Mégis hogy bukhatott meg ez a 10 film a közelmúltban?

2022 októbere a nagyszabású kasszasikernek szánt filmek bukásának nevezetes hónapja volt. Nem mintha a rossz bevételek valaha is tükröznék egy film minőségét. Martin Scorsese kijelentése nemrégiben vírusként terjedt el, amikor is szidalmazta az iparág megszállottságát a bevételi számok iránt, mert a filmeket a nyitóhétvégi bevételek alapján ítélik meg.

"A '80-as évek óta a számokra összpontosítanak. Ez eléggé visszataszító" - mondta Scorsese a New York-i Filmfesztiválon - "A film ára egy dolog. Ha megértik, hogy egy film egy bizonyos összegbe kerül, elvárják, hogy legalább ezt az összeget visszakapják... Most a hangsúly a számokon van, a költségeken, a nyitóhétvégén, hogy mennyit hozott az USA-ban, mennyit hozott Angliában, mennyit hozott Ázsiában, mennyit hozott az egész világon, hány nézője van. Mint filmes, és mint olyan ember, aki nem tudja elképzelni az életét mozi nélkül, ezt mindig nagyon sértőnek találom."

Edgar Wright volt a másik nagy filmes ebben a hónapban, aki a box office értékelés ellen foglalt állást, és a BBC Maestro kurzusán a következőket mondta a rajongóknak: "A háromnapos hétvége nem a történet vége egyetlen film esetében sem. Az embereknek nem szabadna bevenniük ezt az elképzelést. A legtöbb kedvenc filmem, amelyet ma klasszikusnak tartanak, a maga idejében nem számított slágernek".

#10

85 Szárnyas fejvadász 2049  (2017)

(61) (25)

akció | dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy... több»

"Míg az eredeti Szárnyas fejvadászt a kiaknázatlan lehetőségei miatt kritizálták, addig a folytatás minden idők egyik legnagyobb sci-fi filmje" - írta a Variety Peter Debruge Denis Villeneuve Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi mesterművéről írt lelkes kritikájában. A film még a 100 millió dollárt sem lépte át az Egyesült Államokban, ami egy stúdió által támogatott franchise halálhíre. A 2049 állítólag 80 millió dolláros veszteséget okozott az Alcon Entertainmentnek. Ettől függetlenül a film Oscar-díjat nyert az operatőri és a vizuális effektekért, és a 2010-es évek egyik sci-fi mérföldköve maradt. Ahogy a Debruge írja: "Villeneuve a 2 óra 44 perces játékidő minden másodpercét tartalmasan tölti ki, és egy vizuálisan lélegzetelállító, hosszan tartó akciófilmet ad, amelynek szokatlan izgalmait sokféleképpen lehetne jellemezni - a kínzóktól az unalmasig -, de soha nem mesterségesen intelligensnek."
#9

68 Pusztító  (2018)

(10) (6)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

Pályája elején Erin Bell, az LAPD nyomozója beépült egy kaliforniai sivatagi bandába, azonban az ügy végül tragikus kimenetellel végződött. Amikor sok évvel később az egykori... több»

Karyn Kusama Pusztító című komor nyomozós thrillere Nicole Kidman Oscar-díjas alakításával büszkélkedhetett, de csak 1,5 millió dollárt hozott az amerikai jegypénztáraknál. Nemzetközi szinten a film 5,5 millió dolláros bevételt ért el. Ezek a bevételek Kidman egyik legnagyobb bukását jelentik. A filmben Kidman egy volt rendőrtisztet alakít, aki bosszút áll azon a bandán, amely egy évekkel korábbi, elszállt ügy középpontjában állt. A Variety kritikájából: "Nicole Kidman sötétté - és szinte felismerhetetlenné - válik egy olyan szerepben, amely szinte teljesen eltörli azt az elképzelést, hogy a közönségnek szerethető főszereplőkre van szüksége... Kidman mindig is kaméleon volt, de ebben az esetben nem csupán a színét változtatja meg (vagy műorrat vesz fel, à la 'Az órák'); teljesen új bőrbe bújik, átrendezi a belsejét, hogy a karakter kemény bőréhez illeszkedjen."
#8

dráma | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix | HBO Max | TV-ben (Cinemax 2, csütörtök 01:33)

