Mind a 14 Halloween-film a legrosszabbtól a legjobbig

Amikor John Carpenter 1978-ban elkészítette az eredeti Halloweent, az csak egy újabb horrorfilm volt a horrorfilmek hosszú sorában. De az alacsony költségvetésű film kasszasikere, amely egy maszkos gyilkosról szól, aki bébiszittereket gyilkol, kulturális intézménnyé tette a filmet.

Így az első sztori utánzók légióit szülte, és kodifikálta a slasher műfajt, ahogyan ma is ismerjük. A hivatalos Halloween-franchise azonban gyakran nem tudott megfelelni annak a színvonalnak, amely az őrületet inspirálta.

#14

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

Kapcsolja ki a folytatások, rebootok és retronok háttérzaját, és nézze meg John Carpenter Halloweenjét: egy félelmetes városi legendát, amely életre kelt. Carpenter pokolian jól megfilmesíti a Halloweent, hátborzongató panaglide felvételekkel Myers szemszögéből, amelyek lidércszerűvé teszik őt, és mesteri vágással, amely csak építi és építi és építi a feszültséget, amíg Myers haragja végül brutálisan megtöri a feszültséget. Ez egy okos, komoly, hihető horrorfilm, egy olyan mese, amely bárhol könnyen megtörténhet. A Halloween mindig is félelmetes volt. Valószínűleg mindig is az lesz.
#13

52 Halloween II  (2009)

(3)

horror

Úgy tűnik, miután Laurie-nak sikerül végeznie a sorozatgyilkos Michael Myersszel, Haddonfieldben végre fellégezhetnek az emberek. A lány kórházba kerül, az orvosok próbálnak... több»

Rob Zombie a tűzzel játszott, amikor újraforgatta John Carpenter Halloweenjét, minden idők egyik leghíresebb horrorfilmjét. A Halloween folytatásai azonban mindig is szétszórt ötletek összevisszasága voltak, és itt Zombie erőfeszítése, hogy ezeket a furcsa elemeket egyetlen filmbe sűrítse, valójában jelentős előrelépés. A Halloween II összezsúfolja a kórházi támadásokat, a pszichikai kapcsolatokat, az ártatlan karakterek ijesztő fejlődését és Dr. Loomis különös, Myers utáni kalandjait, és egy hipnotikus, trippelős, nyugtalanító mozgóképet hoz létre, amely az egész rebootolt franchise-t egy lenyűgöző új irányba küldhette volna. (Még ha nem is tette.)
#12

horror | thriller

Netflix

Laurie Strode-nak, aki most egy észak-kaliforniai magániskolában dolgozik álnév alatt, még egyszer utoljára meg kell küzdenie a gyilkossal, miközben saját fia élete forog kockán. több»

Az első Halloween film, amely teljesen visszaállítja a franchise folytonosságát (és Laurie Strode-ot egy traumatizált nőként ábrázolja, aki Michael visszatérésétől való félelemben él), egy dörzsölt és érzelmileg kielégítő befejezése a franchise-nak - még akkor is, ha kiderült, hogy nem ez volt a finálé. Myers végül Laurie nyomára bukkan, aki új néven él és egy magániskolában dolgozik, ahol a fia (Josh Harnett) és barátnője (Michelle Williams) Halloween miatt bujkál, miközben kiránduláson kellene lenniük. Myers megtámadja őket, és néhány véres gyilkosságot követ el, mielőtt Laurie megmenti a gyerekeket, és visszasétál a házba, miközben a baljós Halloween zenekari témája már az ő erőt adó balladájaként szólal meg. A slasher elemek átlagon felüliek, de Jaime Lee Curtis az, aki életre kelti a H20-at azzal, hogy karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja.
#11

63 Gyilkos Halloween  (2021)

(15) (15)

horror | thriller

Netflix

A 2018-ban David Gordon Green rendezésében készült Halloween hatalmas anyagi sikernek bizonyult, a produkció több mint 250 millió dolláros bevételt hozott a mozipénztáraknál... több»

Green filmjének folytatása az elődje stílusát idézi, ám ezúttal valami sokkal alattomosabb dolog jár a fejében. Michael Meyers megszökött - ez nem meglepő - és a Gyilkos Halloween az ő egyre bonyolultabb és groteszkebb gyilkossági sorozatát követi, miközben Haddonfield város lakói gyilkos csőcselékké válnak, akik kétségbeesetten próbálják elpusztítani fájdalmuk okát, nem is sejtve, hogy a fájdalom és trauma generációs, és immár önmagukat fenntartó körforgásában ragadtak. A hanyag, de ambiciózus film kielégítő munkát végez azzal, hogy Meyersből ismét egy igazi mumust csinál.
#10

74 Halloween  (2018)

(31) (16)

horror | thriller

Négy évtizeddel a borzalmas halloweeni mészárlás után a könyörtelen álarcos gyilkos, Mike Myers visszatér, hogy ismét farkasszemet nézzen Laurie Strode-dal, aki akkor sikeresen... több»

