Ma ünnepli a 45. születésnapját a kétszeres Oscar-jelölt Michael Fassbender. Köszöntsük a színészt 10 legjobb filmjével és egy galériával a pályafutása alakulásáról!

Michael Fassbender 1977. április 7-én született a németországi Heidelbergben. A német-ír származású színész Írországban nőtt fel. 17 évesen döntötte el, hogy színész lesz, majd a neves londoni Drama Centre-be iratkozott be, a képzést azonban nem fejezte be, ehelyett egy színházi előadással turnézott.

Első szerepeit televíziós sorozatokban kapta, játszott a nagysikerű Az elit alakulatban (Band of Brothers – 2001), azonban továbbra is vállalt színházi munkákat.

Karrierjében az áttörést egy hollywoodi szuperprodukció, a 300 (2007) hozta meg, melyet követően pályafutása egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta Steve McQueen 2008-as filmjében, az Éhségben. A rendezővel további két alkalommal, A szégyentelen (2011) és a 12 év rabszolgaság (2013) forgatásán is együtt dolgozott. Előbbi Golden Globe-jelölést, utóbbi pedig a legjobb mellékszereplő Oscar-jelölését hozta el számára.

Emlékezetes alakítást nyújtott továbbá  Quentin Tarantino Becstelen brigantyk (2009) című kultfilmjében is Brad Pitt és Christoph Waltz oldalán. Fassbendert sci-fikben is láthattuk: Magnetót, a főgonoszt alakította az X-Men franchise képregény adaptációiban, majd egy androidot játszott Ridley Scott vegyes fogadtatású Prometheusában (2012). A rendező következő filmjében, A jogászban (2013) szintén szerepet kapott. Dolgozott együtt már David Cronenberggel – Carl Jungot alakította a Veszélyes vágyban (2011) –, de Steven Soderbergh-gel is (A bűn hálójában, 2012).

A számos alkalommal az év férfijának kikiáltott Fassbender egy bábfejjel játszotta végig Frank (2014) főszerepét, melyet egy évvel később a Macbeth című Shakespeare-adaptáció és a Steve Jobs (alakításáért ismét Oscarra jelölték). Mindkét filmben címszerepben láthattuk.

Idelent mutatjuk a színész karrierjének 10 legjobb filmjét, a galériában pedig végigvesszük pályafutását képekben.

#10

72 Macbeth  (2015)

(11) (12)

dráma | háborús | történelmi

Macbeth hősies segítségével Duncan, a skót király seregei sikeresen leverik a lázadókat és a norvégokat. Három boszorkány megjósolja a férfinek, hogy jutalmat a kap a... több»

#9

74 A szégyentelen  (2011)

(19) (5)

dráma

Brandon (Michael Fassbender) első ránézésre egy harminc év körüli átlagos New York-i férfinak tűnik, aki az élet számos területén sikereket ért el. A felszín alatt azonban... több»

#8

74 Steve Jobs  (2015)

(37) (12)

dráma | életrajzi

HBO Max | SkyShowtime

Szenvedélyének és találékonyságának köszönhetően a digitális korszak úttörője lett, azonban a technológiai forradalomra való törekvése nem volt áldozatmentes.... több»

#7

86 Becstelen brigantyk  (2009)

(106) (30)

dráma | háborús | kaland | szatíra

HBO Max | SkyShowtime

Quentin Tarantino filmje a II. világháború ideje alatt, Franciország német megszállásának első évében játszódik. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) családját a lány... több»

#6

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

A mutánsok és az emberek közötti háború a végéhez közeledik, de a katasztrófának csak egyetlen módon lehet az elejét venni: meg kell vátoztatni a múltat. Farkasé a feladat,... több»

#5

80 Éhség  (2008)

(3) (6)

dráma | életrajzi

Netflix

Az Éhség című életrajzi filmdráma története egy Belfasthoz közeli fegyházban játszódik. A központi karakterek között van Raymond Lohan börtönőr, az új rab, Davey Gillen... több»

#4

70 Akvárium  (2009)

(3) (6)

dráma

Az Akvárium című filmdráma főhőse Mia, a zavaros családi háttérrel rendelkező fiatal lány, aki táncos karrierről álmodozik. Érzelmeit azonban nem képes irányítani, így... több»

#3

68 Slow West  (2015)

(4)

kaland | western

Egy tizenhat éves  skót fiú útra kel a 19. századi Amerika határvidékén, hogy megtalálja a nőt, akit szeret. Útközben csatlakozik hozzá egy rejtélyes utazó, a... több»

#2

77 Frank  (2014)

(12) (11)

dráma | vígjáték | zenés

A különc zenészt, Franket nem csak különleges zenéje különbözteti meg az átlagos popsztártól, hanem az is, hogy a kommersz, kispolgári élet minden eleme távol áll tőle. Ezt... több»

#1

85 12 év rabszolgaság  (2013)

(83) (19)

dráma | életrajzi | történelmi

Cinego

Solomon Northup egy tisztességes és elismert New York-i hegedűművész az 1840-es évek elején. Egy nap azonban tőrbe csalják, eladják rabszolgának, és a szenvedés olyan formáit... több»