Roy McBride asztronauta merész utazásra indul a Naprendszer peremére, hogy fényt derítsen édesapja eltűnésének rejtélyére, és megoldja az emberiség létét fenyegető... több»

Az Ad Astra a világszinten 127 millió dolláros bevétellel alig 100 millió dolláros költségvetésből alig hozta ki a nullszaldós bevételt, de a filmet az Egyesült Államokban 50 millió dolláros hazai bevétellel többnyire figyelmen kívül hagyták. Ez akkor is bukás, ha az A-listás Brad Pitt egy epikus űr-odüsszeia főszereplője (különösen karrierje csúcsán, a Volt egyszer egy Hollywood díjátadó sajtókörútjának köszönhetően). Az Ad Astra messze nem egy szokványos akciófilm, hanem egy apja örökségével küzdő férfi intim történetét vetíti ki egy olyan hatalmas vászonra, mint a Naprendszer. Ahogy a Variety írta kritikájában: "James Gray, az Ad Astra rendezője és társ-forgatókönyvírója a legtávolabb áll az űrbéli haveroktól, de első nagyszabású sci-fi projektje során biztos kézzel és olyan érzékkel kezeli az epikus űrkaland megrendezésének hatalmas logisztikai kihívásait, hogy a részletek, a tempó és a kontroll figyelemre méltó, ha nem is egészen Kubrick-i módon. Gray messzemenőkig bizonyítja, hogy megvan a kellő tehetsége egy ilyen film elkészítéséhez."
#7

61 Ritmusszekció  (2020)

(6) (5)

akció | dráma | misztikus | thriller

Stephanie képtelen feldolgozni, hogy egy repülőgép szerencsétlenség során elveszítette a családját. A nő teljesen önpusztító életmódot folytat. Miután azonban rájön, hogy... több»

Az 50 millió dolláros gyártási költségvetésből világszerte kevesebb mint 6 millió dolláros bevételt hozott a Blake Lively főszereplésével készült Ritmusszekció című akcióthriller, amely a 2020-as év egyik legnagyobb kasszabevételi bukása volt. Ez elég nagy kár, tekintve, hogy a film milyen zsigeri akciófilmes alkotás a tehetséges rendező, Reed Morano jóvoltából. Lively egy olyan nőt alakít, aki bosszút akar állni, miután rájön, hogy a családja halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség terrortámadás volt. A film "egy sötét, komor és váratlanul emberi bosszúhadjárat" - írta kritikájában Peter Debruge, a Variety munkatársa. Morano néhány hihetetlen akciójelenetet állít színpadra, köztük egy egyfelvételes bunyójelenetet, amely a film bemutatásakor sokkal nagyobb figyelmet érdemelt volna.
#6

akció | fantasy | kaland | misztikus | sci-fi | vígjáték

HBO Max | Telekom TVGO

Harley Quinn, Bloodsport, Peacemaker és egy szupergonoszokból álló csapat csatlakoznak egy titkos munkacsoporthoz, hogy életük legveszélyesebb küldetésében vegyenek részt.... több»