David Gordon Green Halloweenje nem az első film, amely figyelmen kívül hagyja a franchise folytonosságának nagy részét, és nem is a legjobb. Viszont egy kifogástalan stílusú slasher thriller, amelyben Myers 40 évvel a mészárlás után visszatér Haddonfieldbe, ahol Laurie Strode várja őt elhidegült lányával, akit Judy Greer alakít, és szerető unokájával, akit Andi Matichak játszik. Az ijesztgetések hátborzongatóak, a Strode család mindhárom generációja közötti dinamika őszinte és érett, az operatőri munka és a filmzene pedig abszolút látványos. Ha a történet nem lenne ennyire hihetetlenül mesterkélt, és ha a film témáit valóban feltárnák, ahelyett, hogy csak kínosan hangoztatnák, talán ez lehetne a sorozat második legjobb filmje.
#9

74 Halloween 4  (1988)

(5) (37)

horror | thriller

Épp tíz éve a szörnyűséges haddonfieldi mészárlásnak. A városban béke honol, és mindenki Halloween ünnepére készül, mit sem sejtve arról, hogy Michael Myers visszatért,... több»

Michael Myers visszatér egy szezonnyi (boszorkányos) szünet után a Halloween 4-ben, amely egy lenyűgözően ijesztő, kőkemény slasher. Myers visszatért, hogy megölje a családja többi tagját, konkrétan Jamie-t, Laurie Strode (a filmek között meghalt) lányát, és a bébiszitteren múlik, hogy megmentse őt. A hátborzongató operatőri munka és az izgalmas díszletek segítik a filmet, amely egy félelmetes fináléra épül... amit a Halloween 5 szinte teljesen figyelmen kívül hagyott. De önmagában véve a Halloween 4 az egyik legjobb és legijesztőbb film a sorozatban. Ragaszkodik a franchise alapjaihoz, és learatja annak minden gyümölcsét.
#8

horror | misztikus | sci-fi

Egy kaliforniai kórház orvosa, Dr. Dan Challis már számtalan elborzasztó esettel találkozott. Ám az meg sem fordult a fejében soha, hogy egyik betegét az orra előtt ölik meg. Egy... több»

John Carpenter a Halloweent egymástól független horrorfilmek sorozataként képzelte el, amelyek október 31-én vagy annak környékén játszódnak. De két Myers-film után a rajongók megütköztek Tommy Lee Wallace szokatlan filmjén, amely gonosz Halloween-maszkokról szól, amelyeket arra terveztek, hogy tömeges pogány áldozatként gyilkolják meg az embereket. Pedig az idő viszonylag kegyes volt a Boszorkányos időszak című, rendkívül szórakoztató és látványosan furcsa mozgóképhez, gyilkos befejezéssel, furcsa alakításokkal és emlékezetes gyilkosságokkal. Közel sem olyan jól kidolgozott, mint az eredeti Halloween, és kivételesen nehéz komolyan venni, de ettől függetlenül szórakoztató.
#7

76 Halloween II  (1981)

(5) (16)

horror

A Halloween II című horror történetében Brackett seriff és Dr. Loomis eszement tempóban próbálja meg levadászni a gyilkos Michael Myerst, eközben a halálra rémült Laurie a... több»

Az első Halloween folytatása ott veszi fel a fonalat, ahol az eredeti abbamaradt: Michael Myers az árnyékban bujkál, és folytatja gyilkos akcióját. Ez egy sovány, gonosz slasher, de itt kezdődtek a franchise problémái is. Az a felfedezés, hogy Laurie Strode Michael húga, ugyanolyan hatással volt, mint Zombie Halloweenje: túl sokat árult el a gyilkos indítékairól, és azt mondta a nézőknek, hogy alapvetően biztonságban vannak, hacsak nem állnak rokonságban a gyilkossal, vagy nem állnak olyan ember közelében, aki igen. Ha ehhez hozzáadunk néhány frusztráló tempóproblémát, akkor egy szórványosan kielégítő, de hibás folytatást kapunk.
#6

72 Halloween  (2007)

(10) (7)

horror

Michael Myers egy szigorúan őrzött elmegyógyintézet ápoltja, ahol Dr. Loomis, az elismert pszichológus minden erejével azon van, hogy behatoljon a gyilkos vágyakkal küzdő... több»

Rob Zombie újraindította az egész franchise-t egy remake-kel, amely jóban-rosszban megpróbált végre Michael Myers fejébe férkőzni. A remake azt mutatja be, hogy Myers egy bántalmazó családban nő fel, és a sorozatgyilkossá válás korai figyelmeztető jeleit mutatja, majd John Carpenter eredeti filmjének nagy részét egy harmadik felvonásos gyilkossági sorozatba helyezi. Azt lehet mondani, hogy Zombie teljesen elhibázta a lényeget azzal, hogy megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, és így Myers csak egy újabb sorozatgyilkossá vált. De talán azzal, hogy nem ismételte meg azt, amit már korábban elkészítettek, valójában megőrizte az eredeti film integritását. Önmagában véve Zombie Halloweenje egy kielégítő, bár cinikus és lehangoló horrorfilm. De az eredeti filmek rajongói számára nehéz elfogadni, nemhogy értékelni.
#5

