ezenkívül Houston nevéhez köthető Marily Monroe első filmje, az Aszfaltdzsungel, valamint a színésznő egyik utolsó szereplése, a Kallódó emberek is.
#2

dráma

Egy gyáva fiatalember, egy megkeseredett nő és egy segítségre szoruló gyerek a kikötőben él, napjaik pedig azzal telnek, hogy figyelnek valakit, aki minden nap kiás egy gödröt,... több»

A Marlene Dietrich-et sztárrá avanzsáló Josef von Sternberg egyik korai munkája, Georgia Hale főszereplésével.
#1

dráma | romantikus

Hitchcock pikáns filmje egy színházi kartáncosnő, Patsy, a barátnője, Jill, valamint férjeik szenvedéllyel és ármányokkal teli trópusi utazását örökíti meg. több»

Alfred Hitchcock első rendezése, mely már magán viseli a legendás direktor védjegyévé váló jellegzetességeket.