Vajon James Gunn Az Öngyilkos osztag című filmje nagyobb kasszasiker lett volna, ha nincs a világjárvány és a Warner Bros. döntése, hogy a filmet a mozikban való bemutatóval egy időben az HBO Max-on is streamelik? Csak remélni tudjuk, hiszen Gunn kegyetlen DC Comics-filmje sokkal többet érdemelt volna, mint az 55 millió dolláros amerikai és 167 millió dolláros világpiaci bevétel. Ezek a végeredmények fájdalmasan alacsonyak egy képregényfilmtől, különösen egy 185 millió dolláros gyártási költségvetéssel rendelkezőtől. A Variety dicsérte Gunn vízióját, mint "ravaszul mocskos", ahogyan David Ayer Öngyilkos osztagának kellett volna lennie. A kritika hozzáteszi: "A Gunn verzió a legjobb film, amit valaha is láttam: Ez egy olyan csapat-nyikorgó-vagdalkozó származástörténet, amely őszintén érzi magát a grunge alvilágba mártottnak, és felvételről felvételre olyan szeletelő leleményességgel készült, amely tiszteleg a Piszkos tizenkettő műfaja előtt." Szerencsére úgy tűnik, hogy Az Öngyilkos osztag megtalálta a közönségét az HBO Maxon, mivel a folytatásos sorozat, a Békeharcos idén telitalálat volt a streaming szolgáltatásnál, és visszatér egy második évaddal.
#5

dráma | musical | romantikus | zenés

Telekom TVGO

Usnavi (Anthony Ramos) Manhattan északi peremén, Washington Heightsban  egy spanyol ajkú közösség tagjaként éli az életét. A fiatal férfi egy helyi közértet vezet, gondoskodik... több»

Jon M. Chu szenzációs adaptációja, Lin-Manuel Miranda Tony-díjas In the Heights című művének 2021 nyarán siralmas sorsra jutott a kasszáknál, mindössze 29 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban és 45 millió dollár alatt maradt világszerte. A Variety munkatársa, Owen Gleiberman áradozott a filmről: "Jon M. Chu rendező pedig bravúros játékossággal állítja színpadra mindezt, akár egy nyilvános uszodában rendez egy előkelő álmokról szóló produkciós számot, akár egy épület oldalán enged el két szerelmespárt. Az 'In the Heights' szó szerint minden szögből megmutatja nekünk a környéket, és megragadja az emberek életét, akik egy mámoros, olykor szívszorító táncba keverednek őseik földje és az általuk sajátjuknak tekintett Amerika között."
#4

80 Az utolsó párbaj  (2021)

(28) (16)

akció | dráma | történelmi

Disney+ | Telekom TVGO | TV-ben (TV2, csütörtök 01:33)

A 14. századi franciaországban két jóbarát, Jean de Carrouges és Jacques Le Gris egymás ellen fordul, miután Carrouges azzal gyanúsítja meg  Le Gris-t, hogy megerőszakolta a... több»

Ridley Scott Az utolsó párbaj című történelmi eposza a világjáró korszak egyik legnagyobb kasszasikere. A film gyártási költségvetése több mint 100 millió dollár volt, és mindössze 10 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban és 30 millió dollárt a világ jegypénztárában. Ezek a számok történelmi bukássá teszik a filmet, különösen az olyan nagy sztárok, mint Matt Damon és Ben Affleck számára. A siralmas bevétel sajnálatos, tekintve, hogy Scott egy "meglehetősen érdekes" történelmi eposzt és "egy magával ragadó drámát készített a becsvágyról, a romantikáról és a politikai cselszövésekről" - írta kritikájában Owen Gleiberman, a Variety munkatársa. Scott a millenniumi korosztályra csapott le, amiért a filmet elpusztították a jegypénztáraknál, és Marc Maronnak azt mondta: "Azt hiszem, hogy a lényeg az, hogy ma olyan közönségünk van, akik a kib*szott mobiltelefonokon nőttek fel. Az ezredfordulósok nem akarnak soha semmit sem megtanulni, hacsak nem egy mobiltelefonon mondják el nekik."
#3

76 West Side Story  (2021)

(10) (13)

dráma | krimi | musical | romantikus

Disney+ | Telekom TVGO

1950-es évek New Yorkjában két rivális banda is szemet vetett a West Side kerületre. Az amerikai tinédzserekből álló Jets és a Puerto Ricó-ig Cápák között egyre jobban... több»