68 A Halloween véget ér  (2022)

(13) (6)

horror | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Négy évvel a Gyilkos Halloween eseményei után Laurie most az unokájával, Allysonnal él, és épp befejezni készül a memoárját. Michael Myers mostanában nem volt a környéken.... több»

David Gordon Green "rekviem" trilógiájának befejezése (egyelőre) véget vet Michael Myers és Laurie Strode sagájának, de nem egy nagy durranással, hanem egy félszeg, félig-meddig kidolgozott nyöszörgéssel. A film évekkel az előző rész után játszódik, és Michael Myers visszatér, de több időt tölt más karakterekkel, akiknek története anekdotikusnak tűnik, és nagy mennyiségű, felesleges időt vesz el a képernyőn. A film végre nyújt némi emlékezetes gore-t és egyfajta lezárást is, amit sajnos Gordon gonoszkodó Haddonfield-verziója még csak ki sem érdemel. Ez a film nem érződik befejezésnek. Leginkább csak tölteléknek tűnik.
#4

74 Halloween 5  (1989)

(4) (32)

horror | thriller

A Halloween 5 című horrorban Michael Myers ellopja egy éves kisfiát a nevelőintézetből és ő neveli fel. Miután a fiú betöltötte a 17-ik életévét talál a házban egy videót,... több»

Michael Myers visszatér, hogy befejezze a Halloween 4-ben elkezdett munkát, és megölje unokahúgát, Jamie-t, akit ismét Danielle Harris alakít. Ezúttal Jamie egy elmegyógyintézetben rekedt, és pszichikai képességekkel rendelkezik, ami nem mindig segít barátainak túlélni Myers legújabb gyilkossági sorozatát. A jelenet, amelyben a fiatal Jamie egy mosodai csúszdában reked, valóban félelmetes, és Pleasance igazi érzelmeket visz bele a Myersszel való csúcspontot jelentő összecsapásba. Ez egy excentrikus, némileg élvezetes slasher-folytatás, de a hülyeség végül elakasztja.
#3

horror | thriller

A Halloween sorozat 6. részében Michael Myers újra visszatér, hogy borzongást és félelmet keltsen mindenhol, ahol jár.

Az eredetitől lényegesen eltérő "Producer's Cut" változata hosszú évekig volt kultikus bootleg, és 2014-ben végre hivatalosan is megjelent videón. Ez még mindig egy alapvetően furcsa mozgókép, de legalább ennek a változatnak több értelme van, több felkavaró igazságot tár fel a Thorne-kultuszról, és érdekes cliffhangert ad Dr. Loomisnak, amivel távozhat, szemben a mozis kiadás frusztráló antihalálával. A "Producer's Cut" önmagában még mindig nem jó, de sokkal hatásosabb és szórakoztatóbb.
#2

horror | thriller

A Halloween sorozat 6. részében Michael Myers újra visszatér, hogy borzongást és félelmet keltsen mindenhol, ahol jár.

A hatodik film az, ahol a franchise teljesen elszabadult a pokolba, amikor bevezette a Thorne szektát, egy természetfeletti szervezetet, amelynek szüksége van Michael Myersre, hogy megölje családja minden tagját, ezzel akadályozva meg az apokalipszist. Paul Rudd játssza Tommy Doyle-t, a kisfiút, aki az eredeti Halloweenben túlélte Myers támadásait, Donald Pleasance pedig egy utolsó film erejéig visszatér Dr. Loomis szerepében - csakhogy a zárójelenet alatt zavarba ejtően, a kamerán kívül öljék meg. A film zavaros, szaggatott és teljesen abszurd.      
#1

72 Halloween: Feltámadás  (2002)

(2) (1)

horror | szatíra | thriller

Amikor egy csapat egyetemista megnyer egy versenyt, melynek jutalmaként egy éjszakát tölthetnek a brutális sorozatgyilkos, Michael Myers gyermekkori otthonában, számítanak némi... több»

A legrosszabb Halloween film két főbűnt követ el. Először is, semmissé teszi a Halloween H20 intenzív és kielégítő fináléját azzal, hogy Laurie Strode személyes győzelmét törli a jegyzőkönyvből; most már nem csak, hogy Michael Myers helyett egy ártatlan embert ölt meg, de Myers el is pusztítja őt helyette. Másodszor, és ami talán még nevetségesebb, a sorozat nyolcadik filmje kétségbeesetten próbál "menő" és aktuális lenni azzal, hogy egy sántító narratívát épít egy online valóságshow-sorozat köré, amely Myers valódi házában játszódik. A Feltámadás nem elég okos ahhoz, hogy meta legyen, és nem is elég ijesztő ahhoz, hogy magával ragadó legyen. (De van benne egy Busta Rhymes, aki arcon rúgja Michael Myers-t, szóval nem teljes pazarlás.)