A musicalek 2021-ben nehezen mentek a kasszáknál. Steven Spielberg West Side Story adaptációja elkápráztatta a filmkritikusokat, de az amerikai mozilátogatók nagyrészt figyelmen kívül hagyták a filmet, mivel mindössze 38 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál. A film globális bevétele 73 millió dollárra emelkedett, de ez nem volt elég jó, ha figyelembe vesszük, hogy a musical előállítása jóval több mint 100 millió dollárba került. Csak remélni lehet, hogy a film 2022 márciusában a Disney Pluson keresztül történő streaming debütálása új nézőket hoz. "A West Side Story hét Oscar-jelölést szerzett, köztük a film, a rendező és a női mellékszereplő Ariana DeBose jelölését. A Variety kritikájában dicsérte a West Side Story-t, "ragadósnak" nevezve azt, és dicsérte Spielberget, amiért a sajátjává tette az anyagot."
#2

75 Rémálmok sikátora  (2021)

(16) (13)

akció | dráma | fantasy | horror | krimi | thriller

Disney+ | Telekom TVGO

A történet szerint egy vidámparki dolgozó minden részletét elsajátította az elmeolvasásnak, így bárkit bármikor képes manipulálni. Rövidesen azonban felbukkan a színen... több»

Guillermo del Toro film noir filmje olyannyira küzdött a kasszáknál (a film világszerte 37 millió dollárt keresett 60 millió dolláros gyártási költségvetésből), hogy Martin Scorsese a Los Angeles Timesban írt egy véleménycikket, amelyben arra buzdította az embereket, hogy nézzék meg a filmet a mozikban. Scorsese szerint "elszomorító", hogy a mozilátogatók nem mennek el megnézni a Rémálmok sikátorát, amelyben Bradley Cooper egy szélhámost alakít, aki karneváli munkásból világhírű illuzionistává lép elő. Peter Debruge, a Variety kritikusa a filmet a kritikusok egyik kedvencének nevezte, és lelkes kritikájában "bravúros noirnak" nevezte, hozzátéve: "A víz érintése rendezője egy álomegyüttest állított össze ehhez a látványos mellékvágányhoz, köztük Cate Blanchett-et a legjegesebb femme fatale szerepében, akit régen láttunk így". A Rémálmok sikátora eléggé elkápráztatta az Oscar-szavazókat ahhoz, hogy négy Oscar-jelölést kapjon, köztük a legjobb film kategóriában.  
#1

dráma | fantasy | romantikus

HBO Max | Telekom TVGO

Egy tudós története, aki tulajdonképpen elégedett az életével, miután azonban találkozik egy dzsinnel, aki három kívánságot kínál neki a szabadságáért cserébe, az élete... több»

A film, amelynek főszerepében Tilda Swinton egy tudóst alakít, aki találkozik egy dzsinnel (Idris Elba) és elgondolkodik azon, hogy mit szeretne három kívánságával. Az Amazon stúdió filmje csekély, 2 millió dolláros nyitóbevétellel a kasszáknál is megbukott. Kár érte, tekintve, hogy mennyire sajátos Miller elképzelése a filmről. Miközben a tudós és a dzsinn a kívánságok teljesítésének etikájáról vitatkozik, Miller visszapillant a történelemben, hogy a dzsinn háromezer éves földkörüli vándorlásának bonyolult emlékeit ábrázolja. A Variety díjszerkesztője, Clayton Davis így írt Cannes-ból: "Hallani fogjuk a díjkiosztó összehasonlításokat, amelyek szerint ez Miller verziója Guillermo del Toro legjobb film Oscar-díjat elnyert A víz érintése című alkotására, de közelebb áll Terrence Malick Az élet fája (2012) című filmjéhez, csak elérhetőbb és lélekkel teli maggal".